Τα δημοσιευμένα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου επιβεβαιώνουν την ανακοίνωση του συλλόγου Kireas.org για τον εορτασμό των 2.000 σφαγιασθέντων.
Στις 25/4/13 το Δημοτικό Συμβούλιο στις αποφάσισε ομόφωνα να καθιερώσει την 23η Ιουλίου εκάστου έτους, ως επετειακή εορτή του Δήμου στη Δημοτική Ενότητα Κηρέως ως «Ημέρα πένθους και μνήμης του Ματωμένου Καλοκαιριού». Επίσης να φιλοτεχνηθεί και να ανεγερθεί Μνημείο των θυμάτων της σφαγής, της αιχμαλωσίας , της εξοντώσεως, αλλά και των ηρωικώς αγωνισαμένων Καπετάν Λιάκου και λοιπών πεσόντων Μαντουδιανών. Να επιλεγεί ως τόπος ανεγέρσεως του Μνημείου, χώρος εντός της κωμοπόλεως Μαντουδίου, προσβάσιμος στους κατοίκους και επισκέπτες, προφυλασσόμενος και αν είναι δυνατόν να συσχετίζεται με τα γεγονότα της σφαγής (όπως πλησίον της γέφυρας, προαύλιο νέου Δημοτικού Σχολείου, θέση «Πέρα Μύλος» κλπ). Η επιτροπή να επιμεληθεί την προσεκτική σύνταξη, έκταση και ύφος του επιτυμβογραφήματος στην αντιπροσωπευτικότερη μορφή.
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε με ψήφο τις παρακατω τοπικές επετείους:
Η κατ’έτος (από το 2001) ιστορική εορτή του Ήρωα Αγγελή Γοβιού, να τελείται στην Λίμνη την 1η Ιουλίου (ή την Κυριακή που ακολουθεί την 1η Ιουλίου), ημέρα ανακήρυξης του ως Γενικού αρχηγού του Ευβοϊκού Αγώνα (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αρ.89/2001), ως επετειακή γιορτή του Δήμου στη Δημοτική ενότητα Ελυμνίων.
Η κατ’έτος (από το 2011) πολιτιστική εκδήλωση «Μνήμη Ηρωίδας Μπολοβίναινας» να καθιερωθεί κάθε 27 Ιουλίου στην Αγία Άννα και στη θέση του μνημείου απέναντι από το βράχο της Μπολοβίναινας, ως επετειακή γιορτή του Δήμου στη Δημοτική ενότητα Νηλέως
.
Η κατ’ έτος (από το τέλος της δεκαετίας το 1970) θρησκευτική – πολιτιστική εκδήλωση «Ημέρα μνήμης Σφαγιασθέντων Αχλαδιωτών» που τελείται στις 23 Αυγούστου στη θέση Πρασίδι , ως επετειακή εορτή του Δήμου στην Δημοτική Ενότητα Νηλέως.
Η ιστορική επέτειος εκτέλεσης της Εθνικής Ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη (8 Σεπτεμβρίου 1944) να τελείται στην γενέτειρα της Ηρωίδας, Λίμνη, την αυτή ημερομηνία –την συμπίπτουσα με τον Θρησκευτικό εορτασμό (και πανηγύρι) της πολιούχου «Παναγιάς Λιμνιάς» ως επετειακή γιορτή του Δήμου στη Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων(Λίμνη) (Το τελετουργικό της γιορτής ,που θα αποτελέσει βελτίωση της έως σήμερα άτυπης κατάθεσης «κάποιων» στεφάνων, θα επεξεργαστεί η Επιτροπή και το Επιτελείο του Δήμου)
Τα πρακτικά της συνεδρίασης
κ. Τζαχρήστος: Κύριοι σύμβουλοι, στις 25-4-12 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, συνέστησε την Επιτροπή Διερεύνησης των Ιστορικών γεγονότων της περιοχής μας, αποτελούμενη από τον Χρήστο Τζαχρήστο, ως πρόεδρο και τους Άγγελο Ριτσώνη, Δημήτρη Αποστόλου, Κωνσταντίνο Βέττα και Χρήστο Παπαστάμο ως μέλη.
Η επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 12-6-12 στο Δημαρχείο της Λίμνης. Στην συνεδρίαση αυτή δεν παρευρέθει ο κ. Παπαστάμος λόγω ασθενείας. Η σύσκεψη αυτή αφορούσε κυρίως το τοπικό επετειολόγιο ιστορικών γεγονότων της επανάστασης του 1821 στην έκταση του νεοσυσταθέντος Καλλικρατικού Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, επετείους που εως τώρα εορτάζονταν από ετών, είτε επίσημα, είτε περιορισμένα θρησκευτικά και πολιτιστικά, είτε δεν εορτάζονταν καν.
Το ενδιαφέρον , ωστόσο, εστράφη στα τραγικά γεγονότα του θέρους του 1823, κατά την φοβερή επέλαση του Γιουσούφ Μπερκόφτσαλη Πασά, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου εκείνου του έτους στη Βόρεια Εύβοια. Τότε πέραν των 150 χωριών και κωμοπόλεων που καταστράφηκαν, των βουνών και δασών που εκάησαν και των πάμπολλων Ευβοαίων που αιχμαλωτίστηκαν, το αρχικό μένος των Τούρκων έπεσε με αφάνταστη αγριότητα κατά του χωριού Αχμέτ Αγά (σημερινό Προκόπιο) και κατά της σημαντικής κωμόπολης του Μαντουδίου και των χωρίων του. Αναφορές της εποχής μιλούν για 2.000 αιχμαλωτισθέντες, σφαγιασθέντες, εξανδραποδισθέντες και εν γένει θανατωθέντες φρικτά . Η ροή των 180 χρόνων από την απελευθέρωση της Εύβοιας και του Ελληνικού κράτους, έως σήμερα, δεν ευνόησε την ανέγερση ενός παυσίλυπου και τιμητικού μνημείου στα θύματα αυτού του φοβερού ολοκαυτώματος. Η Επιτροπή αποδεχόμενη την πρόταση του προέδρου κ. Χρήστου Τζαχρήστου, αποφάσισε την διενέργεια ιστορικής έρευνας και την σύνταξη εκθέσεως με αποδεικτικά στοιχεία (έγγραφα κλπ ιστορικά στοιχεία) και ανέθεσε την εν λόγω έρευνα στο μέλος της επιτροπής και συγγραφέα του ιστορικού βιβλίου «Μαντούδι – Το χρονικό ενός τόπου» κ. Κώστα Βέττα.
Προς το σκοπό αυτό ο κ. Βέττας , ερεύνησε ενδελεχώς και σχολαστικά τα επίσημα ιστορικά κείμενα, ιστοριοδιφικά μελετήματα και έγκυρη βιβλιογραφία της εποχής , συνέταξε συνοπτική μελέτη 6,5 δακτυλογραφημένων σελίδων και την παραπεμπτική βιβλιογραφία, την οποία και κατέθεσε με πολλά πρόσθετα προφορικά επεξηγηματικά στοιχεία, στην δεύτερη σύσκεψη της επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2012. Στην σύσκεψη αυτή η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψιν την εμπεριστατωμένη μελέτη του κ. Βέττα, αλλά και των δικών της επιπροσθέτων στοιχείων , απεφάνθη ότι :
Η κατ’έτος (από το 2001) ιστορική εορτή του Ήρωα Αγγελή Γοβιού, να τελείται στην Λίμνη την 1η Ιουλίου (ή την Κυριακή που ακολουθεί την 1η Ιουλίου), ημέρα ανακήρυξης του ως Γενικού αρχηγού του Ευβοϊκού Αγώνα (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αρ.89/2001), ως επετειακή γιορτή του Δήμου στη Δημοτική ενότητα Ελυμνίων.
Η κατ’έτος (από το 2011) πολιτιστική εκδήλωση «Μνήμη Ηρωίδας Μπολοβίναινας» να καθιερωθεί κάθε 27 Ιουλίου στην Αγία Άννα και στη θέση του μνημείου απέναντι από το βράχο της Μπολοβίναινας, ως επετειακή γιορτή του Δήμου στη Δημοτική ενότητα Νηλέως .
Η κατ’ έτος (από το τέλος της δεκαετίας το 1970) θρησκευτική – πολιτιστική εκδήλωση «Ημέρα μνήμης Σφαγιασθέντων Αχλαδιωτών» που τελείται στις 23 Αυγούστου στη θέση Πρασίδι , ως επετειακή εορτή του Δήμου στην Δημοτική Ενότητα Νηλέως.
Η ιστορική επέτειος εκτέλεσης της Εθνικής Ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη(8 Σεπτεμβρίου 1944) να τελείται στην γενέτειρα της Ηρωίδας, Λίμνη, την αυτή ημερομηνία –την συμπίπτουσα με τον Θρησκευτικό εορτασμό (και πανηγύρι) της πολιούχου «Παναγιάς Λιμνιάς» ως επετειακή γιορτή του Δήμου στη Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων(Λίμνη) (Το τελετουργικό της γιορτής ,που θα αποτελέσει βελτίωση της έως σήμερα άτυπης κατάθεσης «κάποιων» στεφάνων, θα επεξεργαστεί η Επιτροπή και το Επιτελείο του Δήμου)
Η 23η Ιουλίου εκάστου έτους, να καθιερωθεί ως επετειακή εορτή του Δήμου στη Δημοτική Ενότητα Κηρέως ως «Ημέρα πένθους και μνήμης του Ματωμένου Καλοκαιριού». Επίσης να φιλοτεχνηθεί και να ανεγερθεί Μνημείο των θυμάτων της σφαγής, της αιχμαλωσίας , της εξοντώσεως, αλλά και των
ηρωικώς αγωνισαμένων Καπετάν Λιάκου και λοιπών πεσόντων Μαντουδιανών.
Να επιλεγεί ως τόπος ανεγέρσεως του Μνημείου, χώρος εντός της κωμοπόλεως Μαντουδίου, προσβάσιμος στους κατοίκους και επισκέπτες, προφυλασσόμενος και αν είναι δυνατόν να συσχετίζεται με τα γεγονότα της σφαγής (όπως πλησίον της γέφυρας, προαύλιο νέου Δημοτικού Σχολείου, θέση «Πέρα Μύλος» κλπ).
Η επιτροπή να επιμεληθεί την προσεκτική σύνταξη, έκταση και ύφος του επιτυμβογραφήματος στην αντιπροσωπευτικότερη μορφή. Τα ανωτέρω επικυρώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής στις 5 Απριλίου 2013.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.