powered by Surfing Waves

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Τι είναι το Κτηνοτροφικό Πάρκο που θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο; Πού θα γίνει;

Στις 24/3/15 το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει την δημιουργία Κτηνοτροφικού Πάρκου στο δήμο μας. Τί είναι  το Κτηνοτροφικό Πάρκο και πού θα γίνει;

H παρακάτω παρουσίαση της πρότασης για Κτηνοτροφικά Πάρκα της ΠΕ Πελοπονήσσου (powerpoint) δίνει αρκετά στοιχεία για το τι είναι ένα κτηνοτροφικό πάρκο και τι ωφέλη προσφέρει στηυν τοπική οικονομία


 

Τι προβλέπεται στο Δήμο μας;


Κτηνοτροφικό Πάρκο 134 στρεμ.  μεταξύ Μετοχίου και Φαράκλας



Η μελέτη Β1 του ΓΠΣ Κηρέως προβλέπει την δημιουργία πτηνο/κτηνοτροφικού πάρκου134 στρέμματων στην παραπάνω θέση. To  προτεινόμενο πτηνο/κτηνοτροφικό πάρκο θα πρέπει να εξασφαλίζει ικανή έκταση για τη στέγαση τουλάχιστον 10 εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον πρέπει να υπολογιστούν οι κοινόχρηστοι χώροι, οι χώροι για το τεχνικό προσωπικό, τα σιλό ζωοτροφών και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων συντήρησης και επεξεργασίας προϊόντων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του πάρκου είναι η πρόβλεψη βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων.   Το προτεινόμενο ΠΟΑΠΔ χωροθετείται σε πεδινή έκταση, επί της Επ.Ο. 22 – Προκόπι – Σπαθάρι – Κεχριαί, μεταξύ των οικισμών Φαράκλα και Μετόχι και καταλαμβάνει περίπου 134 στρέμματα. Η θέση επιλέχθηκε ώστε να εξυπηρετείται από τουλάχιστον έναν υφιστάμενο δρόμο, να έχει ομαλό ανάγλυφο και να πληροί τις αποστάσεις του Ν.4056/12.
Προωθείται η διασύνδεση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την επιστημονική έρευνα μέσω της δημιουργίας Κτηνοτροφικών Μονάδων Καινοτομίας (ΚΤΗ.ΜΟ.Κ), δηλαδή μονάδων που «…μετά από δήλωσή τους, επιθυμούν να ενταχθούν σε καθεστώς στενής συνεργασίας με τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, προκειμένου να εφαρμόζουν καινοτόμες και σύγχρονες ιδέες, με σκοπό την αυξημένη προστιθέμενη αξία των παραγομένων προϊόντων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ίδιων των εκμεταλλεύσεων» (άρθρο 6 Ν. 4056/12). Οι ΚΤΗ.ΜΟ.Κ. εφοδιάζονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ειδικό σήμα και δύνανται να επιχορηγούνται για τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένα προγράμματα καινοτομίας.
Εντός του ΠΟΑΠΔ θα εγκατασταθεί επίσης κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Δ.Ε. Κηρέα για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα (άρθρο 17 Ν. 4056/12).
Προτείνεται να συγκροτηθεί ο προβλεπόμενος από το Ν. 2742/99 φορέας, με τη συμμετοχή του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας και των ενδιαφερόμενων ιδιωτών και επιχειρήσεων και να εκπονηθεί μελέτη για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της έκτασης από πτηνο/κτηνοτροφικές μονάδες,
περιλαμβανομένων των συνθηκών βελτίωσης όρων υγιεινής και της δυνατότητας  διαχωρισμού των μονάδων εκτροφής ανά είδος ζωικής εκμετάλλευσης
Εντός της ΠΟΑΠΔ επιτρέπονται:
1. Κτηνοτροφικά – Πτηνοτροφικά Κτίρια (1ης, 2ης και 3ης κατηγορίας του Ν.4056/12 ως προς το είδος κατασκευής και τη μορφή τους), Στέγαστρα σφαγής, Αποθήκες και Δεξαμενές (Άρθρο 2 Π.Δ. 6-10/17-10-78, ΦΕΚ 538 Δ’, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του Π.Δ. 24-5/31-5-85, ΦΕΚ 270 Δ’).
2. Φρέατα (Άρθρο 3 Π.Δ. 6-10/17-10-78, ΦΕΚ 538 Δ’, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Π.Δ. 24-5/31-5-85, ΦΕΚ 270 Δ’)
3. Βιομηχανικά Κτίρια και Επαγγελματικά Εργαστήρια για την εξυπηρέτηση του πρωτογενούς τομέα και δη για την επεξεργασία των πτηνο/κτηνοτροφικών προϊόντων και Αποθήκες των περιπτώσεων (αα) και (γγ) της παρ. 4 του αρθρ. 17 του Ν. 3982/11. Αρτιότητα και όροι και περιορισμοί δόμησης:
Η αρτιότητα ορίζεται στα 2 στρέμματα. Οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης ακολουθούν τις διατάξεις της προαναφερόμενης ανά χρήση νομοθεσίας και θα εξειδικευθούν κατά την πολεοδόμηση.

Η σημασία του ΠΟΑΠΔ είναι μεγάλη, καθώς η δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου θα προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες σταυλισμού και εκμετάλλευσης των κτηνοτροφικών μονάδων σε περιβάλλον υψηλών υγειονομικών προδιαγραφών. Η συνεργασία των κτηνοτρόφων και οι κοινές υποδομές αφενός ενισχύουν την αποδοτικότερη διαχείριση των προϊόντων και αφετέρου τονώνουν τους κοινωνικούς δεσμούς τις τοπικής κοινωνίας. Η οργάνωση του χώρου επιτρέπει τη συγκέντρωση ολόκληρου του κύκλου των κτηνοτροφικών εργασιών που αφορούν στο σταυλισμό, τη βόσκηση και τη φροντίδα του κοπαδιού, την πρωτογενή παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και τη δευτερογενή επεξεργασία – τυποποίησή τους μέχρι τη συλλογή της βιομάζας και την καύση της για παραγωγή ενέργειας. Τέλος, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμιση του αγροτικού τοπίου.

Χάρτης με την θέση του Κτηνοτροφικού Πάρκου






 

Η κτηνοτροφία στο δήμο μας


Δ.Ε. Κηρέως

 Η κτηνοτροφία είναι αρκετά ανεπτυγμένη στη Δ.Ε. Κηρέως και περιλαμβάνει κυρίως μικρές οικογενειακές μονάδες με αιγοπροβατοτροφεία, χοιροτροφία και βοοειδή. Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. Δ.Υ. /10.08.2012 έγγραφο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ης Π.Ε. Εύβοιαςστη Δ.Ε. Κηρέα δραστηριοποιούνται 38 εκτροφές αιγοπροβάτων, 17 εκτροφές χοίρων και 70 εκτροφές βοοειδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Χαλκίδας στην περιοχή μελέτης δραστηριοποιούνται οι εξής κτηνοτροφικές μονάδες:


Η παραγωγή κτηνοτροφικών προιόντων ανά τοπική κοινότητα, σύμφωνα με στοιχεία της
ΕΛ.ΣΤΑΤ.έχει ως εξής:Όσον αφορά την παραγωγή κρέατος

 


 Από την απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ελήφθησαν τα παρακάτω στοιχεία, όσον αφορά την
παραγωγή άλλων κτηνοτροφικών προιόντων:

 

 

 Οι εκτάσεις των βοσκοτόπων εκτός αναδασωτέων περιοχών ανέρχονται σε 16.775,80
στρέμματα, αποτελούν δηλαδή το 0.058 % του συνόλου των εκτός σχεδίου και εκτός ορίων
οικισμών της Δ.Ε. εκτάσεων και θα χαρακτηρισθούν σαν περιοχές ελέγχου και περιορσμού
δόμησης (ΠΕΠΔ) με χρήση κτηνοτροφίας.

 Οι βοσκότοποι που περιλαμβάνονται σε αναδασωτέες περιοχές (περιοχή νότια του Πηλίου),
ανέρχονται σε 12.582,60 στρέμματα, αποτελούν δηλαδή το 0.043% της Δ.Ε. και θα
χαρακτηρισθούν σαν περιοχές προστασίας (ΠΕΠ)

 

 

Δ.Ε. Ελυμνίων

Η κτηνοτροφία αποτελεί την δεύτερη οικονομική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα
που αναπτύσσεται στην περιοχή. Κατά κύριο λόγο οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες
περιορίζονται στην εκτροφή αιγοπροβάτων, πουλερικών και λίγων βοοειδών.περιορισμένη εμφανίζεται η κτηνοτροφία στην περιοχή της Δ.Ε. Ελυμνίων , που με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τα έτη 2001 και 2008 η κτηνοτροφική δραστηριότητα παρουσιάζει κάμψη. Ωστόσο, στο σύνολο της υπάρχουν εκτρέφονται πτηνά, χοίροι, αιγοπρόβατα, ενώ ασκείται και η μελισσοκομία. Μεγαλύτερη συγκέντρωση κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων υπάρχει στη Τ.Κ. Ροβιών και ακολουθεί η Τ.Κ. Κεχριών. Σημαντική αύξηση στον αριθμό των ζώων μεταξύ 2001 – 2008 παρατηρείται στη Τ.Κ. Κουρκουλών, σε αίγες κοπαδιάρκες (8%) και πρόβατα κοπαδιάρικα (60,8%).
Όσον αφορά στην παραγωγή πρωτογενών προϊόντων στο σύνολο του Δήμου επικρατεί η Δ.Ε. Κηρέως κυρίως σε παραγωγή κρέατος (αρνιά, αίγες, δαμάλια, κατσίκια, πουλερικά). Στη Δ.Ε. Ελυμνίων επικρατεί σε παραγωγή κρέατος η Τ.Κ. Ροβιών, που όπως προαναφέρθηκε συγκεντρώνει και τη μεγαλύτερη κτηνοτροφική δραστηριότητα, εκτός από την παραγωγή πουλερικών που συγκεντρώνονται στις Τ.Κ. Σκεπαστής και Κεχριών. Η Δ.Ε. Ελυμνίων επικρατεί των υπολοίπων Δ.Ε. του Δήμου στην παραγωγή μελιού και τυριού. Το 75% του  μελιού του Δήμου παράγεται στη Δ.Ε. Ελυμνίων και κυρίως στη Τ.Κ. Σκεπαστής (44% της παραγωγής της Δ.Ε.), ενώ τα περισσότερα τυροκομικά προιόντα παράγονται στη Τ.Κ. Ροβιών. .
Στις Κεχριές υπάρχουν 5 μονάδες συστηματικής κτηνοτροφίας (2 πτηνοτροφικές, 1 προβατοτροφική, 1 αιγοτροφική και 1 χοιροτροφείο). Στην περιοχή Ροβιών  λειτουργούν: 1 βοοτροφική μονάδα με 10 βοοειδή, 2 χοιροτροφικές μονάδες με 50 χοίρους και 35 μονάδες με αιγοπρόβατα. Ο αριθμός των αιγοπροβάτων που εκτρέφονται στην περιοχή Κουρκουλών ανέρχονται περίπου σε 1000, τα δε προϊόντα καταναλώνονται τόσο εντός της κοινότητας όσο και στις γύρω περιοχές

 

 

Δ.Ε. Νηλέως

Στη Δ.Ε. Νηλέως δραστηριοποιούνται συνολικά 22 γεωργικές εκμεταλλεύσεις εκ των οποίων οι 5
είναι αμιγώς γεωργικές και οι 17 αμιγώς κτηνοτροφικές. Βασική δραστηριότητα των
γεωργών είναι η ελαιοκαλλιέργεια και ακολουθούν η αιγοπροβατοτροφία, η
αμπελοκαλλιέργεια και η μελισσοκομία. 
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ_ αλλά και αυτά που προέκυψαν από την επιτόπια έρευνα,  η κτηνοτροφική δραστηριότητα στην περιοχή της Δ.Ε. Νηλέως είναι περιορισμένη. Στην  περιοχή εκτρέφονται περίπου 4000 αιγοπρόβατα από 20 περίπου κτηνοτρόφους. Οπως και στη φυτική παραγωγή, ομοίως και στη ζωική παραγωγή, τα στοιχεία ποι] χρησιμοποιήθηκαν  για την αποτύπωση της εξέλιξης της κτηνοτροφικής παραγωγής, συγκεντρώθηκαν από τα  δελτία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας για τα έτη 2001 και 2008.  Η εξελικτική πορεία του ζωικού κεφαλαίου για την περίοδο 2001-2008 είναι αρνητική και για  τις δυο κατηγορίες του ζωικού κεφαλαίου της ΔΕ. αιγοπρόβατα και βοοειδή, σε αντίθεση με  τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν και οι δυο σε επίπεδο Π_Ε Σημαντικότερη κατηγορία για το Δ.Ε αποτελεί η αιγοπροβατοτροφία, η οποία, με βάση τα  στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. παρουσιάζει αρνητική μεταβολή σε όλα τα είδη, με εντονότερη τη
μείωση στις οικόσιτες αίγες, ενώ μείωση καταγράφεται και σε όλες τις κατηγορίες σε επίπεδο
Εντός της Δ.  οι «αίγες κοπαδιάρικες»  με μικροτερο ομως ποσοστο συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στις Τ Κ. Κερασιάς, Παππάδων και Αχλάδιου, οι «αίγες  οικόσιτες» συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στις Τ. Κ. Αγίας Αννης και Αχλαδίου και τα «πρόβατα κοπαδιάρικα» συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στις Τ.Κ. Αχλαδίου, Αγίας Αννης και Παππάδων.
Στα σημαντικότερα πρωτογενή κτηνοτροφικά προϊόντα την ίδια περίοδο παρατηρείται μείωση στην παραγωγή κρέατος για τις κατηγορίες α) αρνιά κάτω του έτους, β) κατσίκια κάτω του έτους και γ) μοσχάρια 1-2 ετών, ενώ αύξηση παρατηρείται στις κατηγορίες α)βιτούλια και αίγες, β) μοσχάρια κάτω του έτους και γ) πουλερικά εκτός απόστρουθοκαμήλους_ Στην παραγωγή γάλακτος καταγράφεται αρνητική μεταβολή στιςκατηγορίες «αγελάδες εγχώριες αβελτίωτες», «αίγες κοπαδιάρικες», «αίγες οικόσιτες» και «πρόβατα κοπαδιάρικα»_ Τέλος, μείωση καταγράφεται και στα λοιπά πρωτογενή κτηνοτροφικά προιόντα, εκτός από τα αυγά, το κερί και το μέλι, στα οποία διαπιστώνεται θετική μεταβολή την περίοδο 2001-2008. Στις Τ.Κ. Παπάδων και Κοτσικιάς δραστηριοποιούνται 10 μελισσοκόμοι περίπου που διαθέτουν 1100 κυψέλες.


  Κτηνοτρόφοι σε κοινό λιβάδι

 Θα μοιράζονται τις εγκαταστάσεις με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής
Κτηνοτρόφοι σε κοινό λιβάδι


 

Την ίδια «στέγη» θα μοιράζονται από τον επόμενο χρόνο κτηνοτρόφοι πολλών περιοχών της χώρας, αρχής γενομένης από την Πελοπόννησο. Προαπαιτούμενο η επιθυμία τους να οργανωθούν σε ομάδες, βάζοντας το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα έχει πολλά οφέλη, καθώς οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί θα έχουν ταυτόχρονα αυτονομία (ατομικό στάβλο), αλλά και τη δυνατότητα συνεργασίας για την προμήθεια ζωοτροφών, την πώληση των προϊόντων κτλ.

Τα θεμέλια για τα κτηνοτροφικά πάρκα στην Ελλάδα μπήκαν με τον Νόμο 4235/2014. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι αρμόδιες αρχές για την ίδρυση και τη λειτουργία τους θα οριστούν με Υπουργική Απόφαση, η οποία ετοιμάζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ηδη κτηνοτρόφοι και τοπικοί φορείς από πολλές περιοχές της χώρας - από τον Δήμο Πωγωνίου, την Κοζάνη, τη Χίο κ.ά. - έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Ωστόσο, μόνο στην Πελοπόννησο το σχέδιο για ίδρυση 10 κτηνοτροφικών πάρκων (δύο ανά Νομό) έχει ωριμάσει και οι διαδικασίες για την εκκίνηση του πιλοτικού προγράμματος προχωρούν με σταθερούς ρυθμούς. Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και προέδρου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας κ. Γεώργιου Ζέρβα, η οποία έγινε για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το κόστος του προγράμματος για τα 10 πάρκα μπορεί να φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ. Για τη χρηματοδότησή τους σημαντικό ρόλο θα παίξει ο τραπεζικός δανεισμός - εκτιμάται στο 30% - , η άντληση πόρων από κοινοτικά προγράμματα (περίπου 50%), ενώ θα απαιτηθεί και ιδία συμμετοχή των κτηνοτρόφων για το υπόλοιπο ποσό.

Στη διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος υπήρξε συνεργασία τόσο με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και με την Τράπεζα Πειραιώς. Το υπουργείο ήδη ετοιμάζει την πρόταση προς την ΕΕ και εκτιμάται ότι ως το τέλος του έτους θα έχει οριστικοποιηθεί το ύψος της κοινοτικής χρηματοδότησης, ώστε μέσα στο 2015 να οργανωθούν τα πρώτα κτηνοτροφικά πάρκα.

Αυτή τη στιγμή αναζητούνται οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι και σύμφωνα με τον καθηγητή είναι αναπάντεχα πολλοί. «Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό. Δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Προσπαθούμε να προβλέψουμε ένα μοντέλο άσκησης της αιγοπροβατοτροφίας μας, το οποίο μπορεί να περπατήσει, ώστε να το προωθήσουμε» λέει ο κ. Ζέρβας.

Οσον αφορά τις περιοχές όπου θα μπορούν να χωροθετηθούν τα κτηνοτροφικά πάρκα, το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - σύμφωνα με την τελευταία μορφή του - καθορίζονται σε δήμους με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα περιοχές κτηνοτροφικών πάρκων, σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν από το καλοκαίρι.

Ομάδες παραγωγών

Στα κτηνοτροφικά πάρκα κάθε κτηνοτρόφος θα έχει τον δικό του στάβλο, αλλά θα χρησιμοποιεί τους κοινόχρηστους χώρους εκ περιτροπής και προγραμματισμένα, όπως θα προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του πάρκου. «Ουσιαστικά, οι συνεργαζόμενοι στο κτηνοτροφικό πάρκο κτηνοτρόφοι θα αποτελούν ομάδα παραγωγών που θα έχει ταυτόχρονα αυτονομία και συνεργασία, όπως είναι η ομαδική προμήθεια ζωοτροφών, η ομαδική πώληση προϊόντων κ.ά.» σημειώνει ο κ. Ζέρβας.

Ετσι, οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να ρίξουν το κόστος παραγωγής, το οποίο στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό, και να πετύχουν υψηλότερες τιμές πώλησης των προϊόντων τους.  

Για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου θα πρέπει να συσταθεί ειδικός φορέας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και έργο (δημιουργία υποδομών, οργάνωση της κοινόχρηστης έκτασης, επίβλεψη της λειτουργίας και συντήρησης του πάρκου κ.λπ.). «Στη συντήρηση και τα έξοδα λειτουργίας του - επισκευές, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό - θα συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι, ποσοστιαία, σύμφωνα με το καταστατικό του πάρκου. Λίγο-πολύ, θα μοιάζει με τη λειτουργία μιας πολυκατοικίας, με ιδιοκτήτες και κοινόχρηστες δαπάνες» επισημαίνει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα Πελοποννήσου, εφόσον το κτηνοτροφικό πάρκο υλοποιηθεί με χρήματα του Δημοσίου, ο κτηνοτρόφος θα χρησιμοποιεί το πάρκο (χωρίς δικαίωμα πώλησης και μεταβίβασης) όσο διατηρεί το ζωικό κεφάλαιο και τη μονάδα του σε λειτουργία. Εάν τον κτηνοτρόφο διαδέχεται στη μονάδα κάποιο από τα παιδιά του, τα δικαιώματα παραμονής στο πάρκο θα μεταβιβάζονται σε αυτό. Αν κάποιος παραγωγός όμως αποχωρήσει, τη θέση του θα πάρει κάποιος άλλος κτηνοτρόφος, έπειτα από έγκριση των υπολοίπων κτηνοτρόφων και του υπεύθυνου φορέα του κτηνοτροφικού πάρκου.



ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ
Δωρεάν επιστημονική βοήθεια
Στην ομάδα παραγωγών του πάρκου θα παρέχεται δωρεάν επιστημονική βοήθεια και καθοδήγηση για θέματα διατροφής, διαχείρισης, υγιεινής, περίθαλψης κ.λπ. από τους γεωπόνους και κτηνιάτρους του δήμου ή της περιφέρειας.
«Κάθε εγχείρημα αρχικά είναι δύσκολο και απαιτεί ρίσκο όπως αυτό που παίρνει κάθε επιχειρηματίας, μικρός ή μεγάλος. Χωρίς αυτό, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και επιτυχία. Το ρίσκο, κατά τη γνώμη μου, στην περίπτωση των κτηνοτροφικών πάρκων δεν είναι μεγάλο. Οι πιθανότητες επιτυχίας θα εξαρτηθούν σχεδόν αποκλειστικά από τη συνεργαζόμενη ομάδα κτηνοτρόφων. Γι' αυτό άλλωστε επισημάνθηκε η πιλοτική εφαρμογή τους, δεδομένου ότι δεν έχει εφαρμοστεί ως τώρα κάτι ανάλογο, αν και συζητείται περισσότερο από μια δεκαετία» σημειώνει ο κ. Ζέρβας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο βαθμός εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής διείσδυσης στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι χαμηλός, παρότι αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο της ζωικής παραγωγής, με παράδοση αιώνων. Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου η παραγόμενη ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος είναι μεγαλύτερη εκείνης του αγελαδινού.

Με την υλοποίηση του προγράμματος εκτιμάται ότι θα γίνουν μετεγκατάσταση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων, ενώ αναμένεται και ίδρυση νέων, σύγχρονων και λειτουργικών μονάδων από νέους ανθρώπους. Στόχος είναι ο διπλασιασμός της σημερινής παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για φέτα, γραβιέρα, σφέλα και άλλα τυριά από αίγειο γάλα.


ΕΚΤΑΤΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Στην Κοζάνη η πρώτη ζώνη
Τη δημιουργία της πρώτης Ζώνης Εκτατικής Κτηνοτροφίας στην ορεινή περιοχή Δοβρά - Μεταξά - Λιβαδερό ανακοίνωσε στα μέσα Μαρτίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά την επίσκεψή του στον Νομό Κοζάνης. Η πρώτη ζώνη κτηνοτροφίας θα δημιουργηθεί σε μια μεγάλη έκταση στο οροπέδιο του νομού, όπου την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε σπορά με ψυχανθή για αναχλόαση των εδαφών. Στόχος είναι η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωοτροφών και κατ' επέκταση η μείωση του κόστους παραγωγής.

Η οργάνωση των ζωνών κτηνοτροφίας προϋποθέτει σύνταξη χωροταξικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων.



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.