powered by Surfing Waves

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Καταστροφή του δάσους Κηρίνθου εντός αρχαιολογικού χώρου



από   kireas.org

Ο σύλλογος kireas.org καταγγέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες την αλόγιστη καταστροφή του δάσους της Τ.Κ.  Κηρίνθου του Δήμου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας που  συντελείται αυτές τις ημέρες. Παράλληλα κάνει έκκληση στη περιβαλλοντική ευαισθησία   των κάτοικων της περιοχής  να προστατεύσουν  αυτό το όμορφο  δάσος .  Οι επισυναπτόμενες   φωτογραφίες τεκμηριώνουν την ανεξέλεγκτη κοπή δένδρων αδιάκριτα αν αυτά είναι σε νεαρή ηλικία, χλωρά ή ξερά .  Πολλά από τα  υλοτομημένα δένδρα   δεν είναι  προσημειωμένα  και στο χώρο έχουν εγκαταλειφθεί μη απολήψιμα κλαδόξυλα που δυσχεραίνουν την προστασία από πυρκαγιές.

Στα υλοτομημένα λήμματα του δημοτικού δάσους  έχουν διανοιχτεί πολυπληθείς  δασόδρομοι χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις του Δασικού Κώδικα.  Ο αυθαίρετος και ασυλλόγιστος κατακερματισμός του δάσους με δασοδρόμους  έχει βλαβερές, μη αναστρέψιμες  συνέπειες  για το τοπίο, την διάβρωση του εδάφους, τα νερά, τα  ενδημικά φυτά και  την   άγρια  πανίδα της οποίας στερεί την τροφή το καταφύγιο και τη δυνατότητα αναπαραγωγής. Επίσης, συντελεί στη διάσπαση των βιοτόπων,  αυξάνει την προσπελασιμότητα σε λαθροθήρες και λαθροϋλοτόμους και  διευκολύνει την παράνομη βόσκηση.  Η αλόγιστη «εκμετάλλευση» του  δάσους Κηρίνθου παραβαίνει κάθε  κανόνα  αειφορικής διαχείρισης  και  δασοπονίας και δημιουργεί κίνδυνους στην  φυσική αναγέννηση του δάσους. Την ευθύνη για την  εκμετάλλευση του δάσους και διάνοιξη δασοδρόμων, που έχουν σοβαρές οικολογικές συνέπειες, έχει το Δασαρχείο Λίμνης.

Μεγάλο μέρος της εν λόγω  δασικής έκτασης (1.300 στρέμματα)    έχει  κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρο  (λόφος Καστρί ή Λούτσας)  για την προστασία εκτεταμένης εγκατάστασης των ελληνιστικών χρόνων ιδιαιτέρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ( ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/ 46836/2751/29-9-1998 - ΦΕΚ 1182/Β/16-11-1998).

Ένα σημαντικό μέρος του δάσους Κηρίνθου  (1.829 στρέμματα)   ανήκει στο δήμο. Για την  εκμετάλλευση   δασών που ανήκουν στους δήμους ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 197 του ν. 3463/2006 και η παραχώρηση εκμετάλλευσης σύμφωνα με το Π.Δ. 126/86.   Ο δήμος  ως δασοκτήμονας οφείλει σύμφωνα με το άρθρο 89 του Δασικού Κώδικα  να τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους του σχεδίου διαχείρισης του δάσους.

Με απόφαση το Δημοτικού Συμβουλίου  (απόφ. 87/2012, ΑΔΑ: Β4ΛΧΩΛ5-Ε23) το δημοτικό δάσος Κηρίνθου έχει αποκτήσει  διαχειριστική μελέτη από ιδιώτη δασολόγο για την 10ετία 2013-2022. Για το ίδιο δάσος υπάρχει μελέτη Προστασίας Βελτίωσης και Διαχείρισης που συντάχθηκε από τον κ.  Σταύρο Μαντζίνη και ελέγχθηκε   από το Δασαρχείο Λίμνης (αποφ. 546/24-02-2004 ης Δ/νσης Δασών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας)

Ενημερωτικά, για την υλοποίηση του διαχειριστικού σχεδίου το Δασαρχείο οφείλει να κάνει  κάθε χρόνο προγραμματισμό έργων και παρεμβάσεων όπως η προσήμανση των προς υλοτομία δένδρων.  Μετά τη υλοτόμηση και συγκομιδή ακολουθεί ο έλεγχος εκ μέρους της Δασικής Υπηρεσίας των προϊόντων (πρωτόκολλο εξελέγξεως) και η έκδοση πιστοποίησης (στο δελτίο μεταφοράς δασικών προϊόντων), βάσει της οποίας διακινούνται στη συνέχεια τα προϊόντα .

Ο σύλλογος  καταγγέλλει τη καταστροφή του δάσους Κηρίνθου στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες  σε επίπεδο δήμου, νομού και περιφέρειας από τις οποίες ζήτησε να γίνει αυτοψία και διερεύνηση τυχόν παραβάσεων της δασικής νομοθεσίας,  διοικητικοί έλεγχοι όσον αφορά την τήρηση των όρων των διαχειριστικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί (εγκριτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , δελτία προσημάνσεως, άδεια απόληψης, πρωτόκολλο εξελέγξεως  και πρωτόκολλο τελικής επιθεώρησης)  και λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την προστασία του δάσους σύμφωνα με όσα προβλέπει η δασική νομοθεσία. Ο σύλλογος ενημέρωσε τον Δήμο πού είναι δασοκτήμονας μέρους της δασικής έκτασης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας για την προστασία του οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Λόφος Καστρί ή Λούτσας  και τους ζήτησε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες της αρμοδιότητας τους.

Ή διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου καθώς και η προστασία της αειφορίας  των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας της περιοχής είναι ευθύνη όλων μας.

Σύλλογος kireas.org


 









 Περισσότερες φωτογραφίες στο σύνδεσμο   http://kireas.org/smf/index.php?topic=1369


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.