powered by Surfing Waves

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Απέρριψαν για έκτη φορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου χωρίς αντιπροτάσεις και εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία

Για  έκτη φορά στις 10η Νοεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016. 12 Δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά, 9 υπερ και ένας παρών, Από τους  8 προέδρους τοπικών κοινοτήτων πού ήταν παρόντες 7 ψήφισαν υπέρ και 1 λευκό.

Για ποιο λόγo καταψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμα;  


Περιληπτικά οι αιτιάσεις έχουν ως εξής:

Ο κ. Στεργιου χωρίς να αντιπροτείνει εφικτά έργα (εκτός από το γήπεδο Ροβιών) το καταψηφίζει γιατί το θεωρεί αντιγραφή  του περσινού και γιατί δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα του 2015.
Ο κ. Βούλγαρης το καταψήφισε γιατί δεν έχει λάβει ενημέρωση  για την υλοποίηση του περσινού τεχνικού προγράμματος.
 Ο κ. Λιαγκάκης ζητά κινητοποιήσεις σε όλα τα χωριά για να πάρει  ο δήμος αυτά που δικαιούται από την Κεντρική κυβέρνηση.
Ο κ . Παναγιώτου δεν καλύπτεται από τις  αλλαγές που έγιναν και θέτει θέμα αν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για τις αλλαγές.
Ο κ. Δανέλης χωρίς να αντιπροτείνει νέα έργα θεωρεί τα χρήματα είναι λίγα για το Προκόπι  και  ότι τα προτεινόμενα έργα στερούνται ουσίας.
Ο κ. Καντζούρας αναρωτιέται γιατί το  έργο "διαπλάτυνση δρόμου στη θέση «Σταυρός» "  πού είχαν προτείνει και αυτοί το 2011 είναι στο Τεχνικό Πρόγραμμα και θέτει θέμα χόρτου στο Γήπεδο των Ροβιών.
 Η κ. Ψαρρού θεωρεί ότι το έργο τσιμεντόστρωση δρόμου στον οικισμό Χρόνιας ανήκει στην Λίμνη και όχι στις Ροβιές και ζητά ανακατασκευή του γηπέδου των Ροβιών.
Η κ. Στέφου δηλώνει θιγμένη πού ο Δήμαρχος επέλεξε όχι απλά να στείλει το έγγραφο στο Υπουργείο και την Περιφέρεια αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο

 Πως ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο;


Δώδεκα -12-ψήφοι αρνητικοί ως προς την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος:
( Χατζής Ανδρέας-Γιαννιός Κων/νος-Δανέλης Ιωάννης-Παναγιώτου Κων/νος –Βούλγαρης Αναστάσιος –Λιαγκάκης Ευστάθιος- Στεργίου Ιωάννης-Στέφου Κυριακή-Καντζούρας Ιωάννης-Ψαρρού Ελπίδα – Φλώκου Κωνσταντάκη Σοφία-Μουργιάς Ιωάννης)

Εννέα -9- ψήφοι θετικοί ως προς την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος
(Κατσούρας Δημήτριος –Γεωργάκαινα Ελένη-Χαλιούλιας Ιωάννης-Παληός Ευστράτιος-Κουτσουράς Σταύρος-Κουκουρίκος Ηλίας-Σκομπρής Νικόλαος- Σεσοντή Μαρία-Παζάρας Βασίλειος)
Μία (1) ψήφος παρών (Αλεξίου Δημήτριος)

Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που παραβρέθηκαν στην συζήτηση  του θέματος, όπως πιο πάνω καταγράφονται, εξέφρασαν την άποψη τους στα
πλαίσια της εντοπισμένης αρμοδιότητας τους, ως εξής:
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πηλίου ψήφισε Εγκρίνω
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Παπάδων « Εγκρίνω
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου « Εγκρίνω
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αμελάντων « Εγκρίνω
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κεράμιας « Εγκρίνω
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς « Εγκρίνω
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αγ. Άννας « Λευκό
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης « Εγκρίνω


 Τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης

Τα πρακτικά τηρήθηκαν από τον γραμματέα-πρακτικογράφο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στεργίου Γεώργιο.
Θ Ε Μ Α : Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας έτους 2016
Πριν την έναρξη συζήτησης του θέματος ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Αλεξίου Δημήτριος διάβασε το αρίθμ. πρωτ. 12920/10-11-2015 έγγραφο κ. Δημάρχου που απευθύνεται στον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και αναφέρει τα εξής:
«Λόγω προγραμματισμένης συνεδρίασης και ανειλημμένης υποχρέωσης μου, να παρευρίσκομαι στην Λαμία κατά την συνεδρίαση του ΦΟ.Σ.Δ.Α στην οποία θα παρευρίσκονται όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων ,δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 10/11/2015.
Παρακαλώ όπως ,διαβάσετε στο δημοτικό συμβούλιο την με αρίθμ. πρωτ. 11939/21-10-2015 επιστολή ,που εστάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ,σχετικά με την έγκριση του «Τεχνικού Προγράμματος 2016» και να ενσωματωθεί στα πρακτικά του δημοτικού
συμβουλίου.
Κατά τα λοιπά και για όσα θέματα με αφορούν ,κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, θα με αναπληρώσει νόμιμα ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Κατσούρας».

Στη συνέχεια ο γραμματέας του συμβουλίου ανέγνωσε στο δημοτικό συμβούλιο το αρίθμ. πρωτ. 11939/21-10-2015 έγγραφο κ. Δημάρχου με θέμα «Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2016 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας»,το οποίο απευθύνεται προς α) Υπουργείο Εσωτερικών
Διοικητικής Ανασυγκρότησης και β)Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας ,Τμήμα Διοικητικό-Οικονομικό Ν. Ευβοίας και αναφέρει τα εξής:

« Μετά από πέντε (5) άκαρπες προσπάθειες για συζήτηση και έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2016, σας παρακαλούμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, να έχουμε τις υποδείξεις σας, τη βοήθειά σας και ενδεχομένως τις ενέργειές σας, με σκοπό την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2016 που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση του προϋπολογισμού. Οι ενέργειες που έχουν γίνει για το αναφερόμενο θέμα είναι οι κατωτέρω:
1. Για 1 η φορά στις 03-09-2015 προγραμματίστηκε να γίνει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016.
2 Την καθορισμένη ώρα έναρξης 6μ.μ. συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων παραβρέθηκαν είκοσι (20) από τους είκοσι επτά (27) Δημοτικούς Συμβούλους που απαρτίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ματαιώθηκε παράνομα με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά την απαρτία που υπήρχε την προγραμματισμένη ώρα 6μ.μ. της συνεδρίασης.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το με αριθμ. 14/03-09-2015 πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Για 2 η φορά στις 11/09/2015 προγραμματίστηκε να γίνει η συζήτηση του Τεχνικού  ρογράμματος, μετά από επείγον έγγραφο αίτημα του Δημάρχου στις 07/09/2015 προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Κατά τη συνεδρίαση αυτή συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά  δεν εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκαν κάποιες προτάσεις από τα μέλη του Δημοτικού
Συμβουλίου, όμως δεν τέθηκε καμία πρόταση από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. προς ψήφιση και τροποποίηση του εισηγούμενου Τεχνικού Προγράμματος, ώστε να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί.
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από την με αριθμ. 139/2015 (ΑΔΑ:ΩΠΙΡΩΛ5-ΕΞΜ) απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
3. Για 3 η φορά στις 21/09/2015 προγραμματίστηκε να γίνει και πάλι η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, μετά από έγγραφο αίτημα του Δημάρχου στις 14/09/2015 προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε το αρχικώς εισηγούμενο από τα όργανα του Δήμου (Τοπικά Συμβούλια, Εκτελεστική Επιτροπή, Επιτροπή Διαβούλευσης) Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016.
Κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, για μία ακόμη φορά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έμειναν στις αρχικές τους θέσεις, χωρίς να συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις, να υποβληθούν προς ψήφιση και να εγκριθούν από το Δ.Σ., όπως θα έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι η μη έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2016. Επισημαίνεται ότι, όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρίαση αυτή, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων ενέκριναν το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από την με αριθμ. 149/2015 (ΑΔΑ: 7Ο4ΒΩΛ5-6ΛΧ) απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά τις ανωτέρω τρεις (3) άκαρπες προσπάθειες για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή στις 23-09-2015.
Κατά τη συνεδρίαση αυτή ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής εισηγούμενος το θέμα ανέφερε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, με κίνδυνο να τεθεί εκτός χρονικών προθεσμιών η έγκριση του προϋπολογισμού έτους 2016, λόγω μη έγκρισης του Τεχνικού Προγράμματος. Το Τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίστηκε σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία και την περιέγραψε αναλυτικά. Επίσης ανέφερε ότι, επειδή δεν έχουν υποβληθεί και συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. πρότεινε να προσκληθούν τα μέλη του Δ.Σ. που δεν ψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα να καταθέσουν εγγράφως στη Γραμματεία του Δ.Σ. τις προτάσεις τους ή και να προτείνουν Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016 προκειμένου αυτό να εγκριθεί από το Δ.Σ., λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος και τις ανέφερε ακριβώς.
Κατόπιν διαλογικής συζήτησης των μελών της, η Εκτελεστική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε:
«Α) προσκαλούνται τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν ενέκριναν το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016 να καταθέσουν εγγράφως στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου τις προτάσεις
τους (προσθήκες, αφαιρέσεις έργων κ.λ.π.) ή και να προτείνουν Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016, μέχρι την Τρίτη 29/09/2015, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Προέδρου, όπως αναφέρεται
στο σκεπτικό της παρούσας και
Β) Η παρούσα απόφαση, λόγω της κρισιμότητας του θέματος, να κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.».
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από την με αριθμ. 07/2015 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος την ίδια ημέρα που έγινε η επείγουσα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 23-09-2015 με έγγραφο αίτημά του ,ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να συγκαλέσει το Δ.Σ. για συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος στις 30/09/2015 και ώρα 18:00, με την παράκληση να τηρηθεί η προτεινόμενη ημερομηνία, λόγω καταληκτικής ημερομηνίας του θέματος, προκειμένου να ανταποκριθεί ο Δήμος μας στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.
Για 4 η φορά στις 30/09/2015 και ώρα 18:30 προγραμματίστηκε να γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν έντεκα (11) Δημοτικοί Σύμβουλοι, αν και κλήθηκαν όλοι νόμιμα. Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από το με αριθμ.17/30-09-2015 πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
4. Για 5η φορά στις 05/10/2015 προγραμματίστηκε να γίνει συζήτηση στο Δ.Σ., με μοναδικό θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα, μετά από έγγραφο αίτημα του Δημάρχου στις 01/10/2015 προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ., κοινοποιούμενο και στα μέλη του Δ.Σ. Στο αίτημα αυτό επισημαίνεται ότι η έγκριση του Τεχνικού προγράμματος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθεί ο
προϋπολογισμός έτους 2016 από το Δ.Σ., σύμφωνα με την ΚΥΑ 26945/31-07-2015 (ΦΕΚ 1621 Β΄/31-07-2015). Οι επιπτώσεις από καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού είναι η επιβολή παρακράτησης και μη απόδοσης μέρους ή του συνόλου της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), με ότι συνεπάγεται σε βάρος της λειτουργίας του Δήμου και κατ’ επέκταση των Πολιτών.
Σε απάντηση της προαναφερόμενης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, μόνο μία πρόταση υποβλήθηκε στη Γραμματεία του Δ.Σ. από τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Σκομπρή Νικόλαο, η οποία κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 05/10/2015 αναφέρθηκε μαζί με άλλες προτάσεις, χωρίς όμως να συζητηθεί εάν μπορούν να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στη
συνέχεια να τεθούν προς ψήφιση.
Αποτέλεσμα ήταν να μην εγκριθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016 από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά το αίτημα του Δημάρχου να ενσωματωθούν σ’ αυτό οι όποιες απόψεις - προτάσεις υπάρχουν, να διευθετηθούν και να ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016. Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από την με αριθμ. 156/2015 (ΑΔΑ: ΩΓ6ΕΩΛ5-ΗΘΑ) απόφαση του Δ.Σ.
Παρακαλούμε και πάλι για την παρέμβασή σας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου αφ’ ενός να μη κινδυνεύσουν τα συμφέροντα του Δήμου μας από ενδεχόμενη μερική ή ολική μη
απόδοση των Κ.Α.Π. Επενδυτικών Σκοπών και αφ’ ετέρου προς άρση του αδιεξόδου που βρισκόμαστε, προκειμένου να εγκριθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Δήμος να προχωρήσει στην έγκριση του προϋπολογισμού έτους 2016».

Η Αντιδήμαρχος δημοτικής Ενότητας Νηλέως κα Γεωργάκαινα Ελένη εισηγούμενη το θέμα είπε:
«Όσο αφορά το τεχνικό πρόγραμμα ,που τόσο πολύ έχει συζητηθεί, εμείς οι τρεις αντιδήμαρχοι σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Γερογιάννη Γεώργιο και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που ακούστηκαν στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια και κυρίως στο πρώτο συμβούλιο που είχε έρθει για συζήτηση το θέμα, προβήκαμε σε κάποιες αλλαγές.
Βέβαια αυτά που είχαν ειπωθεί δεν ήταν όλα εφικτά για να μπουν στο τεχνικό πρόγραμμα ,κάναμε τις αλλαγές μόνο σε ότι ήταν εφικτό κατά την άποψη μας.
Στο σημείο αυτό ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Γερογιάννης Γεώργιος διάβασε το τροποποιημένο τεχνικό πρόγραμμα έτους 2016.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έδωσε το λόγο στους πιο κάτω δημοτικούς συμβούλους:


Στεργίου Ιωάννης: Ως δημοτική παράταξη έχουμε τοποθετηθεί στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, που συζητήθηκε το θέμα κι έχουμε τεκμηριώσει τις θέσεις μας και τις απόψεις μας για την μη ψήφιση του. Ζητώ στην απόφαση αυτή να συμπεριληφθούν οι εισηγήσεις που έχω κάνει
στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια για το θέμα αυτό. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα γιατί η έγκριση του σημαίνει την έγκριση της απραξίας της νέας δημοτικής αρχής. Το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά ουσιαστικό, το πώς δηλαδή λειτουργεί η παρούσα δημοτική αρχή και ειδικά ο Δήμαρχος, που έχει και την ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Το παρόν τεχνικό πρόγραμμα είναι μια πιστή αντιγραφή του προηγούμενου τεχνικού προγράμματος και θα επικαλεστώ την αναμόρφωση που υπάρχει και θα συζητηθεί στην συνέχεια από το δημοτικό συμβούλιο και θα δείτε ότι η πλειονότητα των έργων υπήρχαν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015 κι
επανέρχονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016 και συγκεκριμένα:
- «Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης πλησίον οικίας Μάρκου-Ριτσώνη» υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2015 με ποσό 7.000€ μειώνεται ποσό 6.500€ και μένει μόνο ποσό 500€ και επανέρχεται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016 (Δημοτική Ενότητα Λίμνης)
- «Κατασκευή οδών σχεδίου πόλεως Προκοπίου» υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2015 με ποσό 9700€ μειώνεται ποσό 9500€ και μένει ποσό μόνο 200€ και επανέρχεται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016 (Δημοτική Ενότητα Κηρέως)
- «Βελτίωση δημοτικής Οδοποιίας» υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2015 με ποσό 30.000€ μειώνεται ποσό 29500€ και μένει ποσό μόνο 500€ και επανέρχεται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016 (Αφορά το σύνολο του Δήμου)
Η παλιά ΣΑΤΑ που κληρονόμησε η δημοτική αρχή από την προηγούμενη θητεία ήταν 508.000€ ,συν την ΣΑΤΑ του έτους 2015 που δεν ξέρω σε τι ύψος έχει φτάσει είχε όλη τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εκτέλεση έργων.
Και ρωτώ; Ποια τα έργα που έγιναν την χρονιά που διανύουμε .Είδατε κανένα;
Πέρσι εγκρίναμε το τεχνικό πρόγραμμα. Βοηθήσαμε την νέα δημοτική αρχή γιατί είμαστε εδώ για να την βοηθάμε .Δυστυχώς όμως αυτή η δημοτική αρχή είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο για την  λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαξιώνει τους πάντες και δεν δέχεται καμία άποψη. Σε επίπεδο μελετών ο Δήμαρχος μιλούσε για Βιολογικούς Καθαρισμούς παντού. Που εννοούσε; Την αποχέτευση της Αγκάλης ,την απαξίωσε. Την Κερασιά την μηδένισε. Μιλάμε για εμπαιγμό των κατοίκων ,του δημοτικού συμβουλίου και των προέδρων των τοπικών συμβουλίων.
Ένα σωρό λόγοι δεν μας επιτρέπουν να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα. Δώσαμε την ευκαιρία. Οφείλουμε να προστατεύσουμε το κύρος του Δήμου. Με όσα έχουμε πει στις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα.


(Παρατίθενται οι εισηγήσεις του δημοτικού συμβούλου κ. Στεργίου Ιωάννη, από προηγούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ,σχετικά με το θέμα συζήτησης, ύστερα από αίτημα του)
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 139/2015 -Συνεδρίαση της 11-9-2015 Στεργίου Ιωάννης: Η τοποθέτηση μου για το τεχνικό πρόγραμμα 2016 θα είναι από πλευράς μου πολύ λιτή, όπως λιτό είναι και το τεχνικό πρόγραμμα 2016,με τον τρόπο που έχει συνταχθεί.
Πέρυσι δέχθηκα ότι μόλις είχε αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή την διοίκηση και βρήκα δικαιολογητικό. Φέτος όμως έχει περάσει ήδη ένας χρόνος ο οποίος είναι αρκετός για να κρίνουμε την πορεία και τα έργα της παρούσης δημοτικής αρχής.
Θα περίμενα ότι πριν την παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος για την δεύτερη χρονιά, θα έπρεπε να προηγηθεί απολογισμός του τεχνικούπρογράμματος του. 2015. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ΣΑΤΑ από παρελθόντα έτη και οι δόσεις που προέκυψαν φέτος ανέρχονται στο ποσό των 500.000€. Αρα το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά η αδράνεια και η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής ως προς το κομμάτι της υλοποίησης,
Το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 είναι πιστή αντιγραφή του περσινού τεχνικού προγράμματος. Η 223/2014 απόφαση δημοτικού συμβουλίου και η 5/2015 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι η ίδια απόφαση ,χωρίς διαφοροποίηση.
Αν είχε έργα που δίνουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και πνοή,τότε όλοι μαζί να το ψηφίσουμε και να το υλοποιήσουμε. Τέτοια στοιχεία δεν έχει. Τα έργα που υπάρχουν στο προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα όπως π.χ το γήπεδο Ροβιών ,που είχε δρομολογηθεί και αφορούσε μια μεγάλη τοπική κοινότητα,  διαπιστώνω ,ότι έγινε μια απλή αποκατάσταση χωμάτινου δαπέδου.
Υπάρχει επίσης αποχή από κάποιους οικισμούς. Δέχομαι ότι κάποια τοπικά συμβούλια δεν συνεδρίασαν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει πρόβλεψη για ένα έστω και υποτυπώδες έργο στην κάθε τοπική κοινότητα.
Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω .Δεν είδα κανένα δείγμα υλοποίησης, όχι μόνο του τεχνικού προγράμματος αλλά και σε άλλες παρεμβάσεις του Δήμου.

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 149/2015 -Συνεδρίαση της 21-9-2015
Στεργίου Ιωάννης: Ήδη έχουμε τοποθετηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση που συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και οριοθετήσουμε κάποια πράγματα. Ο νομοθέτης
προβλέπει την συμπολίτευση ,την αντιπολίτευση και οι ρόλοι είναι καθορισμένοι ,που ανήκει ο καθένας στο δημοτικό συμβούλιο και στην λήψη αποφάσεων. Συνεπώς οι παρατηρήσεις του Δημάρχου είναι άσκοπες.
Αναφέρομαι στον κ. Αντιδήμαρχο και θέλω να επισημάνω ότι τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων δεν τους θυμόμαστε μόνο μια φορά το χρόνο.
Συνεργαστήκατε με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων; Ακούσατε την τοπική κοινωνία;
Με βάση την προηγούμενη τοποθέτηση και όσα είπε με τον θεσμικό ρόλο που έχουμε δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα. Θα παρακαλούσα τον κ. Δήμαρχο τι εννοεί όταν λέει ότι αν δεν ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα θα ακολουθήσει άλλη διαδικασία. Ο κάθε δημοτικός
σύμβουλος είναι ελεύθερος να ψηφίζει όπως αυτό εκλαμβάνει ότι είναι σωστό για το συμφέρον του Δήμου.

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 156/2015-Συνεδρίαση της 5-10-2015
Στεργίου Ιωάννης: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αντιπολίτευση του δήμου διατηρεί το δικαίωμα να έχει την δική της φιλοσοφία και τις δικές της θέσεις όσον αφορά την διοίκηση του δήμου αλλά και τις προοπτικές του. Πέρυσι ψηφίσαμε το μεγαλύτερο κομμάτι τόσο του τεχνικού προγράμματος όσο και του προϋπολογισμού. Συνεπώς δεν είναι δεδομένο ότι η αντιπολίτευση δεν ψηφίζει.
Η αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο, είναι εδώ για να ασκεί έλεγχο και να κάνει προτάσεις. Και η δική μας παράταξη ως μείζονα αντιπολίτευση επιτελεί στο ακέραιο το ρόλο της, διότι και ο έλεγχος ο οποίος πρέπει να ασκηθεί ασκείται και σωρεία προτάσεων για την λειτουργία και την ανάπτυξη
του δήμου έχουμε καταθέσει. Προτάσεις που στο σύνολό τους υποτιμήθηκαν και αγνοήθηκαν από τον κ. Δήμαρχο.
Εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν αγνοούμε την πραγματικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει περιέλθει η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί αν το λέγαμε αυτό θα ήμασταν εκτός πραγματικότητας. Όμως σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα με τις όποιες
συγκυρίες δεν πρέπει και δεν μπορεί καμία δημοτική αρχή να παραιτείται από τον αγώνα της διεκδίκησης.
Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2016, έχουμε πει πολλές φορές αφού πολλές φορές έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και δεν έτυχε έγκρισης και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα, ότι πρόκειται για μία επαναδιατύπωση, μια αντιγραφή του περσινού τεχνικού προγράμματος.
Όπως επίσης επισημάναμε και την έλλειψη αξιολόγησης του περσινού τεχνικού προγράμματος, που σημειωτέον κανένα έργο από τα ψηφισθέντα δεν εκτελέστηκε και η μη εκτέλεση κανενός έργου δεν ήταν λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά λόγω ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας της δημοτικής
σας αρχής.
Ως δημοτική παράταξη καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα του 2016, διότι στον ένα χρόνο της θητείας σας δεν έχετε δείξει κανένα δείγμα υλοποίησης έργων που έχουν προταθεί τόσο από τις τοπικές κοινότητες όσο και από το δημοτικό συμβούλιο. Και το θέμα δεν είναι ότι δεν εκτελέστηκαν
αλλά απεντάχθηκαν και έργα όπως το γήπεδο των Ροβιών, στη Τ.Κ. Σκεπαστής κάνατε μία πλατεία - τροποποιώντας την αρχική μελέτη που υπήρχε - που μόνο χρηστική δεν είναι και πρέπει πολύ σύντομα να δούμε την ανακατασκευή της προκειμένου το έργο να γίνει λειτουργικό για τους
κατοίκους της τοπικής κοινότητας. Η αδιαφορία σας είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί το ενταγμένο έργο της αντιπυρικής προστασίας των δημοτικών δασών προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Δεν κάνατε καμία προσπάθεια για την ένταξη του βιολογικού καθαρισμού της παραλίας Αγίας Άννας, μία ώριμη
πρόταση που είχε υποβληθεί για χρηματοδότηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ένα έργο που το απαξιώσατε πλήρως στην επίσκεψη του κ. Περιφερειάρχη στο δήμο μας, ένα έργο που εμείς θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας. Οι κοινωνικές δομές τελούν υπό κατάρρευση, η λειτουργία
των παιδικών σταθμών Λίμνης και Μαντουδίου είναι αβέβαιη, στους εργαζόμενους του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα παρότι η οικονομική επιχορήγηση στο δήμο έχει αποδοθεί. Αυτά είναι ένα μικρό δείγμα των αρνητικών συνεπειών που έχει επιφέρει η δημοτική σας αρχή.
Δυστυχώς κ. Δήμαρχε στην πλέον του ενός έτους θητείας σας δεν μας έχετε πείσει ούτε για τις προθέσεις αλλά ούτε και για τους στόχους σας. Αυτό που εισπράττει καθημερινά η τοπική κοινωνία είναι η αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής και τα αδιέξοδα που έχετε δημιουργήσει στον τόπο και είναι απόρροια του τρόπου διοίκησης σας.

Παζάρας Βασίλειος: Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Δήμαρχο, του ζήτησα να απαλλαγεί από τον εγωισμό που τον διακρίνει και να συμβάλλει στην κατάρτιση ενός νέου διαμορφωμένου τεχνικού προγράμματος, παίρνοντας υπόψη, τις προτάσεις
που έγιναν από πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και από εμένα.

Το τεχνικό πρόγραμμα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, σε σχέση με το προηγούμενο, είναι μερικώς τροποποιημένο. Έγιναν σ’ αυτό ορισμένες προσθαφαιρέσεις έργων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την αντίφαση των λεχθέντων του κ. Δημάρχου, σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, απευθυνόμενος σε μένα «και εμείς θα θέλαμε κ. Παζάρα να βάλουμε πολλά έργα. Για να βάλουμε έργα, απαιτείται να βγάλουμε άλλα. Είναι απλό, τα χρήματα είναι δεδομένα.
Δεν είπατε ποια θα αφαιρέσουμε, για να βάλουμε κάποια άλλα. Με την προσθαφαίρεση θα δημιουργηθούν άλλου είδους προβλήματα».
Κε Δήμαρχε, το κάθε τεχνικό πρόγραμμα δημιουργεί κάθε είδους προβλήματα. Είστε Δήμαρχος και ως Δήμαρχος είστε αφενός μεν για να λύνετε τα προβλήματα, αφετέρου δε για να αναλαμβάνετε την ευθύνη της μη λύσης τους.
Καλά κάνατε κ. Δήμαρχε και τροποποιήσατε το τεχνικό πρόγραμμα, έστω κι έτσι όπως κάνατε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Δεν έπρεπε να λεχθεί από σας, ότι δεν μπλεχτήκατε στη σύνταξή του.
Σας ρωτώ, υπάρχει Δήμαρχος στην Ελλάδα, που να μη βάζει τη σφραγίδα του στην κατάρτισή του;
Πιστεύω ότι αυτή η τροποποίηση είναι ένα βήμα για να εγκριθεί. Είχα πει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το επαναλαμβάνω και τώρα για να γίνει σαφές. Η θέση μου πάνω στο θέμα του τεχνικού προγράμματος, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο θέμα, δεν έχει να κάνει, ούτε με το γεγονός ότι είμαι αντιπολίτευση και ως αντιπολίτευση «υποχρεούμαι», το υποχρεούμαι σε εισαγωγικά, να το καταψηφίσω, ούτε με τη σχέση που έχω μαζί σας κ. Δήμαρχε, ούτε με την σχέση που έχω με τους συμβούλους της παράταξής σας με τους οποίους είστε σε αντιπαλότητα, αλλά με το εάν αυτή
βοηθάει το Δήμο μας.
Πιστεύω ότι στη σημερινή διαμορφωμένη κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος μας, η ψήφισή του θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του. Να ξέρετε κ. Δήμαρχε και σεις κ. Σύμβουλοι της πλειοψηφίας παράταξης, ότι εάν δεν ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα, το ανάθεμα σχεδόν όλων των
συνδημοτών μας θα πέσει καθ’ ολοκληρία πάνω σας. Τώρα σε ποιον θα πέσει το περισσότερο ή το λιγότερο, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί.
Τελειώνοντας αναρωτιέμαι «τι πρέπει τελικά να μείνει από όλη αυτή την ιστορία»;
Πρέπει να μείνει ότι δεν χρειάζονται πέντε ή έξι συνεδριάσεις (έχω χάσει τον αριθμό) για να εγκριθεί το τεχνικό πρόγραμμα. Πρέπει να μείνει ότι δεν χρειάζονται ανακοινώσεις προκειμένου να ριχτούν οι ευθύνες στη μία ή την άλλη πλευρά.
Εάν αυτά μείνουν, τότε το επόμενο τεχνικό πρόγραμμα του 2017 θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία και σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ψηφίζω το διαμορφωμένο τεχνικό πρόγραμμα.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Μέσα σ΄αυτή την αίθουσα χάνουμε την ουσία του θέματος. Και η ουσία είναι ότι το τεχνικό πρόγραμμα από την πρώτη θητείατου Καλλικράτη αποτελεί απλώς μία προϋπόθεση για να κατατεθεί ο προϋπολογισμός. Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αντιπολίτευση σήμερα δεν ψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα, εννοώ την παράταξη του κ. Στεργίου και τους υπολοίπους συμβούλους. Εδώ δεν το ψηφίζει η πλειοψηφία θα το ψηφίσει η αντιπολίτευση. Αυτό όμως ας το δουν αυτοί που έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση.
Την ίδια φιλοσοφία επί τέσσερα χρόνια έφερνε στο δημοτικό συμβούλιο και η προηγούμενη πλειοψηφούσα παράταξη. Απλά έφερναν ένα τεχνικό πρόγραμμα για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να πορεύεται ο Δήμος με τον τρόπο που πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια. Τίποτε διαφορετικό.
Και το λέω για να δούμε που πάει η κατάσταση με τον Δήμο μας. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο .Ο Καλλικράτης δεν έγινε τυχαία το έχω ξαναπεί. Δεν έγινε για να αναπτυχθεί η ύπαιθρος. Έγινε γιατί ήταν απαίτηση του πρώτου μνημονίου, για να κοπούν χρήματα από την τοπική Διοίκηση και να
πάνε σε άλλες δράσεις για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα και όχι τα λαϊκά συμφέροντα.
Ή θα πάρουμε σαν Δήμος μια αγωνιστική θέση γι αυτά που μας χρωστάνε και δεν μας δίνουνε και να το απαιτήσουμε ή θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.
Και η κατάσταση θα είναι χειρότερη το επόμενο διάστημα. Οι συνδημότες μας που δεν πληρώνουν την ΔΕΗ ,δεν πληρώνουν και τα δημοτικά τέλη. Από εκεί που προσδοκά να πάρει ο Δήμος δεν πρόκειται να εισπράξει, δεν θα παίρνει από ΣΑΤΑ, δεν θα παίρνει από νέα έργα, δεν θα παίρνει από πουθενά.
Θα πρέπει αυτοί που κυβερνάνε να καταλάβουν ότι αυτή την κατάσταση θα πρέπει να την πληρώσουν πολιτικά για να ενδιαφερθούν, με αγωνιστικότητα, με κινητοποιήσεις σε όλα τα χωριά. Είμαι στη διάθεση του Δημάρχου ,των Αντιδημάρχων ή οποιουδήποτε έχει αυτή την διάθεση.
Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε σ΄ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που υπάρχει γκρίνια, μιζέρια κι αδιέξοδο.
Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ για το έργο «Πλακόστρωτο στο πεζοδρόμιο από γήπεδο μέχρι εκκλησία και φωτισμό» που συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα 2016 και απλά μπαίνει σαν έργο γιατί δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Η πεζοδρόμηση του είναι αστείο γεγονός γιατί από κάτω είναι οχετός, υπάρχουν λύματα και βρωμάει ο τόπος και προτίθεται η δημοτική αρχή να κάνει πλακόστρωση και φωτισμό. Τέτοιο τεχνικό πρόγραμμα δεν το ψηφίζω.

Κουκουρίκος Ηλίας: Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με τον κ. Καλυβιώτη. Έγγραφα ,έγγραφα, έγγραφα και δέκα τέσσερες ολόκληρους μήνες κάθεται στο γραφείο του ,διορθώνει έγγραφα και στέλνει συνεχώς έγγραφα. Τα προβλήματα του Δήμου μας είναι πολλά και τεράστια. Ο Δήμαρχος
φροντίζει με αυτά τα έγγραφα να επιρρίπτει ευθύνες σε όλους τους άλλους και να αποποιείται τις δικές του ευθύνες.
Στην πρώτη συνεδρίαση υπήρχαν προτάσεις που καταγράφηκαν στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου. Στην τρίτη συνεδρίαση ζήτησα από τον Δήμαρχο να κάνει ένα βήμα πίσω και να συμπεριληφθούν κάποια από τα έργα που είχαν προταθεί από συμβούλους που δεν είχαν ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα και διατηρούσα μια βεβαιότητα ότι θα περνούσε το θέμα. Τελικά δεν το έκανε .Είναι αυτός ο υπέρμετρος εγωισμός που διακρίνει την συμπεριφορά του.
Εκτιμώ την προσπάθεια των Αντιδημάρχων που προσπάθησαν να κάνουν κάποιες αλλαγές, αλλά ο Δήμαρχος ως πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής που ήταν. Ποια η θέση του γι αυτές τις αλλαγές;

Ψηφίζω το τεχνικό πρόγραμμα για ένα και μοναδικό λόγο. Το έχω ξαναπεί. Απλά και μόνο για να μη δώσω την δυνατότητα στον Δήμαρχο να με χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι, επικαλούμενος ,όπως είπε και στο ραδιόφωνο, ότι μια συμμορία δημοτικών συμβούλων, εννοούσε εμάς τους έντεκα ,τους
εννέα συν ένα τώρα(έτσι γράφεται πλέον στο διαδίκτυο).Δεν θα του δώσω αυτή τη χαρά. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να το ψηφίσουμε .Είναι άλλοθι. Δεν έχω πειστεί ότι ο Δήμαρχος θέλει να περάσει το τεχνικό πρόγραμμα. Ίσως τον βολεύει κιόλας.

Σκομπρής Νικόλαος: Από τη στιγμή που οι προτάσεις μου έγιναν δεκτές δεν έχω πρόβλημα να ψηφίσω το τεχνικό πρόγραμμα.

Βούλγαρης Αναστάσιος: Από τα τρία έργα που προτάθηκαν για την τοπική κοινότητα Μαντουδίου κόπηκε το ένα. Στην πρώτη συνεδρίαση που έγινε με θέμα το τεχνικό πρόγραμμα είχα ζητήσει από τον Δήμαρχο να μας ενημερώσει τι έχει υλοποιήσει από το περσινό τεχνικό πρόγραμμα. Δεν πήρα
καμία απάντηση. Όπως δεν έχω πάρει απάντηση σε καμία ερώτηση από όσες έχω κάνει μέχρι τώρα.
Δεν ψηφίζω το τεχνικό πρόγραμμα.

Παναγιώτου Κων/νος: Το γεγονός ότι έστειλε το έγγραφο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο ,το έκανε για εκφοβισμό μας. Όσο αφορά τους ισχυρισμούς του Δημάρχου ότι δεν κάναμε προτάσεις υπάρχουν καταγεγραμμένες στα πρακτικά και ζητώ την μαρτυρία του γραμματέα του
δημοτικού συμβουλίου ότι έχουν υποβληθεί περίπου δέκα προτάσεις για την δημοτική ενότητα Νηλέως. Οι αλλαγές που έγιναν δεν με καλύπτουν κι επειδή δεν θέλω να είμαι ανακόλουθος δεν το ψηφίζω.

Δανέλης Ιωάννης: Έκτη φορά που έρχεται το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και αλλαγή μηδέν. Ποιες είναι οι αλλαγές; Στο Μαντούδι από τρία προτεινόμενα έργα έγινα δύο. Στο Προκόπι έχουν γραφτεί τρία έργα και συγκεκριμένα:
1. Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης Δημοτικής οδού τ.κ.Προκοπίου με ποσό 4.500€
2. Κατασκευή τεχνικού αποστράγγισης ομβρίων πλησίον οικίας Μπαλατσού Γεωργίου,με ποσό 4.000€
3. Κατασκευή οδών Σχεδίου Πόλεως Προκοπίου με ποσό 6.5000€
Είναι πολύ λίγα τα χρήματα για τα έργα που παραπάνω αναφέρονται με αριθμούς 1 και 3 και όσο αφορά το 2ο με τίτλο «Κατασκευή τεχνικού αποστράγγισης ομβρίων πλησίον οικίας Μπαλατσού Γεωργίου» και ποσό 4000€ δεν πρέπει να αναφέρεται στο τεχνικό πρόγραμμα ως έργο αφού είναι
μια μικρή εργασία εκσκαφής πέντε μέτρων.
Μπήκαν ποσά απλά για να γίνει τεχνικό πρόγραμμα ,κανένα έργο ουσίας, Τα έργα αυτά υπήρξαν και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015.Ας μου πει κάποιος αν έχει γίνει έστω ένα μικρό έργο από αυτά που είχαμε ψηφίσει. Μπήκαν έργα με ποσά που δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα,
δεν με εκφράζει, δεν το ψηφίζω,

Κουτσουράς Σταύρος: Σε εποχές οικονομικής ύφεσης και τα τεχνικά προγράμματα θα είναι κι αυτά φτωχά ως προς τα έργα ,πέρα από τα συνεχιζόμενα δεν θα είναι πλούσια σε νέα έργα. Αυτό είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.
Ο κ. Στεργίου είπε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά ουσιαστικό. Βγάζουμε χρήματα από άλλα έργα και τα βάζουμε αλλού. Αυτό συμβαίνει γιατί πέραν της οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε και της ανέχειας που έχει ο Δήμος μας, όπως όλοι οι Δήμοι της χώρας μας,ο Δήμος μας έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα που έρχονται από πολύ παλιά. Όταν κάθε τρεις και λίγο ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να πληρώνει αγωγές για κατασχέσεις,
είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι πολλά από τα έργα που είχε προϋπολογίσει σ΄ένα τεχνικό πρόγραμμα, θα αναγκαστεί να τα μεταφέρει κάπου αλλού για να μπορέσει να κάνει αυτές τις δουλειές.
Θα πρέπει να παραγκωνιστούν οι οποιοιδήποτε εγωισμοί και να λειτουργήσουμε αποκλειστικά για τον τόπο μας. Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα. Πέρα από εμπάθειες και εγωισμούς θα περίμενα από την μείζονα αντιπολίτευσης να δείξει στους συμπολίτες μας ότι ενδιαφέρεται για το καλό του Δήμου.
Χτυπάω το καμπανάκι προς όλους μας ότι οφείλουμε να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα διότι έχουμε ευθύνη απέναντι στους συνδημότες μας παρ΄ όλη την ανέχεια της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε.

Παληός Ευστράτιος: Σήμερα από όλους τους συναδέλφους ακούω ότι ψηφίζουν Δήμαρχο και όχι τεχνικό πρόγραμμα. Αν έχουν πρόβλημα με τον Δήμαρχο δεν σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα οι υπόλοιποι.  Το τεχνικό πρόγραμμα κατατέθηκε από τον πρόεδρο και τους μηχανικούς της υπηρεσίας μας. Δεν έχω λόγους να μην το ψηφίσω. Τα χρήματα είναι δεδομένα.

Χαλιούλιας Ιωάννης: Αν όντως υπάρχει όρεξη να προχωρήσει το τεχνικό πρόγραμμα να καθίσουμε τώρα να το φτιάξουμε μαζί με τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας που παραβρίσκεται στην συνεδρίαση.

Γεωργάκαινα Ελένη: Έχω στα χέρια μου τις προτάσεις του κ. Παναγιώτου την πρώτη φορά που συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα. Σεβάστηκα τις προτάσεις του και πρόσθεσα στο τεχνικό πρόγραμμα όσες ήταν εφικτές. Υπήρξε και ο ίδιος αντιδήμαρχος .Ξεκίνησε κάτι από αυτά που ήταν
γραμμένα στο τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2015; Προσωπικά πήρα τα έργα του 2015 κι έχω προχωρήσει μερικά από αυτά. Το έργο της Κεράμιας είναι ήδη για ανάθεση.
Το έργο στις Αμέλαντες προχωράει. Τις χαλικοστρώσεις και τις επισκευές των αγροτικών δρόμων προσπαθώ να τις κάνω με δικά μας μηχανήματα. Προσπάθησα βήμα –βήμα να ενταχθώ με τους προέδρους και την καθημερινότητα. Πολλά από τα τεχνικά προγράμματα του 2012,2013 και 2014 ήταν πανομοιότυπα κι όμως ψηφιζόταν.
Διερωτώμαι γιατί μέχρι σήμερα ψηφιζόταν τα τεχνικά προγράμματα έστω κι αν ήταν επαναλήψεις και τώρα δεν ψηφίζεται.

Παναγιώτου Κων/νος: Θέλω να ρωτήσω αν έγιναν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ,αν συνήλθε η Επιτροπή Διαβούλευσης για τις αλλαγές κι αν συνήλθε η Εκτελεστική Επιτροπή με την πλήρη σύνθεση της δηλαδή τον Πρόεδρο και τα μέλη της για τις αλλαγές που έγιναν.

Ψαρρού Ελπίδα: Η Χρόνια δεν ανήκει στην τοπική κοινότητα Ροβιών ,οπότε μείον 10.000€ που αφορά το έργο «Τσιμεντόστρωση δρόμου στον οικισμό Χρόνιας από την κεντρική διασταύρωση μέχρι δεξαμενή»για να μη πιστεύουν οι κάτοικοι των Ροβιών ότι ποσό 38.000€ θα πάει στις Ροβιές. Η Χρόνια ανήκει στην Λίμνη.

Το Προκόπι είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα μέρος του Δήμου μας και θεωρώ ότι τα 15.000€ είναι πολύ λίγα. Θα ψηφίσω μόνο την ανακατασκευή γηπέδου Ροβιών κι έχω αναφερθεί σχετικά τις προηγούμενες φορές.

Καντζούρας Ιωάννης: Το τεχνικό πρόγραμμα είναι κορυφαίο θέμα για συζήτηση όπως και ο προϋπολογισμός κι ο Δήμαρχος απουσιάζει. Προτίμησε τα σκουπίδια ,το ΦΟ.Σ.ΔΑ αντί να βρίσκεται εδώ σήμερα. Ας έστελνε κάποιον άλλον. Εμείς δεν ζητήσαμε την ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών. Η
συνεδρίαση του ΦΟ.Σ.ΔΑ ήταν νωρίς ,όφειλε να ήταν εδώ.Για το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και μέχρι 8/12 δεν προλαβαίνουμε.
Σ΄ όλα τα τεχνικά προγράμματα των προηγουμένων ετών ένα μέρος του 30% ή του 20% πραγματοποιούταν ,όμως ο κ. Βούλγαρης αναφέρθηκε για το τεχνικό πρόγραμμα του 2015 και είπε ότι δεν έγινε τίποτε. Προσωπικά δανείζομαι την κουβέντα του.
Το τοπικό συμβούλιο Μαντουδίου δεν έχει προτείνει την «Κατασκευή προστατευτικού τοιχίου και διαπλάτυνση δρόμου στη θέση «Σταυρός», το 2011 το είχαμε προτείνει ,ως δημοτική αρχή και μια ομάδα δημοτών διαμαρτυρήθηκε για την κατασκευή του. Πως ήρθε στο τεχνικό πρόγραμμα το
έργο αυτό; Ποιος το πρότεινε ;  Ο Δήμαρχος είχε δεσμευθεί ότι στο γήπεδο Ροβιών θα έβαζε χόρτο και τώρα βλέπω ότι το μετατρέπει σε ξηρό, γυρίσαμε στην εποχή του 1960. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο.

Στέφου Κυριακή: Είναι η έκτη φορά που έρχεται το θέμα για συζήτηση και θα ήθελα σήμερα να ήταν παρών ο Δήμαρχος. Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα που δεν ψηφίζεται το τεχνικό
πρόγραμμα ,το ξέρουμε και δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε. Τα προηγούμενα χρόνια τα τεχνικά προγράμματα έστω κι αν ήταν ανέμπνευστα ψηφιζόταν γιατί υπήρχε συνοχή στην δημοτική αρχή που
διοικούσε.
Φτηνές υποδείξεις, παραινέσεις ή προσπάθειες να αποδοθούν ευθύνες σε συμβούλους για την μη έγκριση του τεχνικού προγράμματος το θεωρώ απλά ντροπή και δεν τις αποδεχόμαστε.
Όσο αφορά το έγγραφο που ο Δήμαρχος επέλεξε όχι απλά να στείλει στο Υπουργείο και την Περιφέρεια αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο θεωρώ ότι πιο μεγάλη έκπληξη αρνητική για τον Δήμαρχο δεν θα μπορούσα να νιώσω. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό του. Είναι κάτι που με θίγει σαν σύμβουλο, σαν εκλεγμένο αιρετό, όπως με έθιξε και το έγγραφο που μας είχε στείλει προσωπικά στους συμβούλους.
Το να στέλνεται όλη η διαδικασία στο Υπουργείο το θεωρώ αχαρακτήριστο. Θα ήθελα όμως αν έρθει η απάντηση από το Υπουργείο να διαβαστεί και σε μας. Να δούμε τι θέση θα πάρει το Υπουργείο σ΄ένα Δήμαρχο που δηλώνει ευθέως ότι δεν μπορεί να περάσει το τεχνικό πρόγραμμα στο Δήμο του.

Αλεξίου Δημήτριος: Είναι η έκτη συνεδρίαση προκειμένου να πάρουμε απόφαση με το τι πρόκειται να γίνει με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.  Το ερώτημα που τίθεται είναι αν με 219.000€ μπορούν να βολευτούν όλες οι ανάγκες που συζητάμε για είκοσι τρεις κοινότητες της περιοχής μας. Αυτό είναι ένα κομμάτι του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Από την πρώτη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι δεν θα αυξηθεί το νούμερο,  κοπτική ραπτική θα πέσει. Το ερώτημα είναι μπορεί να αυξηθεί το ποσό αυτό; Υπάρχει έντονο πρόβλημα λειτουργίας του Δήμου μας. Παίρνουμε αποφάσεις που στη συνέχεια εκτελούνται διαφορετικά. Σήμερα βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να ψηφίσω πάλι παρών.


Διαβάστε επίσης


Το Δημοτικό Συμβούλιο απορρίπτει το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2016


Ξανα-απορρίφθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα του ΣΑΤΑ


15 από τους 16 Δημοτικούς Συμβούλους απαξίωσαν να στείλουν τις αντιπροτάσεις τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα που απέρριψαν


Ο Καλυβιώτης για το σίριαλ του Τεχνικού Προγράμματος: Ο Κουκουρίκος ματαίωσε παράνομα την 1η συνεδρίαση του ΔΣ για το πρόγραμμα

Το υπηρεσιακό σημείωμα του κ. Καλυβιώτη πού προσέβαλε και εκβίασε συναισθηματικά τους δημοτικούς μας συμβούλους

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.