powered by Surfing Waves

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ο κ. Μοίρος κάνει έκκληση για την διάσωση του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου


Υπό διάλυση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου στην Εύβοια 

 Νοσοκομεία σε Κρίση Υπό διάλυση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου στην Εύβοια

 Της Νικολέτας Ντάμπου

 Υπό διάλυση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου Λίμνης-Αγίας Άννας στην Εύβοια καθώς λειτουργεί μόνο με δύο γενικούς γιατρούς, έναν παιδίατρο και έναν οδοντίατρο και όλες οι άλλες ειδικότητες είναι ανύπαρκτες. Ενώ, οι διακομιδές των ασθενών δεν γίνονται, αφού το Κ.Υ. είναι ουσιαστικά και χωρίς ασθενοφόρο. Ο διευθυντής κύριος Γεώργιο Μύρος κάνει έκκληση μέσω του LIFE2DAY.GR για την διάσωση του Κέντρου.

Σήμερα το LIFE2DAY.GR φτάνει στην Εύβοια για να αναδείξει το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου Λίμνης-Αγίας Άννας στα πλαίσια της μεγάλης έρευνας που αφορά τα προβλήματα σε νοσοκομεία και Κέντρα υγείας. Εκεί, θα βρούμε τον διευθυντή, κύριο Γεώργιο Μύρο, ο οποίος κάνει έκκληση μέσω του LIFE2DAY.GR για την στελέχωση του Κέντρου με γιατρούς ώστε να μπορούν να βγαίνουν οι εφημερίες και ίσως και οι άδειες. Σοβαρό ζήτημα υπάρχει με την υποστελέχωση των οδηγών, αλλά και το τραγικό όχημα ασθενοφόρου που παρουσιάζει συχνές βλάβες αφήνοντας ακάλυπτη την μονάδα. Ακόμα, τα προβλήματα ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, στο σημερινό αφιέρωμα του LIFE2DAY.GR.

 Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου αυτή τη στιγμή έχει μόνο δύο γενικούς γιατρούς, αντί των επτά που προβλέπονται, έναν παιδίατρο και έναν οδοντίατρο. Μαζί τους και δύο αγροτικοί γιατροί, αντί των δώδεκα που προβλέπονται στα Περιφερειακά Ιατρεία, οι οποίοι δεν είναι σταθερά στη Μονάδα. Όλες οι άλλες ειδικότητες (καρδιολόγος, ορθοπεδικός, μικροβιολόγος, κλπ) είναι ανύπαρκες . Το Κέντρο χρειάζεται άμεσα πέντε γιατρούς. Είναι ο μόνος τρόπος που οι εφημερίες θα βγαίνουν με επάρκεια και χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, είναι τέτοιο το πρόβλημα που για να γίνονται οι εφημερίες, έρχονται γιατροί από παραπλήσιες μονάδες. Για παράδειγμα, τρεις γενικοί γιατροί που στελεχώνουν σε Περιφερειακά Ιατρεία ακόμα και από την Βοιωτία, αναγκάζονται να έρχονται ως εκεί για να συμπληρώνουν βάρδιες. Τέλος, υπάρχει ανάγκη και για μία μικροβιολόγο η οποία θα διαχειρίζεται και το αντίστοιχο μηχάνημα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο κύριος Μύρος έχει να πάρει άδεια από το 2012!


Κέντρο Υγείας Μαντουδίου Λίμνης-Αγίας Άννας στην Εύβοια Κέντρο Υγείας Μαντουδίου Λίμνης-Αγίας Άννας στην Εύβοια

Οι νοσηλεύτριες είναι πέντε αυτή τη στιγμή στο Κέντρο και τουλάχιστον σε αυτήν την κατηγορία τα πράγματα είναι πιο ομαλά αφού μπορούν να μοιράζονται βάρδιες και ρεπό με ικανοποιητικό ρυθμό. Αντίθετα, οι οδηγοί είναι μόλις τρεις και άρα είναι αδύνατο να καλύψουν τις βάρδιες. Μάλιστα είναι αναγκασμένοι να οδηγούν ένα ασθενοφόρο “ερείπιο” όπως το χαρακτήρισε ο κύριος Μύρος, αφού χαλάει τρεις φορές τον χρόνο και μάλιστα αυτή τη στιγμή είναι χαλασμένο, ενώ εξυπηρετούνται με δανεικό από παραπλήσια μονάδα στην Ιστιαία. Για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν διαθέσιμες βάρδιες, στήνεται μία ολόκληρη επιχείρηση ώστε να εξυπηρετηθεί ο εκάστοτε ασθενής, αφού παίρνουν τηλέφωνο τους οδηγούς κι ας έχει τελειώσει η βάρδια τους αναζητώντας πιθανή διαθεσιμότητά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, καλείται το ΕΚΑΒ από την Χαλκίδα, κάτι που όμως σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον μίας ώρας στην μεταφορά των ασθενών όταν είναι διαθέσιμο κάποιο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ εκείνη τη στιγμή, ότι κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία τους δεδομένης αυτής της επικίνδυνης καθυστέρησης.


Ο κύριος Μύρος αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως συχνά υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά τα οποία παραγγέλνουν από την Λάρισα ενώ τα φάρμακα από την Χαλκίδα. Η τροφοδότηση δεν είναι σωστή και η μεγάλη καθυστέρηση προκαλεί τεράστιες ελλείψεις, κυρίως σε επιδέσμους αλλά και ενέσιμα φάρμακα. Η λύση που προκρίνεται είναι η παραπομπή του ασθενή στο φαρμακείο όπου αγοράζει ο ίδιος τα υλικά ή φάρμακα που κατόπιν θα χρησιμοποιηθούν στην δική του περίθαλψη!

Ρωτήσαμε τον διευθυντή για τα τελευταία κρούσματα βίαιης αντίδρασης αγανακτισμένων ασθενών προς το ιατρικό προσωπικό και εκείνος απαντά στο LIFE2DAY.GR πως κατά το παρελθόν παρατηρήθηκαν παρόμοια φαινόμενα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία και χωρίς ακρότητες.

 Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου χρήζει επίσης προσοχής αφού το ακτινολογικό μηχάνημα είναι πλέον πολύ παλιό, όπως και το μικροβιολογικό το οποίο μεν είναι σε καλύτερη κατάσταση, δεν υπάρχει όμως μικροβιολόγος να το λειτουργήσει με αποτέλεσμα να επιστρατεύεται η παρασκευάστρια που αναλαμβάνει και τον χειρισμό του εν λόγω μηχανήματος. Εξάλλου, υπάρχει διαθέσιμη θέση μικροβιολόγου, η οποία δεν πληρώθηκε ποτέ.

Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου περιθάλπει το μήνα περισσότερους από δύο χιλιάδες ασθενείς, κάτι που σημαίνει περισσότερους από πενήντα ασθενείς την ημέρα. Και σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς που προσέρχονται στα Περιφερειακά Ιατρεία. Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό, με δεδομένο πως ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται στις δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός τείνει να τριπλασιάζεται καθώς επιστρέφει ο κόσμος από τα αστικά κέντρα, ενώ υπάρχουν και ποιοτικές παραλίες που επιλέγουν οι παραθεριστές.

Πηγή www.life2day.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.