powered by Surfing Waves

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Τέλος διαμονής παρεπιδημούντων εισηγείται η Οικονομική Επιτροπή



H Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου την επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων σε ποσοστό 0,5% επί του μισθώματος κλίνης στις ξενοδοχειακέςεπιχειρήσεις, πάσης λειτουργικής μορφής (ξενοδοχείων, motels, bungalows, ξενώνων
και επιπλωμένων διαμερισμάτων) και πάσης κατηγορίας


Oι Δήμοι της χώρας να επιβάλλουν τέλος διαμονής παρεπιδημούντων σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.339/76 όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6 παρ.1 του Ν.1080/80, που τροποποιήθηκε από το άρθρο 27 παρ. 10 του Ν.2130/93 . Με την παρ. 1 του άρθρου 23 του Ν.3756/09, το ποσοστό μειώθηκε σε 0,5% με ισχύ από 1-1-2009, επί του μισθώματος κλίνης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πάσης λειτουργικής μορφής (ξενοδοχείων, MOTELS, BUNGALOWS, ξενώνων και επιπλωμένων διαμερισμάτων) και πάσης κατηγορίας, μετά από απόφαση του Δημοτικού τους συμβουλίου.
Η περί επιβολής των τελών απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου των δήμων και κοινοτήτων τούτων λαμβάνεται μέχρι τέλους Ιουνίου και ισχύει από 1ης Ιανουαρίου του επομένου έτους. Εάν η απόφαση αυτή ληφθεί μετά το τέλος Ιουνίου ισχύει από 1ης Ιανουαρίου του μεθεπόμενου έτους.
Με την περίπτωση ζ της παρ 1 του άρθρου 72 του ν. 3852/10 ορίζεται ότι η οικονομική επιτροπή εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο την επιβολή τελών, δικαιωμάτων και εισφορών. Συνεπώς για τη λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί επιβολής τελών, δικαιωμάτων και εισφορών απαιτείται μετά την 1/1/2011 εισήγηση της οικονομικής επιτροπής.

Η επιβολή των τελών κρίνεται επιβεβλημένη στο σύνολο του Δήμου για λόγους ισονομίας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες , επειδή είναι ανταποδοτικό τέλος, ο Δήμος δαπανά πρόσθετα ποσά για τις λειτουργικές του ανάγκες, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που προέρχονται από την τουριστική κίνηση και την επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή, λόγω των επισκεπτών.
Σε κάθε περίπτωση οι απαιτούμενοι πόροι για την κάλυψη των δημιουργουμένων επιπλέον αναγκών σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα, το δίκτυο φωτισμού, η ανάπτυξη υποδομών (έργα οδοποιίας, εξωραϊσμοί, έργα αναπλάσεων κλπ), επιτάσσουν την επιβολή των τελών.
Για τη ρύθμιση των ειδικότερων θεμάτων που αφορούν το τέλος θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του Ν.1080/80, όπως ισχύουν κάθε φορά.




Τέλος διαμονής παρεπιδημούντων Επιχειρήσεων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α για το προηγούμενο τρίμηνο


Επιβάλλεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων:
α) Τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, εφ' όσον η διαμονή διαρκεί έλαττον του εξαμήνου, οριζόμενον εις 0,5 % επί του καταβαλλομένου μισθώματος κλίνης, ενοικιαζομένου δωματίου, διαμερίσματος, χώρου ή θέσεως εις ωργανωμένην κατασκήνωσιν CAMPING.
Το τέλος βαρύνει τον μισθωτήν εισπράττεται δε υποχρεωτικώς υπό του εκμισθωτού, αποδιδόμενον ευθύνη αυτού εις τον δικαιούχων δήμον ή κοινότητα. Γιά ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, όπως ξενοδοχεία, ΜΟΤΕLS, BUNGALOWS, ξενώνες και επιπλωμένα διαμερίσματα, το κατά την παράγραφο 1 τέλος εισπράτεται απ` αυτές και καταβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή το δημοτικό ταμείο υπέρ του δικαιούχου δήμου ή κοινότητας μέσα στην ίδια προθεσμία απόδοσης του φόρου προστίθεμένης αξίας, εφόσον οι υπόχρεοι υπόκεινται στον φόρο αυτόν.  [Παρ.6 αρθρου 6 1080/1980 όπως κωδικωποιήθηκε με το άρθρο 17 παρ. 6 νόμου 2130/1993]
[Αρθρο 6 νόμου 1080/1980 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 του νόμο 3491/2006. 4. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, που απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α., καταβάλλουν το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων στην ταμειακή υπηρεσία του δικαιούχου Ο.Τ.Α. ή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., που διεξάγεται η ταμειακή του υπηρεσία, κάθε ημερολογιακό  τρίμηνο και μέχρι την 20ή ημέρα του μήνα που ακολουθεί το τρίμηνο. Οι ανωτέρω  επιχειρήσεις υποχρεούνται, συγχρόνως με την καταβολή του τέλους, να υποβάλλουν στον οικείο Δήμο ή Κοινότητα δήλωση καταβολής του αναλογούντος τέλους επί των μισθωμάτων του αμέσως προηγούμενου ημερολογιακού τριμήνου, στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του υποχρέου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, το είδος και η τάξη της επιχείρησης, η διεύθυνσή της, το τρίμηνο που αφορά η δήλωση, το συνολικό ποσό των μισθωμάτων που υπόκειται στο τέλος και το οφειλόμενο τέλος. Μαζί με την ανωτέρω δήλωση και προς έλεγχο της ακρίβειάς της οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις υποχρεούνται να προσκομίζουν στον οικείο Ο.Τ.Α. αντίγραφο των σχετικών καταχωρίσεων στο βιβλίο πελατών, που προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 4 της υπ` αριθμ. 8/1999 Αστυνομικής Διάταξης (ΦΕΚ 1957 Β`), καθώς και αντίγραφο της ισχύουσας δήλωσης τιμών. Η Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να  αποδίδει στο δικαιούχο Δήμο ή Κοινότητα το εισπραττόμενο ποσό εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου από την είσπραξη μήνα.]
[Αρθρο 17 νόμου 3491/2006 . Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, που απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α., καταβάλλουν το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων στην ταμειακή υπηρεσία του δικαιούχου Ο.Τ.Α. ή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., που διεξάγεται η ταμειακή του υπηρεσία, κάθε ημερολογιακό τρίμηνο και μέχρι την 20ή ημέρα του μήνα που ακολουθεί το τρίμηνο.]
Προσοχή σύμφωνα με το άρθρο 23 του νόμου 3756/2009
1. Το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων που προβλέπεται σε ποσοστό 2% στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 339/1976, όπως ισχύει, ορίζεται από 1.1.2009 σε ποσοστό 0,5%.
Σχετικές διατάξεις:
-'Αρθρο 6 νόμου 339/1976
-'Αρθρο 6 νόμου 1080/1980
-'Αρθρο 27 νόμου 2130/1993
-'Αρθρο 17 νόμου 3491/2006
-'Αρθρο 23 νόμου 3756/2009

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.