powered by Surfing Waves

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Καταργούν την τουριστική ανάπτυξη στο Μαντούδι και μετατρέπουν τις περιοχές Β κατοικίας Κρύας Βρύσης και Πηλίου σε Τ.Α.




Ενταφιάζεται οποιαδήποτε μελλοντική τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή Μαντουδίου  με την πρόσφατη απόφαση της Δ/σης Περιβάλλοντος και Χωρ/κου Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς  Ελλάδας για  το Β1 στάδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κηρέως. Στην μελέτη Β1 ΓΠΣ Κηρέως προβλέπονταν τρεις περιοχές ΠΕΠΔ2 "περιοχές τουριστικής ανάπτυξης και αναψυχής"  την περιοχή του Κυμασίου, το παράκτιο μέτωπο Βλαχιάς και Σαρακήνικου και την λοφώδη περιοχή βόρεια του Μαντουδίου (Λάκα).  Συμφωνα με τους μελετητές στις περιοχές αυτές "με τον καθορισμό κατάλληλων χρήσεων και την απαγόρευση άλλων, επιδιώκεται η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του τουριστικού τομέα". Από τις τρεις αυτές "περιοχές τουριστικής ανάπτυξης και αναψυχής" διατηρείται μόνο αυτή στο το παράκτιο μέτωπο Βλαχιάς και Σαρακήνικου. Η περιοχή τουριστικής ανάπτυξης και αναψυχής στην λοφώδη περιοχή βόρεια του Μαντουδίου καταργείται και αυτή του Κυμασίου μετατρέπεται σε περιοχή Τουρισμού-αναψυχής-παραθεριστικής κατοικίας (ΤΑ).  Με τις αλλαγές αυτές προσπαθούν πλασματικά να δημιουργήσουν μια συμβατότητα με το Επιχειρηματικού  Πάρκου υψηλής όχλησης (ΒΙΠΕ) που  παράτυπα χωροθετείται στη περιοχή παρά της έντονες αντιρρήσεις των μελετητών και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας.

Η Δ/νση ζητά και την αποτύπωση των Οριστικών Μεταλλευτικών Παραχωρήσεων  στο ΓΠΣ Κηρέως. Στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται άλλη δραστηριότητα εκτός από την μετάλλευση.
Οι  προβλεπόμενες  περιοχές Β’ κατοικίας (οικιστικοί υποδοχείς) στην Κρύα Βρύση (161,8στρ) και το Πήλι  (43,7 στρ)  χαρακτηρίζονται περιοχές τουρισμού-αναψυχής-παραθεριστικής κατοικίας (ΤΑ).

Οι προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων, φορέων και δημοτικών συμβούλων για αποχαρακτηρισμό της γης υψηλής παραγωγικότητας, προεκτάσεις  οικισμών, μετάθεση του χώρου για τουριστική ανάπτυξη  από το Μαντούδι στο Κυμάσι, επέκταση των βοσκοτόπων και του κτηνοτροφικού πάρκου δεν υιοθετήθηκαν.

Η σχετική απόφαση της Δ/σης Περιβάλλοντος και Χωρ/κου Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς  Ελλάδας


Α. Η πρόταση για την ΠΠΔ1Α θα είναι για ΕΠ.ΠΑ. τύπου Α, (ΒΙΠΕ) και με την επιπλέον  απαγόρευση  χρήσης στερεών καυσίμων, χωρίς οποιαδήποτε άλλη αναφορά στο αντίστοιχο κεφάλαιο.


Β. Οι οριοθετημένοι οικισμοί θα προταθούν για πολεοδόμηση και μέχρι την πολεοδόμησή τους
θα ισχύουν οι διατάξεις για τους οικισμούς μέχρι 2.000 κατ.

Γ. Οι προτεινόμενες επεκτάσεις για περιοχές Β κατοικίας στην Κρύα Βρύση και το Πήλι θα
ορισθούν ως περιοχές Τουρισμού-αναψυχής-παραθεριστικής κατοικίας (ΤΑ) του άρθρου 19 του
Ν.4269/14 (με πολεοδόμηση).  Στην προτεινόμενη επέκταση (ΤΑ) στην Κρύα Βρύση θα τεθεί ζώνη πρασίνου κατά μήκος του ορίου αυτής με τη ζώνη ΠΕΠ4.

Ομοίως ως περιοχή Τουρισμού-αναψυχής-παραθεριστικής κατοικίας (ΤΑ) του άρθρου 19 του Ν.4269/14 (με πολεοδόμηση) θα ορισθεί η περιοχή ΠΕΠΔ 2 στην παραλία Κυμασίου, στην οποία θα τεθεί επίσης ζώνη πρασίνου κατά μήκος του ορίου αυτής με τη ζώνη ΠΕΠ4.

Η περιοχή ΠΕΠΔ2 βόρεια του Μαντουδίου θα καταργηθεί.

Σε όλες τις προτεινόμενες επεκτάσεις (ΜΚ) ή (ΤΑ), μέχρι την πολεοδόμησή τους θα
επιτρέπεται μόνο κατοικία και θα ισχύουν οι όροι της εκτός σχεδίου δόμησης, με όριο
αρτιότητας 4 στρ. και όριο κατάτμησης 6 στρ. χωρίς παρεκκλίσεις.



Ε. Οι περιοχές που προτείνονται προς πολεοδόμηση (εντός ορίων οικισμών ή επεκτάσεις) και είναι ακατάλληλες για δόμηση με βάση τη γεωλογική μελέτη, θα σημειωθούν με ιδιαίτερο χρωματισμό στο χάρτη Π.3 ως «ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΕ ΛΟΓΙΚΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ (εξαιρούνται της πολεοδόμησης)», όπως και οι αναδασωτέες.

Στ. Θα γίνουν οι διορθώσεις που αναφέρονται στην αριθ.2898/7-10-14 γνωμοδότηση της ΙΑ΄ΕΠΚΑ.

Ζ. Θα αποτυπωθούν οι Οριστικές Μεταλλευτικές Παραχωρήσεις





Η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων




Διαβάστε επίσης


Τι συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για το Γενικό Πολεοδομικό Κηρέως;


Αγροτουρισμό στο Γεροβουνό, επέκταση πολεοδόμησης σε Λιναράκι και Αμμίτσα, τουριστική περιοχή πάνω από το ναυπηγείο και σε Πορτάρα και Λιβάδια ζητά ο Συνεταιρισμός Μαντουδίου



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.