powered by Surfing Waves

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Τιμήστε επιτέλους τα 2.000 θύματα της σφαγής του 1823 στο Μαντούδι και τα Αχμέτ Αγά



 Από την σελίδα του kireas.org


Τιμήστε επιτέλους τα 2.000 θύματα της σφαγής του 1823 στο Μαντούδι και τα Αχμέτ Αγά


Έχουν περάσει 6 χρόνια από το Μάρτη του 2009  πού ο σύλλογος  Kireas.org για πρώτη φορά ζήτησε από τις τότε Δημοτικές Αρχές να τιμηθούν  μετά από 186 χρόνια οι 2.000 σφαγιασθέντες από τους Οθωμανούς στο Μαντούδι και Αχμετ Αγά (σημερινό Προκόπι).

Το 2013  η Δημοτική Επιτροπή  Διερεύνησης Ιστορικών Γεγονότων επιβεβαίωσε τα στοιχεία που παρουσίασε ο Kireas.org  για την σφαγή.  Στις 25/3/13   το Δημοτικό Συμβούλιο ικανοποίησε μερικά από τα αιτήματα του Kireas.org με την απόφαση  115 /2013  (ΑΔΑ ΒΕΝΕΩΛ5-ΣΕΜ) η οποία καθιέρωσε την  23η Ιουλίου  σαν επετειακή εορτή του Δήμου «Ημέρα πένθους και μνήμης του Ματωμένου Καλοκαιριού» και αποφάσισε την ανέγερση   μνημείου των θυμάτων της σφαγής.   Αντιμετωπίζοντας την ανιστόρητη και πολιτισμικά απαίδευτη αντίδραση της τότε ηγεσίας της  Δ.Ε. Κηρέως, κανένα από τα δυο σκέλη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υλοποιήθηκε.  Μνημείο δεν ανηγέρθη και η θλιβερή δημοτική επέτειος της 23ης Ιουλίου δεν τιμήθηκε ούτε το 2013 αλλά ούτε και το 2014. Η σχετική απόφαση θάφτηκε βαθιά  στα συρτάρια του δήμου και πέρασε στην λήθη.

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης  Μαρτίου και 192 χρόνια μετά την μεγάλη σφαγή του 1823  ο Kireas.org επαναφέρει το θέμα και ζητά από την νέα Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να δρομολογήσει την ανέγερση  του μνημείου και την δημιουργία   πάρκου θυμάτων  στο πλατανόδασος Μαντουδιου για τους 2.000 σφαγιασθέντες. Καλεί επίσης τους τελετάρχες και τους εκπαιδευτικούς που θα εκφωνήσουν τους πανηγυρικούς  για την 25η Μαρτίου να θυμηθούν  να τιμήσουν και τους τοπικούς ήρωες και θύματα της επανάστασης του 1821.

Kireas.org

Σχετικά

Ιστορικά στοιχεία για την σφαγή

http://kireas.org/smf/index.php?topic=450.0


Διαβάστε επίσης


Ικανοποιήθηκε το αίτημα του Kireas.org: Με καθυστέρηση 190 ετών θα τιμηθούν τα θύματα της θηριωδίας στο Μαντούδι

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.