powered by Surfing Waves

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Κορωνίδες υποκρισίας για το κτήριο Μελά: Ο κ. Ψαρρός ανησυχεί για το κύρος του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου



Βιβλίο με την ιστορία του κτηρίου

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24/9/13 συζητήθηκε καταγγελία πολιτών της Λίμνης ότι ο δήμος άλλαξε την χρήση του κτηρίου Μελά που ανακαινίστηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ για την στέγαση της συλλογής Χρηστομάνου και τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου.

Πράγματι το έργο εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης χρηματοδοτήθηκε με 250.000 Ευρώ από το ΕΣΠΑ στα πλαίσια του άξονα προτεραιότητας  "Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας" που έχει σαν στόχο την αύξηση της "ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης" και  θεματική προτεραιότητα την "ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών". Για την ιστορία το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Ε.Π. 2007-2013 στις 7/9/2010 ( πράξη με αρ. πρωτ. 6257) μετά από  ανταπόκριση του δήμου στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων με αριθμό 4552/9-6-10 για την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών . Ο στόχος  της πράξης ήταν η  "ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης, της διατήρησης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τη ανάδειξη του αειφορικού τουρισμού σε παράγοντες διαρκούς ανάπτυξης και ποιότητας ζωής καθώς επίσης και  αναβάθμιση φυσικών και πολιτιστικών πόρων προς όφελος της τοπικής ευημερίας και της αειφόρου ανάπτυξης και αξιοποίηση  «ευκαιριών» σε τομείς όπως ο εναλλακτικός τουρισμός και ο πολιτισμός. Στο πλαίσιο της κατηγορίας πράξεων προβλέπεται να αναδειχθούν ή / και να βελτιωθούν  οι υποδομές που συμβάλλουν στην αύξηση του βαθμού επισκεψιμότητας των μνημείων   αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς"

Ο  αναπτυξιακός σκοπός του έργου ξεχάστηκε γρήγορα και το κτήριο Μελά μετατράπηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου χωρίς καμιά απολύτως διαβούλευση σε αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.  Μια απόφαση μη εκτελεστέα αφού δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στο Διαύγεια και την ιστοσελίδα του δήμου.  Στο δήμο βέβαια υπάρχουν πολλοί χώροι που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η  σατραπική όμως αντίληψη  της νέας δημοτικής αρχής  δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με κάτι υποδεέστερο  σε γόητρο από το κτίριο Μελά. Ο αναπτυξιακός ρόλος του έργου ανακαίνισης, η αύξηση της επισκεψιμότητας  και του τουρισμού, όλα υπέκυψαν στην  οίηση και την  κενοδοξία.

Στην πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24/9/13  ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα για την ιστορία του κτιρίου καθώς και προτάσεις για μεταφορά της αίθουσας συνεδριάσεων στο άδειο κτήριο της ΔΟΥ ,του Ειρηνοδικείου Λίμνης και αλλού. Ο Παλμός της Βόρειας Ευβοίας καλύπτει δημοσιογραφικά με λεπτομέρεια τους σχετικούς διαλόγους μεταξύ των δημοτικών συμβούλων που αξίζει να τους διαβάσετε.

Από τους διαλόγους ξεχωρίσαμε τις  αντιρρήσεις  του αρχαιολόγου -επιχειρηματία κ. Ριτσώνη και του  Δημάρχου κ. Ψαρρού.

 Ριτσώνης:  "Δεν οφείλουμε καμία εξήγηση".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παλμού της Β.Ε. ο κ. Άγγελος Ριτσώνης ανάμεσα στα άλλα  ανέφερε: « Το ότι συνεδριάζει στο κτήριο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι προσβολή, ίσα – ίσα εδώ βρίσκεται η κορωνίδα της δημοκρατικής μας συνείδησης και για την ενέργεια αυτή δεν οφείλουμε καμία εξήγηση

Ψαρρός: "...χάνει κάθε κύρος ο θεσμός του δημοτικού συμβουλίου"


Όπως γράφει ο Παλμός της Β.Ε.  ο κ. Ψαρρός είπε « Το Δημοτικό συμβούλιο κοσμεί με την παρουσία του τον χώρο. Αλλοίμονο αν γίνει ένας περιφερόμενος θίασος, χάνει κάθε κύρος ο θεσμός.» .

Αν ακούγαμε αυτά από κάποιον άλλο δήμαρχο, ίσως και να το αποδεχόμασταν. Αλλά όταν έρχονται από ένα δήμαρχο που  έχει υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα το κύρος του δημοτικού συμβουλίου, την μια  με το να περιφρονεί προκλητικά  αποφάσεις του ΔΣ (βλέπε νερό Κηρίνθου)  και την άλλη παραχαράζοντας την βούληση του ΔΣ  (βλέπε "αποφάσεις" για ΒΙΠΕ), τότε μιλάμε για  καθαρή υποκρισία. 

Δεν θα αναφερθούμε στο  κύρος των δυο  παραμελημένων από την δημοτική αρχή  θεσμών της διαφάνειας και της λογοδοσίας  που είναι οι πραγματικές κορωνίδες της δημοκρατικής συνείδησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η  παραπάνω απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το κτήριο Μελά δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στο Διαύγεια και το ότι  η δημοτική αρχή δεν έχει λογοδοτήσει ακόμη για τα "πεπραγμένα" ή καλύτερα  την κραυγαλέα απραγία της για το έτος 2012.

Ο κ. Ψαρρός συνέχισε πάνω στο ίδιο θέμα: "Ξεχνάμε όμως μερικές παραμέτρους. Που θα βρεθούν τα χρήματα; Ένα πρόγραμμα που υπήρχε για να βάλουμε ντουλάπες κλπ χάθηκε. Και τώρα θα πρέπει να γίνουν με ιδίους πόρους. Ποιος θα το λειτουργήσει; Με τι προσωπικό;. Με τι χρήματα θα αγοραστούν οι προθήκες; Πρέπει να βλέπουμε και την οικονομική συγκυρία".

 Ναι, αυτά είπε  ο ίδιος δήμαρχος που στην ίδια συνεδρίαση ενέκρινε ότι 1 σε κάθε 3 ευρώ του τεχνικού προγράμματος 2014 θα δαπανηθούν σε γήπεδα ποδοσφαίρου 5χ5 και χλοοτάπητες. Ο ίδιος δήμαρχος που τον Μάρτη  ενέκρινε  την. όχι και τόσο φθηνή, απαλλοτρίωση  κτηρίων  της εταιρείας Ριτσώνη  κατόπιν αιτήματος της ίδιας της εταιρείας στο ΔΣ.

Η ωκεανογραφική συλλογή  Χρηστομάνου

Το κτηριο Μελά προοριζόταν να φιλοξενήσει την άγνωστη στο ευρύ κοινό συλλογή του κ  Χρηστομάνου. Ο Αναστάσιος Χρηστομάνος ήταν  καθηγητής βιοχημείας στο ΑΠΘ. Το 1956 ίδρυσε την  Εθνική Ελληνική Ωκεανογραφική Εταιρία (ΕΕΩΕ)  με έδρα τη Λίμνη Ευβοίας.  Η Λίμνη  αμέσως  έγινε γνωστή στους διεθνείς Ωκεανογραφικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη  του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών η  ΕΕΩΕ εξέδιδε τα "Θαλασσινά Φύλλα" τα οποία αργότερα μετατράπηκαν σε "Θαλασσινά Επιστημονικά Φύλλα". Ελάχιστα είναι γνωστά για την δράση της. Η ΕΕΩΕ διατηρούσε εργαστήριο και Μουσείο στον Αγ. Γεώργιο Λίμνης, στο ιδιόκτητο κτήμα Χρηστομάνου και είχε αναλάβει το σημαντικότερο ωκεανογραφικών ερευνών της εποχής στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 1961 διοργάνωσε με την βοήθεια της Υ.Υ. του Π.Ν. που παραχώρησε το ναρκαλειευτικό "Λέρος ", την ωκεανογραφική αποστολή "Τηθύς"  στον Κορινθιακό, Πατραϊκό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος. 
Ο Χρηστομάνος περιγράφει την συνεργασία του με τον Jacques Yves Cousteau στην ωκεανογραφική μελέτη των Ελληνικών Θαλασσών στα "Θαλασσινά Φύλλα"  του Ιουλίου1960. Στο επόμενο φύλλο του περιοδικού φιλοξενείται η πρώτη διεθνής συνεργασία με τον Υδροβιολογικό σταθμό του Μαϊάμι.Η ΕΕΩΕ έχει εκδόσει το βιβλίο "Το εργαστηριον θαλασσίας βιοχημείας : Και το Υδροβιολογικόν Μουσείον εν Αγίω Γεωργίω Λίμνης Ευβοίας"

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.