powered by Surfing Waves

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Παζάρας: "να αποφασίσουμε όπως πάρει πίσω ο ΦοΔΣΑ την απόφασή του για την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας. Δεν αρκεί η κινητοποίηση μας"




 Η τοποθέτηση του κ. Παζάρα επικεφαλή του δημοτικού συνδυασμού "Με λογισμό και μ' ονειρο" στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου στις 8 Φεβρουαρίου του 2016.

Κύριε Πρόεδρε
Πριν από αρκετό καιρό είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα να αποφασίσουμε αν θα μετατραπεί ο Περιφερειακός Σύνδεσμος ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμη Εταιρεία.  Το Δημοτικό μας Συμβούλιο εκφράσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ ως Σύνδεσμος.

Ο Σύνδεσμος είναι Φορέας Δημοσίου Δικαίου και η Ανώνυμη Εταιρεία φορέας Ιδιωτικού Δικαίου.
Από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ ως Σύνδεσμος ήταν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Με λογισμό και με όνειρο». Εγώ και ο Δημήτρης Αλεξίου.
Επικαλεστήκαμε πολλούς λόγους, που δεν είναι της παρούσης στιγμής να τους αναφέρω.
Δικαιωθήκαμε και δικαιωνόμαστε για αυτούς.

Σήμερα θα αναφερθώ μόνο σε ένα, ο οποίος αποδεικνύεται από τα πράγματα.  Με τη μετατροπή του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμη Εταιρεία, το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφασίζει αποκλειστικά μόνο αυτό, για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων. Αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς.

Εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουμε απολύτως καμιά αρμοδιότητα.  Αποφάσισε λοιπόν τη μεταφορά 3.000 τόνων στερεών απορριμμάτων από τον Πύργο Ηλείας και την Τήνο και την απόθεσή τους στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας.  Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας είναι και ο Δήμαρχός μας, ο οποίος μας άφησε θεατές σε γεγονότα που συνέβησαν και συμβαίνουν από το Δεκέμβρη του 2015 μέχρι σήμερα, και θα μας αφήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μας ενημερώσει καν.   Όφειλε ως Δήμαρχος, παρά του ότι οι θέσεις του για τα στερεά απορρίμματα είναι γνωστές και αντίθετες με την πλειοψηφία του Δημοτικού μας Συμβουλίου, να μας ενημερώσει.  Να μας ενημερώσει από ποιούς πάρθηκε αυτή η απόφαση;  Ποιο είναι το σκεπτικό της;  Με τι κριτήρια επιλέχθηκε ως χώρος απόθεσης ο ΧΥΤΑ Ιστιαίας;


Αν γνώριζε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Ιστιαίας;  Αν τους ενημέρωσε για τα προβλήματα που αυτός παρουσιάζει όταν βρέχει; Πρόεδρος του Συνδέσμου ήταν και τα γνώριζε.  Αν τους ενημέρωσε ότι ο Δήμος μας έχει πάρει απόφαση υπέρ της διατήρησης του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ ως Σύνδεσμος και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και οι συνδημότες μας δεν θα δεχθούν αυτή την απόφαση και θα αντιδράσουν;
Αν τους έθεσε το ερώτημα, γιατί κανένας ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου, που υπάρχουν πολλοί, δεν δέχθηκαν τα στερεά απορρίμματα του Πύργου Ηλείας;  Τους ρώτησε γιατί δεν τα δέχθηκαν και οι ΧΥΤΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου;

Αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος ενώ θέλουμε να πάμε από εδώ που είμαστε τώρα στη Λίμνη και να πάμε μέσω Σαρακήνικου;   Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας υπάρχει και ηθικό ζήτημα.   Ποιο είναι αυτό;   Είναι αυτό που προκύπτει από τις εξής αποφάσεις:

Πρώτη. Του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Δεύτερη. Της Γενικής Γραμματείας, αλλά και της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι οποίες έχουν ζητήσει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και

Τρίτη. Από την πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Όλες οι παραπάνω αποφαίνονται ότι η υπόσταση του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Ανώνυμη Εταιρεία, πάσχει από νομιμότητα. Και αφού πάσχει από νομιμότητα δεν μπορεί να παίρνει τέτοιες αποφάσεις.
Σήμερα η Δήμαρχος Λειβαδιάς λειτουργεί το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων, που υπήρχε στο Δήμο της ως Σύνδεσμος.

Με την πράξη της στέλνει περίπατο τη νόμιμη λειτουργία του ΦοΔΣΑ Ανώνυμη Εταιρεία.
Έτσι θα πρέπει να λειτουργήσουμε κι εμείς, μιας και η απόφασή μας ήταν και είναι υπέρ της λειτουργίας του ΦοΔΣΑ ως Σύνδεσμος.  Ο Δήμαρχος ήταν αυτός που μας έλεγε ότι είχε σχέδια για το Σύνδεσμο Βορειοκεντρικής Εύβοιας (του Δήμου μας και της Ιστιαίας).
Για αυτό έβαλε υποψηφιότητα και εκλέχθηκε πρόεδρός του.  Τα σχέδιά του ήταν να φτιάξει μονάδα πυρόλυσης.  Θεωρούσε τη μονάδα πυρόλυσης ως δραστηριότητα φιλική προς το περιβάλλον και την ποσότητα παραγωγής απορριμμάτων στους δύο Δήμους ικανή, ώστε αυτή να είναι βιώσιμη.  Γιατί εγκατέλειψε τα σχέδιά του;  Μόνο αυτός μπορεί να μας απαντήσει. Εμείς εικασίες μπορούμε να κάνουμε και τις κάνουμε.  Τελειώνοντας θα πρέπει να αποφασίσουμε όπως πάρει πίσω ο ΦοΔΣΑ Ανώνυμη Εταιρεία την απόφασή του για μεταφορά των στερεών απορριμμάτων από τον Πύργο Ηλείας και την Τήνο και να τα αποθέσει στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας. Την απόθεσή τους δε να την αποτρέψουμε με την κινητοποίηση τη δική μας και των συνδημοτών μας, σε περίπτωση που αυτή δεν παρθεί πίσω.
Σας ευχαριστώ,

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.