powered by Surfing Waves

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Συμμετοχή στη διοίκηση και την ανάπτυξη των Οργανισμών Λιμένων ζητούν οι δήμοι με λιμάνια

συνάντηση για λιμάνιαΤη συμμετοχή των δήμων στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και διοίκηση των Οργανισμών Λιμένων, αλλά και παραχώρηση των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για τις λιμενικές δραστηριότητες είναι μερικά από τα αιτήματα που επανέφεραν οι δήμαρχοι, που έχουν εντός των ορίων των δήμων τους λιμάνια.
Τα αιτήματα επανέφεραν στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρο Δρίτσα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ο αντιπρόεδρος και δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και οι δήμαρχοι Γιάννης Μπουτάρης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μώραλης Πειραιά, Δημήτρης Λουκάς Λαυρεωτικής, Ιωάννης Λώλος Ηγουμενίτσας, Βασίλης Λαμπρινός Ηρακλείου, Δήμητρα Τσανάκα Καβάλας, Βασίλης Πιστικίδης, Ραφήνας Πικερμίου, Χρήστος Παγώνης Χαλκιδέων και οι: Νικόλαος Αναστασόπουλος, Αντιδήμαρχος Κέρκυρας, Αθανάσιος Μαυρογιάννης Αντιδήμαρχος Ελευσίνας, Γεώργιος Δημαρέλος Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Ντάνης Επιστημονικός Συνεργάτης Δημάρχου Ηγουμενίτσας κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως οι δήμοι, ενωμένοι και συντεταγμένα, διεκδικούν το αυτονόητο. Να έχουν λόγο στη διαχείριση των χώρων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της πόλης τους, προς όφελος των πολιτών. Επιπρόσθετα ανέπτυξε τις προτάσεις των Δημάρχων, τονίζοντας πως η ΚΕΔΕ περιμένει σαφείς απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν. Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να συσταθεί μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η οποία θα έχει αντικείμενο εργασίας την επεξεργασία των προτάσεων των Δήμων και την αναζήτηση, από κοινού, των βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που προκύπτουν.
Οι δήμαρχοι κατέθεσαν τα συγκεκριμένα αιτήματά τους, η υλοποίηση των οποίων όπως τόνισαν θα συμβάλουν και στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και των λιμανιών.
Ειδικότερα οι δήμοι ζητούν:
  • Να τροποποιηθεί το άρθρο 44 του Ν. 4150/2013, έτσι ώστε να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.).
  • Με νομοθετική ρύθμιση να διασφαλιστεί η συμμετοχή των δήμων στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών Λιμένων.
  • Τμήματα των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων να παραχωρηθούν στους κατά τόπους δήμους, με εξαίρεση αυτών οριστικά από το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα ή να προωθηθεί νομοθετική παρέμβαση για τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων από τους οικείους Δήμους, στα πλαίσια του άρθρου 103 παρ. 1β του Ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), με σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.
  • Να θεσπιστούν πάγιες ανταποδοτικές εισφορές επί των εσόδων των Οργανισμών Λιμένων στους δήμους.
  • Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των χερσαίων ζωνών λιμένα να γίνεται βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία και προπάντων λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες λειτουργίες της πόλης.
  • Να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε όλες τις περιοχές που λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων και να γίνουν έργα βελτίωσης της σύνδεσης πόλεων και λιμένων, καθώς και λειτουργίας κοινωνίας και λιμένων.
  • Να εγκατασταθούν σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία των λιμένων και επιβάλλονται τέλη σε περίπτωση που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, τηρώντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
  • Οι υπουργοί Γ. Σταθάκης και Θ. Δρίτσας επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν τις προτάσεις των δήμων και δεσμεύθηκαν να δώσουν έγγραφες απαντήσεις στα αιτήματα τους, άμεσα.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.