powered by Surfing Waves

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας 14 έως 20 Οκτωβρίου


Μαθητές “πήραν” τη θέση των αιρετών στο Δ.Σ. Χανίων




Μια διαφορετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων έλαβε τη Τρίτη το πρωί στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας (ΕΕΤΔ) 2013 και της δράσης “Νέοι Εν Δράσει”, πήραν τη θέση των αιρετών συμβούλων, συζήτησαν τα θέματα, που τους απασχολούν, και πρότειναν λύσεις.

Τους μαθητές υποδέχτηκε στο Δημαρχείο Χανίων η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χριστίνα Φραγκογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στον θεσμό και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
 Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας

Ο ενεργός πολίτης θα βρεθεί στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας 2013 (Ε.Ε.Τ.Δ) η οποία διοργανώνεται από τις 14 έως τις 20 Οκτωβρίου. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενεργοποίηση των πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Κογκρέσσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο προσκαλεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και τις ενώσεις αυτών, να αναλάβουν πρωτοβουλία και να οργανώσουν εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της ΕΕΤΔ 2013.

Σύμφωνα με την κεντρική φιλοσοφία του Κογκρέσου η ιδιότητα του πολίτη συμπεριλαμβάνει τόσο το δικαίωμα όσο και την ευθύνη της συμβολής, μέσω της δέσμευσης και της συμμετοχής, στην ζωή της κοινότητας και τη διαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών.


Η αίσθηση της από κοινού ευθύνης και της εμπιστοσύνης μεταξύ των αιρετών εκπροσώπων και των πολιτών μπορεί να ενδυναμωθεί με την εμπλοκή των πολιτών σε μία διαφανή και ανοικτή διαδικασία λήψης αποφάσεων για την κοινότητα τους.


Με ενδιαφέρον αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο άρχισε και εξελίσσεται η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας» Δήμου Διονύσου






Μία διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας» στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά ο καλλικρατικός Δήμος Διονύσου.


Στον ραδιοθάλαμο του διαδικτυακού σταθμού www.Gingeradio.gr, και με συντονίστρια τη δημοσιογράφο του σταθμού κα Μάρω Κανελλάκη, ο Δήμαρχος Διονύσου, απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών της Γ’ τάξης Γυμνασίου όλων σχεδόν των Γυμνασίων του Δήμου καθώς πέρα από την παρουσία εκπροσώπων, μαθητές απ’ όλα τα Γυμνάσια και το ΕΠΑΛ Διονύσου έστειλαν τις ερωτήσεις τους, μέσω του δικτύου απευθείας επικοινωνίας (chat) του σταθμού, στις οποίες ο κ. Καλαφατέλης κλήθηκε να απαντήσει.

Οι μαθητές φάνηκαν αρκετά ενημερωμένοι για θέματα της καθημερινότητας και ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για την ευκαιρία που είχαν, μέσω του www.gingeradio.gr, να του θέσουν απ’ ευθείας τα ερωτήματά τους και να πάρουν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο κ. Καλαφατέλης από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι οι συζητήσεις -συνεντεύξεις με μαθητές των Σχολείων του Δήμου μας, θα συνεχιστούν καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «στον σχεδιασμό που γίνεται για το μέλλον του Δήμου Διονύσου, δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται ή να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ιδέες και οι προτάσεις της νέας γενιάς».

Μετά το τέλος της συζήτησης - συνέντευξης η οποία κύλησε μέσα σε ιδιαίτερα «χαλαρό» και ευχάριστο κλίμα, ο Δήμαρχος Διονύσου, δήλωσε: «Ευχαριστώ τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και τους συγχαίρω για την ποιότητα των ερωτήσεων, αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν για τον τόπο».

Η αυλαία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας» άνοιξε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου με το ανοιχτό φόρουμ συζήτησης το οποίο διοργανώθηκε με την καινοτόμο μέθοδο συζητήσεων Open Space. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα εκδηλώσεων των πρώην εκπαιδευτηρίων Καργάκου και είχε στόχο την διαμόρφωση από κοινού, ενός συλλογικού οράματος για τον Δήμο μέσα από ανοιχτές διαδικασίες.

Αν και η συμμετοχή δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο έγινε μία ουσιαστική συζήτηση. Τέθηκαν ερωτήματα για το «πώς μπορώ να συμμετέχω ως ενεργός πολίτης στο χτίσιμο μιας ανθρώπινης πόλης;» και διεξήχθη ένας δημιουργικός και γόνιμος διάλογος.

Τον συντονισμό της δράσης είχε η διοικητική υπάλληλος του Δήμου κα Σεβαστή Χόνδρου, συνεπικουρούμενη από την πρώην εκπαιδευτικό και καλλιτέχνιδα κα Ειρήνη Κουρδάκη, η οποία είναι γνωστή και για τις κοινωνικές της δραστηριότητες.

Ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης, έθεσε προς συζήτηση το θέμα «Δήμος Διόνυσου ένας Δήμος με υποδομές, καθαρός και ωφέλιμος για τον πολίτη».

Τέθηκαν επίσης θέματα συζήτησης για τον εθελοντισμό, την καθαριότητα, τα παιδιά, τα έργα οδοποιίας, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες του Δήμου, τα αδέσποτα ζώα, την ελληνική γλώσσα, το περιβάλλον κ.ά.

Εκτός του Δημάρχου Διονύσου, στο ανοιχτό φόρουμ συζήτησης έλαβαν μέρος με συμμετοχικό τρόπο, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νικόλαος Πέππας, η αντιδήμαρχος Παιδείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεοδώρα Σαραντάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ροϊδης, Κουριδάκης η κα Φέρμελη, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Δροσιάς κ. Χαράλαμπος Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σταμάτας κ. Γιώργος Κόκκαλης, η πρόεδρος της σχολικής Επιτροπής Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης κα Μήλα, ο αντιπρόεδρος κ. Κατσιακίδης, το μέλος της Δ.Ε. Διονύσου κ. Μπάσης, κ.ά.




0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.