powered by Surfing Waves

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ραντίζονται για τον ιο του Δυτικού Νείλου τα ποτάμια και έλη της Κρύας Βρύσης. Ο υπόλοιπος δήμος σε αναμονή νεωτέρας απόφασης


Η εμφάνιση μάλιστα κατά τα τελευταία χρόνια αυξημένων περιστατικών μετάδοσης ιού του δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε πολλές περιοχές της χώρας μας καταδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και έγκαιρης εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών.


Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να υποβάλει αίτημα στην Περιφέρεια να συμπεριληφθεί το ράντισμα ελών και ποταμών της περιοχής Κρύας Βρύσης της Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών . Ο δημος βέβαια θα πρέπ[ει να λαβει  και όλα τα  άλλα μετρα  της Εγκύκλιοςου του Υπουργείου Υγείας που παρουσίασε η κ. Στέφου στην συνεδρίαση (λεπτομερή χαρτογράφηση όλων των εστιών ανάπτυξης προνυμφών κουνουπιών, ενημέρωση του κοινού κλπ)  . 

Απο τα πρακτικά της συνεδρίασης

Στέφου: Κύριοι σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου  με έγγραφο του με θέμα «Ράντισμα ποταμών» αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με  το ράντισμα των ελών και ποταμών της περιοχής Κρύας Βρύσης της Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου ο γεωπόνος του Δήμου μας ενημέρωσε πως η εργασία  αυτή θα πρέπει να γίνει συνολικά για όλο τον Δήμο ,όπου κρίνεται
απαραίτητο, αφού προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την  οποία θα ορίζονται επακριβώς τα σημεία τα οποία έχουν πρόβλημα.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2013και γι΄αυτό σας παρακαλώ όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος γιατί αφορά την δημόσια υγεία των δημοτών μας».

Το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης ,Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής & Αλιείας του Δήμου μας με το αρίθμ. πρωτ. 1749/13-2-2013 έγγραφο του αναφέρει τα πιο κάτω:

«Όπως αναφέρετε και στο σχετικό έγγραφο( αρ.πρωτ. Υ1/Γ.Π.Οικ. 117443, 11-12-2012 Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας) τα κουνούπια αποτελούν έναν σοβαρότατο παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών για τις οποίες είναι διαβιβαστές, ενώ σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών. Η εμφάνιση μάλιστα κατά τα  τελευταία χρόνια αυξημένων περιστατικών μετάδοσης ιού του δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε πολλές περιοχές της χώρας μας καταδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και έγκαιρης εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών.

Για την επιτυχία του προγράμματος χρειάζεται η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμοι, Περιφέρειες) οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της πραγματοποίησής του.

Τα μέτρα αντιμετώπισης των προνυμφών συνίστανται σε:

 Ενημέρωση του κοινού

 Μέτρα περιβαλλοντικής υγιεινής και εξυγίανσης

 Ψεκασμοί με βιοκτόνα

Για την λήψη αποφάσεων σχετικά με το είδος των μέτρων καταπολέμησης, την έκταση και την χρονική περίοδο στην οποία θα πρέπει αυτά να εφαρμοστούν είναι απαραίτητη η λεπτομερής χαρτογράφηση όλων των εστιών ανάπτυξης προνυμφών κουνουπιών στα όρια του Δήμου. Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη επέμβαση νωρίς την άνοιξη. Η δαπάνη για την εφαρμογή των προγραμμάτων βαρύνει τον φορέα υλοποίησης (Δήμο ή Περιφέρεια). Περιλαμβάνουν την αγορά υλικών, και μέσων, προστατευτικών στολών, αμοιβή ψεκαστών, μεταφορικά κ.λ.π.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.