powered by Surfing Waves

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Πού έχει ενσύρματη σύνδεση Ίντερνετ στο δήμο μας; Ταχύτητες και πότε θα επεκταθεί;

Ενσύρματες συνδέσεις Ιντερνετ (ADSL) και ταχύτητες στο δήμο μας. Προκόπι, Πήλι, Στροφυλιά και Κεχριές χωρίς σύνδεση
Ο παράπανω χάρτης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δείχει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δήμου δεν καλυπτεται απο ενσύρματο Ιντερνετ ADSL.  Η γρηγορότερη  σύνδεση VDSL (οπτικές ίνες) δεν έχει έρθει ακόμη.


ADSL και VDSL

Τo Asymmetric Digital Subscriber Line (Ασύμμετρη Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή) ή ADSL είναι μια μορφή DSL, δηλαδή μια τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων που λειτουργεί πάνω σε παραδοσιακή τηλεφωνική γραμμή αλλά πετυχαίνει υψηλότερους ρυθμούς μεταφοράς από τα παραδοσιακά modem. Το απλό χάλκινο καλώδιο (γνωστό και ως τοπικός βρόχος, local loop ή last mile) που συνδέει σχεδόν κάθε σπίτι με το τοπικό τηλεφωνικό κέντρο, έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από την υποστήριξη της απλής τηλεφωνίας. Έτσι με χρήση ανώτερου τμήματος του εύρους ζώνης του βρόχου, εκείνου το οποίο μένει αναξιοποίητο από την κλασική τηλεφωνία (PSTN ή ISDN), επιτυγχάνονται υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Το γεγονός αυτό προσφέρει κι ενα ακόμη πλεονέκτημα: η παραδοσιακή τηλεφωνία και η μετάδοση δεδομένων μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα η μία από την άλλη, εφόσον χρησιμοποιούν διαφορετικό φάσμα συχνοτήτων στην τηλεφωνική γραμμή. Ωστόσο οι συχνότητες που χρησιμοποιεί το ADSL εξασθενούν συντομότερα από αυτές της τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να μπορεί να λειτουργήσει σε αποστάσεις έως 5 Χλμ. από το τηλεφωνικό κέντρο. Επιπλέον, όσο μεγαλώνει η απόσταση από το τηλεφωνικό κέντρο τόσο μειώνεται η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων που μπορεί να επιτευχθεί από το ADSL.

Χαρακτηριστικό του ADSL είναι το ότι οι ταχύτητες λήψης και αποστολής δεδομένων διαφέρουν - σε αυτό οφείλει και τη λέξη «ασύμμετρη» στο όνομά του. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει είναι τα 24/1 Mbps. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι οτι η σύνδεση ADSL είναι μόνιμη και διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή (always-on). Δηλαδή δεν απαιτείται σύνδεση και αποσύνδεση από το δίκτυο όπως συμβαίνει με τίς τηλεφωνικές κλήσεις.
Εξελιγμένες εκδόσεις του ADSL είναι το ADSL2 και το ADSL2+, οι οποίες παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες αξιοποιώντας διαφορετικά το εύρος ζώνης του καλωδίου. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει το ADSL2+ είναι τα 24/1 Mbps (ή τα 24/3,5 Mbps σε περίπτωση που υλοποιεί το πρότυπο ITU G.992.5 Annex M), αλλά στην πράξη πολύ λίγοι χρήστες μπορούν να συνδεθούν σε αυτές τις ταχύτητες, λόγω της απόστασής τους από το τηλεφωνικό κέντρο.


VDSL

Η τεχνολογία Very-high-bitrate DSL (VDSL ή VHDSL) είναι μια DSL τεχνολογία που προσφέρει γρηγορότερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων από το ADSL/ADSL2+.    To πετυχαίνει αυτό χρησιμοποιώντας FTTN ή FTTC αρχιτεκτονική, δηλαδή ο εξοπλισμός(DSLAM) τοποθετείται σε επίπεδο γειτονιάς (συνήθως στα ΚΑΦΑΟ).   Οι μέγιστες ταχύτητες που παρέχει το VDSL είναι τα 26 Mbps συμμετρικά, ή τα 52/12 Μbps ασύμμετρα. Αυτές οι ταχύτητες επιτυγχάνονται σε απόσταση έως 300 μέτρα.    To VDSL έχει προτυποποιηθεί ως ITU-T G.993.1. Διάδοχος τεχνολογία του VDSL είναι το VDSL2.  Στην Ελλάδα Ο ΟΤΕ θα βασιστεί στην τεχνολογία VDSL ως «ενδιάμεση λύση» μέχρι να αρθούν τα εμπόδια στην εγκατάσταση των ταχύτερων οπτικών ινών (fiber to the home)

http://mapsrv1.terra.gr/eettutilities/mapnew.aspx


«Κλήση» για τα δίκτυα νέας γενιάς από την ΕΕΤΤ Εταιρείες τηλεπικοινωνιών: 

Τι επένδυσαν έως σήμερα ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta
Κάτι δείχνει να κινείται όσον αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς, αφού όπως μας ενημερώνει η Ναυτεμπορική, η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει όλες τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που επιθυμούν να αναπτύξουν παρόμοια δίκτυα.
Σε ένα επόμενο βήμα προχώρησε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αναφορικά με την πρωτοβουλία της για την ανάπτυξη των δικτύων Νέας Γενιάς, των τεχνολογιών δηλαδή που επιτρέπουν πρόσβαση σε υπερταχύτατο Internet.
Κάλεσε τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta, να διατυπώσουν γραπτώς τον σχεδιασμό τους για τα δίκτυα νέας γενιάς και την τεχνολογία που προκρίνουν. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις των στελεχών της ΕΕΤΤ με την κάθε εταιρεία προκειμένου να συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα.
Γεγονός είναι πως η οικονομική κρίση, η οποία έχει περιορίσει τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και τις δυνατότητες για επενδύσεις, η σε εξέλιξη ενοποίηση των εταιρειών, αλλά και η ολοσχερής απουσία της Πολιτείας που δεν έχει βοηθήσει στο σχεδιασμό, αλλά και με το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, καθυστερούν τις επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς.

Αυξημένες κατά 40%
Η Vodafone έχει εξαγοράσει τη hellas online  και μαζί με τη Wind πρωταγωνιστούν στην ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών διεκδικώντας τη Forthnet. Η Vodafone δεν συνηθίζει να ανακοινώνει τις επενδύσεις της.
Πέρυσι, ωστόσο, μετά την πώληση της Verizon από τον όμιλο της Vodafone, έναντι τιμήματος 130 εκατ. δολ., ανακοινώθηκε πως τη διετία 2014 - 2015 το επενδυτικό πλάνο του ομίλου προβλέπει αυξημένες κατά 40% τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το 2014 ήταν μια χρονιά με σημαντικές επενδύσεις από τη Vodafone συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ (εξαγορά hellas online και συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις συχνότητες).

Επιπλέον 300 εκατ.



Από την πλευρά της Wind αναφέρεται πως οι επενδύσεις της την προηγούμενη 5τία ήταν 500 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2018 οι επενδύσεις της που συμπεριλαμβάνουν και τα δίκτυα νέας γενιάς θα είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ. Με ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν (και αυτό πιθανότατα θα καταγραφεί από την ΕΕΤΤ) αν θα βρεθεί τρόπος συνεργασίας όλων των παρόχων με τον ΟΤΕ για να κάνουν χρήση του δικτύου VDSL που αναπτύσσει ή θα δημιουργηθεί και ένα άλλο εναλλακτικό δίκτυο, όπως προτείνουν ανώτατα στελέχη των εταιρειών.
Το εναλλακτικό αυτό δίκτυο δεν μπορεί παρά να δημιουργηθεί από όλη την αγορά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμο.

Η οπτική ίνα
Σημειώνεται πως ενώ στην Ελλάδα έχουμε δει μόνον VDSL (οπτική ίνα στο καφάο), στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφεται σημαντική αύξηση των συνδρομητών σε δίκτυα οπτικών ινών που φθάνουν μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FTTH) ή μέχρι το κτήριο (Fiber to the Building - FTTB).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο για το FTTH, στην Ευρώπη (35 χώρες) οι συνδρομητές σε δίκτυα οπτικών ινών στο τέλος του 2014 έφθασαν τους 14,6 εκατ., αυξημένοι σε σχέση με το 2010 κατά 55%. Η Ελλάδα στη συγκεκριμένη μέτρηση δεν αναφέρεται καν.

Ταχύτητες από 50 έως 100 Mbps
Μέχρι στιγμής, επίσημα, έχει ανακοινωθεί μόνον το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ.
Οπως έχει δηλώσει η ηγεσία του, ο Οργανισμός για την ερχόμενη τετραετία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά δίκτυα νέας γενιάς, τα οποία θεωρούνται σημαντικός μοχλός για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.
Με τις επενδύσεις αυτές, ο Οργανισμός υπόσχεται να παρέχει ταχύτητες 50 Mbps τουλάχιστον στο 65% του πληθυσμού και 100 Mbps στο 50% έως το 2020. Με βάση επίσης στοιχεία που δίδει ο ΟΤΕ τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις του στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.
Στο σταθερό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, ο ΟΤΕ υλοποιεί δίκτυο VDSL το οποίο εντάσσεται στα δίκτυα νέας γενιάς, δίνοντας μέχρι σήμερα πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50 Mbps σε περίπου 1.300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης για το δίκτυο 4G της Cosmote αναφέρεται ότι έχει ξεπεράσει το 70% σε πληθυσμιακή κάλυψη.







0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.