powered by Surfing Waves

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η Κινητή Βιβλιοθήκη Χαλκίδας στα σχολεία Μαντουδίου


Επαναδραστηριοποιήθηκε το βιβλιοαυτοκίνητο της Βιβλιοθήκης Χαλκίδας ξεκινώντας την επίσκεψη του από τα σχολεία Μαντουδίου και κάνοντας σήμερα Τετάρτη 4 Μαρτίου μία σύντομη στάση στη Χαλκίδα.
Το βιβλιοαυτοκίνητο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χαλκίδας έκανε στάση στη Χαλκίδα

Το βιβλιοαυτοκίνητο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χαλκίδας έκανε στάση στη Χαλκίδα


Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου η Κινητή Μονάδα της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. Χαλκίδας πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή της στα Σχολεία του Μαντουδίου, τα οποία της επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου επισκέφθηκε το Βιβλιοαυτοκίνητο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Αντώνη Νικολακάκη και τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κα Αναστασία Στυλιανόσογλου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του στη ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. Χαλκίδας και συνεχάρη τον Πρόεδρο και το Προσωπικό της Βιβλιοθήκης για την προσπάθειά τους.
Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την καθοριστική συμβολή του στην επαναδραστηριοποίηση του Βιβλιοαυτοκινήτου, με την παραχώρηση οδηγού.
Η Διευθύντρια ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη για τη διαδικασία λειτουργίας της Κινητής Μονάδας.
Την Παρασκευή 6 Μαρτίου το Βιβλιοαυτοκίνητο θα επισκεφθεί τα Δημοτικά Σχολεία της Κύμης.


 Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας 



 Το 1926 ιδρύεται στη Χαλκίδα, ο πρώτος πνευματικός πυρήνας: ο «Σύλλογος Φιλοβίβλων ο Αριστοτέλης», υπό την προεδρία του καθηγητή και αρχιμανδρίτη Κοντεστάνου. Σκοπός του Συλλόγου είναι η ίδρυση Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και Ευβοϊκών Αρχείων στη Χαλκίδα.
Το 1936 ο τότε Δήμαρχος Χαλκίδας, Σ. Σαραφιανός, ιδρύει την πρώτη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.  Το 1957, ιδρύθηκε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας
 Διαθέτει επίσης, 2 κινητές μονάδες (βιβλιοαυτοκίνητα) που εξυπηρετούν α) 220 δανειστικά κέντρα, στην ύπαιθρο Εύβοια και β) όλα τα γυμνάσια και λύκεια του νομού Ευβοίας.
Υπάρχουν στη διάθεση των αναγνωστών περίπου τους 100.000 τόμοι μεταξύ των οποίων 2000-3000 παλαιότυπα και σπάνια βιβλία καθώς και το πληρέστερο αρχείο Φύλλων Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στην Εύβοια.
Επίσης, η Βιβλιοθήκη έχει στην κατοχή της μια μικρή συλλογή όπλων, του 1821, παλαιούς χάρτες και γκραβούρες, μια αξιόλογη συλλογή ζωγραφικών πινάκων – 200 περίπου – μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε των Βακιρτζή, Πετρίτση, Λαναρά, Καραχάλιου και συλλογή πινάκων και χαρακτικών του Ι. Οικονομίδη.
Εκτός του κυρίως έργου της, η Βιβλιοθήκη έχει και άλλες δραστηριότητες. Μέσα στα πλαίσια του πολιτιστικού της ρόλου, και στην προσπάθειά της να καταγράψει την πολιτισμική κληρονομιά της Εύβοιας, έχει προγραμματίσει σειρά εκδόσεων, έχει προβεί σε κοπή μεταλλίων (συλλεκτικές σειρές) για να τιμήσει εξέχουσες μορφές του τόπου, οργανώνει εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες, πραγματοποιεί προβολές μορφωτικών ταινιών σε μαθητές, συνεργάζεται με άλλους φορείς για την προώθηση και προαγωγή της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.


 Κινητές Μονάδες

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας διαθέτει δύο (2) Κινητές Μονάδες, μία σύγχρονη και μια παλαιότερη, ώστε να ταξιδεύει τη γνώση και την πληροφορία ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του νομού. Η Κινητή Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως Σχολική και επισκέπτεται τα σχολεία του Νομού Ευβοίας δημιουργώντας δανειστικά κέντρα.

Οι Κινητές Μονάδες υποστηρίζονται από τη Σταθερή τους Βάση, η οποία στεγάζεται σε παράρτημα της Βιβλιοθήκης καθώς και τα βιβλιοαυτοκίνητα, τα οποία ταξιδεύουν στα δανειστικά κέντρα.
Στη Σταθερή Βάση βρίσκεται η κύρια συλλογή των Κινητών Μονάδων (έντυπη και ηλεκτρονική), το αρχείο της, ο ηλεκτρονικός και τεχνολογικός εξοπλισμός της (εκτυπωτές, σαρωτές, ups, Η/Υ, φορητά dvd – players, προτζέκτορας) και γίνεται η βιβλιοθηκονομική επεξεργασία του υλικού.

Το νεότερο βιβλιοαυτοκίνητο είναι άρτια εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα προκειμένου να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες και να εξυπηρετεί κατά το μέγιστο δυνατό τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας.
Η λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης καθώς και η επιτυχία της είναι άμεσα συνυφασμένες με τη συνεργασία της τόσο με τα σχολεία όσο και με τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία της Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά την έναρξη του σχολικού έτους η Κινητή Μονάδα ενημερώνει τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία της Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας εκπαίδευσης για τις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει και κατόπιν ξεκινάει η συνεργασία με τα σχολεία.

Οι επισκέψεις των βιβλιοαυτοκινήτων στα σχολεία πραγματοποιούνται σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που καταρτίζεται και κατόπιν κοινοποιείται στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία της Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας εκπαίδευσης. Η συχνότητα των επισκέψεων στα δανειστικά κέντρα καθορίζεται από μία σειρά από παράγοντες:

- η απόσταση του σχολείου από τη Βιβλιοθήκη και κατ’ επέκταση η πρόσβαση του μαθητικού πληθυσμού στις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης
- ο αριθμός των μαθητών του κάθε σχολείου
- οι ανάγκες της σχολικής κοινότητας

Τα τεκμήρια, τα οποία δανείζει η Κινητή Βιβλιοθήκη σε κάθε σχολείο, παραμένουν εκεί για περίπου 2 μήνες, προτού το βιβλιοαυτοκίνητο ξαναπεράσει για να μαζέψει και να δανείσει νέα τεκμήρια. Πριν το πέρας της σχολικής χρονιάς η Βιβλιοθήκη επισκέπτεται τα δανειστικά κέντρα, προκειμένου να συγκεντρώσει το υλικό της και να το προετοιμάσει για το επόμενο έτος.


Κατάλογος Βιβλιοθήκης
Πατήστε εδώ

Ψηφιοποιημένο Υλικό Βιβλιοθήκης
Πατήστε εδώ




0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.