powered by Surfing Waves

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων διατηρεί όλες τις αρμοδιότητες των Δήμων και τους εξασφαλίζει επιπλέον πόρους


Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, διατηρεί όλες τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ και τους εξασφαλίζει επιπλέον πόρους – επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του, με αφορμή το συνέδριο της ΚΕΔΕ και την παραφιλολογία που διαπιστώνει να έχει αναπτυχθεί.

Σε σχετική δήλωσή του ενόψει του συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζει: «Όπως έχουμε ήδη δείξει, επιδιώκουμε τη στενή συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να υλοποιηθούν τη νέα περίοδο έργα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται βέβαια από όλες τις πλευρές πνεύμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, αντί να προτάσσονται μικροπολιτικές επιδιώξεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας έχει ως εξής:

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο χαιρετίζουμε, και μια παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή με πολύ ευρεία πλειοψηφία, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Ο νέος νόμος δεν αφαιρεί καμία αρμοδιότητα από τους Δήμους. Οι Δήμοι είναι, στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ο μόνος αρμόδιος φορέας τόσο για την έκδοση της βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία όσο και για τη διαχείριση της γνωστοποίησης έναρξης οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ).
  • Με τον νέο νόμο, χάρη στις τελικές αλλαγές που επήλθαν, τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης αυξάνονται σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς το 50% των επιβαλλόμενων προστίμων και το 80% των εισπραττόμενων παραβόλων αποδίδεται στους ίδιους τους ΟΤΑ. Τις ρυθμίσεις αυτές σε όφελος των Δήμων της χώρας, τις οποίες υιοθέτησε το Υπουργείο Οικονομίας, καταψήφισε δυστυχώς η αντιπολίτευση.
  • Στο νέο θεσμικό πλαίσιο, το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζεται πολύ αποτελεσματικότερα, καθώς μια γραφειοκρατική διαδικασία τυπικής αδειοδότησης εκ των προτέρων αντικαθίσταται (για δραστηριότητες χαμηλού σχετικά κινδύνου) από ένα σύστημα ουσιαστικών ελέγχων στην πραγματική λειτουργία των επιχειρήσεων.
  • Στην τελική μορφή του νόμου ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις των φορέων, όπως του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οπότε, όπως αναγνώρισαν οι ίδιοι αυτοί φορείς, άρθηκαν οι επιφυλάξεις ως προς το αν διασφαλίζονται ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά και η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι προσανατολισμένη στη στενή συνεργασία με τους Δήμους της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο:
  • Εκδόθηκε τον Μάιο του 2016 η Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση των Δήμων, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων (μικρών, ορεινών, νησιωτικών), ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ. Ικανοποιήθηκε με αυτό τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα των Δήμων της χώρας.
  • Έχει προχωρήσει σημαντικά η προτυποποίηση μελετών για τους ΟΤΑ, από την ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε για αυτό το σκοπό από το Υπουργείο Οικονομίας, την ΕΕΤΑΑ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Από το τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τις Υποδομές (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), έχουν ήδη προκηρυχθεί προσκλήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους. Το επόμενο διάστημα, θα εκδοθούν επιπλέον (από τα Περιφερειακά Προγράμματα, με εκχώρηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ) προσκλήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ για διαχείριση απορριμμάτων και αστικών λυμάτων, που επίσης θα υλοποιηθούν από τους Δήμους.
  • Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υποστήριξης των Δήμων της χώρας, το Υπουργείο Οικονομίας προωθεί τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου τοπικών εμπειρογνωμόνων για την παροχή επιτόπιας εξειδικευμένης τεχνικής υποστήριξης στους Δήμους σχετικά με έργα περιβάλλοντος.
  • Το επόμενο διάστημα, οι Δήμοι θα υλοποιήσουν μια πλειάδα έργων, με βασικό εργαλείο τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε: «Όπως έχουμε ήδη δείξει, επιδιώκουμε τη στενή συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να υλοποιηθούν τη νέα περίοδο έργα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Για το σκοπό αυτό απαιτείται βέβαια από όλες τις πλευρές πνεύμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, αντί να προτάσσονται μικροπολιτικές επιδιώξεις».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.