powered by Surfing Waves

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Παραβλέπει τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας για την ΒΙΠΕ ο κ. Σανιδάς. Διόρθωση μόνο λαθών στην γνωμοδότηση για το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό.


Δημοσιεύτηκε η η εισήγηση  του αντιπεριφερειάρχη για θέματα περιβάλλοντος κ. Χ. Σανιδά προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδα για το Β1 στάδιο του νέου Περιφερειακού χωροταξικού.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε στις 26/10/15 και  αποφάσισε  (απόφαση 196)  κατά πλειοψηφία την έγκριση την Γνωμοδότησης  του κ. Σανιδά  επί του Β1 σταδίου της μελέτης  με την ενσωμάτωση των τροποποιήσεων που υποβλήθηκαν και διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος.  Η απόφαση αριθ. 196 του Περιφερειακού Συμβουλίου   δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στο Διαύγεια, ενώ όλες οι άλλες αποφάσεις της εν λόγω συνεδρίασης του Συμβουλίου  έχουν δημοσιευθεί.


Στις 19/5/2015 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας στην γνωμοδότηση του  για το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Στερεάς  είχε αποφασίσει "ένα ενσωματωθούν και υιοθετηθούν οι απόψεις του δημοτικού συμβουλίου με την ξεκάθαρη άρνησή του για χωροθέτηση ΕΠΠΑ τύπου Α’ στο Μαντούδι και πρότασή για ΕΠΠΑ τύπου Β’ όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στις υπ’αριθμ.238/2014 και 239/2014 αποφάσεις του Δημοτικού  Συμβουλίου".

Άλλα θέματα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας που δεν ελήφθησαν υπόψη στην γνωμοδότηση του κ. Σανιδά είναι τα παρακάτω:

Αναληθής αναφορά ότι οι Ανατολικές ακτές της Εύβοιας προς το Αιγαίο είναι όλες δυσπρόσιτες.
α. Έχουν καταγραφεί αξιόλογες παραλίες στο χάρτη παράκτιου χώρου της μελέτης, που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τουριστικά.
β. Έχει γίνει αναβάθμιση του τουριστικού προορισμού ολόκληρης της περιοχής σε κατηγορία (Α2) σύμφωνα με το υπερκείμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό 2013 (ΦΕΚ 3155Β) (βλ. χάρτη σελ. 45177-45178 ΦΕΚ).

Ασυμβατότητες με τον υπερκείμενο και υποκείμενο χωροταξικόσχεδιασμό.
Β1.Μεμονωμένος Βιομηχανικός πόλος και Ε.Π.Π.Α. στο Μαντούδι
α.Προβλέψεις του Ειδικού Πλαισίου για την Βιομηχανία σε ότι αφορά τηνευρύτερη περιοχή Μαντουδίου.
β.Προβλέψεις του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό 2009.
γ.Προβλέψεις του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό 2013.
δ.Προβλέψεις του Εκπονουμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δ.Ε.Κηρέως.
Ε.Αρχές της αειφορικής διαχείρισης ζητημάτων του χώρου (Ν.2742/1999 &4269/2014).
Β2.Χώρος μη τουριστικής ανάπτυξης η ευρύτερη περιοχή Μαντουδίου (Δ.Ε.Κηρέως και τμήμα της Δ.Ε. Νηλέως).

Δεν συναρθρώνεται με την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας και του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννα;
 



Στην  τελική πρόταση του Περιφερειακού Χωροταξικού της Περιφέρειας Β1 η Βόρεια Εύβοια δεν εντάσσεται σε κανένα άξονα ή πόλο ανάπτυξης δευτερεύοντα ή πρωτεύοντα  (μαύροι κύκλοι με το Ε) και η τουριστική ανάπτυξη είναι Βόρεια από την Αγία Άννα και την Λίμνη (μουσταρδί γραμμή- τριτογενής τομέας). Το χωροταξικό αυτό αν εγκριθεί θα ρυθμίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής τα επόμενα 15 χρόνια. [κάνε κλικ στο χάρτη για μεγέθυνση]. η γνωμοδότηση του κ. Σανιδά  δεν λαμβάνει υπόψη του κανένα από τα παραπάνω ζητήματα.



Η γνωμοδότηση  του κ. Σανιδά  επί του Β1 σταδίου της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» 



Οι αλλαγές στην γνωμοδότηση του κ. Σανιδά που αφορούν το δήμο μας έχουν επισημανθεί με κίτρινο χρώμα




1. ΓΕΝΙΚΑ

Τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ), συντάσσονται κατά τις προβλέψεις του άρθρου 8 του Ν.2742/99 (ΦΕΚ 207/Α) «Χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη και άλλες διατάξεις». Στο ίδιο άρθρο προβλέπονται και οι διαδικασίες αξιολόγησης και αναθεώρησης των ΠΠΧΣΑΑ.




Στο άρθρο 5 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – πρώην ΥΠΑΠΕΝ – πρώην ΥΠΕΚΑ – πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) είναι και «η χρηματοδότηση και εκπόνηση μελετών για τη σύνταξη, συμπλήρωση, τροποποίηση ή αναθεώρηση Εθνικών (Γενικού και Ειδικών), καθώς και Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, καθώς και για την παρακολούθηση της εκπόνησης και την αξιολόγηση αυτών». Επίσης στην παρ.2, του άρθρου 8 του ίδιου νόμου αναφέρεται ότι «Τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις του Γενικού και των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ..».




Οι μελέτες των ΠΠΧΣΑΑ περιλαμβάνουν δύο στάδια Α και Β, με υποστάδια Α.1, Α.2 και Β.1, Β.2. Το Α.1 στάδιο περιλαμβάνει: Αξιολόγηση της εφαρμογής του υπάρχοντος Περιφερειακού Πλαισίου, καταγραφή των κατευθύνσεων του Γενικού και των Ειδικών Χωροταξικών που αφορούν την Περιφέρεια, καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης (φυσικο-γεωγραφικά χαρακτηριστικά, διοικητική οργάνωση, πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, παραγωγικές δραστηριότητες, οικιστικό δίκτυο, μεταφορική υποδομή κλπ.), συνθετική αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης-προβλήματα και προοπτικές για την αειφόρο χωρική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Το Α.2 είναι ουσιαστικά η οριστικοποίηση των παραδοτέων του Α.1 σταδίου. Στο Β.1 στάδιο γίνεται η πρόταση του μελετητή για την αναθεώρηση-εξειδίκευση του υπάρχοντος Περιφερειακού Πλαισίου και στο Β.2 στάδιο η οριστικοποίηση της πρότασης μετά τη διαβούλευση.


Το ισχύον μέχρι σήμερα Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΠΠΧΣΑΑ-ΠΣΕ) εγκρίθηκε με την αριθ.26298/1-7-03 (ΦΕΚ 1469/Β/9-10-03) απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

Η μελέτη «Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», ανατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ/Διεύθυνση Χωροταξίας σε μελετητικό γραφείο, με νόμιμο εκπρόσωπο την κ.Μάρθα Χουσιανάκου.

Το Β1 στάδιο του ΠΠΧΣΑΑ-ΠΣΕ, εστάλη για γνωμοδότηση με το αριθ.οικ.10955/10-3-15 έγγραφο της Δ/νσης Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΑΠΕΝ. Επίσης με το αριθ.οικ.16932/21-4-15 έγγραφο γνωστοποιήθηκε ότι η μελέτη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΠΕΝ.






2. ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ Β1 ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΠΧΣΑΑ-ΠΣΕ

Α. ΔΟΜΗ & ΣΤΟΧΟΙ TOY NEOY ΠΠΧΣΑΑ

ΣΚΟΠΟΣ

Η οργάνωση του χώρου της Περιφέρειας για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια με τρόπο που:

• να προωθεί την ολοκληρωμένη, ισόρροπη και διαρκή ανάπτυξη και την ισότιμη ένταξη της στον χώρο στα πλαίσια πολιτικών εδαφικής συνοχής και ελεγχόμενης ανταγωνιστικότητας διαπεριφερειακά

• να υπηρετεί την αρχή της αειφορικής διαχείρισης του χώρου, όπως αυτή εκάστοτε καθορίζεται

• να συναρθρώνεται με τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό και να προσαρμόζει-εξειδικεύει τις κατευθύνσεις του σε παράλληλη συνεργασία με τις νεότερες χωρικές εξελίξεις

• να αξιοποιεί τα αναπτυξιακά προγράμματα κάθε επιπέδου για την προώθηση της εφαρμογής του

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Προωθείται ένα Πρότυπο Χωρικής Ανάπτυξης παρεμβατικού χαρακτήρα στις τάσεις που επιδιώκει τους παρακάτω στόχους:

• ενίσχυση της θέσης και του ρόλου της Περιφέρειας στον διεθνή, κοινοτικό και εθνικό χώρο (εξωτερική ανταγωνιστικότητα)

• προώθηση της εδαφικής συνοχής μέσω ολοκληρωμένης χωρικά, διοικητικά και περιβαλλοντικά διαχείρισης του χώρου• διασφάλιση διατηρήσιμης οικονομικής ευημερίας στην Περιφέρεια
• διασφάλιση της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με πρώτη προτεραιότητα τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και ανάδειξή της σε παράγοντα ανάπτυξης μέσω συνετής διαχείρισης της ανάπτυξης δραστηριοτήτων
• αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πόρου γη και προώθηση της ανακύκλωσης και επανάχρησης στη παραγωγική διαδικασία και την οικιστική ανάπτυξη
• αντιμετώπιση των απαιτήσεων προσαρμογής στις επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής και στις ενεργειακές ανάγκες με προτεραιότητα στη περιφερειακά σχεδιασμένη ανάπτυξη ΑΠΕ και τον επανασχεδιασμό των μετακινήσεων “κατοικία-εργασία”
• ένταξη της προστασίας του τοπίου με ιεραρχημένη αξιολόγηση και προστασία αλλά και ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων στη ποιότητα ζωής που συνεπάγεται η προστασία του.
προώθηση της συνεργατικότητας και συμπληρωματικότητας μέσω δικτυώσεων των δομών του χώρου, για την επίτευξη της αναγκαίας κάθε φορά “κρίσιμης μάζας”.









Β. ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΘΕΣΗ & ΡΟΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ & ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ


Επιδιώκεται:

Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης μέσω της ενδυνάμωσης των λειτουργιών διαπεριφερειακής εμβέλειας & αύξησης της δικτύωσης/ συνεργασίας.

Η δυναμική ενσωμάτωση στον οικονομικό χώρο με εξειδικευμένη και τεχνολογικά ενισχυμένη παραγωγική ταυτότητα με ιδιαίτερη ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων διεθνούς εμβέλειας.

Iσόρροπη δυναμική ένταξη σε κομβική θέση-χερσαία πύλη προς την κεντρική / ανατολική Ευρώπη και το Αιγαίο στα δίκτυα ενέργειας, στο αστικό σύστημα της Ε.Ε., στα δίκτυα διαχείρισης και τουριστικής ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

ΘΕΣΗ & ΡΟΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟ

Ι. Οικονομική θέση – ανταγωνιστικότητα

Σε σχέση με τη γενική οικονομική εξειδίκευση / λειτουργία η Περιφέρεια θα πρέπει να εξακολουθήσει να διεκδικεί όπως και στο ισχύον ΠΠΧΣΑΑ σημαντική θέση:

• στη μεταλλουργία και τους ορυκτούς πόρους

• στους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους και τον ειδικό τουρισμό, την κρουαζιέρα & τα σκάφη αναψυχής

• στο σύστημα συνδυασμένων χερσαίων μεταφορών

• στη γεωργική παραγωγή και τη βιομηχανία τροφίμων

• στις ΑΠΕ και την Ενέργεια

• στην διαχείριση αποβλήτων και την αποκατάσταση των τοπίων εξόρυξης & ΑΠΕ

Στρατηγικές κατευθύνσεις

Προώθηση μιας έξυπνης εξειδίκευσης μέσω Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας διασυνδεδεμένης με την παραγωγική εξειδίκευση της Περιφέρειας μέσω περιφερειακών δομών και δικτυακές διασυνδέσεις ενδοπεριφερειακά και διαπεριφερειακά.

Σταδιακή εξισορρόπηση των σχέσεων με την Αθήνα / Νέες αγορές / συντονισμός παραγωγικών συστημάτων, αντιμετώπιση επιπτώσεων.

ΙΙ. Περιφερειακή Γεωπολιτική θέση

Ενδυνάμωση της γεωπολιτικής θέσης της περιφέρειας και των τόπων της με προτεραιότητα τη διοικητική έδρα.

Προώθηση νέων διαπεριφερειακών δικτυώσεων στον εθνικό χώρο για δημιουργία «κρίσιμης μάζας» και νέες δυνατότητες / Διεύρυνση επιρροής.

ΙΙΙ. Θέση στο χωρικό σύστημα

Αναβάθμιση της θέσης και ρόλου στο εθνικό χωρικό σύστημα της έδρας της ΠΣΤΕ, ολοκλήρωση αξόνων ανάπτυξης και ανάδυση νέων μέσω:

• της επιτάχυνσης της υλοποίησης των μεγάλων έργων & των κόμβων-πυλών συνδυασμένων μεταφορών

• της ενσωμάτωσης των νέων οικονομικών διεθνούς και εθνικής εμβέλειας δυνατοτήτων / τουρισμός & γεωπολιτικών ρόλων

• της διασύνδεσης των οικιστικών και παραγωγικών συστημάτων με τις όμορες περιφέρειες, ενίσχυση ταυτότητας με ενίσχυση ενδοπροσπελασιμότητας (οδικά – ΟΣΕ)

Γ. ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΧΩΡΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

Διατηρείται όπως και στο αναθεωρούμενο ΠΠΧΣΑΑ ως πρότυπο χωρικής ανάπτυξης ο συνδυασμός:

α)Πολυκεντρική συνεκτική ανάπτυξη με κέντρα τα «αστικά κέντρα» του οικιστικού δικτύου και χωρικές ενότητες που τα υποστηρίζουν «λειτουργικά – αναπτυξιακά»

β)Δικτύωση σε ευρύτερες χωρικές ενότητες για «κρίσιμη μάζα»

γ)Λειτουργία των αστικών κέντρων ως πόλων ανάπτυξης και διασύνδεσή τους μέσω αξόνων-δεσμών παραγωγικών συντελεστών ως αξόνων ανάπτυξης

δ)Προώθηση διακυβέρνησης με επιλογή ως κυττάρου των χωρικών ενοτήτων τις αυτοδιοικητικές διαιρέσεις και ενίοτε υποδιαιρέσεις




ΧΩΡΙΚEΣ ENΟTΗTEΣ ΒΑΣΗΣ – ΠΟΛΟΙ “ΠΟΛΗΣ-ΥΠΑΙΘΡΟΥ”

Προτείνονται δέκα χωρικές ενότητες που έχουν δυνατότητα υποστήριξης σε μεγέθη εξυπηρετήσεων και ρόλους ισάριθμα αστικά (>10.000 κατ.) ή ημιαστικά (>5.000 κατ.) κέντρα ή αστικά ή ημιαστικά δίκτυα οικισμών, ιεραρχημένα έως το 6ο ενισχυμένο επίπεδο και εξυπηρετούν σε καθημερινές μετακινήσεις εδαφικές περιοχές μέσων αποστάσεων (μισή ώρα μετακινήσεων).

Οι ενότητες οργανώνονται χωρικά ως προς τη δομή και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα τους με βάση τις παρακάτω στρατηγικές κατευθύνσεις:

Οικιστική ανάπτυξη στους υπάρχοντες οικιστικούς πυρήνες, επεκτάσεις κατά προτεραιότητα: σε ήδη αραιοδομημένες περιοχές ή σε νέους οργανωμένους υποδοχείς κατά προτίμηση στην ευρύτερη περιοχή των υπαρχόντων, ή σε περιοχές αυθαίρετης δόμησης ή άναρχης δόμησης λειτουργώντας ως εργαλείο οικιστικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Ο εξωαστικός χώρος των χωρικών ενοτήτων διατηρείται κυρίως ως αγροτικός χώρος ή ως προστατευόμενος (οικολογικής ισορροπίας ή πολιτιστικής κληρονομιάς).

Η παραγωγική τους εξειδίκευση συνδέεται με τους ρόλους των αστικών κέντρων και τους παραγωγικούς πόρους τους και την παραγωγική διαδικασία.




Οι δέκα χωρικές ενότητες είναι:




1.ΛΑΜΙΑΣ-ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (Δήμοι Λαμιέων, Στυλίδας, Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου).

2.ΧΑΛΚΙΔΑΣ-ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (Δήμοι Χαλκιδέων, Διρφύων-Μεσσαπίων).

3.ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ (Δήμοι Λεβαδέων, Ορχομενού, Αλιάρτου, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας πλην ΔΕ Αράχωβας).

4.ΘΗΒΑΣ (Δήμοι Θηβαίων, Τανάγρας).

5.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ (Δήμοι Καρπενησίου, Αγράφων).

6.ΦΩΚΙΔΑΣ (Δήμοι Δελφών, Δωρίδος και ΔΕ Αράχωβας).

7.ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (Δήμοι Κύμης-Αλιβερίοε, Ερέτριας, Σκύρου, Καρύστου).

8.ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (Δήμοι Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας).

9.ΛΟΚΡΙΔΑΣ (Δήμοι Λοκρών, Αμφίκλειοας-Ελάτειας).

10.Β.Δ.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (Δήμοι Μακρακώμης, Δομοκού).




ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ – ΠΟΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Οι ευρύτερες χωρικές ενότητες είναι εδαφικές περιοχές πολλαπλάσια των χωρικών ενοτήτων που μπορούν να υποστηρίξουν την εξειδίκευση / ρόλο και την ενίσχυση της θέσης και του ρόλου πόλεων – πόλων της ΠΣΕ στο εθνικό επίπεδο διευρύνοντας την περιοχή «επιρροής» τους σε συνθήκες λελογισμένων μετακινήσεων (μέχρι 45 λεπτά)

– ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΙΑΣ-ΑΜΦΙΣΣΑΣ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Σύνολο Χ.Ε. της Λαμίας, της Άμφισσας, του Καρπενησίου και της Σπερχειάδας – Δομοκού με αστικούς πόλους στο εθνικό σύστημα τις πόλεις της Λαμίας, της Άμφισσας και του Καρπενησίου. Κοινά χαρακτηριστικά παραγωγικού και γεωγραφικού χώρου τη δυτική ύπαιθρο της ΠΣτΕ χαρακτηριζόμενη από την Ορεινότητα/ έξαρση η Ευρυτανία, την εξορυκτική δραστηριότητα, τη δυναμική αγροτική παραγωγή με προϊόντα (ΠΟΠ και ΠΕΓ), τη μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής και εξειδικευμένους διεθνούς/εθνικής εμβέλειας τουριστικούς πόρους (φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς/ UNESCO, θερμαλισμός).

Δυναμική «επιρροής»: άνω των 200.000 κατοίκων

– ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Χ.Ε. Λιβαδειάς – Ορχομενού και Αταλάντης – Τιθορέας. Ομοιογενής εκτεταμένη γεωργική ύπαιθρος εντατικής καλλιέργειας / πεδινές περιοχές της Λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού και του Κωπαϊδικού και Παρακωπαϊδικού Πεδίου. Δυναμική περίπου 100.000 κατοίκων, πόλος Λιβαδειά (Λιβαδειά – Ορχομενός)

– ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΗΒΑΣ

Χ.Ε. Θήβας / ισχυρή παρουσία βιομηχανικής παραγωγής / ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση / πόλος διεθνούς & εθνικής εμβέλειας τουρισμού

– ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ – ΘΗΒΑΣ

Εναλλακτική Ευρύτερη Ενότητα διπόλου Θήβας – Λιβαδειάς. Δυναμική 200.000 κατοίκων και δίπολο πληθυσμιακού μεγέθους περισσότερο από 50.000 κατοίκους.

– ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Δυναμική άνω των 200.000 κατοίκων, πόλος Χαλκίδα. Νησιωτική Εύβοια / Ελκτική θέση κατοίκησης (Α’ & Β’ κατ.) / Πολυλειτουργικότητα




ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Κατά προτεραιότητα προώθηση διαπεριφερειακών συνεργασιών εντός της «Μέγα Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας» (στατιστική περιφέρεια NUTS 1 της Κεντρικής Ελλάδας), που αποτελείται από τις Περιφέρειες Ηπείρου – Ιονίων Νήσων – Δυτικής Ελλάδας – Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου με στόχο:

προώθηση αναδυόμενων δυνατοτήτων συμπληρωματικότητας

Στα πλαίσια αυτής της ενότητας αναδεικνύονται:

-Οι πόλοι της Λαμίας & της Χαλκίδας/ Κύμης στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ)

-Οι πόλοι της Άμφισσας-Ιτέας-Δελφών σε διασύνδεση με την διεθνή πύλη της Πάτρας, την πύλη κρουαζιέρας της Κυλλήνης και την Ολυμπία

-Ο πόλος του Καρπενησίου σε διασύνδεση με Ιόνια Οδό και τουριστική πύλη του Ακτίου-Πρέβεζας

-Οι πόλοι της Θήβας και Λιβαδειάς σε διασύνδεση με τα κέντρα της Πελοποννήσου μέσω της κλειστής ενδιάμεσης θάλασσας του Κορινθιακού Κόλπου




ΔIΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ-ΑΤΤΙΚΗΣ

Zητήματα αιχμής και προτεραιότητας:

-η συνολική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων & η αντιμετώπιση της σοβαρής ρύπανσης (Ασωπού Ποταμού κλπ)

-η αναδιάταξη των μετακινήσεων κατοικίας-εργασίας και in situ κατοίκηση

-η ολοκληρωμένη διαχείριση των ορεινών όγκων και των κοινών θαλάσσιων χώρων και υδατικών διαθεσίμων

-συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση, Έρευνα και Καινοτομία

Πόλοι: Θήβα – Χαλκίδα – Λαμία – Λιβαδειά




ΔIΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η Περιφέρεια Στερεάς θα πρέπει να προωθήσει τις νέες δυνατότητες επωφελούς ένθεν και ένθεν συνεργασίας στην κοινή διασυνοριακή περιοχή ανάπτυξης που θα αναδείξει ο νέος άξονας Ε65.

Πόλοι: Λαμία – Καρπενήσι




ΔIΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ & ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Θα πρέπει να προωθήσει τις νέες δυνατότητες επωφελούς ένθεν και ένθεν συνεργασίας με την απευθείας διασύνδεση μέσω των θαλάσσιων επιβατικών, τουριστικών και εμπορευματικών μεταφορών μέσω του Λιμένα της Κύμης και δευτερευόντως με άλλους περιφερειακούς λιμένες (Μαντούδι-Κάρυστος). Πρέπει να αναδιαταχθούν οι Ζώνες Ναυσιπλοΐας και τα κέντρα/κόμβοι εξυπηρετήσεων.
Πόλοι: Κύμη – Αλιβέρι / Χαλκίδα – Μαντούδι – Κάρυστος




ΠΟΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

A. Πρωτεύοντες Διεθνείς, εθνικοί, πρωτεύοντες και ενισχυμένοι δευτερεύοντες περιφερειακοί πόλοι ανάπτυξης

Λαμία (ευρύτερη αστική περιοχή), περιφερειακή πρωτεύουσα, αστικός κόμβος- διεθνής πύλη στις συνδυασμένες μεταφορές του πρωτεύοντος (κεντρικού) οδικού-σιδηροδρομικού δικτύου των ΔΕΔ-Μ στο Διεθνή Διάδρομο IV και το εκτεταμένο ΔΕΔ-Μ (Πάτρα-Καρπενήσι-Ε65)

Χαλκίδα (ευρύτερη αστική περιοχή), έδρα Π.Ε. με ειδικό ελκτικό ρόλο κατοίκησης και δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και διασύνδεσης νησιωτικού χώρου της Εύβοιας και Σκύρου και πύλης προς Αιγαίο / Ανατολική Μεσόγειο των ΔΕΔ-Μ μέσω των λιμένων Κύμης και Χαλκίδας.

Οι παραπάνω πόλοι στο εθνικό επίπεδο κατηγοριοποιούνται στο 3ο Ενισχυμένο και 3ο επίπεδο αντίστοιχα.

B. Ειδικοί Διεθνείς, δευτερεύοντες εθνικοί και δευτερεύοντες περιφερειακοί πόλοι ανάπτυξης

Λιβαδειά (ευρύτερη αστική περιοχή), έδρα Π.Ε. με εθνικό ρόλο στην γεωργική παραγωγή και την εξορυκτική μεταλλουργική βιομηχανία και πολιτιστικό τουρισμό.

Θήβα, με εθνικό ρόλο στη βιομηχανική παραγωγή (διασυνοριακή Αθήνα) ενσωμάτωση της ΒΙΠΕ Θίσβης, αναδυόμενος εμπορευματικός σταθμός σε ΠΑΘΕ/ΔΕΔ-Μ και διεθνούς εμβέλειας ρόλο στο πολιτιστική κληρονομιά.

Άμφισσα (Δίκτυο Άμφισσα-Ιτέα-Δελφοί), έδρα Π.Ε. διεθνής/εθνικός πόλος παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστικών πόρων και υποδομών και λιμένα-πύλη (κρουαζιέρα) σ’ αυτούς και άλλους διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικούς πόρους της ΠΣΤΕ.

Καρπενήσι, έδρα Π.Ε. με ειδικό ρόλο ως ορεινού πόλου με φυσικούς πόρους ευρωπαϊκής και εθνικής εμβέλειας και σύνδεσμο της Κεντρικής Ελλάδας – Τουριστικές πύλες στον Ιόνιο Διάδρομο / Πίνδο.

Οι παραπάνω πόλοι στο εθνικό επίπεδο κατηγοριοποιούνται στο 5ο Ενισχυμένο για Λιβαδειά και Θήβα και 5ο επίπεδο αντίστοιχα για Άμφισσα και Καρπενήσι

.

Γ. Ειδικοί πόλοι ανάπτυξης

Αφορά συνδεόμενα οικιστικά κέντρα με τους Διεθνούς / Εθνικής / διαπεριφερειακής εμβέλειας χώρους πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και τους ειδικούς πόρους:

Αράχωβα διασυνδεδεμένη με το Χιονοδρομικό πόλο του Παρνασσού

Αντίκυρα διασυνδεδεμένη με τον πόλο του Αλουμινίου

Λάρυμνα διασυνδεδεμένη με τον πόλο του Νικελίου

Καμένα Βούρλα, Λουτρά Αιδηψού, Ερέτρια και Σκύρος ως πόλοι τουρισμού

Αλιβέρι ως εθνικό ενεργειακό κέντρο




ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Α. Διεθνείς, εθνικοί, πρωτεύοντες άξονες ανάπτυξης

Διαμήκης άξονας Αθήνα/ Θριάσιο – Οινόφυτα/ Χαλκίδα – Θήβα – Λιβαδειά-Αταλάντη – Λαμία – προς Θεσ/νίκη

Διαγώνιος άξονας Λαμία – Ιτέα/ Άμφισσα – Αντίρριο – Πάτρα/ Διεθνής Θαλάσσια Πύλη




Β. Διεθνείς, εθνικοί, δευτερεύοντες άξονες ανάπτυξης

Διαγώνιος άξονας Κεντρικής Ελλάδας Λαμία – Καρδίτσα –Τρίκαλα- Παναγιά/ Εγνατία/ Ιωάννινα/ Ηγουμενίτσα)

Άξονας (ΠΑΘΕ)/ Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο – (Ιόνια Οδός)

Άξονας (ΠΑΘΕ)/ Θήβα – Λιβαδειά – Ιτέα/ Άμφισσα – (Διαγώνιος Λαμία/ Πάτρα)

Οριζόντιος άξονας (ΠΑΘΕ/Κόρινθος)- Θήβα/ ΠΑΘΕ – Χαλκίδα – Κύμη/ Λιμάνι Κύμης/ Σκύρος/ Αιγαίο»

Γ. Περιφερειακοί άξονες ανάπτυξης


Άξονας «Αλιβέρι – Κάρυστος»

Άξονας (ΠΑΘΕ) /Γλύφα – Ωρεοί /Πορθμειακή σύνδεση – Ιστιαία – Μαντούδι/ Λίμνη – Χαλκίδα

Άξονας Θήβα/Βάγια – Θίσβη – Δίστομο/Οσιος Λουκάς




ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Για την διάρθρωση του οικιστικού δικτύου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:

-υιοθετήθηκε η αρχή της πολυκεντρικής δομής, με την ανάπτυξη ενός ιεραρχημένου οικιστικού δικτύου

-επιδιώχθηκε η συμπληρωματικότητα των ρόλων μεταξύ των οικισμών και των πόλεων πυρήνων αστικών συγκεντρώσεων

-επιδιώχθηκε η προώθηση Λειτουργικών Αστικών Περιοχών (ΛΑΠ) μεσαίου μεγέθους του κοινοτικού χώρου (>100.000 ΛΑΠ και πυρήνας >50.000 κατ.) και αστικών περιοχών με πυρήνα >20.000 διά ανάδειξη στο κοινοτικό (ΛΑΠ), εθνικό οικιστικό δίκτυο.

-επιδιώχθηκε η ενδυνάμωση των κόμβων του οικιστικού δικτύου, κυρίως μέσω δικτυώσεων, ώστε να επιτευχθεί η αστικοποίηση (πληθ >10.000 κατ.) και να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς σε διαπεριφερειακό επίπεδο.

3ο ενισχυμένο εθνικό επίπεδο

(έδρα Περιφέρειας / Μεσαία Λειτουργική Αστική Περιοχή ≥ 100.000 κατ.):

Λαμία (Λειτουργική Αστική περιοχή Λαμίας)

3ο εθνικό επίπεδο (Μεσαία Λειτουργική Αστική Περιοχή ≥100.000 κατ.):

Χαλκίδα (ΛΑΠ Χαλκίδας)

5ο ενισχυμένο εθνικό επίπεδο (Μεσαίες αστικές περιοχές / πόλεις ≥ 30.000 κατ.):

Πολεοδομικό Συγκρότημα Λιβαδειά – Ορχομενός

Ευρύτερη αστική περιοχή Θήβας

5ο εθνικό επίπεδο (έδρες Περ. Ενοτήτων / πόλεις ≥10.000 κατ.):

Δίκτυο Άμφισσα – Ιτέα – Δελφοί

Καρπενήσι

6ο ενισχυμένο εθνικό επίπεδο (έδρες Χωρικών Ενοτήτων και αστικά Δίκτυα με πυρήνα μικρές πόλεις ≥5.000 κατ.)

Δίκτυο Κύμη – Αλιβέρι – Ερέτρια με πυρήνα το Αλιβέρι

Δίκτυο Ιστιαία – Ωρεοί – Λ.Αιδηψού με πυρήνα την Ιστιαία.

Δίκτυο Αταλάντη – Λιβανάτες, με πυρήνα την Αταλάντη

Δίκτυο Σπερχειάδα-Μακρακώμη (συμπαγές πολεοδομικό συνεχές)

6ο εθνικό επίπεδο (έδρες Δήμων εντός ΛΑΠ και άλλες σημαντικές μικρές πόλεις ≥2.000 κατ.)

(Στυλίδα, Καμένα Βούρλα, Ψαχνά, Δίστομο, Αλίαρτος, Σχηματάρι, δίκτυο Κερασοχώρι – Δυτ.Φραγκίστα – Άγραφα, Γαλαξίδι, Λιδορίκι, Αράχοβα, Κάρυστος, Σκύρος, δίκτυο Λίμνη – Μαντούδι, δίκτυο Κ.Τιθορέα – Αμφίκλεια – Ελάτεια, Δομοκός)

7ο οικιστικό επίπεδο (κατατάσσονται πρώην έδρες (Καποδιστριακών) Δήμων)

Δ.ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ, ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ & ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

• συνετός τρόπος ανάπτυξης δραστηριοτήτων, προστασία και χρήση των φυσικών πόρων και ιδίως του πόρου γη

• αξιοποίηση δυνατοτήτων για αναβάθμιση και βέλτιστη διαχείριση των πόρων,

• εκτεταμένη προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς και βιοποικιλότητας

• ανάδειξη των πόρων της ως παράγοντες ανάπτυξης της ΠΣτΕ και ενίσχυσης της θέσης και εξειδίκευσης του ρόλου της στο διεθνή / ευρωπαϊκό και εθνικό χώρο

• ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού κόστους στις μεταφορές ειδικά στους τομείς φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

• μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, ανάπτυξη ΑΠΕ / μείγμα ενεργειακό και μεγέθη που συνάδουν με του φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους

• εξοικονόμηση ενέργειας σ’ όλους τους τομείς και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα

• ολοκληρωμένη χωρική διαχείριση των θαλάσσιων χώρων και των ακτών

• ένταξη της προστασίας του τοπίου στις χωρικές πολιτικές

Α. Φυσικά Υδατικά Αποθέματα

• Υδατικά Αποθέματα: Ορθολογική διαχείριση ΛΑΠ – ανταπόδοση, επανάχρηση

• Θαλάσσιο Περιβάλλον: Ολοκληρωμένη διαχείριση – Πρόληψη ρύπανσης διερχόμενων πλοίων, Ακτές κολύμβησης, Υδατοκαλλιέργειες

Β. Διαχείριση Φυσικών Κινδύνων

• Περιοχές Γεωτεχνικής & Σεισμικής Καταλληλότητας: Περιορισμοί ιδίως αστικά κέντρα / Έρευνα

• Αντιμετώπιση Πλημμυρών: Εφαρμογή οδηγιών – αποτροπή οικιστικής ανάπτυξης / ΓΠΣ / ΣΧΟΟΑΠ

Γ. Διαχείριση Φυσικών Πόρων

• Έδαφος και Φυσικοί Πόροι: Αποδοτική, ολοκληρωμένη χωρικά διαχείριση, αυστηρή διατήρηση γεωργικής γης

• Ορυκτοί Πόροι: Πρόληψη / αντιμετώπιση επιπτώσεων / αποκατάσταση

Δ. Βιοποικιλότητα

• Προστατευόμενες Περιοχές

• Γενικές & Ειδικές Αρχές Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών / Προληπτική προστασία / άσκηση χρήσεων υπο προυποθέσεις

• Ολοκληρωμένος σχεδιασμός Διαχείρισης, Ολοκλήρωση ΕΠΜ- Πρότυπο Περιφ. Πάρκο Ευρυτανίας / Ορεινός χώρος

Ε. Διαχείριση Ρύπανσης

• Πρόληψη & αποκατάσταση όχλησης από τη Βιομηχανική δραστηριότητα

• Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων

• Διαχείριση Λυμάτων

ΣΤ. Κλιματική Αλλαγή

• Αντιμετώπιση τρωτότητας

• Ενεργειακό μίγμα / οικονομία / μεταφορές / εξοικονόμηση.

Ζ.Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς

1. Γενικές κατευθύνσεις

• Πόρος & ανάδειξη / προστασία (οικονομικής-πολιτιστικής-περιβαλλοντικής ταυτότητας)

2. Ειδικές κατευθύνσεις για ειδικούς πολιτιστικούς πόρους

• Δελφοί / Θερμοπύλες / Θήβα (παρακάμψεις-διασυνδέσεις)

• Διερεύνηση “τόπων”(Σιδηροδρομικό δίκτυο)

3. Κατευθύνσεις για την ανάδειξη και προστασία των πολιτιστικών μνημείων και χώρων εντός αστικών κέντρων

4. Κατευθύνσεις εκτός αστικών κέντρων

• Ήπια προσβασιμότητα

• Ζώνες Α & Β

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ & ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΠΙΩΝ

Προτείνονται ζώνες τοπίου:

• Διεθνούς Αξίας Ζώνες Τοπίου

• Εθνικής & Διεθνούς Αξίας Ζώνες Τοπίου

• Περιφερειακής & Εθνικής Αξίας Ζώνες Τοπίου

• Διεθνούς Αξίας – Ιδιαίτερα Υποβαθμισμένες

• Περιφερειακής Αξίας – Ιδιαίτερα Υποβαθμισμένες

• Διεθνούς Αξίας Πολιτιστικές Διαδρομές

Δίνονται κατευθύνσεις αποκατάστασης, διατήρησης, ιδιαίτερης προστασίας, ανάδειξης, ανάπτυξης δυνατοτήτων και χωρικού σχεδιασμού.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΟ

Στο ηπειρωτικό τμήμα ως ορεινός ορίζεται ο χώρος με υψόμετρο > των 800 μ. Στο νησιωτικό τμήμα (Εύβοια, Σκύρος) ως ορεινός ορίζεται ο χώρος με υψόμετρο > των 600 μ. Διακρίνονται ενότητες του ορεινού χώρου και δίνονται γενικές κατευθύνσεις σχεδιασμού του και κατευθύνσεις ανά ενότητα. Οι ενότητες είναι:

Στο ηπειρωτικό τμήμα: Ορεινός Όγκος Όθρυoς, Νότια Πίνδος –Σύμπλεγμα Ευρυτανικών Ορεινών Όγκων, Νότια Πίνδος –Σύμπλεγμα Ορεινών Όγκων Οίτης – Γκιώνας – Βαρδουσίων, Δίκτυο Ορεινών Όγκων Παρνασσού – Καλλίδρομου – Ελικώνα

Στο νησιωτικό τμήμα (Εύβοια): Ορεινό σύμπλεγμα Βόρειας Εύβοιας, Όρος Κανδήλι, Ορεινός Όγκος Δίρφυος, Όρος Όχη.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΤΙΟ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Ορίζονται ως ζώνες του παράκτιου χώρου:

Κρίσιμη ζώνη: από την ακτογραμμή έως 100 μ. βάθος από τη γραμμή αιγιαλού.

Δυναμική ζώνη: Βάθος 110 μ. έως 350 μ. από τη γραμμή αιγιαλού.

Μεταβατική ζώνη: Μετά τη δυναμική ζώνη έως τα όρια της ισοϋψούς των 400 μ.

Γενικές κατευθύνσεις σχεδιασμού Παράκτιου και Νησιωτικού Χώρου

• Προστασία κατά περίπτωση ως αμιγώς φυσικός χώρος, παραγωγικός, πρωτογενής / δευτερογενής, οικιστικός

• Τουρισμός σε διακριτούς πόλους/ ζώνες, κυριων ΟΥΤΔ & μετατόπιση στα αστικά, οικισμούς παράκτιους (Μεταβατική)

Ευρύτερες Γεωγραφικές Ενότητες Παράκτιου και Νησιωτικού Χώρου

• Μαλιακός Κόλπος και Δίαυλος Ωρεών: έντονη αειφορική διαχείριση / οικιστική ανάπτυξη – αγροτικά

• Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος: εξειδίκευση τουρισμού / ήπια αγροτικά / ΛΑΡΚΟ / έντονη αειφορ΄. Διαχείριση NATURA/ νησιά

• Παράκτιος οικιστικός χώρος Χαλκίδας: οικιστική ανάπτυξη / ειδ. εγκαταστάσεις

• Νότιος Ευβοϊκός Κόλπος: αγροτικά / τουρισμός/ ΑΠΕ/ “πράσινη” ανάπτυξη

Ανατολικές Ακτές Εύβοιας προς Αιγαίο Πέλαγος: φυσικό απόθεμα

• Νήσος Σκύρος: τουρισμός, νησιωτική αγροτική οικονομία, καινοτομία, όχι μεγέθυνση ΑΠΕ

• Βοιωτικές ακτές Κορινθιακού Κόλπου: τμηματικά φυσικό απόθεμα & παραθ, αγροτικά, εξόρυξη

• Φωκιακές ακτές Κορινθιακού Κόλπου: ευαισθησία, επιλεκτικά τουρισμός, προστασία, αποκατάσταση

• Τριζόνια και λοιπά μικρά / ακατοίκητα νησιά: φυσικό απόθεμα.

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ι. Δίκτυα Μεταφορικών Υποδομών

• Στρατηγικές Κατευθύνσεις-Στόχοι-Προγραμματισμός: Ολοκλήρωση ΔΕΔ-Μ

• Οργάνωση Δικτύων-Στρατηγικές Κατευθύνσεις: Συντονισμός μεταξύ τους, αντιμετώπιση ρύπων, προσπελασιμότητα, παράκαμψη οικισμών. Οργανώνεται ιεραρχικά το οδικό δίκτυο, αποτυπώνεται το σύστημα σιδηροδρομικών υποδομών, αποτυπώνεται και οργανώνεται το σύστημα λιμενικών υποδομών (κατεύθυνση για λειτουργία ως λιμένα κρουαζιέρας της Ιτέας και για λειτουργία ως κόμβου επιβατικού-εμπορευματικού στο λιμενικό σύστημα του Αιγαίου του λιμένα της Κύμης).

ΙΙ. Υποδομές Ενέργειας

• Διεκδίκηση διακριτής θέσης / Ενεργειακά κέντρα / μείωση κόστους – ΑΠΕ – Φυσικό αέριο – Δίκτυο – Ενεργειακό Μείγμα – Μόνο ΜΥΗΕ στα ειδικά ορεινά (Ευρυτανία), Χωρική εστίαση ΑΠΕ

ΙΙΙ. Υποδομές Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

• Προώθηση κατά προτεραιότητα ιδίως σε ημιαστικά, ορεινός χώρος ειδικών εφαρμογών

• Βελτίωση: πόλεις – παραγωγικούς χώρους – εκπαίδευση – έρευνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ

Ι. Πρωτογενής Τομέας

Ύπαιθρος χώρα / έλεγχος οικιστικής διάχυσης αλλά “ενδυνάμωση” σε υποδομές / κατοικία / προστασία / ηπιότητα / διαφύλαξη

ΙΙ. Δευτερογενής Τομέας και συνδεδεμένος Τριτογενής και Πρωτογενής

Χωροθέτηση παραγωγής κατά κανόνα μέσω μίξης συμβατών χρήσεων εντός των οικιστικών συγκεντρώσεων του οικιστικού δικτύου ή σε ειδικούς οργανωμένους υποδοχείς σύμφωνα με τις κατευθύνσεις ανά παραγωγικό τομέα ή μεμονωμένα για ειδικούς πόρους / καθετοποίηση / κόμβοι / ΔΕΔ-Μ

Οργανωμένοι υποδοχείς, clusters – αποφυγή διάχυσης

ΙΙΙ. Τριτογενής Τομέας & Εκπαίδευση, Έρευνα & Καινοτομία /Τεχνολογία

Σχεδιασμός σε διασύνδεση με αστικά κέντρα / υποκείμενος / ιδιαίτερες χωροθετήσεις

ΙV. Εξορυκτική βιομηχανική δραστηριότητα Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ)

• Διασφάλιση ενεργών δραστηριοτήτων στις Π.Α.Μ.Δ.

• Άρση μεμονωμένων ασυμβατοτήτων

• προστασία ανταγωνιστικών χρήσεων σε Π.Α.Μ.Δ.

• Υποστήριξη με υποδομές & ΕΠΜ

• Υποκείμενος σχεδιασμός

V. Τουριστική δραστηριότητα

• Βασικός τομέας για το πρότυπο χωρικής ανάπτυξης της Περιφέρειας, ιδίως εξαγωγικά προσανατολισμένος και κατ’ εξοχή επιχειρησιακή επιλογή για το Πρόγραμμα Εφαρμογής του ΠΠΧΣΑΑ για την περίοδο του ΣΕΣ 2014-2020.

• Χωρικά συνδεδεμένη με τους πόρους και με τους τόπους (διατρέχει όλα τα επίπεδα σχεδιασμού αλλά με έμφαση στο «τοπικό»)

• Επιδιώκεται να διασυνδέεται με το πολιτισμό και τη ποιότητα ζωής των επισκεπτών και των κατοίκων σε διασύνδεση με το οικιστικό δίκτυο

• Ο σχεδιασμός του πρέπει να ενσωματώνει την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς κινδύνους

Χωρικό πρότυπο τουριστικής δραστηριότητας

• Ισόρροπη ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη την Περιφέρεια

• Διάχυση και μετατόπισή της από τις ακτές στην ενδοχώρα

• Οργάνωση της σε κομβικά σημεία φυσικών και πολιτιστικών πόρων με την απαραίτητη ενδοχώρα τους

• Οργάνωσή της ως μέρος του συνολικού παραγωγικού συστήματος (οριζόντιος συντονισμός δραστηριοτήτων και ζώνες προτεραιοτήτων)

• Εξειδίκευση στρατηγικής Ε.Π. ανά Δ.Ε. (Πίνακας)

Κατευθύνσεις διαχείρισης & προτεραιοτήτων

• Τουριστικές χρήσεις / εφαρμογή ΕΠ εντός & εκτός ευρέων ζωνών

• Τύποι τουριστικών υποδοχέων άνα περιοχή / χώρο

• Προτεραιότητα υποδομών

Ε. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ-ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΑΝΑ Χ.Ε.

Εξειδικεύονται ανά χωρική ενότητα

• Η γενική αναπτυξιακή φυσιογνωμία

• Οι ιδιαιτερότητες σε ζητήματα τουρισμού και ΑΠΕ ως ιδιαιτέρως “τοπικά ζητήματα”

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ & ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ι. Οργανωμένοι Υποδοχείς Παραγωγικών Δραστηριοτήτων

• Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) στη Λιβαδειά και στον Άνω Ρου του Βοιωτικού Κηφισού / προτεραιότητα στο Ε.Π. Λιβαδειάς.

• Δίκτυο Επιχειρηματικών Πάρκων διαφόρων τύπων και Εμπορευματικός Σταθμός από εξυγίανση-αναδιοργάνωση δραστηριοτήτων μέσω ΠΕΧΠ Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Ριτσώνας/Βαθύ Χαλκίδας – Θήβας.

• Εθνικό Πάρκο Εφοδιαστικής Διεθνούς Εμβέλειας (Εμπορευματικό Κέντρο) στο σιδηροδρομικό/οδικό κόμβο της Λαμίας

• Λειτουργία ΒΙΟΠΑ κατά προτεραιότητα στα ημιαστικά κέντρα Αλιβερίου, Αταλάντης, Ιστιαίας, Μακρακώμης.

• ΠΟΑΥ υδατοκαλλιεργειών ως Ειδικό Πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες / συνεκτίμηση Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Διαμερισμάτων και κατευθύνσεων του ΠΠΧΣΑΑ

ΙΙ. Περιοχές Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων

• Ευρεία ζώνη βιομηχανικής συγκέντρωσης Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Ριτσώνας/ Βαθύ Χαλκίδας – Θήβας

ΙΙΙ. Περιοχές Σχεδίων Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων

• Οικιστική περιοχή Λαμίας: υλοποίηση της ένταξης των μεγάλων οδικών έργων, των κόμβων οδικού-σιδηροδρομικού δικτύου και του εμπορευματικού κέντρου στον ιστό της οικιστικής περιοχής.

• Ευρύτερη Περιοχή Χαλκίδας: εξυγίανση και αναζωογόνηση των εγκαταλελειμμένων βιομηχανιών.

• Ευρύτερη Περιοχή Λιβαδειάς: εξυγίανση και αναζωογόνηση και μετατροπή σε Επιχειρηματικό Πάρκο της ευρύτερης περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

• Ευρύτερη Περιοχή Θήβας: εξυγίανση και τουριστική αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πόλης και την αξιοποίηση του νέου Μουσείου.

• Δίκτυο Άμφισσα -Ιτέα – Δελφοί: τουριστική αναζωογόνηση με ανάδειξη αισθητικής και λειτουργικής ποιότητας δημοσίων υποδομών και χώρων για την υποδοχή διεθνούς εμβέλειας τουριστικές και πολιτιστικές λειτουργίες.

• Hμιαστικά ή τουριστικά κέντρα προτεραιότητας: Αλιβέρι, Κύμη, Ερέτρια, Αταλάντη, Αμφίκλεια, Αράχωβα, Πολύδροσος, Ιστιαία, Λουτρά Αιδηψού, Καμένα Βούρλα, Υπάτη, Λίμνη, Μαντούδι, Καρπενήσι, Κάρυστος.

IV.Κατευθύνσεις εκπόνησης Ειδικών Σχεδίων, ΓΠΣ & ΣΧΟΟΑΠ

Α. Αστικές περιοχές / Πόλεις έως και 5ου επιπέδου.

• Λαμία: Ειδικό δομικό σχέδιο συντονισμού των ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ.

• Χαλκίδα: Ειδικό δομικό σχέδιο συντονισμού των ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ.

• Άμφισσα-Ιτέα-Δελφοί: Ειδικό δομικό σχέδιο συντονισμού των ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ

Β. Αστικά δίκτυα / Μικρές Πόλεις.

• Μακρακώμη-Σπερχειάδα: Ενιαίο ΓΠΣ.

• Δομοκός: ΓΠΣ.

• Ιστιάια-Ωρεοί-Λ.Αιδηψού: Ειδικό δομικό σχέδιο συντονισμού των ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ.

• Αλιβέρι-Κύμη-Ερέτρια: Ειδικό δομικό σχέδιο συντονισμού των ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ.

Στ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Προγραμματική περίοδος / Διαίρεση σε 2 φάσεις: 2014-2020 & 2020-2025

Ενδεικτικό Πρόγραμμα εμβληματικών εφαρμογών / Άξονες:

• Ισότιμη και ανταγωνιστική ένταξη της ΠΣΕ στο Διεθνή, Ευρωπαϊκό και εθνικό χώρο

• Ανασύνθεση, τόνωση και αναζωογόνηση της αστικής δυναμικής– Ενίσχυση αστικής διάστασης, συνεργασία πόλης-υπαίθρου

• Προώθηση δομών και υποδομών– Εκπαίδευσης Έρευνας / Τεχνολογίας / Καινοτομίας

• Ειδική διαχείριση ευπαθών – ευάλωτων περιοχών και «ειδικών χωρικών συνόλων»

• Οργάνωση, ενίσχυση και δικτύωση των παραγωγικών τομέων με οικονομία αλλαγής χρήσεων και μετακινήσεων

• Ολοκληρωμένη χωρικά και τομεακά προστασία / ανάδειξη του περιβάλλοντος σε παράγοντα ανάπτυξης

• Τουρισμός – Φύση και Πολιτισμός

• Μακροπεριφερειακή και διαπεριφερειακή συνεργασία / δικτύωση / ανταλλαγές

3. ΑΠΟΨΕΙΣ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ

Το Β1 στάδιο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Περιφέρειας και εκδόθηκε σχετικό δελτίο τύπου στις 23-3-15. Επίσης με νέο δελτίο τύπου στις 4-5-15 κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προτάσεις και παρατηρήσεις.

Στα πλαίσια της διαβούλευσης πραγματοποιήθηκαν τρεις ανοικτές παρουσιάσεις του Β1 σταδίου από τη μελετήτρια και τους επιβλέποντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 25-8-2015 στη Λαμία, στις 26-8-2015 στη Χαλκίδα και στις 27-8-2015 στη Λιβαδειά. Στις παρουσιάσεις αυτές έγινε συζήτηση, τέθηκαν ερωτήματα και κατατέθηκαν προτάσεις.

Για το Β1 στάδιο κατέθεσαν στην Περιφέρεια απόψεις-παρατηρήσεις-προτάσεις οι παρακάτω:

1. Η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

2. Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

3. Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

4. Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.

5. Ο Δήμος Λεβαδέων.

6. Ο Δήμος Δελφών.

7. Ο Δήμος Θηβαίων.

8. Ο Δήμος Καρπενησίου.

9. Ο Δήμος Λοκρών

10. Ο Δήμος Ερέτριας.

11. Ο Δήμος Ορχομενού.

12. Ο Δήμος Καρύστου.

13. Ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

14. Ο Δήμος Δωρίδος.

15. Ο Δήμος Στυλίδας.

16. Ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας.

17. Ο Δήμος Μακρακώμης.

18. Ο Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου.

19. Ο Δήμος Δομοκού.

20. Ο Δήμος Αγράφων.

21. Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων.

22. Η Δ/νση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ΠΣΕ.

23. To Επιμελητήριο Βοιωτίας.

24. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Στερεάς.

25. Ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».

26. Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος».

27. Από κοινού σύλλογοι, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις της περιοχής Σκορπονερίου.

28. Ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ».

29. Διάφορες επιχειρήσεις.

4. ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, εισηγούμαστε όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας διατυπώσει τις παρακάτω παρατηρήσεις επί του Β1 σταδίου της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και να διαμορφωθεί ανάλογα το τελικό Β2 στάδιο της μελέτης.

1. -Ο στρατηγικός σχεδιασμός της μελέτης διατηρεί ως ένα βαθμό την ετεροβαρή ανάπτυξη της Περιφέρειας. Παρά την υιοθέτηση της πρότασης υλοποίησης εγκάρσιων αξόνων, στην ουσία διατηρείται και ενισχύεται ως μοναδικός ο άξονας ανάπτυξης κατά μήκος του ΠΑΘΕ και η παράκτια ζώνη Ευβοϊκού-Μαλιακού, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς προτάσεις διαμόρφωσης στρατηγικών ανάπτυξης για τις υπόλοιπες περιοχές.

2. -Να εξετασθεί ως εναλλακτική Ευρύτερη Χωρική Ενότητα η Ενότητα Άμφισσα-Λιβαδειά.

– Ο Δήμος Δομοκού και ο Δήμος Μακρακώμης δεν επιθυμούν τη συνύπαρξη εντός των ορίων της ίδιας Χωρικής Ενότητας, λόγω έλλειψης κοινών χαρακτηριστικών. Ο Δήμος Δομοκού προτείνεται να αποτελέσει μια διοικητική ενότητα μιας και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λειτουργεί αυτόνομα διοικητικά και υφίστατο επί δεκαετίες ανεξάρτητα ως επαρχία Δομοκού.

-Να υπάρχει καταγραφή της ισχυρότατης (κύριας) λειτουργικής εξάρτησης της Χαλκίδας από την Πρωτεύουσα.

-Να υπάρχει καταγραφή της λειτουργικής εξάρτησης των Δήμων Καρυστίας και Σκύρου από την Αθήνα οι οποίες είναι έντονες, σαφείς και αυξανόμενες, ενώ υλοποιούνται μέσω τριών υφιστάμενων πορθμειακών συνδέσεων και αεροπορικής σύνδεσης αντίστοιχα.

-Να αποτυπωθεί και να γίνει πρόταση ενίσχυσης του ήδη υφισταμένου πολυπόλου “Κάρυστος – Μαρμάρι – Στύρα”.

-Να εμφανίζεται η λειτουργική σχέση “Ερέτριας – Αμαρύνθου” και “Αγίας Άννας – Μαντουδίου”.

-Να εμφανισθεί η Νέα Αρτάκη (δεν εμφανίζεται πουθενά, καίτοι δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Εύβοιας) και να υπαχθεί στη χωρική ενότητα Χαλκίδας.

-Ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας να ενταχθεί στην ευρύτερη χωρική ενότητα Λαμίας-Άμφισσας-Καρπενησίου λόγω κοινών χαρακτηριστικών παραγωγικού και γεωγραφικού χώρου.

-Η Δημοτική Ενότητα Αράχωβας να ενταχθεί στη χωρική ενότητα Λιβαδειάς και όχι στη χωρική ενότητα Φωκίδας.

-Στη σελ.46, στην παράγραφο «Η δυναμική της ενότητας είναι περίπου 100.000 κάτοικοι… … διεθνούς/εθνικής εμβέλειας τουρισμού» να προστεθεί «συνδέοντας τους Δελφούς με τον Όσιο Λουκά». Στη σελίδα 52, στην παράγραφο Λιβαδειά να αντικατασταθεί το «εθνικής εμβέλειας» με το «διεθνούς εμβέλειας».

-Ο Δήμος Ερέτριας να ενταχθεί στη χωρική ενότητα Χαλκίδας-ευρύτερης περιοχής και να καταγραφεί στους χάρτες Β.1-2 και Π.2β ως πρωτεύουσα η εξάρτηση μεταξύ Δήμων Ερέτριας και Χαλκίδας.

-Στον πίνακα της σελίδας 70 το «Π.Σ.Λιβαδειάς-Ορχομενού» να διορθωθεί σε «Π.Σ.Λιβαδειάς-Ορχομενού-Αλιάρτου».

-Όπου γίνεται αναφορά στο Δήμο Αλιάρτου, να διορθωθεί στο ορθό Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων.

3. -Να υπάρχει σύνδεση της Περιφέρειας με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Αττικής μέσω του άξονα Ελευσίνα–Θήβα–Υλίκη, που είναι σε διαδικασία μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών.

-Στο κεφάλαιο Β.1.1.α1 να προστεθεί στις «ειδικές χωρικές κατευθύνσεις» η προώθηση της ολοκλήρωσης του εκτεταμένου οδικού δικτύου Ελευσίνα-Θήβα-Λιβαδειά-Αταλάντη και του τμήματος Ιτέα-Δελφοί-Όσιος Λουκάς-Λιβαδειά για ολοκληρωμένη σύνδεση των Περιφερειακών Ενοτήτων Φωκίδας και Βοιωτίας με τα δύο μοναδικά μνημεία Unesco της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ( Δελφοί και Όσιος Λουκάς).

-Στην ενότητα «Διαπεριφερειακές συνεργασίες-άξονες εθνικού επιπέδου» να γίνει αναφορά αφενός μεν για τις οικονομικές σχέσεις που προσδιορίζονται με την Θεσσαλία (Π.Ε. Καρδίτσας) μέσω Κέδρων, Αγράφων, Παραμεγδόβιου και Φουρνά, και αφετέρου οι αντίστοιχες οικονομικές σχέσεις που προσδιορίζονται με την Δυτική Ελλάδα (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) μέσω Προυσού, Αγαλιανού, Γεφ.Επισκοπής, Γεφ.Τατάρνας, Γεφ.Τέμπλας και Νέου Αργυρίου. Να αναφερθούν οι αντίστοιχοι οδικοί άξονες στη σελ.142.

-Στην ενότητα «Διαπεριφερειακές συνεργασίες-άξονες εθνικού επιπέδου» να αναφερθεί η γειτνίαση της Περιφέρειας με την Περιφέρεια Δυτικής Στερεάς με την οποία υπάρχουν α)διοικητικές εξαρτήσεις από υπηρεσίες όπως ΧΥΤΑ, πρωτοβάθμια υγεία, Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε. πυροσβεστική, λιμεναρχείο , β)εξάρτηση του Δήμου Δωρίδος από την ακτοπλοϊκή γραμμή Άγιος Νικόλαος-Αίγιο και από το αεροδρόμιο του Αράξου μέσω γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Τέλος οι κάτοικοι του παραλιακού μετώπου του δήμου Δωρίδος εξυπηρετούνται από τον αστικό πόλο Ναυπάκτου.

Στη διαπεριφερειακή συνεργασία με την Δυτ. Ελλάδα πρέπει να υπάρχει και ειδική αναφορά στη Λίμνη των Κρεμαστών.

-Να διορθωθεί ο χάρτης Π.2α ώστε οι άξονες Θήβα-Λιβαδειά-Αταλάντη και Θήβα-Λιβαδειά-Ιτέα να χαρακτηρίζονται ως διεθνούς σημασίας.

-Να χωροθετηθεί εμπορευματικός πόλος 2ου επιπέδου (εμπορευματικός σταθμός) στο Δήμο Στυλίδας.

-Στη σελ 68-69 της πρότασης να προστεθούν στο κεφάλαιο ΠΟΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, «6ο εθνικό επίπεδο» μετά το «……- Αμφίκλεια – Ελάτεια, Δομοκός», οι παρακάτω περιοχές: Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Λιβανάτες, Αταλάντη, και στο «7ο οικιστικό επίπεδο» οι περιοχές είναι οι εξής: Αταλάντη, Λιβανάτες Μαλεσίνα, Μαρτίνο.

-Στη σελίδα 52, στο σημείο που γίνεται αναφορά στους ειδικούς πόλους ανάπτυξης, να προστεθεί και η οδική σύνδεση Καρπενησίου-Χιονοδρομικό Κέντρο Τυμφρηστού, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

-Στη σελίδα 54, στους Περιφερειακούς άξονες ανάπτυξης, θα πρέπει να προστεθεί και η Παραμεγδόβιος οδός, που είναι σε φάση μελέτης από την Περιφέρεια.

-Στους ειδικούς πόλους να προστεθεί, στην διασύνδεση του Χιονοδρομικού του Παρνασσού εκτός από την Αράχωβα και το Πολύδροσο-Επτάλοφος

-Στις σελ. 64 και σελ. 68: Στο 6ο+ επίπεδο να προστεθεί το τρίπολο Γραβιά-Πολύδροσο-Αράχωβα σε σύνδεση με το χιονοδρομικό του Παρνασσού καθώς και το δίκτυο παραθαλάσσιων οικισμών Φωκίδας από Γαλαξίδι-Όρια Περιφερειακής Ενότητας Στερεάς.

-Στις σελίδες 68 και 69, και στην αναφορά της Δυτικής Ευρυτανίας σαν 6ο εθνικό επίπεδο – έδρες Δήμων εντός ΛΑΠ και άλλες μικρές πόλεις, στο δίκτυο Κερασοχώρι – Δυτ. Φραγκίστα – Άγραφα, να προσδιοριστεί και η οικονομική σχέση με τις όμορες περιοχές του Ραπτοπούλου της Γρανίτσας και της Βαλαώρας οι οποίες είναι αντίστοιχης πληθυσμιακής δυναμικής.

-Στη σελίδα 71, στον Πίνακα με την αναφορά στο Αστικό Κέντρο Καρπενησίου και στην Οικονομική βάση / Εξειδικεύσεις / Προωθητικές Δραστηριότητες, να προστεθεί ο τουρισμός υπαίθρου.

-Στη σελ. 77:Στην Χ.Ε. Ευρύτερης περιοχής Φωκίδας και στους ειδικούς αναπτυξιακούς πόλους εκτός των Δελφών και του Γαλαξιδίου να προστεθεί η Ιτέα, η Άμφισσα, το Πολύδροσο και η Επτάλοφος.

-Στη σελίδα 129, στην αναφορά Νότια Πίνδος – Σύμπλεγμα Ευρυτανικών Υψηλών Ορεινών Περιοχών, να γίνει ξανά αναφορά στις σημαντικές αναπτυγμένες χωρικές ενότητες της περιοχής των οικισμών Ραπτόπουλο, Γρανίτσας και Βαλαώρας, ισοδύναμα με το Κερασοχώρι, την Δυτ. Φραγκίστα και τα Άγραφα, γιατί άλλωστε έτσι είναι και προσδιορισμένες οι οικονομικές σχέσεις στην περιοχή.

4. -Να τονιστεί η ανάγκη για ακριβή χωροθέτηση με συντεταγμένες όλων των προστατευμένων περιοχών (Δελφικό Τοπίο, Ζώνη ΝATURA ,Εθνικός Δρυμός Παρνασσού κλπ)ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον προστασίας αλλά και ένα ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον.

-Στις κατευθύνσεις για Ενέργεια-Κλίμα-Οικολογία να προστεθεί η παρακολούθηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

-Στη σελίδα 82, στον προσδιορισμό των προστατευόμενων περιοχών, και στην παράγραφο iii. Υδατικά συστήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως ύδατα αναψυχής, λαμβάνοντας υπόψη το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, να προστεθεί η περιοχή του Καρπενησιώτη καθώς και άλλων ποταμών, ως ύδατα αναψυχής.

-Να προστεθεί ο Ελαιώνας της Άμφισσας στα προστατευόμενα τοπία.

-Στην Πρόληψη ρύπανσης του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος να προστεθεί η δράση των ιχθυοκαλλιεργειών, της μεταφοράς του βωξίτη, των ελαιοτριβείων και της επεξεργασίας του αλουμινίου στον Κορινθιακό.

-Στις σελ. 96-97: Στις ειδικές αρχές διαχείρισης περιοχών προστασίας της Φύσης (NATURA 2000 &KAZ) να προστεθεί άλλη μία κατηγορία, αυτή της «Παραγωγικής Ανάπτυξης Εντός Περιοχής» και να αναλυθεί η διαχείριση της παραγωγής βωξίτη, ιχθυοκαλλιεργειών, κτηνοτροφίας κτλ.

-Να επισημανθεί η ανάγκη για επανεξέταση και περιορισμό στο απολύτως απαραίτητο μέγεθος των περιοχών ΖΟΕ, ΖΕΠ, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ιδίως στον οικισμό Βαρβάρα, Τ.Κ. Άγιου) και ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, ώστε να επιτραπεί η αρμονική συνύπαρξη των ως άνω δραστηριοτήτων.

-Να προταθεί ανάδειξη και αξιοποίηση του υγροβιότοπου της λίμνης Δύστου.

-Να γίνει επισήμανση της ανάγκης για συνολική και μόνιμη αντιμετώπιση των καταπτώσεων που δεν επισημαίνονται σε κανένα σημείο της μελέτης, ήτοι: Δερβένι, Ήλια, Κοκόσι Λουκισίων, Στόμιο – Οξύλιθος, Βράχος Σκύρου.

-Να επισημανθεί η βιομηχανία ΛΑΡΚΟ ως παράγοντας υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην πεδιάδα Ψαχνών, λόγω κυρίως της εκτεταμένης εξορυκτικής δραστηριότητας. (πίνακας σελ. 72).

5. -Να υπάρχει πρόβλεψη έργων διαχείρισης των υδάτων και αξιοποίησης του υδροφόρου ορίζοντα (φράγματα, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά) καθώς και έργων εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας (υδροηλεκτρικά, γεωθερμικά). Να ενσωματωθούν στη γενική άποψη για τη συνολική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού ανά λεκάνη όλα τα έργα ορεινής υδρονομίας που έχουν επιλεγεί μέσα από διάφορα προγράμματα.

-Στην αναφορά που γίνεται για την παραχώρηση των υδάτινων πόρων της περιφέρειας για κάλυψη άλλων περιφερειών π.χ. Αθήνα, θα πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένα ανταποδοτικά οφέλη και όχι αόριστα (για παράδειγμα: α) 0.01% € ανά m3 επί του ύδατος, β)έργα όπως βιολογικοί καθαρισμοί-αποχετεύσεις στους παραλίμνιους οικισμούς με τα έξοδα κατασκευής και λειτουργίας-συντήρησης στο διηνεκές από το Ελληνικό δημόσιο). Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι η παραχώρηση αυτή θα γίνεται αφού έχει εξασφαλιστεί η ύδρευση και η άρδευση της περιοχής προέλευσης των υδάτινων πόρων.

-Να προβλεφθεί διαχείριση του υδάτινου δυναμικού στη λεκάνη της Ανατολικής Φθιώτιδας με έργα φραγμάτων–λιμνοδεξαμενων, δικτύων αρδευτικών και ορεινής υδρονομίας καθώς και μονάδων αποσκλήρυνσης για τις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδάτινου Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (GR 07).

-Να προβλεφθεί επέκταση και εκσυγχρονισμός της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Λιβαδειάς και διασύνδεση με αυτή νέου δικτύου προσαγωγής ακαθάρτων της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου.

-Να προβλεφθεί επέκταση ή κατασκευή νέων Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων στο Δήμο Δομοκού.

-Να συμπεριληφθεί η μελέτη επεξεργασίας λυμάτων νήσου Τριζονίων, Δήμου Δωρίδος.

-Να υπάρχει προσανατολισμός κατασκευής με υψηλή προτεραιότητα, σε όλη τη έκταση του Δήμου Στυλίδας μονάδων επεξεργασίας αστικών λυμάτων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ασφαλές περιβάλλον προστασίας του ευαίσθητου Μαλιακού κόλπου.

-Να υπάρχει προσανατολισμός κατασκευής χώρου επεξεργασίας αποβλήτων ελαιοτριβείων και αξιοποίησης των υγρών και στερεών υποπροϊόντων αυτών.

-Να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων των πινάκων στις σελ.99-102. Επίσης σε όλους τους πίνακες ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων να αναφέρεται συσχετιζόμενος με τη Θήβα δεδομένων των έργων που υλοποιεί στη Θήβα (Μ.Ε.Α κ.τ.λ.).

-Στη σελ.101-102 «Διαχείριση Λυμάτων» που αναφέρεται «Τέλος προτείνεται αυστηρή εφαρμογή της ΚΥΑ19661/1982/1999 κατά την οποία απαγορεύεται η διάθεση κάθε είδους αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων ανεξάρτητα από το Βαθμό καθαρισμού ή την καθαρότητά τους απ’ ευθείας στις λίμνες Παραλίμνη, Υλίκη και στον Μόρνο, να εξαιρεθούν υφιστάμενες εγκαταστάσεις Αστικών Λυμάτων, οι οποίες διαθέτουν περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας και η λειτουργία τους προβλέπεται από την τροποποιημένη Α5 Υγειονομική Διάταξη.

-Στη σελίδα 99, να γίνει αναφορά στον τρόπο που έχει αποφασιστεί σε Περιφερειακό Επίπεδο να πραγματοποιείται η διαχείριση των απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα. Για την Π.Ε. Ευρυτανίας να γίνει αναφορά στο ήδη υλοποιημένο έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Καρπενησίου καθώς και στη μη ύπαρξη ΧΥΤΑ στην περιοχή.

6. -Απαιτείται πληρέστερη καταγραφή του μνημειακού πλούτου και των παραδοσιακών οικισμών. Απουσιάζουν πχ. σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι σε Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα, τα μεταβυζαντινά μνημεία της Ευρυτανίας, οι μεσαιωνικοί πύργοι και οι βυζαντινές εκκλησίες της Εύβοιας κ.α. Αυτό δυσχεραίνει τη χάραξη των πολιτιστικών διαδρομών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις οφείλουν να είναι διαδημοτικές ή και να αναπτύσσονται σε διαφορετικές Περιφερειακές ενότητες.

-Απουσιάζει η αναφορά στην ακρόπολη της Άμφισσας (Κάστρο των Σαλώνων), και στην Αρχαία Κίρρα και Κρίσσα.

-Να υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας οδικού δικτύου στο Δήμο Λεβαδέων και ανάδειξη των τουριστικών προορισμών θρησκευτικού και αρχαιολογικού περιεχομένου.

-Στις σελίδες 118 και 119, στην αναφορά των παραδοσιακών και ιστορικών τόπων, να προστεθούν οι οικισμοί των Κορυσχάδων και Βίνιανης μετά την γέφυρα του Γοργοποτάμου, όπως έχουν χαρακτηριστεί βάσει ΦΕΚ.

-Να γίνει εκτενής αναφορά στα πολιτιστικά στοιχεία του Δήμου Ερέτριας.

-Να γίνει αναφορά σε μνημεία πολιτισμού, όπως ο ναός της Αυλίδειας Αρτέμιδας στην Αυλίδα, και των βυζαντινών και νεοτέρων μνημείων του κέντρου της Χαλκίδας, όπωςτο Κάστρο Καράμπαμπα, ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, η οικία Βαΐλου κοκ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής όπως το Καστέλλι των Φύλλων και η Ξηρόπολη Βασιλικού.

-Στο χάρτη Π.2β για τη χωρική ενότητα Νότιας Εύβοιας να καταγραφεί στα Μουσεία Μείζονος Σημασίας το Μουσείο Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας και να προταθεί μονάδα ΑΕΙ/ΤΕΙ Τουρισμού, Ναυτιλίας ή και Αρχαιολογίας.

-Στο χάρτη Π.2δ να καταγραφεί το Πεζονήσι Ερέτριας σαν τοπόσημο τουριστικού ενδιαφέροντος, να καταγραφούν ως μνημεία ο ενετικός πύργος και τα δύο εκκλησάκια Ζωοδόχου Πηγής και Αγ.Γεωργίου και στις διαδρομές φυσικού ενδιαφέροντος να προταθούν οι διαδρομές Γυμνό-Σέττα και Σέττα-Στενή Δίρφυος.

-Να απεικονισθεί ο ορεινός οικισμός της Σέττας και να καταγραφεί ο ορεινός όγκος Ξηροβουνίου ως περιοχή αναψυχής-πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού.

-Στο κεφ. Β.1.1γ5.ε.4 να καταγραφεί η Ιερά Μονή Αγ.Νικολάου στην Ανω Βάθεια, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά στα Φύλλα Χαλκίδας και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στη Σκύρο στο Θρησκευτικό-Προσκυνηματικό Τουρισμό, να προστεθεί το Ξηροβούνι στον Οικοτουρισμό-Τουρισμό Υπαίθρου, να προστεθούν τα σπήλαια της Σέττας στο Γεωλογικό Τουρισμό.

-Στο κεφ. Β.1.1γ5.ε.5 να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τους δήμους σχετικά με τα μνημεία κάθε περιοχής, το φυσικό περιβάλλον και τα υφιστάμενα Γ.Π.Σ των Δήμων και να συμπληρωθούν αναλόγως στις αντίστοιχες χωρικές ενότητες στα παραπάνω κείμενα και στους χάρτες.

– Να ληφθούν υπόψη τα Γ.Π.Σ. Μαλεσίνας, Αταλάντης και Οπουντίων που απεικονίζουν τις ανάγκες των περιοχών καθώς και τις ιδιαιτερότητες κάθε μίας από αυτές

-Στον Πίνακα Β.1.1γ5-1: Προτεραιότητες Τουρισμού να συμπληρωθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν, όπως: στη Δ.Ε.Λαμίας ο αστικός τουρισμός και ο θερμαλιστικός τουρισμός, στη Δ.Ε. Καμ.Βούρλων ο θερμαλιστικός τουρισμός, στο Δήμο Στυλίδας ο παραθαλάσσιος και θαλάσσιος τουρισμός ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, στο Δήμο Δομοκού ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, στο Δήμο Μακρακώμης ο πολιτιστικός τουρισμός, στο Δήμο Αμφίκλειας-Τιθορέας ο πολιτιστικός τουρισμός και ο γεωτουρισμός, στο Δήμο Λοκρών ο πολιτιστικός τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός, στη ΔΕ Καρπενησίου ο πολιτιστικός τουρισμός, στη Δ.Ε.Ποταμιάς ο πολιτιστικός τουρισμός, στη Δ.Ε.Κτημενίων ο θρησκευτικός τουρισμός, στη Δ.Ε.Φουρνάς ο θρησκευτικός τουρισμός, στη Δ.Ε.Αγράφων ο θρησκευτικός τουρισμός, στη Δ.Ε.Φραγγίστας ο θρησκευτικός τουρισμός, στη Δ.Ε. Άμφισσας ο γεωτουρισμός και ο θρησκευτικός– προσκυνηματικός τουρισμός, στη Δ.Ε. Γαλαξιδίου ο γεωτουρισμός, στη ΔΕ. Ιτέας ο θερμαλιστικός τουρισμός και ο γεωτουρισμός, στη Δ.Ε Παρνασσού ο γεωτουρισμός, στη Δ.Ε. Αράχωβας ο γεωτουρισμός, στη Δ.Ε. Δελφών ο θρησκευτικός–προσκυνηματικός τουρισμός, στη Δ.Ε. Δεσφίνας ο θρησκευτικός–προσκυνηματικός τουρισμός.

-Στο κεφάλαιο Β.1.1.γ2.β και στην παράγραφο πρώτης προτεραιότητας για τους πολιτιστικούς πόρους της Περιφέρειας, λόγω της παγκόσμιας, ευρωπαϊκής, κοινοτικής και εθνικής σημασίας τους, να συμπεριληφθεί σαν παραδοσιακός βιομηχανικός οικισμός της μεταλλευτικής εταιρείας «ΛΑΡΚΟ» ο Αγ. Ιωάννης στη Τ.Κ. Κοκκίνου ο οποίος συσχετίζεται με τον βιομηχανικό οικισμό της Λάρυμνας.

-Να καταγραφούν στο χάρτη Π.2δ ο αρχαιολογικός χώρος Κηρίνθου, ο αρχαιολογικός χώρος λόφος Καστρί ή Λούτσα, ο αρχαιολογικός χώρος λόφος Καστρί Προκόπι, ο υγρότοπος ποταμός Κυμασιώτης και εκβολές Αλμυρού ποταμού-Βάλτος στην Κρύα Βρύση, και η ζώνη τοπίου «Κοιλάδα Προκοπίου και δέλτα ποταμού Κηρέα».

-Να συμπληρωθούν οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι (Φυλάγρα στην Κάρυστο κ.α.), σημεία ενδιαφέροντος όπως τα Δρακόσπιτα στο όρος Όχη ή το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς και να αναδειχθούν διαδρομές πολιτιστικού και αρχαιολογικού εναδιαφέροντος στην περιοχή του Δήμου Καρύστου (Φαράγγι Δημοσάρι, Κοκκινόκαστρο, Μπούρτζι, Αρχάμπαλη κ.α.).

-Να γίνει πληρέστερη αναφορά των μνημείων και των φυσικών ιδιαιτεροτήτων του Δήμου Λοκρών.

-Να γίνει πληρέστερη αναφορά των μνημείων και των φυσικών ιδιαιτεροτήτων του Δήμου Στυλίδας.

-Να γίνει αναφορά στους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά διατηρητέα μνημεία των Δήμων Μακρακώμης και Δομοκού.

-Να υπάρξει λεπτομερέστερη σημείωση των πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και γεωλογικών φαινομένων – μνημείων τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία ενδιαφέροντος σε τουριστικές (ιστορικές, φυσιολατρικές, γεωλογικές, γεωμυθολογικές) διαδρομές – «μονοπάτια» ή γεωπάρκα. Π.χ. τα κάστρα της Μενδενίτσας, Λαμίας (με το μουσείο), Πρόερνας (αναστηλωμένο κι επισκέψιμο) και Στρογγυλόκαστρου στο Δομοκό, , Φαραγγιού του Χειμάρρου Ντριστελόρεμμα (Αρχαίος Αχελώος) στην περιοχή Δ.Δ. Αυλακίου και Λογγιτσίου του Δήμου Στυλίδας, στοιχειοθετούν πλήρη διαδρομή με αντικείμενο τις οχυρώσεις διαχρονικά στον χώρο της Φθιώτιδας. Στο σχετικό σχεδιασμό θα πρέπει να γίνει ένταξη των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει από το ΕΣΠΑ, και αφορά σε μνημεία που είτε εκπονούνται μελέτες για να εξασφαλιστεί η συντήρηση και η επισκεψιμότητά τους, είτε γίνονται έργα αποκατάστασης και ανάδειξής τους (Ασκληπιείο Δαφνούντος στον Αγ Κωνσταντίνο, Αρχαίο οινοποιείο στον Αχινό, Κάστρο Υπάτης).

-Να προβλεφθεί αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής «περιουσίας» γύρω από τις θερμαλιστικές πηγές της Αιδηψού, των Καμένων Βούρλων, της Υπάτης, του Πλατυστόμου, των Θερμοπυλών της Καϊτσας – Δρανίτσας και Εκκάρας. ως «στρατηγικές» επενδύσεις.

-Να προταθεί στη Χρύσω Ευρυτανίας η δημιουργία υπαίθριου Πάρκου Υδροκίνησης, επισκέψιμου και προσβάσιμου από την πεζοπορική διαδρομή Βίνιανη – Χρύσω μέσα σε παραποτάμια δάση και αρχιτεκτονικά μνημεία πετρόχτιστα γεφύρια και ιστορικούς τόπους.

-Να προστεθούν στα μνημεία – προστατευόμενα τοπία από την UNESCO καθώς και στα προς χαρακτηρισμό φυσικά σύνολα όπως το υπό θεσμοποίηση φαράγγι του Κρικελοπόταμου-ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ, τα εξής: 1.Το γεωλογικό μνημείο-φαράγγι του Καρπενησιώτη από τη Θέση ΚΛΕΙΔΙ έως την Ιστορική Μονή Προυσού. 2.Η ιστορική τοποθεσία ΚΟΚΑΛΙΑ και το τοπίο που ορίζει η αλπική ζώνη ΚΑΣΤΡΙ όπου υπήρχαν αρχαία φυλάκια πυράς για επικοινωνία. 3.Η Μονή Παναγίας ΣΤΑΝΑΣ στα Άγραφα. 4.Ο οικισμός ΒΙΝΙΑΝΗΣ και το φαράγγι της.

-Να προταθεί η δημιουργία πιλοτικού κέντρου αναδάσωσης με ταυτόχρονη εγκατάσταση δασικού πάρκου αναψυχής και ανάδειξης της τοπικής άγριας χλωρίδας και πανίδας.

-Να προστεθεί η δημιουργία μόνιμου υδάτινου ταμιευτήρα(τεχνητη λιμνη) στην περιοχη της εποχιακης λίμνης στο Λιβάδι Αράχωβας.

-Στις σελίδες 122 και 123: Ι. να προστεθούν τα εξής: 3.Κοιλάδα Καρπενησιώτη (Α/Α 14) α) Ολοκληρωμένη ανάπτυξη ήπιας κλίμακας, β)Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, γ)Προώθηση αγροτικής δραστηριότητας και κτηνοτροφίας, δ)Προώθηση ανάπτυξης μικρής μεταποιητικής δραστηριότητας, ε)Ειδικός Σχεδιασμός για ΑΠΕ / με έλεγχο στην εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών και ανάδραση στο σχετικό ειδικό χωροταξικό και ΙΙ. να αναδιατυπωθούν τα εξής: 2.Νότια Πίνδος – Άγραφα – Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών (Α/Α 13) τα τελευταία δύο εδάφια ως εξής: Ειδικός Σχεδιασμός για ΑΠΕ / με έλεγχο στην εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών και ανάδραση στο σχετικό ειδικό χωροταξικό.

7. -Για τη δόμηση να απαλειφθεί η αναφορά σε ακριβή προσδιορισμό κλίσεων εδάφους κλπ. Η αναφορά αυτή είναι προβληματική και θα δημιουργήσει προβλήματα σε κατοίκους και επιχειρήσεις, που πιθανότατα θέλουν να επεκτείνουν κατοικίες ή δραστηριότητες. Η επίλυση παρόμοιων προβλημάτων γίνεται στα πλαίσια του πολεοδομικού σχεδιασμού, ύστερα από εκπόνηση γεωλογικών μελετών.

-Η καθιέρωση ειδικού ελέγχου από την ΕΠΑΕ για όλες τις οικοδομικές άδειες και όλα τα Δημόσια Τεχνικά Έργα, αποτελεί υπερβολικό γραφειοκρατικό έλεγχο και αυτό γιατί στα πλαίσια των ειδικών θεσμικών μέτρων προβλέπονται ποιές περιπτώσεις Οικοδομικών Αδειών ελέγχονται από την ΕΠΑΕ (νυν Σ.Α.) αλλά και στην διαδικασία έγκρισης των Τεχνικών Έργων, υπάρχουν όλοι οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί και απαραίτητοι κατά περίπτωση έλεγχοι.

8. -Σε ότι αφορά τις υδατοκαλλιέργειες σε Μαλιακό, Β. Ευβοϊκό και δίαυλο Ωρεών, σημαντικές ζώνες των παράκτιων μετώπων είναι προορισμένες να δεχτούν την εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιεργειών. Αυτό σε ότι αφορά στον έσω Μαλιακό και άλλους υγρότοπους όπως του κόλπου της Αταλάντης και των νησίδων της είναι ασύμβατο με την περιβαλλοντική σημασία του οικοσυστήματος, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν πρέπει επ’ ουδενί η σχετική οικονομική δραστηριότητα να αποβεί σε βάρος άλλων σημαντικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων των εν λόγω περιοχών όπως είναι ο τουρισμός.

-Δεν πρέπει να υπάρχει πρόταση στο χάρτη Π.2α για ΠΟΑΥ, οι οποίες χαρακτηρίζονται και οριοθετούνται με ΚΥΑ και με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 του Ν.2742/99). Σε κάθε περίπτωση η πρόταση είναι προβληματική, αφού η απόσταση μεταξύ ΠΟΑΥ πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 χλμ.

-Να γίνει αναφορά στην παράγραφο Β.1.1.γ3.β.4 της μελέτης και στην ενότητα Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος ότι για τις ΠΑΥ Α.12 και Α.13 προωθείται η θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ με τις υπάρχουσες μονάδες υδατοκαλλιεργειών, χωρίς να επιτρέπεται εγκατάσταση νέων μονάδων και η επέκταση των υφισταμένων. Ειδικότερα για την περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλιεργειών ΠΑΥ Α13 (Αταλάντη) απαιτείται να προηγηθεί η εκπόνηση της μελέτης Διαχείρισης ή ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη «Διαχειριστική μελέτη του υγρότοπου του Κόλπου της Αταλάντης και των νησίδων της για την προστασία του οικοσυστήματος και την ανάδειξη της περιοχής» κατά τις προβλέψεις του ΓΠΣ Αταλάντης.

Η περιοχή Α12 να περιορισθεί εκτός όρμου Σκορπονερίων.

-Στην ενότητα Νότιος Ευβοϊκός Κόλπος για την περιοχή Α.11 να γίνει αναφορά ότι πρέπει να εξαιρεθεί από την εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών η περιοχή από Άγιο Δημήτριο μέχρι Πόρτο Μπούφαλο.

-Στο κεφάλαιο Β.1.1.γ3.β.1 στις γεωγραφικές ενότητες Μαλιακός κόλπος-Δίαυλος Ωρεών και Βοιωτικές ακτές Κορινθιακού κόλπου να προστεθούν οι υδατοκαλλιέργειες.

-Στο κεφάλαιο Β.1.1.δ.1 στη γενική αναπτυξιακή φυσιογνωμία των Χ.Ε. «Ευρύτερης περιοχής Φωκίδας, «Νότιας Εύβοιας», Ευρύτερης περιοχής Θήβας» να προστεθούν οι υδατοκαλλιέργειες.

-’Οπου αναφέρεται ο όρος «ιχθυοκαλλιέργειες», να αντικατασταθεί από τον όρο «υδατοκαλλιέργειες».

9. -Να έχει σημασία ΔΔΜ ο άξονας Θήβα-Λιβαδειά-Δίστομο-Δεσφίνα-Ιτέα.

-Στο Περιφερειακό Δίκτυο και τους Κόμβους Συνδυασμένων Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) να προταθεί εναλλακτικά κόμβος συνδυασμένων μεταφορών στην περιοχή της Θήβας και να προστεθούν οι άξονες Ελευσίνα-Θήβα-Λιβαδειά-Αταλάντη και Ιτέα-Δελφοί-Όσιος Λουκάς-Λιβαδειά.

-Να χαρακτηρισθεί ο άξονας Χαλκίδα-Κύμη ως κορμός (core) του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ).

-Να γίνει αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας υποθαλάσσιας ζεύξης μεταξύ Φάρου Αυλίδας και Αγ.Νικολάου (Μπούρτζι) στο πλαίσιο ένταξης του οριζόντιου άξονα της Εύβοιας στο δίκτυο Αντίρριο-Ιτέα-Άμφισσα-Θήβα μέσω Χαλκίδας και ως την Κύμη.

-Να χαρακτηρισθεί το δυτικό τόξο του Βορείου Άξονα “Προκόπι – Λίμνη – Αιδηψός” ως πρωτεύον δίκτυο ενδοπεριφερειακής σημασίας, αντί για δευτερεύον. Ομοίως, για το τμήμα “Μαντούδι -λιμάνι Μαντουδίου” και “Νέα Αρτάκη – Στενή”.

-Να υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία πυλών εισόδου κατ” ελάχιστον στη Χαλκίδα, στην Κύμη, στην Αιδηψό, στο Μαντούδι, στην Κάρυστο και στη Σκύρο.

-Να υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη προώθησης και ολοκλήρωσης των έργων του διαμήκους και οριζοντίου άξονα της Εύβοιας, ως εθνικού χαρακτήρα κορυφαίας προτεραιότητας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ίδιας αξίας με τους άξονες ΠΑΘΕ και Ε65. Ιδιαίτερη αναφορά στα ώριμα έργα: Παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης, Παράκαμψη Βασιλικού, παράκαμψη Αμαρύνθου, παράκαμψη Αλιβερίου, άξονας Λέπουρα – Στόμιο, Ραπταίοι – Νέα Στύρα – Στύρα.

-Να προταθεί η δρομολόγηση έργων συντήρησης – βελτίωσης της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λαμίας-Αθηνών και να αναβαθμισθεί η σημασία της ως οδικός άξονας στις προτεραιότητες της Περιφέρειας εξαιτίας του ότι έχει στην πραγματικότητα καταστεί κύριος εμπορευματικός-μεταφορικός άξονας και όχι δευτερεύων με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους των περιοχών που διέρχεται.

-Nα γίνει καλύτερη αναφορά στην οδική σύνδεση Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο, ως την πιο σύντομη οδική σύνδεση μεταξύ ΠΑΘΕ & Ιόνιας Οδού, και αναβάθμισή του από δευτερεύοντα σε πρωτεύοντα άξονα ανάπτυξης.

-Να γίνει αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης του οδικού άξονα Καρδίτσα-Φουρνά-Δομνίστα-Υψηλός Σταυρός-Ναύπακτος.

-Να προταθεί η δημιουργία οδικού δικτύου σύνδεσης των παραλιακών οικισμών (άξονας Θίσβη-Αντίκυρα) και σύνδεσή τους με τη Λιβαδειά.

-Να προταθεί επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι τη Λιβαδειά και Τιθορέα.

-Να υπάρχει πρόβλεψη για άμεση πλήρη ηλεκτροκίνητη τροχιοδρομική σύνδεση της Χαλκίδας με την Αθήνα και ακολούθως με την Κύμη.

-Να τονιστεί η θέση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Μώλου η οποία αποτελεί κομβικό σημείο για την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος σταθμός -και ο μόνος κοντά στην Αθήνα- όπου ο σιδηρόδρομος προσεγγίζει τη θάλασσα.

-Να αναδειχθεί ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγίου Στεφάνου και Δομοκού ως κομβικό σημείο για τη γρήγορη μεταφορά και διασύνδεση της ευρύτερης περιοχής της Στερεάς Ελλάδας.

-Να χαρακτηρισθεί ο λιμένας Κύμης ως λιμένας κρουαζιέρας διεθνούς επιπέδου.

Να προταθεί γραμμή Νήσων Βορείου Αιγαίου-Κύμης, όπως προβλέπει το ΠΠΧΣΑΑ Βορείου Αιγαίου.

-Να προταθεί αναβάθμιση του λιμένα Χαλκίδας σε διεθνή εμπορευματικό και τουριστικό λιμένα και να γίνει αναφορά στην ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασής του εκτός αστικού κέντρου Χαλκίδας.

-Να προταθεί αναβάθμιση της κατηγοριοποίησης του λιμένα Σκύρου στην κατηγορία Τουρισμού και κρουαζιέρας και ένταξή του στο δίκτυο λιμένων της Εύβοιας.

-Να προταθεί η δημιουργία υποδομών ώστε να καθιερωθούν μαζικά μικρής κλίμακας κρουαζιέρες στον Ευβοϊκό – Μαλιακό (και στον Κορινθιακό – Πατραϊκό αντίστοιχα). Ενδεικτικά, θα έπρεπε να υπάρχουν οι αναγκαίες εγκαταστάσεις στους οικισμούς: Xαλκίδα, Θεολόγος – Κύνος, Λίμνη, Καμένα Βούρλα – Θερμοπύλες, Αιδηψός, Άγιος Γεώργιος- Λιχαδονήσια, Ράχες, Γλύφα, με τελικό προορισμό το Πήλιο και τις Σποράδες. Ιδιαίτερη σημασία θα μπορούσε να έχει εδώ το λιμάνι της Στυλίδας για διημέρευση – διανυκτέρευση σκαφών, από όπου θα μπορούσαν να γίνονται ημερήσιες εκδρομές των επιβατών σε Λαμία – Υπάτη – Γοργοπόταμο, Μετέωρα και Καρπενήσι – Προυσό.

-Να προταθεί η δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων εντός των διοικητικών ορίων δήμου Λεβαδέων στο μέτωπο του Κορινθιακού.

-Να δηλωθεί ο λιμένας Ιτέας ως Τουριστικός γενικά και όχι μόνο ως Λιμένας-Πύλης κρουαζιέρας Διεθνούς Εμβέλειας, άλλωστε στη σελ.71 της πρότασης όσο και στην ΣΜΠΕ σελ. 188 και σελ. 198 αναφέρεται το λιμάνι της Ιτέας ως Τουριστικό.

-Να προβλεφθεί νέος εμπορευματικός λιμένας στη θέση Παξιμάδα Καρύστου για την άμεση σύνδεση της Περιφέρειας με τις Κυκλάδες.

-Να υπάρχει πρόβλεψη για ακτοπλοϊκή σύνδεση της θέσης Μακρυλαίμι στη Νοτιοκεντρική Εύβοια (ενδιαμέσως Στύρων και Αλμυροποτάμου) με το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας Αττικής.

-Να προβλεφθεί η βελτίωση των λιμένων Μαρμαρίου και Νέων Στύρων.

-Να καταγραφεί ως Εθνικής/Διαπεριφερειακής σημασίας το πορθμείο της Ερέτριας και ως Περιφερειακής σημασίας το αλιευτικό καταφύγιο Αμαρύνθου

-Να αποδοθεί και τουριστικός-επιβατικός χαρακτήρας στο λιμάνι της Στυλίδας, σύμφωνα με το προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) για την Ανάπτυξη του Λιμένα Στυλίδας, στο οποίο προβλέπονται τρεις ζώνες : Α)η εμπορική ζώνη, Β)η ζώνη επαγγελματικής αλιείας και Γ)η ζώνη αναψυχής. Σημειώνεται ότι εκπονείται ήδη η μελέτη «Εκβάθυνση Διαύλου και λιμενολεκάνης λιμένα Στυλίδας –επέκταση προβλήτας και κρηπιδωμάτων λιμένα Στυλίδας».

-Να αποδοθεί και τουριστικός-επιβατικός χαρακτήρας στο λιμάνι του Αγίου Κων/νου. Επιπλέον προτείνεται να παραχωρηθεί το δικαίωμα διοίκησης και εκμετάλλευσης αυτού στον Δήμο Μώλου – Αγίου Κων/νου.

-Να καταγραφούν στους χάρτες τα αλιευτικά καταφύγια Αγ. Μαρίνας Φθιώτιδας, Καραβομύλου, Ραχών, Αχλαδίου, Γλύφας, Σκάλας Αταλάντης, τα οποία μπορούν αναβαθμιζόμενα να χρησιμοποιηθούν για μικρής και μεσαίας κλίμακας τουριστικές χρήσεις, λαμβανομένου μάλιστα υπ ‘όψιν ότι εκπονούνται από την Περιφέρεια σχετικές μελέτες. Να γίνει αναφορά στην υπό εξέλιξη διαδικασία κατασκευής νέας μαρίνας στα Καμένα Βούρλα με τη διαδικασία ΣΔΙΤ και να συμπεριληφθεί στους χάρτες η θέση της ως χώρος κατασκευής Μαρίνας με ένταξη συμπληρωματικών δράσεων όπως κατασκευή Υδατοδρομίου και πλωτής εξέδρας.

Να υπάρχει πρόβλεψη για κατασκευή τουριστικών μαρίνων στη Β. Εύβοια και συγκεκριμένα στα Λουτρά Αιδηψού, στα Βασιλικά και στον Αγ. Γεώργιο Λιχάδας, για δημιουργία τουριστικής μαρίνας στη Σκύρο και για κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Λιχάδας.

-Να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο υπό λειτουργία αεροδρόμιο της Αγχιάλου και πώς αυτό μπορεί να συνδεθεί με τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς, που ιεραρχούνται από την πρόταση του Χωροταξικού.

-Να συμπεριληφθεί στις αεροπορικές υποδομές και το στρατιωτικό-πολιτικό αεροδρόμιο Αράξου, σημαντική πύλη εισόδου τουριστών στον δήμο Δωρίδος. Επίσης να προστεθεί ο ειδικός ιδιωτικός αερολιμένας «Ίκαρος» που είναι αδειοδοτημένος και βρίσκεται σε λειτουργία για ελαφρά ελικοφόρα αεροσκάφη, στα όρια του Δήμου Ορχομενού και Αλιάρτου εντός του «Κωπαϊδικού πεδίου». Ο αερολιμένας αυτός, με κάποιες μετατροπές μικρής σχετικά κλίμακας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μικρά εμπορικά και επιβατηγά αεροσκάφη.

-Να προταθούν υδατοδρόμια στους Δήμους Δελφών και Δωρίδος των οποίων οι απάνεμες ακτές ευνοούν τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

-Να προταθούν ελικοδρόμια στη Σέττα Δήμου Ερέτριας, στην Κάρυστο, στους Δελφούς, και στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων για λόγους υγειονομικούς λόγω έλλειψης γρήγορης πρόσβασης στα Νοσοκομεία τόσο του Καρπενησίου όσο και της Καρδίτσας.

-Να υπάρξει πρόβλεψη για δίκτυο υδατοδρομίων κατ’ ελάχιστον στη Χαλκίδα, την Κάρυστο, την Αιδηψό και τη Σκύρο.

10. -Να προταθεί η ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου για τα αστικά κέντρα Βοιωτίας και το Επιχειρηματικό Πάρκο και γενικά για τα αστικά κέντρα έως 5ου Εθνικού επιπέδου (Άμφισσα-Ιτέα-Δελφοί).

-Να απαγορευθεί η δημιουργία νέων αιολικών πάρκων στον Ελικώνα.

-Επειδή για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας χωροταξικός ή άλλου είδους περιορισμός, με αποτέλεσμα μονάδες φωτοβολταϊκών να εφάπτονται των ορίων οικισμών. Θεωρούμε ότι πρέπει να συμπληρωθούν στο αναθεωρημένο περιφερειακό πλαίσιο μέτρα αποτρεπτικά τέτοιων εγκαταστάσεων που κατά κάποιον τρόπο αντίκεινται στα υπάρχοντα οικιστικά σύνολα χωρίων ή και πόλεων. Σημαντικό στοιχείο ως προς την γειτνίαση με τους οικισμούς αποτελεί και το μέγεθος των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλο και κυριαρχεί του υπάρχοντος οικισμού (χαρακτηριστικό το χωριό Ύπατο)”, θέση για την οποία στην πρόταση του ΠΠΧΣΑΑ δεν έχει γίνει καμία σχετική μνεία.

-Να υπάρχει προσανατολισμός αξιοποίησης των εκτάσεων σε όλη την επικράτεια του Δήμου Στυλίδας και όχι μόνο ορισμένου ορεινού για δημιουργία μονάδων–πάρκων ΑΠΕ, χωρίς περιορισμούς σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Η γεωγραφική θέση του δήμου ευνοεί σημαντικά και τη δημιουργία αιολικών και Φ/Β πάρκων αλλά και η μεγάλη αγροτική παραγωγή ευνοεί τη δημιουργία μονάδων αξιοποίησης βιομάζας.

-Στη σελίδα 202 όσον αφορά τη Χωρική Ενότητα Ευρυτανίας στην οργάνωση των ΑΠΕ θα πρέπει: α)να ληφθεί υπόψη ο χαρακτηρισμός των υδάτων ως Ύδατα Αναψυχής καθώς υπάρχει αντίκρουση με το ειδικό χωροταξικό για την εγκατάσταση μικρών Υδροηλεκτρικών εργοστασίων, β)να υπάρχει προσδιορισμός της διαδικασίας ανάδρασης που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στο Εθνικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, με σχετική αναδιατύπωση της τελευταίας πρότασης και γ)να μη γίνει αποκλεισμός του επενδυτικού ενδιαφέροντος για εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα.

-Να αποσυρθεί η Σκύρος από την αναφορά (σελ. 5) ως περιοχή δυνάμει ανάπτυξης ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε., λόγω των ειδικών περιβαλλοντικών δεδομένων της.

-Να αποσυρθεί η αναφορά του τουρισμού ως περιβαλλοντικού κινδύνου για τις ακτές της Δίρφυος στο ανατολικό Αιγαίο (Πίνακας σελ.76)

-Να γίνει επισήμανση των οικοτόπων και υγροτόπων “Κοιλάδα Προκοπίου και Δέλτα ποταμού Κηρέα”, “Κυμασιώτη” και “Εκβολές Αλμυρού ποταμού–Βάλτος” στο Δήμο Λίμνης–Μαντουδίου–Αγίας Άννας.

-Να απαλειφθεί η πρόταση για μεταφορά καλωδίων ενέργειας μέσα από την πόλη της Χαλκίδας, λόγω των κινδύνων υγείας και ασφαλείας που πηγάζουν για μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή.

-Να εξεταστεί η δυνατότητα καθορισμού της Ευρυτανίας ως Περιοχή Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων (ΠΕΠΧ) με τεκμηρίωση την άρση της απομόνωσης της περιοχής με συγκράτηση του ενεργού πληθυσμού και επαναπατρισμό του.

11. -Η επιλογή για τη δημιουργία Περιοχής Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων κινδυνεύει να μη μπορέσει να υλοποιηθεί λόγω της έντονης γραφειοκρατίας επειδή αποτελεί πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα. H διατυπωμένη πρόταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τη λειτουργία, στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων, Επιχειρηματικού Πάρκου και Βιομηχανικής Περιοχής, με βάση το Ν.3982/2011 η οποία φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο χρονοβόρα να συμπεριληφθεί χωρίς να αποκλείεται κ η δημιουργία ΠΕΧΠ σε μια ευρύτερη περιοχή.

12. -Να επισημανθεί η ανάγκη ολοκλήρωσης των αναδασμών και ανάπτυξης δικτύων άρδευσης στο Κωπαϊδικό και Παρακωπαϊδικό πεδίο.

-Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ενιαίο σχέδιο προώθησης και καθιέρωσης των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και των προϊόντων που προέρχονται από τις μονοκαλλιέργειες σε ευρείες εκτάσεις της Περιφέρειας (ελαιώνας Ανατολικής Φθιώτιδας, ελαιώνας Άμφισσας, κελυφωτό φιστίκι, βιομηχανική τομάτα, φορμαέλλα Αράχωβας κ.λ.π).

-Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά και πρόταση για τον ελαιώνα της Άμφισσας, που αποτελεί μέρος του Δελφικού Τοπίου, είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός, προστατεύεται από ειδικές διατάξεις και η καλλιέργειά του γίνεται με μέσα που δεν αλλοιώνουν την παραδοσιακή του φυσιογνωμία.

-Να επισημανθεί η σημασία του Άνω και Μέσου Ρου Βοιωτικού Κηφισού για την αγροτική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό να προταθούν εγγειοβελτιωτικά έργα στις περιοχές αναδασμού Αμφίκλειας και Σφάκας.

-Να επισημανθεί η ανάγκη της κατασκευής υπόγειων κάθετων δικτύων άρδευσης ανατολικού αγωγού από το φράγμα Σμοκόβου, από το οποίο αρδεύεται και περιοχή του Δήμου Δομοκού.

-Να επισημανθεί η ανάγκη προώθησης ως υψηλότατη προτεραιότητα του πρωτογενούς τομέα της κατασκευής του αρδευτικού φράγματος Ψαχνών.

-Απουσιάζει η αναβάθμιση του άτυπου δημοπρατηρίου τριφυλλιού του Αλίαρτου σε δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, και η δημιουργία ζώνης καθετοποίησης και εκμετάλλευσης αγροτικών προϊόντων, που θα εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τους στόχους του περιφερειακού πλαισίου.

-Να προταθεί η δημιουργία σύγχρονου, καινοτόμου και πιλοτικού κτηνοτροφικού πάρκου στις Τ.Κ. Ευαγγελιστρίας-Μαζίου-Υψηλάντη, Δ.Ε.Αλιάρτου.

-Να προβλέπονται κίνητρα για ανάπτυξη-εγκαθίδρυση Γεωργικών Συνεταιρισμών στις περιοχές όπου εντοπίζεται κυρίαρχα κάποιο ανταγωνιστικό αγροτικό προϊόν.

-Στη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας να μην υπάρχουν απαγορεύσεις αντίθετες στο νόμο 4178/13, άρθρο 51, παρ.11.

-Το Δημοπρατήριο–Αγορά Αγροτικών Κτηνοτροφικών Προϊόντων που χωροθετείται στην περιοχή Λιβαδειάς-Ορχομενού (Περιφερειακή Αγορά Αγροτικών Προϊόντων), να χωροθετηθεί και στην περιοχή Θήβας, λόγω της εγγύτητας της με το Μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας που αποτελεί το μέγιστο καταναλωτικό κέντρο της Ελλάδας.

13. -Στο κεφάλαιο Β.1.1.γ3.β να αναδιατυπωθεί η ρύθμιση για τη Δυναμική ζώνη των 100-350 μ. από γραμμή αιγιαλού ώστε να δίνεται προτεραιότητα από τα χωροταξικά σχέδια σε χρήσεις κατοικίας και τουρισμού. Στη ζώνη αυτή να αποφεύγεται η επέκταση εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών παράλληλα προς την ακτογραμμή, εκτός αν υπάρχει σημαντική εκτός σχεδίου δόμηση, οπότε με τον πολεοδομικό σχεδιασμό το παράκτιο μέτωπο θα αναβαθμιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η επέκταση εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων να διερευνάται από τα χωροταξικά σχέδια στο βάθος της παράκτιας ζώνης και σε συνάρτηση πάντα με τα λοιπά αρχαιολογικά, γεωλογικά κ.λπ. δεδομένα κάθε περιοχής.

-Στο ίδιο κεφάλαιο να απαλειφθεί η απαγόρευση εντός 2 χλμ από την ακτογραμμή των εντατικών κτηνοτροφικών μονάδων, εφόσον αυτές τηρούν την περιβαλλοντική νομοθεσία.

14. -Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον καθορισμό των ζωνών ανάπτυξης δευτερογενούς τομέα και στις συγκρούσεις χρήσεων γης που δημιουργούνται. Πιο συγκεκριμένα σημειώνονται σημαντικές συγκρούσεις χρήσεων γης μεταξύ των μεταλλευτικών ζωνών και των ζωνών τουριστικής αξιοποίησης (π.χ. νοτιοδυτική Φθιώτιδα και δυτική Φωκίδα).

-Στο Δήμο Δελφών να μην είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα κυρίαρχη έναντι οποιασδήποτε άλλης. Οφείλει να είναι ισότιμη με τις άλλες. Να μην γίνονται επιφανειακές εξορύξεις, αλλά υπόγειες εξορύξεις και μόνο έπειτα από ολοκληρωμένες μελέτες υπεδάφους, υπογείων υδάτων και σεισμικότητας της περιοχής. Να προταθεί η τροποποίηση του μεταλλευτικού κώδικα έτσι ώστε να είναι δυνατή η χωροθέτηση της εξόρυξης σε ειδικούς θύλακες σαφώς σχεδιασμένους και με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς.

-Να γίνει ενοποίηση της de facto ενιαίας βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων–Σχηματαρίου–Θήβας– Ριτσώνας και δημιουργία υποδομών βιομηχανικής ζώνης στη Ριτσώνα.

-Στο κεφάλαιο «Εξορυκτική βιομηχανική δραστηριότητα ορυκτών πρώτων υλών» να απαγορευθεί η επιφανειακή εξόρυξη βωξίτη στο σύμπλεγμα των ορεινών όγκων Βαρδουσίων-Γκιώνας-Οίτης και να προωθηθεί άμεσα σχέδιο διαχείρισης και πρόγραμμα δράσης όπως ισχύει για τις προστατευόμενες περιοχές NATURA για την αποκατάσταση των εγκαταλειμμένων εξορύξεων.

-Να γίνει καταγραφή της υφιστάμενης βιοτεχνικής περιοχής ΠΕΙ Δοκού στο Δήμο Χαλκιδέων και επαναχωροθέτηση στο ορθό του επιχειρηματικού πάρκου Πισσώνα.

-Να γίνει αποτύπωση της λατομικής περιοχής παραγωγής πλάκας Καρύστου στο πραγματικό μέγεθος, υπερπολλαπλάσιου του ήδη καταγεγραμμένου.

-Να γίνει αναφορά στο ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας.

-Να προταθεί μελέτη σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου στην περιφέρεια του Δήμου Δομοκού.

-Στη σελίδα 152, στην υπάρχουσα υποδομή για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να γίνει αναφορά στο Τεχνικό Φράγμα των Κρεμαστών και στην παραγωγή που αυτό προσφέρει στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας.

-Να απαλειφθούν οι εσφαλμένες αναφορές για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή Μαντουδίου και ειδικότερα για την ύπαρξη επιχειρηματικού πάρκου Τύπου Α” και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

-Να προβλεφθεί χωροθέτηση περιοχής βιοτεχνικών και μικρών βιομηχανικών δραστηριοτήτων στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού με βάση τον υφιστάμενο άτυπο θύλακα.

-Να επισημανθεί ιδιαίτερα η ανάγκη αποκατάστασης υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, κυρίως όπου υπάρχει υποβάθμιση της πανίδας, ερημοποίηση, αυξημένα προβλήματα ρύπανσης και κατάρρευση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.

-Να γίνει αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του προϋφισταμένου οικοσυστήματος στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδος (υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας για την ανασύσταση της λίμνης Ξυνιάδος από το Μουσείο Γουλανδρή φυσικής ιστορίας και το Ελληνικό κέντρο βιοτόπων – υγροτόπων (ΕΚΒΥ)) με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας, τον εμπλουτισμό του υπογείων υδάτων, την κτηνοτροφική, θηραματική, αλιευτική και επιστημονική – εκπαιδευτική αξία της περιοχής, την ανάπτυξη αναψυχής, ψυχικής ξεκούρασης και άθλησης και την ανάπτυξη τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος (λίμνη Πλαστήρα, Κρεμαστών κ.λ.π).

-Να προταθεί προστασία και αναβάθμιση των μικρής κλίμακας υγροτόπων με ενιαίο τρόπο, μιας και συγκροτούν συμπληρωματικό οικοσύστημα του πολύ σημαντικού υγροβιότοπου του Μαλιακού και των εκβολών του Σπερχειού. Στον τελευταίο θα πρέπει ν’ απαγορευτούν χρήσεις όπως η λειτουργία υδατοκαλλιεργιών μιας και η όχληση που θα δημιουργήσει η λειτουργία τους θα είναι έντονη στους πληθυσμούς των παρυδάτιων πτηνών. Τέτοιοι υγρότοποι είναι μεταξύ άλλων η Σβάλλα κι ο Αλμυροπόταμος (Δήμος Στυλίδας), οι πηγές της Αγίας Παρασκευής (Δήμος Λαμίας), η Βρωμολίμνη (Δήμος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου)

-Στο κεφάλαιο Β.1.1γ5.δ να γίνει διόρθωση δεδομένου ότι η εξόρυξη λατερίτη έχει σχέση με τη ΛΑΡΚΟ και όχι με το νέο ΕΠ.ΠΑ. Μαντουδίου, στο οποίο γίνεται επεξεργασία λευκολίθου.

-Στο υποκεφάλαιο Β.1.1.β2 στην παράγραφο «΄Αξονες ανάπτυξης», να διορθωθεί σαν «… βιομηχανικός πόλος της Λάρυμνας – Αγ. Ιωάννη ως χώρος εξόρυξης μεταλλεύματος..», αφού ένα μέρος των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Ορχομενού. Εδώ θα μπορούσαν να αναφερθούν και τα σημαντικά μεταλλευτικά αποθέματα Λουτσίου, όπου παλαιότερα υπήρχε μεταλλευτική δραστηριότητα και για τα οποία, σχετικά πρόσφατα, εγκρίθηκαν από το Δήμο Ορχομενού ερευνητικές γεωτρήσεις.

15. -Να περιληφθούν στο χάρτη Π.2α στη ζώνη Γ’ΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ/ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-Β΄ΚΑΤΟΙΚΙΑ/Ο.Σ. η Δ.Ε.Κηρέως και το τμήμα της Δ.Ε.Νηλέως που έχει εξαιρεθεί.

-Στο κεφάλαιο Β.1.1.γ5.ε.4 και στην παράγραφο «Πολιτιστικός τουρισμός», να γίνει μνεία στον αρχαιολογικό πλούτο του ευρύτερου Ορχομενού που είναι ο θολωτός τάφος του Μινύα, το ελληνιστικό θέατρο και η εκκλησία «Παναγίας Σκριπούς» όπως και η ακρόπολη του Γλά στην Τ.Κ. Κάστρου, ο ναός του «Πτώου Απόλλωνος» στην Τ.Κ. Ακραιφνίου, η ακρόπολη της Υηττού στην Τ.Κ. Παύλου. Να τονιστεί το αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού.

Στο ίδιο κεφάλαιο και στην παράγραφο «Θρησκευτικός / προσκυνηματικός τουρισμός», να γίνει μνεία στις σημαντικότερες βυζαντινές και εκκλησίες του Δήμου Ορχομενού όπως α)η «Παναγία της Σκριπούς» στον Ορχομενό (που είναι ήδη διεθνής προορισμός θρησκευτικού τουρισμού) και β)Ο «Αγ. Γεώργιος» στην τ.κ. Ακραιφνίου. Να προστεθούν επίσης τα μοναστήρια της Βαρνάκοβας, του Τρικόρφου και του Κουτσουρού στη Δωρίδα.

Στο ίδιο κεφάλαιο και στην παράγραφο «Παραθαλάσσιος Τουρισμός (Ήλιος – Θάλασσα)», στην πρόταση για τους οικισμούς που μπορούν να αποτελέσουν τους πυρήνες ανάπτυξης του παραθαλάσσιου τουρισμού της Περιφέρειας, να συμπεριληφθεί η παράκτια περιοχή της Δ.Ε. Μαλεσίνας όπου αποτελεί μία άκρως αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή, και ο οικισμός των «Σκορπονερίων» όπου έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις. Να συμπεριληφθούν επίσης οι περιοχές δίπολα του Δήμου Δωρίδος 1)Χιλιαδούς-Μοναστηρακίου, 2)Τριζονίων-Γλυφάδας, 3)Ερατεινής-Τολοφώνας, 4) Μαραθιά-Σεργούλας, όπως και η αναβάθμιση των ακτών τους & πλαζ.

Στο ίδιο κεφάλαιο και στην παράγραφο «Γεωλογικός Τουρισμός», να συμπεριληφθεί το αστικό σπήλαιο Γαλαξιδίου και το «σπήλαιο του Σαρακηνού» στην Τ.Κ. Ακραιφνίου στο οποίο εκτός από τις ενδιαφέρουσες γεωλογικές διαμορφώσεις που έχουν εντοπιστεί μετά από ανασκαφές είκοσι (20) περίπου χρόνων (και που συνεχίζονται ακόμη), έχουν ανακαλυφτεί εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα, ανθρώπινοι σκελετοί και έχει εξακριβωθεί οικιστική δραστηριότητα με διάρκεια περίπου 20.000 χρόνων.

Στο ίδιο κεφάλαιο και στην παράγραφο «Θερμαλιστικός τουρισμός» να συμπληρωθούν να προστεθούν η ιαματική πηγή της Κίρρας Δήμου Δελφών, τα Λουτρά Παλαιοβράχας του Δήμου Μακρακώμης, η Ιαματική πηγή Γερακλίου Δήμου Δομοκού και να επισημανθεί η ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων των υδροθεραπευτικών μονάδων των λουτρών Δρανίτσας–Καϊτσας.

Στο ίδιο κεφάλαιο και στην παράγραφο «Αθλητικός τουρισμός» να προταθεί η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάδειξης δραστηριοτήτων ειδικών μορφών αθλητικού τουρισμού, όπως αιωροπτερισμού, αναρρίχησης, κατάβασης φαραγγιών, ορεινής ποδηλασίας, δημιουργία πίστας επιτάχυνσης αυτοκίνητων, δημιουργία πίστας MOTO CROSS, δημιουργία σκοπευτηρίου. Επίσης να χωροθετηθεί θαλάσσιο καταδυτικό πάρκο εντός του Κρισσαίου Κόλπου και να ενισχυθεί με την κατασκευή τεχνητού υφάλου μεταξύ κάμπινγκ Αγ-Ιωάννης και παραλία μακρύγιαλου οικισμού Άγιου Μηνά.

Στο ίδιο κεφάλαιο και στην παράγραφο «οικοτουρισμός-τουρισμός υπαίθρου» να προταθεί η δημιουργία υποδοµών παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης (π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών) με στόχο την προσέλκυση παρατηρητών ορνιθολογίας (Σπερχειός ποταμός, ορεινός όγκος). Να προταθεί επίσης η ανάδειξη της παρόχθιας ζώνης του ποταμού Ενιπέα, Δήμου Δομοκού. Να προστεθεί η Αλίαρτος που είναι στις παρυφές του Ελικώνα καθώς και η Τ.Κ. Ευαγγελίστριας που είναι στην καρδιά του.

-Στο χάρτη Β.1-10 να γίνει αποτύπωση των ξενοδοχειακών μονάδων στη Δ.Κ.Αμαρύνθου και στην Τ.Κ.Σέττας.

-Να προταθεί διεύρυνση των τουριστικών ζωνών της Βορειοανατολικής ακτής ώστε να περιληφθεί η παραλία Αγίας Άννας, και της Κεντρικής Εύβοιας, ώστε να περιληφθεί η παραλία Δάφνης – Νεροτριβιάς.

-Να γίνει καταγραφή του συνόλου των πέντε (5) παραθεριστικών οικισμών στα Σκροπονέρια του Δήμου Χαλκιδέων και του συνόλου των έξι (6) παραθεριστικών οικισμών στην Καρυστία.

-Στην πρόταση για ανάγκη δημιουργίας campus στην ύπαιθρο να συμπεριληφθεί η περιοχή Μαλαμάτων που σε ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου Δωρίδος (μέσα στον υπάρχοντα κάμπο του Μόρνου) που αναπτύσσονται γεωργικές καλλιέργειες με ονομασία προέλευσης και συστήματα διαχείρισης γεωργικών υδάτινων πόρων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν campus προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες εκπαίδευσης-διασκέδασης-άθλησης κοινωνικής ζωής σε προσιτές αξίες.

-Στον Οικοτουρισμό-τουρισμό υπαίθρου να περιληφθεί η περιοχή των Βαρδουσίων, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (αλπικό τοπίο με το υπάρχον μονοπάτι Ε₄) που θέλει βελτιώσεις όπως επίσης και να προταθεί η δημιουργία περιβαλλοντικών κέντρων & βοτανικού κήπου για την διατήρηση της χλωρίδας-πανίδας που είναι μοναδική στη περιφέρεια μας.

-Στον εναλλακτικό τουρισμό να προστεθεί η δυνατότητα ανάπτυξης του ορεινού όγκου και των ανατολικών ακτών της Δίρφυος, αλλά και της πεδιάδας Ψαχνών.

-Να γίνει αναφορά στην ύπαρξη και δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης ειδικού Τουρισμού στη Σκύρο.

-Στο Θαλάσσιο τουρισμό να συμπεριληφθεί η αποπεράτωση αγκυροβολίου Τριζονίων που αποτελεί τον μοναδικό σταθμό διέλευσης όλων των διερχομένων σκαφών από το Σαρωνικό κόλπο προς Ιόνιο πέλαγο, όπως επίσης διορθώνουν και οι σχετικοί πίνακες «Δήμου Δωρίδος» τελευταία σελίδα.

-Στη σελ.182 στη στήλη «Εθνικής και Διεθνούς Εμβέλειας τουριστικοί πόροι» στο Λιβαδειά-Χαιρώνεια-Κοιλάδα Μουσών να προστεθούν οι Θεσπιές, λόγω της ιστορικότητας της περιοχής και της εγγύτητας. Επίσης να προστεθούν οι κήποι Αλιάρτου και τα χαρακτηρισμένα ως νεώτερα μνημεία κτήρια του 1ου αγροτοβιομηχανικού συγκροτήματος της νεώτερης Ελλάδας.

-Στη σελ.195 «Οργάνωση τουριστικής δραστηριότητας» να προστεθεί το αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα της Κωπαΐδας με τους κήπους Αλιάρτου και τα βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, τα οποία χρησιμοποιούσε η εταιρεία αποξήρανσης της λίμνης «Lake Copais Co Ltd». Τα κτίρια στέγαζαν τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας και τους χώρους κατοικίας των Άγγλων στελεχών της. Υπήρχαν, επίσης, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και δύο νερόμυλοι. Επίσης να προστεθεί και ο καταρράκτης της Πέτρας.

-Να υπάρχει προσανατολισμός για την ενίσχυση τουριστικών μονάδων για επιλεκτικό τουρισμό (ιατρικός, ευεξίας, πολιτιστικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός, καταδυτικός, kite surf, ιστιοπλοϊκός).

-Να επισημανθεί η ιδιαίτερη σημασία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού για την ανάπτυξη της περιοχής και η ανάγκη βελτίωσης των οδικών αξόνων Κ. Βούρλα-Ρεγγίνι-Μόδι και Αμφίκλεια-Χ.Κ. Παρνασσού. Απαιτείται ειδική ανάλυση της ενότητας Γραβιά–Πολύδροσο– Επτάλοφος–Χιονοδρομικό Παρνασσού–Αράχωβα–Δελφοί, ως προς την εξάρτησή της από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

-Να προταθεί η δημιουργία νέου χιονοδρομικού κέντρου στον ορεινό όγκο της περιοχής Σαράνταινας (περιοχή Γαρδικίου – Πουγκακίων) του Δήμου Μακρακώμης, σύμφωνα και με την σχετική μελέτη που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από την Νομαρχιακή Αυτ/ση Φθιώτιδας το έτος 2008.

-Να προταθεί η δημιουργία ορεινού καταφυγίου στις «Λίμνες» της Τ.Κ. Ανατολής Δήμου Μακρακώμης.

-Να γίνει περισσότερο εμφατική η αναφορά στο ρόλο που μπορεί να αποκτήσει η Λίμνη των Κρεμαστών στην Ευρυτανία καθώς και τα βυζαντινά μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων. Ιδίως για την Τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών πρέπει να δοθούν δυνατότητες αξιοποίησής της ως υποδοχέα φυσιολατρικού και καταδυτικού τουρισμού (βάσει της μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ – ΑΧΕΛΩΟΣ»). Για το ίδιο θέμα να γίνει αναφορά στη σελίδα 217 στον πίνακα των προτεινόμενων δράσεων στο αντίστοιχο μέτρο Τουρισμός- Φύση και Πολιτισμός.

-Στη σελίδα 105, όσον αφορά την περιοχή προστασίας εσωτερικών υδάτων, να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στα σημεία των ποταμών που έχουν χαρακτηριστεί σαν ύδατα αναψυχής.

-Στη σελίδα 155, θα πρέπει να γίνει αναδιατύπωση όσον αφορά την επέκταση των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (Μ.Υ.Η.Ε.) στις ορεινές περιοχές, έχοντας υπόψη το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και τα ύδατα αναψυχής, καθώς επίσης να μην υπάρξει αποκλεισμός της εγκατάστασης εργοστασίων Βιομάζας, διότι υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον και στην περιοχή του Φουρνά αλλά και στην περιοχή της Δυτ. Ευρυτανίας.

-Να μην ισχύσουν περιορισμοί στη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών μονάδων και δραστηριοτήτων μεγαλύτεροι από όσους προβλέπονται στο υπερκείμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Προϋπόθεση πάντα ο σεβασμός στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον και στις τοπικές ιδιαιτερότητες.

-Να προταθεί η Δημιουργία Θεματικού Πάρκου με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών που κινούνται στον άξονα Λαμίας – Καρπενησίου.

-Να προταθεί η ίδρυση Μεταλλευτικού Πάρκου στα μεταλλεία Δομοκού βασισμένο στην ιστορία εκμετάλλευσης του χρωμίου και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτό, σε συνδυασμό με την ανάδειξη λατομείου πετρωμάτων κρητιδικής περιόδου στην Τ.Κ. Βουζίου.

-Είναι απαραίτητο να προταθούν μεταβατικές διατάξεις για το Περιφερειακό Πάρκο Ευρυτανίας που είναι επίσης μια πρωτόγνωρη διαδικασία, γιατί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις υφιστάμενες μεταποιητικές επιχειρήσεις αλλά και διάφορες πιο απλές δραστηριότητες (κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια παραγωγής τοπικών προϊόντων κ.λ.π).

-Να υπάρξει πρόβλεψη επιπλέον Ζώνης για ίδρυση Τουριστικού Οικισμού τύπου ATALANTI HILLS λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτούμενες, από το επίπεδο μελέτης, περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

-Να απαλειφθεί η παράγραφος του Κεφ.Β.1.1.γ5.ε.3 που αναφέρει ότι «Απαγορεύονται οι αναπτύξεις σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων εντός των δασών της Περιφέρειας ΣΤΕ» και να τροποποιηθεί στο Κεφ.Β.1.1.δ.1, Χ.Ε.Λοκρίδας – Οργάνωση της τουριστικής δραστηριότητας η πρόταση «ειδικά στη θέση Έξαρχος Αταλάντης επιτρέπεται και η ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» με την πρόταση «ειδικά στη θέση Έξαρχος Αταλάντης επιτρέπεται και η ανάπτυξη οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε σε έκταση που προβλέπεται για τουριστική ανάπτυξη από το ισχύον ΓΠΣ της περιοχής».

-Να προστεθεί στο κεφάλαιο Β.1.1.γ5ε.4 υποκεφάλαιο για Τουρισμό γκολφ με την υιοθέτηση της πρότασης του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό για τη δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ στις ευρύτερες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, όπως η Αθήνα (εντός ζώνης 50 χλμ. από το κέντρο της πόλης), που εντάσσονται σε σύνθετες ολοκληρωμένες τουριστικές επενδύσεις ή σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων ή/και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Παράλληλα στο κεφάλαιο Β.1.1.δ, στην οργάνωση της τουριστικής δραστηριότητας στη χωρική ενότητα ευρύτερης περιοχής Θήβας να προστεθεί παράγραφος ότι προτείνεται η δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ σε περιοχές που εμπίπτουν εντός ζώνης 50 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, εφ’ όσον εντάσσονται σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων ή/και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

16. -Στη διερεύνηση πολιτιστικών διαδρομών Τοπίου ή στις προτάσεις κατεύθυνσης Διαχείρισης Τοπιακών ενοτήτων ή στις κατευθύνσεις σχεδιασμού κατά διαχειριστική ενότητα ορεινού χώρου, να επισημανθεί η δυνατότητα ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς και της εξαιρετικής επιστημονικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής σημασίας, σπανιότητας και ομορφιάς των ορεινών όγκων Παρνασσού-Καλλιδρόμου-Οίτης μέσα από τη δημιουργία ενός Γεωπάρκου με προοπτική ένταξης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, που θα συμπεριλάμβανε τις περιοχές αυτές, που εκτός από πλούσιο γεωλογικό, φυσιογνωμικό, πολιτισμικό ενδιαφέρον διαθέτουν και δομές (το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, Φορείς Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών) που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης να επισημανθεί η ανάγκη ανάπλασης και ανάδειξης αρχαίων μονοπατιών (όπως πχ. Α)το μονοπάτι που ξεκινά βόρεια της σημερινής Ελάτειας περνά δυτικά του αρχαιολογικού χώρου μέσω Παλιοκατούνας, Βασιλικών και καταλήγει στο Ρεγκίνι. Σε αρκετά σημεία σώζονται τμήματα αρχαίου δρόμου και πιθανά αυτός ταυτίζεται με τον δρόμο που εμφανίζεται στην Tabula Peutlngeriana (Θερμοπύλες-Βοάγριος ποταμός, Βασιλικά, Ελάτεια). Είναι ο δρόμος που αναφέρεται έως και μετά την ελληνική επανάσταση ως ο κύριος δρόμος Βορρά-Νότου , Β)το μονοπάτι Λιλαία-Καστέλλια- Οινοχώρι-Πυρά Ηρακλέους-Μαυρολιθάρι-Στρώμη-Λευκαδίτι-Κάλλιον Γ)το μονοπάτι Κίρρα-Δελφοί- Κωρύκειον Άντρο).

-Στο τεύχος Τοπίο να γίνει η εξής διόρθωση : Στη σελ. 51 στις ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ UNESCO αντι του 1. Αθήνα-Μονή Οσίου Λουκά-Δελφοι-Ολυμπία να γράφει 1. Αθήνα-Μονή Οσίου Λουκά-Δελφοι με προσθήκη των εξής προορισμών ¨

Μετά το ‘Τύμβος Μακεδόνων στη Χαιρώνεια’ προορισμός Αρχαιολογικό Πάρκο στον Ορχομενό και επόμενος προορισμός Λιβαδειά περιοχή με αρχαιολογικούς χώρους κηρυγμένους από το ΥΠΠΟΤ

Επίσης στη σελ. 55 στις ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ το 1. Αθήνα-Μονή Οσίου Λουκά-Δελφοί-Ολυμπία να γράφει 1. Αθήνα-Μονή Οσίου Λουκά-Δελφοί.

-Στο Τεύχος Τοπίο να αναφερθούν συγκεκριμένα οι τουριστικές περιοχές Ερέτριας-Αμαρύνθου και να ληφθεί υπ’ όψιν το ενιαίο παράκτιο μέτωπο Ερέτριας-Αμαρύνθου με τα κοινά χαρακτηριστικά του τουριστικού χαρακτήρα και της πολιτιστικής σημασίας.

-Στις ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ να προστεθεί «Δελφοί-Θήβα-Θεσπιές-Πλαταιές-Ερέτρια». Επίσης στις Περιφερειακές και Εθνικές Αξίας Ζώνες τοπίου να προστεθεί ποταμός Λόφης που πηγάζει από τον Ελικώνα και διασχίζει την πόλη της Αλιάρτου περνώντας από τους Κήπους.

-Στο Τεύχος Τοπίο να γίνουν διορθώσεις: α)Στη σελίδα 11 έχει αναφερθεί εσφαλμένα δύο φορές η Κοιλάδα του Καρπενησιώτη αντί της Νότιας Πίνδου, β)Στη σελίδα 35 στα πολιτιστικά – πολιτισμικά στοιχεία αναφέρεται ότι: «Στην τοπιακή ενότητα εντοπίζονται ίχνη κατοίκησης και ανθρώπινης παρουσίας και δράσης από τη βυζαντινή περίοδο και εξής…» να γίνει αναδιατύπωση με αναφορά στην αρχαιολογική περίοδο, γ)Στη σελίδα 61 στον πίνακα ΥΨΗΛΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΟΠΙΑ στο 2. Νότια Πίνδος- Άγραφα- Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών (Α/Α 13) και στο 3. Κοιλάδα Καρπενησιώτη (Α/Α 14) να γίνει αναφορά των Υδάτων Αναψυχής και της βιομάζας αλλά και αναδιατύπωση στις σχετικές αναφορές όπως αναφέρονται στην υπ. αριθμ 12 παράγραφο του συνημμένου εγγράφου της Π.Ε. Ευρυτανίας. Στο τεύχος Τοπίο να γίνει η εξής διόρθωση : Στη σελ. 51 στις ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ UNESCO αντι του 1. Αθήνα-Μονή Οσίου Λουκά-Δελφοι-Ολυμπία να γράφει 1. Αθήνα-Μονή Οσίου Λουκά-Δελφοι με προσθήκη των εξής προορισμών ¨Μετά το ‘Τύμβος Μακεδόνων στη Χαιρώνεια’ προορισμός Αρχαιολογικό Πάρκο στον Ορχομενό και επόμενος προορισμός Λιβαδειά περιοχή με αρχαιολογικούς χώρους κηρυγμένους από το ΥΠΠΟΤ

Επίσης στη σελ. 55 στις ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ το 1. Αθήνα-Μονή Οσίου Λουκά-Δελφοι-Ολυμπία να γράφει 1. Αθήνα-Μονή Οσίου Λουκά-Δελφοι

17. -Στις κατευθύνσεις προς τον υποκείμενο σχεδιασμό να υποδεικνύεται η ανάγκη προσδιορισμού των ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται ή όχι η δημιουργία χώρων απόθεσης αποβλήτων ελαιοτριβείων (λαγκούν).

-Να γίνει αναφορά στην ανάγκη εκπόνησης μελέτης για τη διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης των αποβλήτων ελαιοτριβείων, πέραν του προβλεπομένου από τη νομοθεσία που είναι προβληματικός.

-Να υπάρχει διαβάθμιση προτεραιότητας εκπόνησης Ειδικών Χωρικών Σχεδίων (ΕΧΣ) – Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) του νέου Ν. 4269/2014 για επίλυση ζητημάτων στις Δ.Ε. που στερούνται εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. ή Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του Ν. 2508/1997.

-Eπειδή τα δεδομένα που διαμορφώνουν την εικόνα των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι πλασματικά αφού η σημαντική οικονομική δραστηριότητα της Βοιωτίας, της οποίας τα παραγόμενα εισοδήματα καταλήγουν στην Αττική, ενισχύει εικονικά την οικονομική θέση της Περιφέρειας με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από ευρωπαϊκούς πόρους και επιδοτήσεις. Προτείνεται ο υπολογισμός ενός σύνθετου δείκτη με σκοπό την εξάλειψη της στρεβλής εικόνας που δημιουργεί η χρήση των κοινών δεικτών (κκ ΑΕΠ).

18. -Να υπάρχει πληρέστερος προσδιορισμός των διαδημοτικών δράσεων μιας και θα είναι δύσκολο να εξειδικευτούν στα υποκείμενα πλαίσια.

19. -Να προταθεί καθεστώς προστασίας αξιόλογων αρχιτεκτονικά οικισμών, όπως η Τιθορέα, ο Παλαιός Παλαμάς Δομοκού, το ιστορικό κέντρο του Δομοκού και η Μενδενίτσα. Ειδικοί όροι δόμησης θα πρέπει να ισχύσουν και για τον οικισμό των Θερμοπυλών ώστε να γίνει σταδιακά ελκυστικός στους επισκέπτες και να αναιρεθεί η σημερινή του αισθητική υποβάθμιση. Αντίστοιχοι όροι θα πρέπει να διέπουν τη δόμηση και στους οικισμούς με τουριστικό ενδιαφέρον όπως η Υπάτη και οι παραθαλάσσιοι ή γειτνιάζοντες με τη θάλασσα οικισμοί.

20. -Να προβλεφθεί σύνδεση νέων και αναγκαίων πλέον οικονομικών δράσεων (πχ νεανική επιχειρηματικότητα) με τις χωρικές και χωροταξικές ανάγκες και ζώνες χρήσεων γης. Εδώ θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταλειμμένων κτιρίων (συχνά βιομηχανικά κτίρια μεγάλης κλίμακας) εκτός του οικιστικού ιστού των οικισμών.

21. Να υπάρξει εξέταση του ζητήματος που προκύπτει από την ασυμφωνία κατηγοριοποίησης του οικιστικού δικτύου αλλά και των λιμανιών μεταξύ του ΠΠΧΣΑΑ και ΓΠΧΣΑΑ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αιτιολογηθεί η εναρμόνιση ή μη με τον υπερκείμενο σχεδιασμό.

22. Στο κεφάλαιο Β.1.1.γ5.γ. Τριτογενής Τομέας και Εκπαίδευση, Έρευνα και Καινοτομία, να γίνει σαφής αναφορά στη δυνατότητα της Αλιάρτου να φιλοξενήσει και να στεγάσει ΤΕΙ-ΑΕΙ αγροτοκτηνοτροφικής ειδίκευσης, λόγω των κτηριακών υποδομών, της περιουσίας του Γεωπονικού Παν/μιου, της γειτνίασης με την Αθήνα, της εύκολης συγκοινωνιακής πρόσβασης κ.τ.λ.

23. Να υπάρχουν στο σχέδιο απόφασης όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στη μελέτη, δεδομένου ότι ορισμένες απουσιάζουν όπως α)ο χαρακτηρισμός της Λιβαδειάς ως Περιφερειακού Κέντρου Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και Κέντρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων, β)Η ίδρυση στη Λιβαδειά σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνδεόμενης με τη γεωργική παραγωγή, τους υδάτινους πόρους, τη διαχείριση των απορριμάτων, τη μεταλλουργία και την ενέργεια με έμφαση στις ΑΠΕ.

Επί πλέον να γίνουν διορθώσεις στο σχέδιο υπουργικής απόφασης ως εξής: α)Στη σελίδα 1 να διατυπωθεί η ανάδραση που πρέπει να γίνει με τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ έχοντας υπόψη μεταξύ άλλων και τα Ύδατα Αναψυχής, β)Στη σελίδα 6 να γίνει αναφορά στο δρόμο Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο ως τη συντομότερη διαδρομή διασύνδεσης ΠΑΘΕ και Ιόνιας Οδού, γ)Στη σελίδα 17 στη Διαπεριφερειακή συνεργασία να προστεθεί η οικονομική σχέση που υπάρχει από τη Δυτική Ευρυτανία προς την Καρδίτσα (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και να γίνει αναδιατύπωση και προσδιορισμός της οικονομικής σχέσης με την Αιτωλοακαρνανία (Δυτική Ελλάδα) μέσω της Λίμνης των Κρεμαστών, όπως αναφέρεται και στη σχετική μελέτη αλλά και στην υπ. αριθμ. 3 παράγραφο του συνημμένου εγγράφου της Π.Ε. Ευρυτανίας, δ)Στην σελίδα 19 να υπάρξει αναβάθμιση του Λαμία- Καρπενήσι – Αγρίνιο από δευτερεύοντα σε πρωτεύοντα άξονα ανάπτυξης, ε)Στην σελίδα 26 να γίνει διόρθωση στην αναφορά στον «Φουρνά» (είναι «ο Φουρνάς» και όχι «τα Φουρνά»), στ)Στη σελίδα 37 να γίνει διόρθωση όσον αφορά στο σταθμό μεταφόρτωσης ΣΜΑ και το νέο Διαχειριστικό Σχέδιο Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ζ)Στη σελίδα 51 στις αεροπορικές υποδομές να γίνει αναφορά στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου καθώς και στη χρήση των υδροπλάνων με κατάλληλων υδατοδρομίων, η)Στη σελίδα 53 να γίνει αναφορά και αναδιατύπωση όσον αφορά στις ΑΠΕ για τον μη αποκλεισμό των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα. Στην ίδια σελίδα πρέπει να υπάρξει αναδιατύπωση στο εδάφιο που αφορά τα ΜΥΗΕ καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη ο χαρακτηρισμός των ποταμών της Ευρυτανίας ως ύδατα αναψυχής, θ)Στη σελίδα 66 να προσδιοριστεί η περιοχή της Ευρυτανίας, εφόσον προτείνεται να χαρακτηριστεί ως Περιφερειακό Πάρκο, και σαν Περιοχή Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων (ΠΕΠΧ) με τεκμηρίωση στην άρση απομόνωσης περιοχής με συγκράτηση του ενεργού πληθυσμού και επαναπατρισμού του, όπως αναφέρεται και στο ΠΕΠ αλλά και στις προτεραιότητες του Γεωργικού Ταμείου για τις περιοχές Ολοκληρωμένων Χωρικών Ενοτήτων (σχετική αναφορά πρέπει να γίνει και στην σελίδα 202 του τεύχους 1), ι)Στη σελίδα 67 στις Περιοχές Σχεδίων Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων να γίνει αναφορά στον οδικό άξονα Καρπενήσι-Ποταμιά-Προυσός.

Στη σελ 18 στο κεφάλαιο ΠΟΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, «B. Ειδικοί Διεθνείς, δευτερεύοντες εθνικοί και δευτερεύοντες περιφερειακοί πόλοι ανάπτυξης» να προστεθούν τα παρακάτω: Αταλάντη (Μαρτίνο-Λάρυμνα) με εθνικό ρόλο στη βιομηχανική παραγωγή (ΛΑΡΚΟ) αναδυόμενος εμπορευματικός σταθμός σε ΠΑΘΕ/ΕΥΔΕ και διεθνούς εμβέλειας ρόλο στο πολιτιστικό τουρισμό.Στη σελ. 27 να συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο 3.7 Δ. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ και στις αντίστοιχες παραγράφους η δημιουργία νέου τουριστικού συγκροτήματος (ATALAΝΤI HILLS),για το οποίο έχει ήδη προβλεφθεί η ίδρυση από το εγκεκριμένο ΓΠΣ Αταλάντης.Στη σελ 40 στο κεφάλαιο Δ. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ, «Ζ. Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς», να προστεθεί η Αταλάντη μετά τους Δελφούς και τις Θερμοπύλες. Στη σελ 44 στο κεφάλαιο ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΟ, και συγκεκριμένα: «στο ηπειρωτικό τμήμα», να προστεθεί ο «Ορεινός όγκος Χλωμού» μετά από « Καλλίδρομο-Ελικώνα» Στη σελ 47 στο κεφάλαιο ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΤΙΟ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ και συγκεκριμένα να συμπληρωθούν τα παρακάτω: 1.Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος: «Ο παράκτιος οικιστικός χώρος προτείνεται να αποτελέσει χώρο οικιστικής ανάπτυξης, δημιουργία ειδ. Εγκαταστάσεων/ανάπτυξη ειδικευμένου ποιοτικού τουρισμού…..»2.Μαλιακός κόλπος και Δίαυλος Ωρεών: Nα προστεθεί και η ανάπτυξη εξειδικευμένου ποιοτικού τουρισμού.

Στη σελ 56 στη βιοτεχνική παραγωγή να γίνει αναφορά για τη δημιουργία ζωνών βιοτεχνικών μονάδων χαμηλής και μέσης όχλησης στην Ανατολική Φθιώτιδα.Στη σελ 66 στο κεφάλαιο ΠΟΑΥ Υδατοκαλλιεργειών ως ειδικό πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες να καταγραφεί ότι «Όσον αφορά τις υδατοκαλλιέργειες για την περιοχή του Δήμου Λοκρών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, των Συλλόγων και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων » Στη σελ 67 στο Κεφάλαιο ΙΙΙ. Περιοχές Σχεδίων Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων, να προστεθούν τα παρακάτω: Δίκτυο Σκάλας Αταλάντης – Αταλάντη ( κατασκευή ανισόπεδου κόμβου) – Έξαρχο τουριστική αναζωογόνηση με ανάδειξη αισθητικής και λειτουργικής ποιότητας δημοσίων υποδομών και χώρων για την υποδοχή διεθνούς εμβέλειας τουριστικές και πολιτιστικές λειτουργίες.Ευρύτερη Περιοχή Αταλάντης: εξυγίανση και αναζωογόνηση και μετατροπή σε Επιχειρηματικό Πάρκο της ευρύτερης περιοχής της Εθνικής Οδού.Επιπλέον στη σελ 67 στο Κεφάλαιο ΙΙΙ α)να προστεθούν στα «Hμιαστικά ή τουριστικά κέντρα προτεραιότητας» μετά την Αταλάντη οι Λιβανάτες, Θεολόγος, Αρκίτσα, Τραγάνα, Έξαρχος και να προστεθεί στα «Hμιαστικά ή τουριστικά κέντρα προτεραιότητας» και η Στυλίδα.Στη σελ. 68 στο κεφ «IV. Κατευθύνσεις εκπόνησης Ειδικών Σχεδίων, ΓΠΣ & ΣΧΟΟΑΠ» να προστεθούν: ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΔΑΦΝΟΥΣΙΩΝ: ΓΠΣ.ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ: ΕΝΙΑΙΟ ΓΠΣ ( ενοποίηση σε ενιαίο ΓΠΣ των πρώην Δήμων )

Επίσης να υπάρξουν οι εξής τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης.

Στη Σελίδα 4 στις ειδικές χωρικές κατευθύνσεις να προστεθεί μετά το «πόλοι μεταλλουργίας αλουμινίου» και το « Ι.Μ.Οσίου Λουκά/Λιβαδειά». Στη Σελίδα 4-5 αντί του δίπολο Δελφοί-Θερμοπύλες να γραφεί Τρίπολο Δελφοί (Unesco)-Οσ. Λουκάς(Unesco)-Θερμοπύλες ». Στη Σελίδα 7 αντί του δίπολο Δελφοί-Θερμοπύλες να γραφεί Τρίπολο Δελφοί (Unesco)-Οσ. Λουκάς (Unesco)-Θερμοπύλες». Στη Σελίδα 11 στις ειδικές χωρικές κατευθύνσεις να προστεθεί η πολιτιστική διαδρομή Unesco Αθήνα-Θήβα-Λιβαδειά-Ορχομενός-Ι.Μ.Οσίου Λουκά-Δελφοί.». Στη Σελίδα 16 στους πόλους ανάπτυξης να προστεθεί και ο Οσ. Λουκάς/Λιβαδειά στο «Οι πόλοι της Άμφισσας-Ιτέας-Δελφών ». Στη Σελίδα 37 στη διαχείριση στερεών αποβλήτων να γίνει επικαιροποίηση στοιχείων βάσει του ΠΕΣΔΑ. Στη Σελίδα 39 στις κατευθύνσεις για οικολογία-κλίμα να προστεθεί «μέτρα πρόληψης του φαινομένου της αιθαλομίχλης. Στη Σελίδα 40 Στις ειδικές κατευθύνσεις σχεδιασμού μετά το «…φαινομένων στον αρχαιολογικό χώρο…» να προστεθεί «..και βελτίωση της οδικής σύνδεσης του Αρχαιολογικού χώρου Δελφών με τη μονή του Οσ. Λουκά (μνημείο Unesco). Στη Σελίδα 66 να προωθηθεί η λύση της δημιουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στη ζώνη βιομηχανικής συγκέντρωσης Οινοφύτων-Σχηματαρίου.




Λαμία 19 – 10 – 2015




Ο Αντιπεριφερειάρχης

Χαράλαμπος Σανιδάς









Σχετικά



Πρόταση
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=LNqsJ2qSNyI%3d&tabid=514&language=el-GR

Τοπίο
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Tm08opGu1q8%3d&tabid=514&language=el-GR


Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=hmh4lQ7Uw3U%3d&tabid=514&language=el-GR


Εισηγητική Έκθεση
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=%2bYzCB%2fzAgn0%3d&tabid=514&language=el-GR

Χάρτης Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών 1
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=MGtyBD6Ea0w%3d&tabid=514&language=el-GR

Χάρτης Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών 2
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=5CYBss634K8%3d&tabid=514&language=el-GR

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=bbVMdFBM7nY%3d&tabid=514&language=el-GR

Χάρτες
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=hQ6308HEL3Y%3d&tabid=514&language=el-GR



Διαβάστε Επίσης

 Σωρεία σκοπίμων λαθών και "παραλείψεων" στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό διαπίστωσε το Δημοτικό Συμβούλιο


Πρώτα τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ στην τελική πρόταση (Β1) του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Στερεάς Ελλάδας

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.