powered by Surfing Waves

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών)




Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους και έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Την εποχή εκείνη, οι γυναίκες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η αρχική παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

Στην Ευρώπη κανείς πια δεν αμφισβητεί τη σημασία που έχει για τη γυναίκα η παιδεία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες το σχολείο αποτελεί πράγματι δύσκολο όνειρο για γυναίκες που ζουν σε κοινωνίες που μαστίζονται από τη βία, τη φτώχεια και τις διακρίσεις. Στην Ευρώπη τα εμπόδια αυτά έχουν προ πολλού πάψει να υπάρχουν, η πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι αυτονόητη και στις περισσότερες χώρες οι ακαδημαϊκές επιδόσεις τους υπερτερούν εκείνων των ανδρών.


Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Απαισιόδοξος ο ΟΗΕ!

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την ισότητα των γυναικών θυμίζει ότι ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα θα είναι μία γιαγιά 81 ετών πριν να έχει την ίδια ευκαιρία με έναν άνδρα να αναλάβει θέση διευθύνοντα συμβούλου σε κάποια επιχείρηση.
Το ίδιο κορίτσι θα πρέπει να περιμένει να γίνει 50 ετών μέχρι να έχει την ευκαιρία να ηγηθεί μιας χώρας.
Είκοσι χρόνια μετά την υιοθέτηση ενός σχεδίου υπέρ της ισότητας των γυναικών από 189 χώρες του κόσμου, η Φουμζίλε Μλάμπο – Νγκτσούκα είπε στο Associated Press ότι ούτε μία χώρα δεν έχει επιτύχει ισότητα φύλων.
Τα σχόλιά της έρχονται λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για τα επόμενα 70 χρόνια εάν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων συνεχίσει να μειώνεται με τους σημερινούς ρυθμούς.
Σήμερα οι γυναίκες κερδίζουν το 77% όσων κερδίζουν οι άνδρες από τη δουλειά τους και σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO αυτές που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι μητέρες και μάλιστα οι γυναίκες που έχουν περισσότερα του ενός παιδιά.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν και διαχειρίζονται το 30% των επιχειρήσεων, αλλά αυτές αποτελούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις. Οι γυναίκες είναι μέλη Διοικητικών Συμβουλίων εταιριών σε ποσοστό 19% παγκοσμίως και μόνο το 5% ή και λιγότερο των διευθυνόντων συμβούλων είναι γυναίκες.

Στο Πεκίνο συλλαμβάνουν φεμινίστριες

Τη στιγμή που ο πλανήτης ετοιμάζεται να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Κίνα έθεσε υπό κράτηση τουλάχιστον δύο ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, κατήγγειλε δικηγόρος. Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα πριν από προγραμματισμένες συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Λι Τινγκτίνγκ, γνωστή με το ψευδώνυμο Λι Μάιζι κρατείται στο Πεκίνο, ενώ μία άλλη ακτιβίστρια η Τσενγκ Τσουράν κρατείται στην πόλη Γκουανγκτσού.
Ακτιβίστριες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσια μέσα μεταφοράς.
Και μία ξεχωριστή καμπάνια
Την ίδια στιγμή, ο Στρατός της Σωτηρίας στη Νότιο Αφρική χρησιμοποιεί το γνωστό φόρεμα που δίχασε το Διαδίκτυο (για το εάν είναι μαύρο και μπλε ή λευκό και χρυσό) ως ένα μήνυμα κατά της βίας κατά των γυναικών.
Στις αφίσες του, δείχνει μία γυναίκα ξυλοκοπημένη να φορά το φόρεμα σε λευκό και χρυσό με τη φράση: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δει κανείς μαύρο και μπλε».
Η καμπάνια συνεχίζει: «Η μόνη ψευδαίσθηση είναι να πιστέψει κανείς ότι ήταν δική της επιλογή. Μία στις έξι γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης. Σταματήστε την κακοποίηση κατά γυναικών».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.