powered by Surfing Waves

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ξεκινά η αδελφοποίηση του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού με την Βράτσαρ της Σερβίας



Μετά από πρωτοβουλίες του Συλλόγου Ξενοδόχων Αιδηψού, η Δήμαρχος του Δήμου Ιστιαίας — Αιδηψού, Λίνα Ευσταθίου, συνάντηση με τον κο. Zivorad  Davldovlc, έγκριτο απεσταλμένο του Δήμου Βράτσαρ, ενός εκ των 11 μεγαλυτέρων  Δήμων του Βελιγραδίου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά της  Αιδηψού, η κα. Δήμαρχος προσεκλήθη από τον πολυπληθή
Δήμο του Βελιγραδίου, ώστε να παραστεί στην πρώτη συνάντηση με τον ομόλογό  της, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδελφοποίησης των Δήμων  Ιστιαίας- Αιδηψού και Βράτσαρ Βελιγραδίου
Με την αδελφοποίηση αυτή, ο Δήμος Ιστιαίας — Αιδηψού θα επωφεληθεί σε  μεγάλο βαθμό τόσο τουριστικά αλλά και πολιτιστικά αφού θα δοθεί μια πνοή  ανάπτυξης στην αγορά της ευρύτερης περιοχής.



Η Βράτσαρ εχει 55.463 κατοίκους και έχει αδελφοποιηθεί με την Ανάβυσσο

Βράτσαρ


Η Βράτσαρ (σερβικά : Врачар) είναι σήμερα Δήμος της Σερβίας, ένας από τους 17 δήμους της πόλης του Βελιγραδίου. Με το ίδιο όνομα ήταν γνωστά ο λόφος και το μικρό οροπέδιο που βρίσκεται χτισμένη και παλιά περιφέρεια της χώρας. Με έκταση μόλις 734 στρέμματα είναι ο μικρότερος δήμος της πόλης και της Σερβίας, αλλά και ο πιο πυκνοκατοικημένος. Η Βράτσαρ είναι ένας από τους τρεις δήμους που αποτελούν την κεντρικήπεριοχή της πόλης μαζί με τους δήμους Σάβσκι Βένατς και Στάρι Γκραντ. Είναι από τις πιο ακριβές περιοχές του Βελιγραδίου, και έχει το υψηλότερο ποσοστό των κατοίκων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε σύγκριση με όλους τους άλλους σερβικούς δήμους. Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Βελιγραδίου ο ναός του Αγίου Σάββα βρίσκεται στην Βράτσαρ.  Η Βράτσαρ βρίσκεται στην κορυφή του οροπεδίου Βράτσαρ. Παρά τη μικρή της έκταση απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το κέντρο του Βελιγραδίου.
πηγή: Βικιπιδια




Αδελφοποίηση

«Αδελφοποίηση είναι η προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν με ευρωπαϊκή προοπτική, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας».

Η αδελφοποίηση αποτελεί επίσης ένα εκπληκτικά ευέλικτο εργαλείο. Μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ μικρών χωριών, πόλεων, χωρών, μεγάλων πόλεων κ.λπ. Μπορεί να εστιάσει σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή διάφοροι παράγοντες από δύο ή περισσότερες αδελφοποιημένες κοινότητες.

Μια επιτυχημένη συνεργασία αδελφοποίησης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στις κοινότητες και τους δήμους. Ενώνοντας τους ανθρώπους από διάφορα μέρη της Ευρώπης, αποτελεί μια ευκαιρία για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, ανταλλαγή απόψεων και κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων που αφορούν οποιοδήποτε θέμα, για το οποίο υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον ή ανησυχία.
Μπορεί να βοηθήσει τους νέους να συνεργαστούν με τους εταίρους τους από τις άλλες χώρες και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους. Μπορεί να βοηθήσει τους πάντες να κατανοήσουν καλύτερα τι είναι η Ευρώπη και ποια είναι η σημασία της σήμερα, καθώς και πού μπορεί να μας οδηγήσει το μέλλον.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ορθής πρακτικής στην αδελφοποίηση που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – τέχνη και πολιτισμός, νέοι, συμμετοχή στα κοινά, αειφόρος ανάπτυξη, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, τοπική οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη κ.λπ.
Αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση μεταξύ των εταίρων και όχι μια βραχυπρόθεσμη συνεργασία. Πρέπει να μπορεί πάντα να επιβιώνει των αλλαγών της πολιτικής ηγεσίας και των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών των εταίρων, οι οποίοι οφείλουν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς, π.χ. καταστροφικές πλημμύρες. Και δεδομένου ότι αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, είναι ζωτικό να επανεξετάζεται ανά τακτά διαστήματα η συνεργασία, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες και παραμένει αποτελεσματική και δυναμική.
Εξίσου σημαντική είναι η διπλή δέσμευση που απαιτείται για να είναι επιτυχημένες οι αδελφοποιήσεις: των τοπικών αρχών, αλλά και των πολιτών. Με λίγα λόγια: δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών! Αυτή η διττή φύση απαιτεί συχνά τη θέσπιση μιας επιτροπής αδελφοποίησης, στην οποία μετέχουν τοπικοί αξιωματούχοι και πολίτες.


Τι είναι η αδελφοποίηση;

Αριθμοί ανά χώρα

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.