powered by Surfing Waves

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δοθεί άμεσα από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση στους βαμβαπαραγωγούς του δήμου και να αρθεί το πλαφόν των 140 κιλών

Έντονες βροχοπτώσεις  τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο εμπόδισαν την συγκομιδή βαμβακιού στο δήμο και μείωσαν την παραγωγή .


Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δοθεί άμεσα από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση της παραγωγής και να εξασφαλισθεί η συνδεδεμένη επιδότηση βάμβακος για όλους τους βαμβακοκαλλιεργητές ανεξάρτητα της ποσότητας παραγωγής βαμβακιού ανά στρέμμα προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν τα αγροτεμάχια για την καλλιεργητική περίοδο 2016.
Η απόφαση να σταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Ευβοίας και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος

Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου πού εισηγήθηκε το θέμα: Στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης — Αγίας Άννας καλλιεργούνται κάθε έτος περίπου 6.000 στρέμματα με βαμβάκι. Κατά την φετινή χρονιά και λίγο πριν την συγκομιδή του βαμβακιού, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η περιοχή δέχθηκε έντονες βροχοπτώσεις. Αυτές είχαν ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής καθώς και μη δυνατότητα συγκομιδής αυτής σε πολλά αγροτεμάχια, αφού αυτά είναι ακόμη και σήμερα καλυμμένα με νερό.
Για την καλλιέργεια βάμβακος οι αγρότες λαμβάνουν κάθε έτος τη στρεμματική επιδότηση και τη συνδεδεμένη επιδότηση βάμβακος. Ηστρεμματική επιδότηση έχει να κάνει με τα στρέμματα που καλλιεργούνται και η συνδεδεμένη επιδότηση βάμβακος έχει να κάνει με την ποσότητα της παραγωγής η οποία θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 140 κιλά βαμβάκι ανά στρέμμα. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που παρατηρήθηκαν όπως έχουμε αναφέρει, υπάρχει μείωση της παραγωγής, η οποία φτάνει κατά μέσο όρο μέχρι και το 50% αυτής. Πολλοί από τους παραγωγούς δεν θα μπορέσουν να φτάσουν την ποσότητα των 140 κιλών βαμβάκι ανά στρέμμα, με συνέπεια να μην λάβουν καθόλου τη συνδεδεμένη επιδότηση βάμβακος.
Επειδή η βαμβακοκαλλιέργεια είναι η κύρια καλλιέργεια για την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως οι αγρότες θα βρεθούν στην δυσάρεστη κατάσταση να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, που έχουν να κάνουν με την πληρωμή των καλλιεργητικών δανείων, των αγροτικών εφοδίων, των ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών υποχρεώσεων και των ενοικίων για τα αγροτεμάχια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και για να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν τα αγροτεμάχια για την καλλιεργητική περίοδο 2016 παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί άμεσα από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση της παραγωγής και να εξασφαλισθεί η συνδεδεμένη επιδότηση βάμβακος για όλους τους βαμβακοκαλλιεργητές ανεξάρτητα της ποσότητας παραγωγής βαμβακιού ανά στρέμμα.



Παρόμοια προβλήματα υπήρξαν και στο Διδυμοτειχο όπου η Ενωση Αγρ. Συνεταιρισμών  έστειλε  το θέμα στην Βουλή


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.