powered by Surfing Waves

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Με ποιές προφάσεις απέρριψαν την πρόταση του Δημάρχου για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Π/Υ

 Οι σχετικοι διάλογοι από  τα επίσημα πρακτικά της  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26/1/2016 πού απέρριψε πρόταση του Δημάρχου για την σύγκληση έκτακτου Δημ. Συμβουλίου στις 27/1/2016 για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Π/Υ:


Πριν από την συζήτηση θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Αλεξίου Δημήτριος, ζήτησε το λόγο από τον πρόεδρο και είπε: «Είχαμε δεσμευτεί από προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο να έρθει για συζήτηση το τεχνικό πρόγραμμα για το 2016 προκειμένου να προχωρήσουμε στην ψήφιση του και σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό, φυσικά με τις προϋποθέσεις που είχε βάλει το δημοτικό συμβούλιο (την τήρηση της νομίμου διαδικασίας). Τα σημερινά είκοσι έξη θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν πιο σημαντικά από αυτό του τεχνικού προγράμματος; Για πιο λόγο δεν ήρθε για συζήτηση σήμερα;».


Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ζητώντας το λόγο από τον Πρόεδρο είπε:
«Από τα θέματα που άκουσα σήμερα το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό που είπε ο κ. Αλεξίου Δημήτριος και αφορά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού. Στα θέματα που ήρθαν σήμερα για συζήτηση δεν ήρθαν τα δύο βασικά θέματα. Κυρίαρχο θέμα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού που προϋποθέτει και την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος. Όλα τα θέματα που καλούμαστε να συζητήσουμε δεν έχουν καμία αξία μπρος στο θέμα του προϋπολογισμού. Ότι και να πούμε είναι υποδεέστερα. Μπορεί να είναι κρίσιμα και χρήσιμα για πολλούς ,αλλά μπρος στην λειτουργία του Δήμου προέχει η ψήφιση του προϋπολογισμού».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αρίθμ.πρωτ. 620/22-1-2016 έγγραφο του με θέμα «Ψήφιση και επικύρωση προϋπολογισμού τρέχοντος έτους» και το αρίθμ. πρωτ. οικ.1467/18-1-2016 έγγραφο Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (με το ίδιο θέμα) και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία στο δημοτικό συμβούλιο για έκτακτη συνεδρίαση του ,την Τετάρτη 27η Ιανουαρίου 2016, με θέματα την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος και την ψήφιση του προϋπολογισμού έτους 2016.

Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή για συζήτηση και λήψη απόφασης ως έκτακτο θέμα με ψήφους δέκα επτά-17- (Στεργίου Ι-Στέφου Κ-Ψαρρού Ελ-Μουργιάς Ι- Κανελλόπουλος Ι-Παζάρας Β- Σκομπρής Ν-Βούλγαρης Αν-Δανέλης Ι-Τάρλας Κ-Αλατζάς Ευαγ-Κουκουρίκος Ηλ-Αρβανίτης Π- Γιαννιός Κ-Παναγιώτου Κ -Αλεξίου Δημήτριος –Χατζής Αν.), που δήλωσαν ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο κώδικας για ένα τόσο σοβαρό θέμα και να σταλούν προσκλήσεις για τακτική συνεδρίαση αφού προηγουμένως λάβουν γνώση τι περιλαμβάνει το τροποποιημένο τεχνικό πρόγραμμα προκειμένου να είναι σε θέση να το ψηφίσουν), έναντι πέντε-5- ψήφων να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την 27η Ιανουαρίου 2016 (Κατσούρας Δ- Παληός Σ- Χαλιούλιας Ιων- Γεωργάκαινα Ελ -Κουτσουράς Στ).

Ο Δήμαρχος αποχώρησε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δηλώνοντας «Ο σημερινός Δήμαρχος δεν μπορεί να βρίσκεται σ΄ένα δημοτικό συμβούλιο που το μείζον θέμα του προϋπολογισμού δεν το έχει βάλει σε προτεραιότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα, ο προϋπολογισμός είναι το κυρίαρχο.
Όταν αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο ,σύμφωνα με τον νόμο να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, τότε θα είμαι μαζί σας. Διαφορετικά δεν έχω θέση εδώ μέσα»

Τον Δήμαρχο ακολούθησαν και αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Γεωργάκαινα Ελένη- Κατσούρας Δημήτριος-Παληός Ευστράτιος-Χαλιούλιας Ιωάννης-Κουτσουράς Σταύρος.

Η δημοτική σύμβουλος κ. Ψαρρού Ελπίδα στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου αντιδρώντας στα όσα λέχθηκαν από τον Δήμαρχο.



Είναι παράνομη η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος όπως αποφάνθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο;


Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκάλυψε δυο μεγάλους Δήμους που συνεκάλεσαν εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνουν το Τεχνικό Πρόγραμμα, Ο Δήμος Θέρμης και Δήμος Αποκορώνου Χανίων. Κάντε κλικ στους συνδέσμους να δείτε το αιτιολογικό από τα επίσημα πρακτικά στο Διαύγεια εδώ και εδώ

Σύμφωνα με το Άρθρο 67 του ν. 3852/2010 και το άρθρο 3 παρ. 3 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που προβλεπει ότι:

.Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται:
α) τουλάχιστον μία φορά το μήνα,
β) όποτε το απαιτούν οι τοπικές υποθέσεις, καθώς και όταν υπάρχουν κατεπείγουσες περιπτώσεις που δικαιολογούν την άμεση σύγκλισή του,
γ) όποτε το ζητήσει ο Δήμαρχος ή η Οικονομική Επιτροπή ή η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής,
δ) όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου ή το σύνολο των συμβούλων της μειοψηφίας.


5. Αν ο Πρόεδρος παραλείψει αδικαιολόγητα δύο συνεχείς φορές να καλέσει το συμβούλιο, μπορεί να τεθεί σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας, σύμφωνα με την Πειθαρχική διαδικασία του άρθρου 234 του Ν.3852/2Ο10.


Είναι δυνατόν να συζητηθούν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός μαζί;

 Σύμφωνα με την υπ αριθμ. οικ. 29530/25-07-2014 (Φ.Ε.Κ. 2059/τεύχος Β'/29-07- 2013) ΚΥΑ για την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού από την Οικονομική Επιτροπή απαιτείται κατ' ελάχιστον η ύπαρξη τεχνικού προγράμματος, το περιεχόμενο του οποίου προσδιορίζεται με γνώμονα τη δυνατότητα χρηματοδότησής του και ψηφίζεται εντός της προθεσμίας ψήφισης του προϋπολογισμού. 

Διπλή συνεδρίαση

 Πολλοί δήμοι συγκαλούν διπλές συνεδριάσεις την ίδια ημέρα την μια μετα την άλλη με θέματα την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος και την έγκριση του Π/Υ για να επιταχύνουν τις διαδικασίες
Μια γρήγορη, όχι εξονυχιστική αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκάλυψε ότι διπλές συνεδριάσεις για το Τεχνικό πρόγραμμα και τον Π/Υ συγκάλεσαν οι δήμοι  Κηφισιάς, ΜυκόνουΝαυπακτίας και Ξηρόμερου

Το ίδιο θα μπορούσε να είχε κάνει και ο δήμος μας αν υπήρχε η βούληση.


Διαβάστε επίσης



Απάντηση του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. προς Καλυβιώτη για την ολιγωρία των δημοτικών συμβούλων στην ψήφιση του προϋπολογισμού





0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.