powered by Surfing Waves

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ποια είναι τα νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης






Διεύρυνση των κριτηρίων και αύξηση του ποσού για το επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση του υπουργείου σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση αφορά:

Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ως εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια:

- άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),

- έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,

- μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:

- άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),

- έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),

- το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Αναφέρει ακόμη πως για όσους λάβουν το επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε πρό της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, σε όσους υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητάει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012 «για να ζεσταθούν όλες οι ελληνικές οικογένειες» ενώ παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τους χειρισμούς της στο εν λόγω θέμα.

«Η άρνηση της τρόικα να μειωθεί ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν μας εξέπληξε, αντιθέτως επιβεβαίωσε ακόμη και τη διαχειριστική ανεπάρκεια του υπουργείου Οικονομικών», τονίζει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.

«Αντί να επιβάλλουν εγκαίρως και να χρηματοδοτήσουν 100%, την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών εκροών με βάση την πρόταση του κλάδου από το 2002, σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων (ν. 3784/2009), προκειμένου να συλλάβουν δασμοφοροδιαφυγή ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ετησίως, ολιγώρησαν για άλλη μία φορά, μεταφέροντας με την απόφαση της εξίσωσης του ΕΦΚ, την ανεπάρκειά τους στις πλάτες των καταναλωτών», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι Πρατηριούχοι.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.