powered by Surfing Waves

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς: "να σταματήσει άμεσα η πορεία μετατροπής των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ της Ιστιαίας σε μαζικό υποδοχέα σύμμεικτων "


Η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς έκδωσε το δελτίο τύπου που ακολουθεί:




Η Απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Στερεάς, ο οποίος πλέον διαχειρίζεται τα απορρίμματα και του Δήμου Ιστιαίας, να μεταφερθούν και να αποτεθούν τόνοι σκουπιδιών από τον Πύργο Ηλείας και την Τήνο στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Είναι ένα ακόμη βήμα στην πορεία μετατροπής των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ σε κέντρο διαχείρισης τεραστίων ποσοτήτων απορριμμάτων. Η πορεία αυτή ξεκίνησε από την επιλογή της Δημοτικής Αρχής να συμμετάσχει στη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεάς ως Α.Ε. Δηλαδή μία Ανώνυμη Εταιρεία των Δήμων της Στερεάς να αποφασίζει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων.

Σαν παράταξη έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής στον συγκεκριμένο τομέα προσελκύει χιλιάδες τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων από παντού. Αυτό που γίνεται τώρα είναι μικρογραφία του τι θα ακολουθήσει όταν κατασκευαστεί η Μονάδα Επεξεργασίας.

Εκτός από τη Δημοτική Αρχή, είναι βασικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατεύθυνση είναι η διαχείριση απορριμμάτων να αποτελέσει πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα είναι οι δημότες να χρυσοπληρώνουν τα σκουπίδια, να επικρατεί χάος στη διαχείρισή τους και να μην εξασφαλίζεται η ορθή και ασφαλής για τη δημόσια υγεία διαχείρισή τους.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι η μόνη πραγματική λύση είναι η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, με πανελλαδικό σχεδιασμό. Στη βάση της διαλογής στην πηγή, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι το κέρδος Ανωνύμων Εταιρειών.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε να σταματήσει άμεσα η πορεία μετατροπής των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ της Ιστιαίας σε μαζικό υποδοχέα σύμμεικτων σκουπιδιών από όλη την Ελλάδα.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.