powered by Surfing Waves

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

15 από τους 16 Δημοτικούς Συμβούλους απαξίωσαν να στείλουν τις αντιπροτάσεις τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα που απέρριψαν

Ωμή απόρριψη χωρίς αντιπροτάσεις.  Στείρα αντιπολίτευση.

  15 από τους 16 Δημοτικούς Συμβούλους που καταψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα απαξίωσαν να απαντήσουν σε πρόσκληση να στείλουν γραπτώς τις προτάσεις τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα στην Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ψηφιστεί και να μην χαθεί η ΣΑΤΑ.

 Γίνεται εμφανές ότι ο σκοπός  δεν είναι η βελτίωση του τεχνικού προγράμματος αλλά  η δημιουργία πολιτικής κρίσης για προσωπικά οφέλη.

Σύμφωνα  με τα δημοσιευμένα πρακτικά  του Δ.Σ. η εκτελεστική Επιτροπή  του δήμου απέστειλε έγγραφη πρόσκληση  του σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και κυρίως στα 16 μέλη που δεν ψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα στις 21/9/2015. " να καταθέσουν εγγράφως στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου τις προτάσεις τους (προσθήκες, αφαιρέσεις έργων κ.λπ.) ή και να προτείνουν Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016, μέχρι την Τρίτη 29/09/2015".
 
Από τους 16 που καταψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα στις 21/9/15 και ήταν παρόντες στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5/10/2015 μόνο ο κ. Σκομπρής απάντησε εγγράφως στην επιστολή και ζήτησε  να αντικατασταθούν τα δυο έργα για την Τ. Κ. Μαντουδίου με την αναμόρφωση των παιδικών χαρών της ΤΚ ή να ασφαλτοστρωθεί το ο δρόμου στην είσοδο του νέου δημοτικού σχολείου.

 Οι υπόλοιποι απαξίωσαν να απαντήσουν στην επιστολή και να καταθέσουν κάποιες προτάσεις  για να κάνουν το Τεχνικό Πρόγραμμα αποδεκτό.


Ο κ. Στεργίου  μετα από μια μακρύλογή αντιπολιτευτική θεωρητικολογία  κατά την τοποθέτηση του, ζήτησε επανένταξη του  γηπεδου των Ροβιών και ανακατασκευή της νέοαναπλασθείσας πλατείας Σκεπαστής. επίσης επανάφερε  το παλιό σχέδιο  για ένταξης στο ΕΣΠΑ του βιολογικού καθαρισμού της παραλίας Αγίας Άννας που πρόβλεπε μεταφορά των λυμάτων στο  Κυμάσι.

Ο κ. Παζάρας χαρακτήρισε το ύφος  και το περιεχόμενο της επιστολής απαράδεκτο και σύστησε στον κ. δήμαρχο να κάνει προσυμβούλιο  πριν την αποστολή της επιστολής με όλους τους συμβούλους της παράταξής για να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Σαν έργα πρότεινε την βελτίωση των αγροτικών δρόμων και την ασφαλτόστρωση –τσιμεντόστρωση των δρόμων που βρίσκονται μέσα στο σχέδιο της κάθε τοπικής κοινότητας και την συντήρηση τους  .

Ο κ. Παναγιώτου  δήλωσε θιγμένος από την πρόσκληση και παρέπεμψε στις προτάσεις πού είχε διατυπώσει κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 11/9/15. Στις 11/9/15 ο κ. Παναγιώτου είχε προτείνει 9 έργα: 1. Διαμόρφωση κοιμητηρίου Αγ. Άννας,2. Τσιμεντόστρωση δρόμου πλησίον γηπέδου Αγ. Άννας,  3.Κατασκευή-βελτίωση αγροτικού δρόμου στην Κεράμεια -Φαράγγι Νηλέα,  4. Επισκευή –χαλικόστρωση δρόμων προς Αχλαδοπόταμο, 5.Βιολογικός Κερασιάς, 6. Αποπεράτωση δρόμου στους Παπάδες-Ξηροπόταμος, 7. Επισκευή-Χαλικόστρωση δρόμου προς Στράφους,  8.Επισκευή παιδικών χαρών και 9.Κατασκευή-Επισκευή –Χαλικόστρωση αγροτικών δρόμων δημοτικής ενότητας Νηλέως.  Δεν είχε όμως προσδιορίσει ποια έργα πρέπει να αντικατασταθούν
.
Ο  κ. Αρβανίτης  ισχυρίστηκε ότι διατύπωσε τις προτάσεις του στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 11/9/15.  Αναζητήσαμε τα πρακτικά της συνεδρίασης της 11/9/15 αλλά και των μετέπειτα  και δεν υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις για έργα από τον κ. Αρβανίτη, μόνο κριτική για το ανεπαρκή ποσά που διατίθεται στην Βλαχιά.   Κατά την τοποθέτηση οκ  Αρβανίτης πρότεινε ότι η ενοποίηση  των  ομοειδών έργων όπως η ασφαλτοστρώσεις  και η ανάληψη από την Περιφέρεια του έργου  βελτίωση δρόμου  Πηλίου-Βλαχιάς. Πρότεινε η ΣΑΤΑ (219.000 ευρώ)  να πηγαίνει σε ένα λειτουργικό έργο αντί να κατατμήται σε μικρά  έργα ανά Τοπική Κοινότητα.

 Η κ. Στέφου ένοιωσε ότι εκβιάζεται συναισθηματικά με πρόσχημα τους προέδρους των ΤΚ και δεν έκανε καμία πρόταση για αλλαγές στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Οι κ. Γιαννιός Κων/νος,Δανέλης Ιωάννης,Χατζής Ανδρέας,Τάρλας Κυριάκος ,Βούλγαρης Αναστάσιος, Καντζούρας Ιωάννης, Μουργιάς Ιωάννης ,Ψαρρού Ελπίδα, και Φλώκου- Κωνσταντάκη Σοφία πού ήταν παρόντες δεν απέστειλαν γραπτώς ούτε εξέφρασαν προφορικώς στην συνεδρίαση  κάποια αντιπρόταση  για βελτίωση του τεχνικού  προγράμματος, απλώς το καταψήφισαν για άλλη μια φορά.

 Ο κ. Χαλιουλιας τόνισε ότι  το τεχνικό πρόγραμμα έχει φτιαχτεί σύμφωνα με την γνώμη προέδρων των τοπικών κοινοτήτων.

Τελειώνοντας ο κ. δήμαρχος  ζήτησε από τους συμβούλους να  ενσωματώσουν στο τεχνικό πρόγραμμα όποιες απόψεις υπάρχουν, για  να διευθετηθούν τώρα ώστε να ψηφιστεί το Τεχνικό πρόγραμμα.

Η έκκληση του δεν βρήκε καμία ανταπόκριση και το Τεχνικό Πρόγραμμα ξαναπορρίφθηκε από τους  κκ. Γιαννιός Κων/νος, Δανέλης Ιωάννης, Αρβανίτης Παναγιώτης, Χατζής Ανδρέας, Σκομπρής Νικόλαος, Τάρλας Κυριάκος , Βούλγαρης Αναστάσιος, Αλατζάς Ευάγγελος ,ΠαναγιώτουΚων/νος, Στεργίου Ιωάννης ,Στέφου Κυριακή , Καντζούρας Ιωάννης, Μουργιάς Ιωάννης , Ψαρρού Ελπίδα, Φλώκου- Κωνσταντάκη Σοφία και Παζάρας Βασίλειος.



     Τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

    Θ Ε Μ Α : Έγκριση τεχνικού προγράμματος έτους 2016
    Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα είπε:
    ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Κύριοι σύμβουλοι, έλαβα έγγραφο από τον κ. Δήμαρχο με ημερομηνία 1/10/2015 κι αίτημα την σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την συζήτηση του τεχνικού προγράμματος έτους 2016.
    Το εν λόγω έγγραφο επίσης αναφέρει : «Η έγκριση του τεχνικού προγράμματος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ,προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθεί ο προϋπολογισμός έτους 2016 από το Δημοτικό Συμβούλιο,σύμφωνα με την ΚΥΑ 26945/31-7-2015 (ΦΕΚ 1621Β /31-7-2015)
    Οι επιπτώσεις από καθυστερήσεις στην διαδικασία έγκρισης τουπροϋπολογισμού είναι η επιβολή παρακράτησης και μη απόδοσης μέρους ήτου συνόλου της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης του Δήμου από τουςΚεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της
    λειτουργίας του Δήμου και κατ΄ επέκταση των πολιτών».
    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.2 του Ν. 3852/2010 είχα τηνδυνατότητα να συγκαλέσω δημοτικό συμβούλιο μέσα σε έξη ημέρες από την υποβολή της αίτησης, παρ΄ όλα αυτά το έφερα στην σημερινή συνεδρίαση επειδή είναι ένα θέμα που έρχεται για Πέμπτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο και επείγει η συζήτηση του.

    Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος είπε:  «Επειδή το θέμα του τεχνικού προγράμματος άπτεται της έγκρισης του προϋπολογισμού είναι ένα ιδιαίτερο θέμα και δεν πρέπει να χάνουμε χρόνοπροκειμένου να προχωρήσουμε στην έγκριση του ή μη. Έχουμε καταβάλει τέσσερες άκαρπες προσπάθειες ,σήμερα είναι η πέμπτη κατά σειρά.
    Έχει προηγηθεί το έγγραφο που ανέφερε ο Πρόεδρος και η αποστολή του σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και κυρίως στα μέλη που δεν ψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα. Στο αποφασιστικό της 7/2015 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπήςαναφέρεται ότι:
    «Α) Προσκαλούνται τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν ενέκριναν το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016 να καταθέσουν εγγράφως στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου τις προτάσεις τους (προσθήκες, αφαιρέσεις έργων κ.λ.π.)ή και να προτείνουν Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016, μέχρι την Τρίτη29/09/2015, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Προέδρου, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της παρούσας και
    Β) Η παρούσα απόφαση, λόγω της κρισιμότητας του θέματος, να κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».
    Μετά από το έγγραφο αυτό καλούμεθα σήμερα και εισηγούμεθα την αρχική υποβολή που έχει κάνει η Εκτελεστική Επιτροπή για το Τεχνικό Πρόγραμμα και ζητώ από τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να μας πειαν υπάρχουν προτάσεις να συζητηθούν ,να ενσωματωθούν στο τεχνικό
    πρόγραμμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η έγκριση του.

    Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε την  υποβολή της αρίθμ. πρωτ. 10985/30-8-2015 επιστολής του δημοτικού συμβούλου κ. Σκομπρή Νικολάου,η οποία αναφέρει:
    «Παρόλο που από καμία διάταξη δεν προκύπτει η υποχρέωση μου να απαντώ γραπτώς σε αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπή, θα ήθελα να πω τα εξής:
    1)Θεωρώ ότι κάνετε λάθος ,όταν στην σελίδα 3 της απόφασης σας γράφετε:
    «Επειδή δεν έχουν υποβληθεί και συζητηθεί προτάσεις από τα μέλη του Δ.Σ κατά τις προαναφερόμενες συνεδριάσεις…»
    Θα σας θυμίσω και μπορείτε να το επιβεβαιώσετε από τα πρακτικά(αποφάσεις 139 και 149/2015)των δύο προηγουμένων συνεδριάσεων ότι και πρόταση κατέθεσα και συγκεκριμένος υπήρξα)
    2)Όπως λοιπόν ανέφερα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ και καλούμε γραπτώς ξανά να αναφέρω:« Ας δούμε δύο από τα τρία έργα που υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2016 για το Μαντούδι: 
    α) Βελτίωση – Ασφαλτόστρωση της οδού Κολοκοτρώνη (στο οποίο αντιστοιχεί ποσό 8.000 ευρώ).
    Η οδός Κολοκοτρώνη έχει μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο και εκκρεμούν συνδέσεις αρκετών οικιών (με πρόσοψη στην οδό) στο δίκτυο αποχέτευσης.
    Επίσης το ποσό των 8.000 ευρώ είναι πολύ μικρό για να καλύψει το κόστος της ασφαλτόστρωσης!
    β) Κατασκευή προστατευτικού τοιχίου και διαπλάτυνση δρόμου στη θέση «σταυρός» (στο οποίο αντιστοιχεί ποσό 6.000 ευρώ). Η άποψή μου είναι ότι δεν χρειάζεται κανένα τοιχίο εκεί.
    3) Όπως είπα και στις δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. θεωρώ αυτά τα έργα άχρηστα για το Μαντούδι, και πρότεινα:
    Τα δύο παραπάνω έργα να καταργηθούν και να γίνουν ΕΝΑ ΕΡΓΟ με ποσό 14.000 ευρώ.
    Το ένα αυτό έργο θα μπορούσε να είναι η αναμόρφωση των παιδικών χαρών, οι οποίες είναι σε τρισάθλια κατάσταση και παίζουν παιδιά τα καλοκαίρια ή να ασφαλτοστρωθεί το μέρος του δρόμου που βρίσκεται στην είσοδο του νέου δημοτικού σχολείου. Ο δρόμος αυτός έχει μήκος περίπου 80
    μέτρα, ήταν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015 και υπάρχει έτοιμη μελέτη. Να προσθέσω ακόμα ότι ήδη έχει προβλεφθεί το έργο «κατασκευή τεχνικού πρόσβασης – εισόδου δημοτικού σχολείου» με ποσό 7.000 ευρώ. Επομένως με 21.000 ευρώ να γίνει ένα έργο και καλό».

    Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη του:
    1. Την εισήγηση του κ. Δημάρχου
    2. Την αρίθμ. 7/2015 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου
    3. Τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων, που είναι:



    Στεργίου Ιωάννης: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αντιπολίτευση του δήμου διατηρεί το δικαίωμα να έχει την δική της φιλοσοφία και τις δικές της θέσεις όσον αφορά την διοίκηση του δήμου αλλά και τις προοπτικές του.
    Πέρυσι ψηφίσαμε το μεγαλύτερο κομμάτι τόσο του τεχνικού προγράμματος όσο και του προϋπολογισμού. Συνεπώς δεν είναι δεδομένο ότι η αντιπολίτευση δεν ψηφίζει.
    Η αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο, είναι εδώ για να ασκεί έλεγχο και  να κάνει προτάσεις. Και η δική μας παράταξη ως μείζονα αντιπολίτευση επιτελεί στο ακέραιο το ρόλο της, διότι και ο έλεγχος ο οποίος πρέπει να ασκηθεί ασκείται και σωρεία προτάσεων για την λειτουργία και την ανάπτυξη
    του δήμου έχουμε καταθέσει. Προτάσεις που στο σύνολό τους υποτιμήθηκαν και αγνοήθηκαν από τον κ. Δήμαρχο.
    Εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν αγνοούμε την πραγματικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει περιέλθει η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί αν το λέγαμε αυτό θα ήμασταν εκτός πραγματικότητας. Όμως σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα με τις όποιες
    συγκυρίες δεν πρέπει και δεν μπορεί καμία δημοτική αρχή να παραιτείται από τον αγώνα της διεκδίκησης.
    Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2016, έχουμε πει πολλές φορές αφού πολλές φορές έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και δεν έτυχε έγκρισης και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα, ότι πρόκειται για μία επαναδιατύπωση, μια αντιγραφή του περσινού τεχνικού προγράμματος.
    Όπως επίσης επισημάναμε και την έλλειψη αξιολόγησης του περσινού τεχνικού προγράμματος, που σημειωτέον κανένα έργο από τα ψηφισθέντα δεν εκτελέστηκε και η μη εκτέλεση κανενός έργου δεν ήταν λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά λόγω ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας της δημοτικής
    σας αρχής.
    Ως δημοτική παράταξη καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα του 2016, διότι στον ένα χρόνο της θητείας σας δεν έχετε δείξει κανένα δείγμα υλοποίησης έργων που έχουν προταθεί τόσο από τις τοπικές κοινότητες όσο και από το δημοτικό συμβούλιο. Και το θέμα δεν είναι ότι δεν εκτελέστηκαν
    αλλά απεντάχθηκαν και έργα όπως το γήπεδο των Ροβιών, στη Τ.Κ. Σκεπαστής κάνατε μία πλατεία - τροποποιώντας την αρχική μελέτη που υπήρχε - που μόνο χρηστική δεν είναι και πρέπει πολύ σύντομα να δούμε την ανακατασκευή της προκειμένου το έργο να γίνει λειτουργικό για τους
    κατοίκους της τοπικής κοινότητας. Η αδιαφορία σας είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί το ενταγμένο έργο της αντιπυρικής προστασίας των δημοτικών δασών προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Δεν κάνατε καμία προσπάθεια για την ένταξη του βιολογικού καθαρισμού της παραλίας Αγίας Άννας, μία ώριμη
    πρόταση που είχε υποβληθεί για χρηματοδότηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ένα έργο που το απαξιώσατε πλήρως στην επίσκεψη του κ. Περιφερειάρχη στο δήμο μας, ένα έργο που εμείς θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας. Οι κοινωνικές δομές τελούν υπό κατάρρευση, η λειτουργία
    των παιδικών σταθμών Λίμνης και Μαντουδίου είναι αβέβαιη, στους εργαζόμενους του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα παρότι η οικονομική επιχορήγηση στο δήμο έχει αποδοθεί.
    Αυτά είναι ένα μικρό δείγμα των αρνητικών συνεπειών που έχει επιφέρει η  δημοτική σας αρχή.
    Δυστυχώς κ. Δήμαρχε στην πλέον του ενός έτους θητείας σας δεν μας έχετε πείσει ούτε για τις προθέσεις αλλά ούτε και για τους στόχους σας.
    Αυτό που εισπράττει καθημερινά η τοπική κοινωνία είναι η αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής και τα αδιέξοδα που έχετε δημιουργήσει στον τόπο και είναι απόρροια του τρόπου διοίκησης σας.

    Παζάρας Βασίλειος: Πριν μπω στο θέμα δεν μπορώ να μην σχολιάσω για το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ,που δεν είχε και απαρτία και μάλιστα συνέβη να απουσιάζει εκτός από την συμπολίτευση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση και στην πρόταση του προέδρου να περιμένουμε δέκα λεπτά μήπως σχηματιστεί πλειοψηφία ,ενημερώθηκε το σώμα ότι τρία άτομα από την αξιωματική αντιπολίτευση ,ειδοποίησαν ότι λόγω εργασίας απουσιάζουν. Οι πληροφορίες μου αλλά και η σύμπτωση ,ας μου επιτραπεί να αμφιβάλω και θα πω και κάτι που ταιριάζει με την ιδεολογία την δική μου.  Αυτή η στάση της αντιπολίτευσης είναι ’’πορδή’’ εν ώρα μάχης. Και με το πέρδεσται δεν παράγουμε ούτε πολιτική ούτε έργο.
    Θέλω να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο ότι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας, μπορεί να έρθει προς έγκριση, μία, δύο, τρεις και δεκατρείς φορές. Αρκεί να έρθει πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, του οποίου αποτελεί δομικό του στοιχείο.
    Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, επικαλούμενη και τη διεξαγωγή των εκλογών, ζήτησε από την κυβέρνηση, την παράταση της προθεσμίας ψήφισης του προϋπολογισμού. Η έγκριση του τεχνικού προγράμματος έρχεται ως θέμα για τρίτη φορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έρθει δεκατρείς φορές. Προηγήθηκε του ερχομού του και επιστολή του κ. Δημάρχου, που απευθύνεται μονάχα σ’
    αυτούς που με την ψήφο τους δεν το ενέκριναν στα δύο προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια.
    Η επιστολή χαρακτηρίζεται, για το ύφος της και το περιεχόμενο, απαράδεκτη.
    Κύριε Δήμαρχε, να έχετε πάντα υπόψη σας, ότι δεν απευθύνεστε σε υπαλλήλους της εταιρείας σας.
    Κύριε Δήμαρχε, δεν έγιναν τρεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του τεχνικού προγράμματος, όπως λέτε στην επιστολή, τονίζοντας μάλιστα ότι η πρώτη συνεδρίασή του είχε απαρτία.
    Σας διαψεύδει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που βρίσκεται στο φάκελο του θέματος που συζητάμε.
    Κύριε Δήμαρχε, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει, όταν κατά την έναρξη της συνεδρίασής του παραβρίσκονται τουλάχιστον 14 δημοτικοί σύμβουλοι.  Μετά την διαπίστωση της ύπαρξης των 14 δημοτικών συμβούλων, αν αποχωρήσουν κάποιοι από αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει και συζητεί θέματα με παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους, λιγότερους και από 14.
    Όταν ήρθατε με καθυστέρηση κ. Δήμαρχε, βρεθήκαμε στην αίθουσα συνεδρίασης, ύστερα από πρόσκληση του κ. Προέδρου, μονάχα 8 Δημοτικοί σύμβουλοι. Οι οκτώ Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν συνιστούν πλειοψηφία. Βέβαια πριν έρθετε, ήμασταν έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων περισσότεροι από 14. Η αργοπορία σας ήταν αυτή που ανάγκασε πολλούς να αποχωρήσουν,
    αφού διαπίστωσαν με τα αυτιά τους, ότι δεν απαντούσατε στις επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις του κ. Αντιδημάρχου.
    Εάν τα δεδομένα είναι όπως τα λέτε στην επιστολή, γιατί δεν συζητήθηκε η έγκρισή του, μιας και από τους οκτώ παρόντες δημοτικούς συμβούλους, οι περισσότεροι ήταν υποστηριχτές της έγκρισής του; Μήπως δεν θέλατε να περάσει η έγκρισή του, που δεν το πιστεύω, ή στην επιστολή εν αγνοία σας λέτε ψέματα.
    Δεν είναι του χαρακτήρα μου να αποκαλώ, όπως αποκάλεσε ένας κύριος που έχει μπόι και μουστάκι, έναν άλλο κύριο που τυγχάνει να είναι κοντότερος του και χωρίς μουστάκι.
    Πριν την επιστολή – έγγραφο κ. Δήμαρχε, να κάνατε προσυμβούλιο με όλους τους συμβούλους της παράταξής σας, όπως κάνατε και όταν ξεκινήσατε τη θητεία σας.
    Στο προσυμβούλιο θα δίνατε τις προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων και θα τους λέγατε να συντάξουν αυτοί το τεχνικό πρόγραμμα, αν δεν μπορούσατε να βρείτε μια κοινή συνισταμένη.
    Δεν το κάνατε όμως.
    Και δεν το κάνατε ούτε με τους δύο συναδέλφους της παράταξής σας, που το ψήφισαν και που είναι με την πλευρά των ανταρτών σε εισαγωγικά, μιας και υπέγραψαν τη γνωστή επιστολή των έντεκα.
    Θα μπορούσατε κ. Δήμαρχε να στείλετε επιστολή ή να παίρνατε τηλέφωνο στην αντιπολίτευση, ώστε να καταρτίζαμε από κοινού τεχνικό πρόγραμμα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, στη δημιουργία Δημοτικής εξουσίας άλλου ύφους και ήθους.
    Σας τα λέω αυτά κ. Δήμαρχε, γιατί εσείς στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προς κατάπληξη των περισσότερων από εμάς, ομολογήσατε ότι δεν μπλεχτήκατε στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και ότι αυτή ήταν έργο της τεχνικής υπηρεσίας, αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων.
    Αυτό αποτελεί πανελλαδική πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει Δήμαρχος στην Ελλάδα, που να μην βάζει την σφραγίδα του στην κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος.Μα κ. Δήμαρχε, με πρόγραμμα κατεβήκαμε όλες οι Δημοτικές παρατάξεις και διεκδικήσαμε τη Δημαρχία και το τεχνικό πρόγραμμα είναι η απόδειξη της υλοποίησής του. Πως θα το υλοποιήσετε κ. Δήμαρχε, όταν λέτε ότι δεν μπλέκεστε στην κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος;  Τώρα για το προς έγκριση τεχνικό πρόγραμμα, ως προς το περιεχόμενό του, βλέπω πλιθιά και κεραμίδια, ριγμένα άτακτα στις σελίδες του. Είπα και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ότι όταν αυτό το πάρει κάποιος στα χέρια του και το διαβάσει, το μελετήσει με προσοχή, δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε συμπέρασμα, για το που ρίχνει το βάρος η Δημοτική Αρχή. Από την πλευρά μας υποσχεθήκαμε προεκλογικά, ότι οι αγροτικοί δρόμοι θα προσπαθήσουμε να τους κάνουμε προσπελάσιμους καθ΄όλη την διάρκεια του έτους έτσι ώστε οι δημότες μας να εκτελούν ανεμπόδιστα τις αγροτικές τους εργασίες.
    Επίσης προτείνουμε την ασφαλτόστρωση –τσιμεντόστρωση των δρόμων που βρίσκονται μέσα στο σχέδιο της κάθε τοπικής κοινότητας και την συντήρηση τους  Αυτά τα δύο έργα θα βοηθήσουν και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου να ανταποκριθεί έγκαιρα στην σύνταξη των απαραιτήτων μελετών γιατί οι δρόμοι αυτοί περιλαμβάνουν ομοειδείς εργασίες. Η θέση μου στο θέμα της έγκρισης του τεχνικού προγράμματος δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι είμαι αντιπολίτευση και ως αντιπολίτευση  «υποχρεούμαι» να το καταψηφίσω ,ούτε έχει να κάνει και με την σχέση που
    έχω αναπτύξει με τον κ. Δήμαρχο και με σας.
    Έχει να κάνει με το ότι ενώ πέρασε πάνω από ένας χρόνος τα πεπραγμένα σας κ. Δήμαρχε κατά γενική ομολογία κρίνονται ανεπαρκή.  Γι αυτό άλλωστε δεν κάνατε κι απολογισμό για το τι υλοποιήσατε από το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2015,αλλά προ πάντων έχει να κάνει η στάση μου και με την εξυπηρέτηση των δημοτών μας
    Ελπίζω κ. Δήμαρχε να απαλλαγείτε από τον εγωισμό που σας διακρίνει, πίστευα, νόμιζα, υπολόγιζα, αλλά όχι και τόσο, αλλά εσείς στη γκορτσιά έχετε το σύνορο και να συμβάλλετε στην κατάρτιση ενός νέου διαμορφωμένου τεχνικού προγράμματος, ώστε να τύχει της έγκρισης.
    Από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει φανεί διάθεση συνεργασίας από πολλούς συμβούλους της παράταξής σας που ψήφισαν όχι. Το παρόν τεχνικό πρόγραμμα δεν θα το ψηφίσω.

    Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κουκουρίκος Ηλίας και είπε: «Κύριε Δήμαρχε ,οι προτάσεις των δημοτικών συμβούλων που δεν είχαν ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα στην 1η συνεδρίαση που έγινε  είναι καταγεγραμμένες όλες στα πρακτικά.
    Είχατε την δυνατότητα μέσα από αυτά τα πρακτικά αν είχατε καλή διάθεση να συμπεριλάβετε κάποια από αυτά τα έργα και να φέρετε τροποποιημένο το τεχνικό πρόγραμμα στην επόμενη συνεδρίαση ούτως ώστε να εγκριθεί και να μην είχαμε αυτά τα προβλήματα.
    Προφανώς δεν το κάνατε γιατί έχετε τους λόγους σας. Το τελευταίο τρίμηνο η κατάσταση στο Δήμο μας είναι εκρηκτική με τους συμβούλους της παράταξης μας. Θα κάνω έκλυση. Θα σας παρακαλέσω όλους να χαμηλώσουμε τους τόνους.
    Πρώτος κ. Δήμαρχε πρέπει να κάνετε ένα βήμα μπροστά εσείς και είμαι σίγουρος ότι και οι υπόλοιποι θα κάνουν το ίδιο. Εγώ προσωπικά θα κάνω δύο βήματα πίσω αρκεί εσείς να κάνετε το πρώτο βήμα. Οι εγωισμοί και τα προσωπικά παιχνίδια δεν έχουν θέση στο Δήμο. Δεν έχουν θέση στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αυτά μπορεί να τα κάνει ο καθένας μας στο σπίτι του, στην οικογένεια του ,στο μαγαζί του, στην επιχείρηση του, όχι εδώ μέσα. Κάνω έκλυση να κάνετε ένα βήμα μπροστά. Βάλτε μερικά από τα έργα που έχουν προταθεί και να είστε σίγουρος ότι κανείς δεν θα έχει αντίρρηση να ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός μας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους συνδημότες μας οι οποίοι θέλουν να βλέπουν να παράγεται έργο αλλά δυστυχώς ή πραγματικότητα τους έχει απογοητεύσει.

    Παναγιώτου Κω/νος: Η επιστολή που μας εστάλη με έθιξε σαν προσωπικότητα ,γιατί κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει δικαίωμα είτε να ψηφίσει είτε να μην ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα.
    Προτάσεις έχουν κατατεθεί και αναφέρονται στην 139 και 149/2015 αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου.
    Συγκεκριμένες προτάσεις για την δημοτική ενότητα Νηλέως. Δεν λέω ότι δεν με ενδιαφέρουν οι υπόλοιπες δημοτικές ενότητες απλά ξέρω τα προβλήματα της δημοτικής ενότητας που ζω.
    Δεν είδα καμία πρόθεση από τον Δήμαρχο να αλλάξει κάποια πράγματα. Ούτε το στοιχειώδες που ειπώθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους ότι στο τεχνικό πρόγραμμα δεν έχουν συμπεριληφθεί το Σπαθάρι και τα Καλύβια .Ούτε καν μια κίνηση καλής θέλησης για να πω ότι θα το ψηφίσω.
    Δεν με αντιπροσωπεύει ως τεχνικό πρόγραμμα ,δεν έχει γίνει καμία αλλαγή και πάλι δεν θα το ψηφίσω.

    Αρβανίτης Παναγιώτης: Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι ήμασταν συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι, Έχουν καταγραφεί στα πρακτικά και όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει και να τα δει. Δεν είμαστε ακραίοι απλά διατυπώσαμε την πρόταση μας. Είπαμε ότι είναι ανεπίτρεπτο να μένει εκτός τεχνικού προγράμματος το Σπαθάρι και να μην διατίθεται έστω και ένα ευρώ ,γιατί είναι έξω από το κλίμα του Καλλικράτη. Κανένα έργο στο Σπαθάρι δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε  έργο της ΔΕΥΑΜΛΑΑ γιατί το κάθε δημοτικό διαμέρισμα πρέπει να έχει συμμετοχή από την ΣΑΤΑ .Αν γίνουν έργα της ΔΕΥΑΜΛΑΑ στο Σπαθάρι ή αλλού δεν επηρεάζουν το τεχνικό πρόγραμμα.
    Θα αναφέρω και μια άλλη υποχρεωτική αλλαγή και θα την ονομάσω έτσι γιατί δεν είναι με το γράμμα του νόμου και αναφέρομαι στο γεγονός ότι επειδή είμαστε στον Καλλικράτη όλα τα ομοειδή έργα ,όπως κλασικό παράδειγμα οι τσιμεντοστρώσεις δεν πρέπει να είναι κατατμημένες. Δεν
    μπορούμε να πούμε δηλαδή τσιμεντόστρωση Στροφιλιάς, τσιμεντόστρωση Φαράκλας, τσιμεντόστρωση Προκόπι, πρέπει να είναι ένα ενιαίο έργο για να εγκριθεί από την Περιφέρεια.
    Ένα άλλο θέμα που θέσαμε είναι αυτό της Βλαχιάς με ποσό 5.000 ευρώ, σ΄ένα μέρος που πέφτουν βράχια από εκατό μέτρα ύψος ,ένα έργο της τάξης των 70.000 ευρώ ,να γίνει μια προσπάθεια να υλοποιηθεί η υπόσχεση που έδωσε ο Περιφερειάρχης να γίνει το έργο. Είμαστε τυχεροί που δεν
    έχουμε θρηνήσει θύματα.
    Όσο αφορά το Μαντούδι τα 8.000 ευρώ είναι λεφτά πεταμένα. Κάθε ποσό που βγαίνει από την ΣΑΤΑ των 219.000 ευρώ θα πρέπει να πηγαίνει σε ένα λειτουργικό έργο και να μην είναι ένα έργο απλώς για το έργο. Είναι απαραίτητο ανά τρίμηνο να γίνεται έλεγχος του τεχνικού προγράμματος ,ώστε ο κάθε πρόεδρος τοπικής κοινότητας να ξέρει πότε θα γίνουν έργα στο χωριό του. Αν γίνουν αλλαγές πιστεύω ότι θα υπερψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα. Θα μπορούσαν να γίνουν κι άλλα έργα όπως η περίπτωση διάνοιξης δρόμου στην Στροφυλιά και το Προκόπι που είναι εκτός σχεδίου πόλεως και αποτελεί αναπτυξιακό έργο.

    Χαλιούλιας Ιωάννης: Έχει ψηφιστεί στο τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΜΛΑΑ με ποσό 10.000 ευρώ για ένα έργο που θα γίνει σίγουρα. Έχω  μιλήσει με τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και δεν είχε καμία αντίρρηση.
    Έχουμε μιλήσει με όλους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και το τεχνικό πρόγραμμα έχει φτιαχτεί σύμφωνα με την γνώμη τους.

    Στέφου Κυριακή: Είναι η Πέμπτη φορά που έρχεται το τεχνικό πρόγραμμα για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν θα απαντήσω σε αιχμές για εσκεμμένη απουσία της Αντιπολίτευσης ,γιατί ο καθένας μας έχει την οικογένεια του και μπορεί να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα και να μην
    έρθει. Είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι αρκετά χρόνια στο Δήμο κι έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το ρόλο μας και το καθήκον μας.  Η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος όπως και η ψήφιση του
    προϋπολογισμού στον οποιονδήποτε Δήμο για μένα προσωπικά είναι πολιτική διαδικασία με πολιτικά μηνύματα.  Όταν το τεχνικό πρόγραμμα δε λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία
    τουλάχιστον της συμπολίτευσης σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Όχι αυτό καθ΄ αυτό στο τεχνικό πρόγραμμα αλλά στην σύμπνοια ,την ομόνοια ανάμεσα στα μέλη της παράταξης που έχει την ευθύνη διοίκησης του Δήμου.
    Το να εγκαλούνται οι σύμβουλοι για τις αποφάσεις τους αν είναι θετικοί ή αρνητικοί ,το να εκβιάζονται συναισθηματικά με πρόσχημα τους προέδρους και για έργα που δεν πρόκειται να γίνουν δεν είναι σωστό. Η πραγματικότητα είναι μία και την γνωρίζουν πλέον όλοι, είναι πλέον ορατή. Θα πρέπει να την δουν τα μέλη της παράταξης που κυβερνούν τον Δήμο και να αποφασίσουν για το καλό του Δήμου και με βάση τον όρκο που έδωσαν όταν ορκίστηκαν.
    Η όλη κατάσταση μου θυμίζει το παραμύθι ‘’τα καινούργια ρούχα του βασιλιά’’ .Όλοι έβλεπαν τι συμβαίνει κανείς δεν το έλεγε. Η πραγματικότητα κ. Δήμαρχε είναι αυτή ,ο βασιλιάς είναι γυμνός. Φροντίστε ή να τον ντύσετε ή να σταματήσετε να τον περιφέρετε.

    Ο Δήμαρχος πήρε το λόγο στη συνέχεια και είπε:
    «Τα όσα λέχθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα. Εκφράζουν ευσεβείς πόθους του καθενός .Παραποιημένα πράγματα που δεν έχουν σχέση με την λειτουργία του Δήμου. Όσον αφορά τις φορές που ήρθε για συζήτηση το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο είναι καταχωρημένα στα πρακτικά και ο καθένας μπορεί να τα βρει. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε οτιδήποτε δεν είναι ουσιαστικό για την σημερινή συζήτηση. Παραμένω στην απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής η οποία αποφάσισε ,όπως υποχρεούται από το νόμο κι ελέγχει την διαδικασία υποβολής του τεχνικού προγράμματος.
    Ζήτησε από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να κάνουν τις προτάσεις τους ,να τις ενσωματώσει στο τεχνικό πρόγραμμα προκειμένου να ικανοποιηθούν και να ψηφιστεί. Δεν είναι θέμα του Δημάρχου. Ο Δήμαρχος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες όπως πολύ συγκεκριμένες είναι οι αρμοδιότητες του κορυφαίου οργάνου του Δήμου που είναι το δημοτικό συμβούλιο.
    Σας επισημαίνω ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο ,το τεχνικό πρόγραμμα που υποβάλλεται από την εκτελεστική επιτροπή να το διαμορφώσει όπως θέλει στην αίθουσα αυτή, να κάνει τις προτάσεις, τις προσθήκες ,τις αφαιρέσεις και να τελειώνει. Δεν δικαιούται ο Δήμαρχος να αναθεωρήσει το τεχνικό πρόγραμμα.
    Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να υπάρχει ο σημερινός Δήμαρχος, αλλά δυστυχώς για σας η θητεία των πέντε ετών ,εφ΄όσον ο θεός μας δίνει ζωή, επιβάλει να είμαστε συντροφιά. Εδώ θα είμαστε για τα υπόλοιπα συμπληρωμένα πέντε χρόνια και θα λειτουργήσουμε. Όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί , να κάνει κάτι άλλο.
    Σ΄αυτό το σημερινό συμβούλιο θα πρέπει να αναφερθούν οι προτάσεις που ζητήθηκαν εγγράφως από την εκτελεστική επιτροπή ,να συμπεριληφθούν και να τελειώνει το θέμα. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα προσωπικά θα το σεβαστώ.
    Καλώ το δημοτικό συμβούλιο που συγκέντρωσε όλες τις προτάσεις των δημοτικών συμβούλων να τις συζητήσει και να γνωμοδοτήσει.
    Έχετε υπόψη σας ότι ως αιρετοί δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι, σας υπενθυμίζω τις διατάξεις νόμου ότι οι αιρετοί διέπονται από τους κανονισμούς λειτουργίας κι εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.
    Να ενσωματώσετε στο τεχνικό πρόγραμμα όποιες απόψεις υπάρχουν, να διευθετηθούν τώρα ώστε να ψηφιστεί.

    Κουκουρίκος Ηλίας : Είναι καταγεγραμμένες όλες οι προτάσεις των δημοτικών συμβούλων κι αυτό που κάνετε κ. Δήμαρχε είναι τρικ για να εκθέσετε όλους αυτούς που δεν έχουν ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα. Ο Δήμος δεν είναι τρικ και κόλπα. Οι προτάσεις υπήρχαν. Έκανα προηγουμένως προσπάθεια να τα βρούμε ,αντίθετα εσείς με τον υβριστικό λόγο σας τα διαλύεται όλα. Κάνω πρόταση αν ένα μέρος των προτάσεων που υποβλήθηκαν ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχει κανείς που να έχει αντίρρηση νατο ψηφίσει;
    Θα πρωτοτυπήσω και θα ψηφίσω το τεχνικό πρόγραμμα και ξέρετε γιατί απλά για να μην δώσω σε κανέναν το άλλοθι να επικαλεστεί ότι κάποια συμμορία συμβούλων ,ή όπως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισθεί , εμποδίζουν τον κ. Δήμαρχο να κάνει έργα στο Δήμο, μη ψηφίζοντας το τεχνικό
    πρόγραμμα. Δεν θα δώσω αυτή τη δυνατότητα κι αυτή τη χαρά.

    Αρβανίτης Παναγιώτης: Το όργανο που διοικεί το Δήμο είναι το δημοτικό συμβούλιο. Ότι λέγεται στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να παίρνεται σοβαρά υπόψη. Οι προτάσεις που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο είτε γραπτές είτε προφορικές είναι προτάσεις. Είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά και θεωρούνται προτάσεις και δεν χρειάζονται τελεσίγραφα.

    ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
    Δέκα έξη ψήφοι -16- ,αρνητικοί ως προς την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος έτους 2016 και συγκεκριμένα : Γιαννιός Κων/νος, Δανέλης Ιωάννης, Αρβανίτης Παναγιώτης, Χατζής Ανδρέας, Σκομπρής Νικόλαος, Τάρλας Κυριάκος , Βούλγαρης Αναστάσιος, Αλατζάς Ευάγγελος ,Παναγιώτου
    Κων/νος, Στεργίου Ιωάννης ,Στέφου Κυριακή , Καντζούρας Ιωάννης, Μουργιάς Ιωάννης , Ψαρρού Ελπίδα, Φλώκου- Κωνσταντάκη Σοφία, Παζάρας Βασίλειος,

    Επτά -7-ψήφοι, θετικοί ως προς την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος
    και συγκεκριμένα: Κατσούρας Δημήτριος ,Παληός Ευστράτιος ,Γεωργάκαινα Ελένη, Χαλιούλιας Ιωάννης, Κουτσουράς Σταύρος, ,Σεσοντή Μαρία, Κουκουρίκος Ηλίας
    Μία -1- ψήφος λευκό : Αλεξίου Δημήτριος

    Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
    Δεν εγκρίνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης- Αγ. Άννας, οικονομικού έτους 2016.


    _________________________

     

    Πως κρίνεις την στάση των 9 σε ότι αφορά την συνεχιζόμενη καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου;


    Τo Tεχνικό Πρόγραμμα  2016 που απορίφθηκε

    Mars creative construct image from Blogs Just In






    0 Σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
    Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
    ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.