powered by Surfing Waves

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Σκουρλέτης: Η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης



Το εκλογικό σύστημα είναι από τα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ και ξεκαθάρισε ότι η απλή αναλογική είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αποτελεί πολιτική δέσμευση ότι το 2017 θα είναι το τελευταίο έτος μείωσης των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασιών και συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τη δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι ευαισθησίες και οι προτάσεις, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα σταματήσει και το παράδοξο ένας συνδυασμός που στον πρώτο γύρο παίρνει χαμηλό ποσοστό και κερδίζει στον δεύτερο γύρο να παίρνει και τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου είπε πως με το υπάρχον σύστημα ο πλειοψηφών συνδυασμός δεν έχει πολλές φορές σχέση με την απήχησή του στο εκλογικό σώμα.

Σχολιάζοντας ερώτηση ότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι δεν θα έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε πως είναι σημαντικό ότι με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής «όσοι ενδιαφέρονται για τα τοπικά πράγματα και τον τόπο που ζουν, θα μπορούν να εκφράζονται και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συναθροίζονται πίσω από πρόσωπα-μικρογραφίες της κεντρικής πολιτικής σκηνής χωρίς πολλές φορές να τους ενώνουν κοινά οράματα και προγραμματικές συγκλίσεις.

Μίλησε για μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων αλλά σημείωσε πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων δεν σημαίνει και ότι η χώρα θα μετατραπεί σε ομόσπονδο κράτος δήμων. Θα εντάσσονται σε έναν δημοκρατικό σχεδιασμό, είπε χαρακτηριστικά.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.