Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Προαιρετική η άσκηση ένδικων μέσων από τους δήμους κατά πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων για εργατικές διαφορέςΠροαιρετική θα είναι πλέον η άσκηση ένδικων μέσων από τους δήμους σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών καθώς με διάταξη που ψηφίστηκε αίρεται η υποχρεωτικότητα άσκησης έφεσης σε πρωτόδικες αποφάσεις.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών, με τη διάταξη για τα ένδικα μέσα, δίνεται η δυνατότητα στα αρμόδια όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού να αποφασίζουν την άσκηση ή μη ένδικων βοηθημάτων και μέσων, καθώς και την παραίτηση από ήδη ασκηθέντα. Η διάταξη αφορά εργατικές διαφορές για τις οποίες οι ΟΤΑ εξαναγκάζονταν μέχρι τώρα να εξαντλούν τα ένδικα μέσα, δηλαδή να ασκούν έφεση σε πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων σε βάρος τους, ακόμη κι αν τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ εκτιμούσαν ότι η συνέχιση της δικαστικής αντιπαράθεσης θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να λύσει.

Για να επιτευχθεί αυτό, εκτός των αντικαταστάσεων υφιστάμενων ρυθμίσεων του ν.3852/2010 (για τον «Καλλικράτη») , καταργούνται επίσης το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 72 και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης ιβ’ της παρ. 1 του άρθρου 176, του ίδιου νόμου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΟΤΑ μέχρι τώρα είχαν την ελευθερία να αποφασίζουν για το αν θα επιμείνουν ή όχι στη δικαστική αντιπαράθεση σε δίκες με προμηθευτές, εργολάβους κλπ, αλλά αυτό δεν ίσχυε για τις περιπτώσεις των εργατικών διαφορών. Η διάταξη προβλέπει, προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, εγγυήσεις για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων (για τη μη χρήση ένδικων μέσων), όπως η αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής ή του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου του οικείου ΟΤΑ, η προηγούμενη γνωμοδότηση δικηγόρου και βεβαίως το γεγονός ότι υπάρχει ήδη πρωτόδικη δικαστική κρίση σε βάρος του.

Η διάταξη εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους ΟΤΑ να ρυθμίσουν ακόμη και εξωδικαστικά ορισμένες διαφορές τους, περιορίζοντας οικονομικές απαιτήσεις, ενώ δεν θα επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν προβλεφθεί σε αυτούς τα σχετικά κονδύλια για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, οι ΟΤΑ διατηρούν ακέραιο το δικαίωμά τους να ασκήσουν περαιτέρω ένδικα μέσα, εάν κρίνουν ότι τους συμφέρει.

4 Σχόλια:

Μην ανησυχείτε οι αποστάτες με την παράταξη Στεργίου είχαν καταργήσει αυτή την διάταξη πριν από την Βουλή. Όχι παίζουμε

Α ΡΕ ΚΑΠΑΔΟΚΗ ΜΑΣ ΦΕΣΟΝΗΣ ΑΚΟΜΑ

Αφού πριν την διάταξη αυτή ήταν υποχρεωτική η εξάντληση των ενδίκων μέσων από το Δήμο για τα εργασικά γιατί οι αποστάτες κατηγορούν τον Δήμαρχο ότι " Έκανε ότι μπορούσε με δικαστικά μέσα για να διώξει από το Δήμο άτομα με ειδικές ανάγκες χωρίς όμως να το καταφέρει αφού η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν συμπαραστάτης τους"

του ζητούσαν να παρανομήσει και τον κατηγορούν γιατί αρνήθηκε;

Μη περιμένετε λογική απο τους αποστάτες
τους έχει στριμώξει ο δήμαρχος, τα έχουν
χαμένα, δεν ξέρουν τι κάνουν και που πάνε.
Για αυτό κάνουν αυτές τις μαλ...ες σε βάρος τους.
Νομίζουν ότι με τα ψέματά τους θα μας ξεγελάσουν.
Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας ....οι *******

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.