powered by Surfing Waves

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Το Δημοτικό Συμβούλιο απορρίπτει το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2016

Στις 11/9/15 το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το οικονομικό έτος 2016.

Αρνητικά ψήφισαν οι παρακάτω:

  1. Γιαννιός Κων νος
  2. Παναγιώτου Κων νος
  3. Δανέλη Ιωάννης
  4. Αρβανίτης Παναγιώτης
  5. Χατζής Ανδρέας
  6. Σκομπρής Νικόλαος
  7. Τάρλας Κυριάκος
  8. Αλατζάς Ευάγγελος
  9. Βούλγαρης Αναστάσιος
  10. Στεργίου Ιωάννης
  11. Στέφου Κυριακή
  12. Καντζούρας Ιωάννης
  13. Μουργιάς Ιωάννης
  14. Ψαρρού Ελπίδα
  15. Παζάρας Βασίλειος


Θετικά ψήφισαν οι παρακάτω:
  1. Κατσούρας Δημήτριος
  2. Παληός Ευστράτιος
  3. Γεωργάκαινα Ελένη
  4. Κουτσουράς Σταύρος
  5. Αλεξίου Δημήτριος
  6. Κουκουρίκος Ηλίας

Από τις 22  Δημοτικές/τοπικές Κοινότητες  στο Δήμο μας μόνο οι παρακάτω 7 εκπροσωπήθηκαν και ψήφισαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  1.  Τριανταφύλλου Ιωάννης (Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης), 
  2. Σπάρταλης Σπυρίδων (Τοπικής Κοινότητας Κεχριών) , 
  3. Φίφας Ιωάννης (Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου), 
  4. Παπαμήτσος Κων/νος (Τοπικής Κοινότητας Αγ. Άννας) ,
  5. Αλεξανδρής Χρήστος (Τοπικής Κοινότητας Αμελάντων), 
  6. Κουκούτσης Νικόλαος (Τοπικής Κοινότητας Κοτσικιάς), 
  7. Μαργαρίτης Δημήτριος (Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς)


 Από τα πρακτικά της συνεδρίασης

Θ Ε Μ Α Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγ Άννας έτους 2016


O πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα είπε:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ:
Κύριοι σύμβουλοι, στις παρ.4 και 5 του άρθρου 86 του Ν.3852/2010 ορίζονται τα εξής:
«4. Το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας με απόφαση που λαμβάνεται ένα μήνα τουλάχιστον πριν την κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου, εισηγείται στην εκτελεστική επιτροπή με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιφέρειάς του και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν.
5. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας για τη λήψη των αποφάσεων της προηγούμενης παραγράφου, καλούνται οι κοινωνικοί φορείς της περιφέρειάς της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Εάν το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας δεν υποβάλλει εισήγηση εμπρόθεσμα στην εκτελεστική επιτροπή, το σχέδιο του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου καταρτίζεται χωρίς αυτήν.»
Σύμφωνα με την περίπτ. γ’ του άρθρου 63 του Ν.3852/2010 η Εκτελεστική Επιτροπή καταρτίζει και εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και έχει την ευθύνη της υλοποίησής του. Στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα κατά τις διατάξεις του άρθρου 208 του Ν.3463/2006. Κατόπιν των ανωτέρω σας καλώ να ψηφίσουμε σχετικά.


Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Δήμαρχο ,ο οποίος είπε:
«Κύριοι σύμβουλοι, το τεχνικό πρόγραμμα συντάσσεται σε συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους που έχουν υποβάλλει τα αιτήματα τους και με βάση τα έσοδα που έχει ο Δήμος για το σκοπό αυτό.
Τα έσοδα που έχουμε από τους αυτοτελείς πόρους είναι 119.000 ευρώ, είναι προβλεπόμενα έσοδα του 2016 ,και κατανέμεται
α)σύμφωνα με το 20% για διαδημοτικά έργα ,δηλαδή έργα που αφορούν όλες τις δημοτικές ενότητες
β) το υπόλοιπο 80% κατανέμεται αναλογικά σύμφωνα με τον πληθυσμό της κάθε δημοτικής ενότητας, όπως προβλέπεται από το νόμο και αναφέρεται αναλυτικά στην κατάσταση που υπάρχει για κάθε δημοτική ενότητα.
Τα χρήματα είναι πολύ λίγα αν σκεφτείτε ότι έχουμε είκοσι τρεις τοπικές κοινότητες, αναλογούν περίπου 8.000-9.000 ευρώ σε κάθε μία. Δεν μπορεί το Υπουργείο να δώσει περισσότερα, ούτε υπάρχουν άλλοι πόροι από το Δήμο, ώστε να μπορούν να κατανεμηθούν ποσά για την συντήρηση των δρόμων και κυρίως την ανάπτυξη έργων.
Στο ίδιο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τα έργα που είναι σε συνέχεια των προηγουμένων τα οποία φαίνονται σε κάθε παράγραφο ,που αφορά κάθε δημοτική ενότητα.
Είναι έργα που θα πρέπει να συνεχίζονται, αλλά στην περίπτωση μας κάποια δεν υπάρχει λόγος να αναγράφονται θα πρέπει γίνει εκκαθάριση με την τεχνική υπηρεσία και τις υπηρεσίες της ΤΥΔΚ, γιατί τυπικά αναφέρονται αλλά ουσιαστικά δεν υφίστανται .όπως π.χ ο ΒΙΟΚΑ Λίμνης, η Μονάδα υποδοχής επεξεργασίας βοθρολυμάτων κλπ».

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη:
- την εισήγηση του Προέδρου,
- την παρ.1 του άρθρου 266, τις παρ.4 και 5 του άρθρου 86 και την περίπτ.γ’ του άρθρου 63 του Ν.3852/2010
- τις αποφάσεις των συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου για τα έργα που θέλουν να  εκτελεστούν στην περιοχή
- Την αρίθμ. 5/2015 απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου
-Την αρίθμ. 1/2015 γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου και
-Τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων, που είναι:

Σκομπρής Νικόλαος: Ένα έργο που αναφέρεται ως «Ασφαλτόστρωση οδού Κολοκοτρώνη» και μπαίνει στο τεχνικό πρόγραμμα τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει γίνει ποτέ,Θα προτιμούσα να αντικατασταθεί με το έργο «Ασφαλτόστρωση του δρόμου προς Λιμάνι»

Βούλγαρης Αναστάσιος: Το φετινό τεχνικό πρόγραμμα είναι σχεδόν μια επανάληψη του περσινού τεχνικού προγράμματος, μια ορθή επανάληψη. Θέλω να ρωτήσω, από όλα αυτά που αναφέρονται με μερικές μικροαλλαγές, τι υλοποιήθηκε σε σχέση με το περσινό τεχνικό πρόγραμμα; Περιμένω απάντηση.

Στεργίου Ιωάννης: Η τοποθέτηση μου για το τεχνικό πρόγραμμα 2016 θα είναι από πλευράς μου πολύ λιτή, όπως λιτό είναι και το τεχνικό πρόγραμμα 2016,με τον τρόπο που έχει συνταχθεί. Πέρυσι δέχθηκα ότι μόλις είχε αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή την διοίκηση
και βρήκα δικαιολογητικό. Φέτος όμως έχει περάσει ήδη ένας χρόνος ο οποίος είναι αρκετός για να κρίνουμε την πορεία και τα έργα της παρούσης δημοτικής αρχής.
Θα περίμενα ότι πριν την παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος για την δεύτερη χρονιά, θα έπρεπε να προηγηθεί απολογισμός του τεχνικού προγράμματος του. 2015. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΣΑΤΑ από παρελθόντα έτη και οι δόσεις που προέκυψαν φέτος ανέρχονται στο ποσό των 500.000€. Αρα το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά η αδράνεια και η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής ως προς το κομμάτι της υλοποίησης,
Το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 είναι πιστή αντιγραφή του περσινού τεχνικού προγράμματος. Η 223/2014 απόφαση δημοτικού συμβουλίου και η 5/2015 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι η ίδια απόφαση ,χωρίς διαφοροποίηση.
Αν είχε έργα που δίνουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και πνοή,τότε όλοι μαζί να το ψηφίσουμε και να το υλοποιήσουμε. Τέτοια στοιχεία δεν έχει. Τα έργα που υπάρχουν στο προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα όπως π.χ το γήπεδο Ροβιών ,που είχε δρομολογηθεί και αφορούσε μια μεγάλη τοπική κοινότητα, διαπιστώνω ,ότι έγινε μια απλή αποκατάσταση χωμάτινου δαπέδου. Υπάρχει επίσης αποχή από κάποιους οικισμούς. Δέχομαι ότι κάποια τοπικά συμβούλια δεν συνεδρίασαν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει πρόβλεψη για ένα έστω και υποτυπώδες έργο στην κάθε τοπική κοινότητα.
Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω .Δεν είδα κανένα δείγμα υλοποίησης, όχι μόνο του τεχνικού προγράμματος αλλά και σε άλλες παρεμβάσεις του Δήμου.

Παζάρας Βασίλειος: Το τεχνικό πρόγραμμα συντάσσεται από την τεχνική υπηρεσία ύστερα από τις προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων.
Το τεχνικό πρόγραμμα είναι η πυξίδα που θέλει να ρίξει το βάρος η νέα δημοτική αρχή. Διαβάζοντας το δεν έβγαλα συμπέρασμα και για να είμαι σαφής θα πω ορισμένες σκέψεις μου.
Υπάρχει πρόθεση όλος ο ιστός των δρόμων των τοπικών κοινοτήτων να είναι ασφαλτοστρωμένος;
Υπάρχει πρόθεση οι αγροτικοί δρόμοι που εξυπηρετούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής να είναι προσβάσιμοι;
Υπάρχει πρόθεση η είσοδος στις τοπικές κοινότητες να μην εγκυμονούν κινδύνους από προβλήματα που θα προξενηθούν και θα κάνει εργασίες να γίνουν ακίνδυνοι;
Υπάρχει πρόθεση όλες οι τοπικές κοινότητες να μπορούν να παροχετεύσουν τα νερά της βροχής;
Πρέπει να φαίνεται που ρίχνει το βάρος ,κάτι τέτοιο δεν το βλέπω.
Θα περίμενα από τον Δήμαρχο πριν την παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος να κάνει έναν απολογισμό. Πράγμα που δεν έκανε. Δεν ψηφίζω το τεχνικό πρόγραμμα.

Κουκουρίκος Ηλίας,Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Είναι ομολογουμένως ένα πολύ φτωχό τεχνικό πρόγραμμα. Αν το διαβάσει κάποιος
μελαγχολεί και δεν λύνει κανένα πρόβλημα του Δήμου. Κανείς δεν αγνοεί ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα ,όμως ο κ. Δήμαρχος θα έπρεπε να είχε κάνει τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου ή τουλάχιστον να είχε ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για την κατάσταση
που βρίσκονται τα οικονομικά του Δήμου, ώστε να έχουμε άποψη, να δείξουμε κατανόηση και να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να είναι το τεχνικό πρόγραμμα καλλίτερο από αυτό που έχει συντάξει.
Με 11.000€ τι μπορεί να γίνει στο γήπεδο Ροβιών; Tο γήπεδο της Λίμνης είναι σε κακή κατάσταση. Των Κεχριών και της Σκεπαστής το ίδιο. Σχετικά με τις Πλακοστρώσεις στη δημοτική κοινότητα Λίμνης, όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν έκαναν κάτι. Διαμόρφωσαν κάποιους χώρους πανέμορφους και αναδείχθηκε ο νησιώτικος χαρακτήρας της Λίμνης με τα σοκάκια που διαθέτει. Δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Από τις παιδικές χαρές καμία από αυτές που λειτουργούν δεν θα έπρεπε να λειτουργεί.
Θα πρωτοτυπήσω και θα ψηφίσω το τεχνικό πρόγραμμα και ξέρετε γιατί∙ απλά για να μην δώσω σε κανέναν το άλλοθι να επικαλεστεί ότι κάποια συμμορία συμβούλων ,ή όπως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισθεί , εμποδίζουν τον κ. Δήμαρχο να κάνει έργα στο Δήμο, μη ψηφίζοντας το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν θα δώσω αυτή τη δυνατότητα κι αυτή τη χαρά.

Αρβανίτης Παναγιώτης: Το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα το χωρίζω σε δύο ενότητες.
Η πρώτη ενότητα είναι η αντιγραφή του προηγούμενου τεχνικού προγράμματος που υλοποιήθηκε στο ελάχιστο δηλαδή περίπου 5 % ή 10%.
Η δεύτερη ενότητα έχει οικονομικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα:
1ο: ποσό 219.000€ που είναι η ΣΑΤΑ και 2ο: ποσό 234.000€ που είναι ποσό από παλιές αδιάθετες ΣΑΤΑ, χωρίς να υπάρχει κανένα δικαιολογητικό ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν. Δεν υπάρχουν ενδεικτικοί Κ.Α που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τεχνικό πρόγραμμα.
Ένα τεχνικό πρόγραμμα για να είναι σοβαρό πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Για την περίπτωση της Βλαχιάς αν φτιάξουμε ένα έργο 5.000€ είναι σαν να πετάμε τα χρήματα μας στο δρόμο. Επειδή τα χρήματα που διαθέτουμε είναι λίγα θα πρέπει να τα σεβόμαστε.
Θεωρώ ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του τεχνικού προγράμματος είναι η δυσλειτουργία των έργων. Με τα χρήματα της Περιφέρειας θα μπορούσε να γίνει το έργο της Βλαχιάς, οπού θα απαιτηθούν περίπου 70.000€.
Στο τεχνικό πρόγραμμα θα πρέπει να αποτυπώνονται και οι απόψεις των Προέδρων τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι με την σειρά τους θα πρέπει να αποτυπώνουν τις απόψεις των πολιτών, μέσα από τις διαδικασίες των λαϊκών συνελεύσεων που κάποτε γινόταν στο Δήμο μας.
Πρέπει να έρθει ένα τεχνικό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει όχι έργα που να αναγράφονται μόνο στα χαρτιά αλλά ουσιαστικά για να αναδεικνύουν την πορεία του Δήμου.
Για να έχει επιτυχία ένα τεχνικό πρόγραμμα θα πρέπει του χρόνου το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 να έχει επιτυχία της τάξης του 95%.
Το ποσό της τωρινής ΣΑΤΑ αναλογικά με τα προηγούμενα χρόνια θα έπρεπε να ήταν 700.000€. Εμείς σαν Δήμος τι κάναμε; Ποιες οι ενέργειες μας προς τους αρμοδίους ,απλά θα αποδεχόμαστε ότι μας δίνουν;

Ψαρρού Ελπίδα: Δεν θα ψηφίσω το τεχνικό πρόγραμμα γιατί είναι απλή αντιγραφή από το περσινό. Θα ψηφίσω μόνο υπέρ της αποκατάστασης του γηπέδου Ροβιών και δεν το κάνω τοπικιστικά αλλά έτσι θέλησε το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Από την στιγμή που μίλησε με τον Δήμαρχο και είναι της άποψης οτι«από το ολότελα καλή είναι και η Παναγιώταινα»


Παναγιώτου Κων/νος: Είναι ένα πολύ φτωχό τεχνικό πρόγραμμα. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει κι άλλα πράγματα και επειδή τις περσινές προτάσεις ως δημοτική αρχή δεν τις υλοποιήσαμε ,περίμενα ότι φέτος θα ήταν καλλίτερα τα πράγματα.
Οι προτάσεις μου για το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 είναι:
1. Διαμόρφωση κοιμητηρίου Αγ. Άννας
2. Τσιμεντόστρωση δρόμου πλησίον γηπέδου Αγ. Άννας
3.Κατασκευή-βελτίωση αγροτικού δρόμου στην Κεράμεια -Φαράγγι Νηλέα
4. Επισκευή –χαλικόστρωση δρόμων προς Αχλαδοπόταμο
5.Βιολογικός Κερασιάς
6. Αποπεράτωση δρόμου στους Παπάδες-Ξηροπόταμος
7. Επισκευή-Χαλικόστρωση δρόμου προς Στράφους
8.Επισκευή παιδικών χαρών
9.Κατασκευή-Επισκευή –Χαλικόστρωση αγροτικών δρόμων δημοτικής ενότητας Νηλέως.
Το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα δεν με αντιπροσωπεύει.

Καντζούρας Ιωάννης: Αν βγάλουμε τα συνεχιζόμενα έργα είναι ένα πρόγραμμα που ακόμη και στους δημότες να το εξηγήσουμε ,ούτε οι ίδιοι δεν πρόκειται να τη ψηφίσουν.
Το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός είναι κορυφαία θέματα στα δημοτικά συμβούλια. Όταν μας επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης μέσα στα θέματα που συζητήσαμε ήταν και το θέμα της Βλαχιάς και μας υποσχέθηκε ότι θα δει τι μπορεί να γίνει. Δεν είδα καμία επίσκεψη του Περιφερειάρχη για αναπτυξιακά θέματα του Δήμου.
Θυμάμαι τον Δήμαρχο να υπόσχεται ότι θα κάνει λαϊκές συνελεύσεις ,θα συζητάει τα προβλήματα με τους πολίτες και στη συνέχεια θα υποβάλλει προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο για την πραγματοποίηση τους. Όταν κάποιος είναι προπονητής σε μια ομάδα ,δεν φταίνε οι παίκτες, φεύγει ο προπονητής πρώτος.

Κουτσουράς Σταύρος: Κάθε φορά που συζητάμε το τεχνικό πρόγραμμα ακούμε τα ίδια ,προοπτικές κι ανάπτυξη. Οι νυν αντιπολιτευόμενοι που ήταν δημοτική αρχή δικαιολογούσαν το φτωχό του τεχνικού προγράμματος αναφερόμενοι στην οικονομική δυστοκία.
Όλοι μας γνωρίζουμε σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας και ο Δήμος μας. Δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι διαφορετικό.
Γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετές μελέτες, ότι κάναμε πολλές τεχνικές περιγραφές. Τουλάχιστον αυτό το γνωρίζω καλά για την Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων.
Όλες οι προτάσεις θα μπορούσαν να είχαν συμπεριληφθεί. Με τι χρήματα όμως θα τις καλύπταμε. Αν δεν ψηφισθεί το τεχνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια ο προϋπολογισμός θα υπάρξει πρόβλημα λειτουργικό του Δήμου. Αν υπάρχουν προτάσεις ας υποβληθούν. Αν περάσει το τεχνικό πρόγραμμα έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες.

Χατζής Ανδρέας: Το τεχνικό πρόγραμμα είναι καρμπόν του περσινού τεχνικού προγράμματος. Έχει ένα μείον και ήταν προεκλογικά το καμάρι μας στον Νηλέα ,δεν αναφέρεται στο τεχνικό πρόγραμμα και αναφέρομαι στο έργο «Βιολογικό Καθαρισμό Παραλίας Αγ. Άννας».
Πώς να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα όταν σε τουριστικές περιοχές, που έχουν όλοι πηγάδια ,δεν συμπεριλαμβάνεται ένα τόσο σημαντικό έργο. Δεν μπορώ να το ψηφίσω αφού δεν καταγράφει ούτε κάν τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Αλεξίου Δημήτριος: Ευθυγραμμίζομαι ως προς τις θέσεις του κ. Παζάρα ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει συνοχή. Θέλω να επισημάνω ότι με αυτά τα μικρά και ασήμαντα νούμερα είναι δυνατόν να μιλάμε για έργα ανάπτυξης και υποδομής και προοπτική γι’ αυτό το τόπο.
Δεν θα δώσω το άλλοθι στο Δήμαρχο να πει ‘’Αυτά έχουμε κι με αυτά πορευόμαστε’’. Πρέπει να διεκδικήσουμε πράγματα, γιατί θα έρθουμε του χρόνου και θα λέμε τα ίδια ακριβώς. Ο Δήμος σαν πολιτικό πρόσωπο χρειάζεται πιο σθεναρή αντίσταση σ ́όλους αυτούς που καταδικάσαν την χώρα και το Δήμο σ’ αυτή την κατάντια.

Γιαννιός Κων/νος: Άκουσα τις γνώμες των δημοτικών συμβούλων και συμφωνώ με όσα λένε. Βλέπω ένα πρόγραμμα πολύ λιτό. Προτείνω να γίνει ανακατασκευή του τεχνικού προγράμματος και να έρθει ξαν’α με πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις
τοπικές κοινωνίες. Δεν το ψηφίζω και περιμένω να έρθει νέο τεκμηριωμένο.

Σκομπρής Νικόλαος : Από τα τρία έργα που προβλέπονται στο Μαντούδι, δεν συμφωνώ στα δύο και συγκεκριμένα :
α)Ασφαλτοστρώσεις οδού Κολοκοτρώνη και
β)τοιχίο θέση Σταυρός. Τα 14.000€ των δύο έργων να γίνουν ένα έργο όπως πχ παιδικές χαρές που είναι σε άθλια κατάσταση για να
μπορούν να παίζουν τα παιδιά με ασφάλεια.
Το τεχνικό πρόγραμμα να έρθει βελτιωμένο στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Μουργιάς Ιωάννης : Δεν το ψηφίζω. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται έργα ουσίας και όχι μικροεπισκευές που δεν εξυπηρετούν το κοινό όφελος ,αλλά τα μεγαλύτερα έργα σε συνεργασία με την ΤΥΔΚ και τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Τάρλας Κυριάκος: Πέρυσι ο κ. Δήμαρχος είχε πει ότι για το 2015 δεν θα γίνουν πολλά έργα μέχρι να φτιάξουν τα οικονομικά του Δήμου και αυτά θα γίνουν την επόμενη χρονιά. Διαπιστώνω ένα τεχνικό πρόγραμμα απλή αντιγραφή του προηγουμένου. Θέλω πιο τεκμηριωμένο πρόγραμμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Δανέλης Ιωάννης: Να γυρίσουμε από χωριό σε χωριό και να αξιολογηθούν οι ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων. Δεν το ψηφίζω.

Στέφου Κυριακή: Όλοι μας βιώνουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.Δεν είναι σημερινό το θέμα και τα προηγούμενα χρόνια ήταν η ίδια. Αυτό σημαίνει ότι και προεκλογικά η ίδια οικονομική κατάσταση ήταν στην χώρα μας. Και το αναφέρω επειδή προεκλογικά είχατε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και σήμερα κάποιος θα περίμενε ένα πιο εμπνευσμένο πρόγραμμα προς ψήφιση.
Η λειτουργία του οποιουδήποτε Δήμου βασίζεται στην εκλεγμένη δημοτική αρχή ,στην ομοψυχία της, στον σεβασμό των μελών της και στην ομόνοια της. Όταν αυτό δεν το έχει πετύχει, δεν μπορεί να λειτουργήσει ,γιατί δεν μπορεί να βασίζεται στους ψήφους της αντιπολίτευσης.

Γεωργάκαινα Ελένη: Στην ενότητα του Νηλέα ένα ποσοστό των έργων έχουν γίνει μελέτες κι έχουν προχωρήσει για έλεγχο πληρωμής από ΣΑΤΑ. Για κάποια άλλα συντάσσονται μελέτες και προχωρούν. Όταν τα έργα αυτά προχωρήσουν θα γίνει τροποποίηση του τεχνικού
προγράμματος για να αντικατασταθούν με νέα έργα.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Δήμαρχος ,ο οποίος είπε: «Τα χρήματα που αναλογούν σ ́ένα τόσο μεγάλο Δήμο είναι πολύ λίγα και οι ανάγκες τόσο μεγάλες . Είναι πενιχρά τα οικονομικά, τεράστιες οι ανάγκες, λίγα τα χρήματα και τίποτε δεν μπορεί να καλύψει αυτά που όλοι μας θέλουμε. Δυστυχώς όμως αυτά έχουμε. Φτώχεια μεγάλη.
Με δεδομένα το ποσό των 219,000€ και την καταχώρηση των έργων, αν υπάρχει καλλίτερη πρόταση να την ακούσουμε και να την υιοθετήσουμε και τώρα και σε επόμενη αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος. Η σύνταξη του τεχνικού προγράμματος έγινε με πολύ σεβασμό στις προτάσεις των τοπικών προέδρων που ιεράρχησαν τα έργα ,είδαν τι τους αναλογεί, επεξεργάστηκαν τις προτάσεις με την τεχνική υπηρεσία και καταλήξαμε σ ́αυτό.
Κανείς μας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με αυτό το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν προτείνουμε με υπηρηφάνεια ,κάτι τέτοιο είναι λύση ανάγκης.
Τα χρήματα είναι δεδομένα, ιεραρχούμε τις ανάγκες με πλήρη συνεργασία με τους τοπικούς εκπροσώπους και την τεχνική υπηρεσία. Αυτά μπορούμε, αυτά κάνουμε.
Αν γι’ αυτά που μπορούμε να κάνουμε υπάρχει άρνηση, δεν μπορώ να καταλάβω την λογική. Είναι σα να δίνεις σε κάποιον ένα κομμάτι ψωμί για να επιβιώσει και να λέει δεν το θέλω. Αναφέρω το παράδειγμα για να καταλάβουμε όλοι μας που βρισκόμαστε.
Όσο αφορά τα συνεχιζόμενα έργα αυτά φαίνονται στο τεχνικό πρόγραμμα και είναι του 2015, του 2014 και παλιότερων χρόνων.
Η ενδεχόμενη μη ψήφιση αυτού του προγράμματος διερωτώμαι σε τι βοηθάει τον Δήμο μας;
Eξαντλήσαμε την διάθεση μας να το κάνουμε καλλίτερο, με όποια λάθη και παραλείψεις μπορεί να έχει.
Ερωτώ ευθέως τους υπεύθυνους εκπροσώπους του Δήμου ,τι καλλίτερο μπορούμε κάνουμε κι αν δεν το ψηφίσουμε ,αφού έχουμε εξαντλήσει την καλή μας διάθεση ,σε τι βοηθάει η άρνηση;
Σ ́αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουμε όλοι μας με σεβασμό στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας, που μας επέλεξαν να διοικήσουμε τον τόπο.


Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που παραβρέθηκαν στην συζήτηση του θέματος, όπως πιο πάνω καταγράφονται, εξέφρασαν την άποψη τους στα πλαίσια της εντοπισμένης αρμοδιότητας τους, ως εξής:
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κεχριών ψήφισε Λευκό
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αγ Άννας Λευκό
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου Εγκρίνω
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αμελάντων Εγκρίνω
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κοτσικιάς Εγκρίνω
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς Εγκρίνω
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης Εγκρίνω


ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
-15- Δεκαπέντε ψήφοι αρνητικοί ως προς την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος έτους 2016 και συγκεκριμένα
Γιαννιός Κων νος
Παναγιώτου Κων νος
Δανέλη Ιωάννης
Αρβανίτης Παναγιώτης
Χατζής Ανδρέας
Σκομπρής Νικόλαος
Τάρλας Κυριάκος
Αλατζάς Ευάγγελος
Βούλγαρης Αναστάσιος
Στεργίου Ιωάννης
Στέφου Κυριακή
Καντζούρας Ιωάννης
Μουργιάς Ιωάννης
Ψαρρού Ελπίδα
Παζάρας Βασίλειος


-6- Έξη ψήφοι θετικοί ως προς την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος καισυγκεκριμένα
Κατσούρας Δημήτριος
Παληός Ευστράτιος
Γεωργάκαινα Ελένη
Κουτσουράς Σταύρος
Αλεξίου Δημήτριος
Κουκουρίκος Ηλίας

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Δεν εγκρίνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, οικονομικού έτους 2016.




Τεχνικά Προγράμματα του δήμου από το 2012-2016



Τεχνικό Πρόγραμμα  2016 που απορίφθηκε

Mars creative construct image from Blogs Just In

Τεχνικό Πρόγραμμα  2015

Mars creative construct image from Blogs Just In

Τεχνικό Πρόγραμμα  2014

Mars creative construct image from Blogs Just In

Τεχνικό Πρόγραμμα  2013

Mars creative construct image from Blogs Just In

Τεχνικό Πρόγραμμα  2012

Mars creative construct image from Blogs Just In



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.