powered by Surfing Waves

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Φ. Σπανός: "εντός ημερών δημοπρατούνται οι αποκαταστάσεις καταπτώσεων και προστασία πρανών στο Δερβένι"



Τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων για το έτος 2015 ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός


Μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά στην οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε μεταξύ άλλων τρεις εκλογικές αναμετρήσεις – στην Ελλάδα το Κράτος σταματάει όταν γίνονται εκλογές- πέντε μήνες χωρίς χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ και μάλιστα μόλις λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου, τη λιγοστή κρατική χρηματοδότηση για έργα και λοιπές δράσεις και ταυτόχρονα την τεράστια συσσωρευμένη πίεση που πηγάζει από τη μακροχρόνια κρίση που βιώνει η χώρα και οι συμπολίτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό δουλέψαμε και δουλεύουμε σε τρεις γενικούς άξονες δράσης που έχουν ως εξής:

• Τα τεχνικά μας έργα, που τόσο είχε και έχει ανάγκη η Εύβοια

• Η λειτουργία των υπηρεσιών μας, τόσο εσωτερικά, όσο και κυριότερα στην επαφή με τους πολίτες

• Τρίτο και εκτός της στενών τυπικών ορίων των αρμοδιοτήτων μας, η βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας των συμπολιτών μας μέσα από δράσης στήριξης, μέσα από δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού.

Στην κορωνίδα των έργων μας βρίσκεται το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, που θα καλύψει, τουλάχιστον κατά το μέρος της υποδομής, τη στοιχειώδη ανάγκη της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής για δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Ένα έργο που παραλάβαμε βαλτωμένο κατασκευαστικά και χωρίς χρηματοδότηση. Εξασφαλίσαμε μέσα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας τους απαραίτητους πόρους για την ολοκλήρωσή του και σήμερα εκτελείται απρόσκοπτα με ορίζοντα αποπεράτωσης το 2017.

Η παράκαμψη Χαλκίδας και Νέας Αρτάκης. Το έργο που θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά το μεγάλο Δήμο της Εύβοιας και θα διευκολύνει πάρα πολύ την πρόσβαση στο βόρειο ήμισυ του νησιού. Εντάχθηκε στο τομεακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ του ΥΠΟΜΕΔΙ με ρητή δέσμευση του Υπουργού ότι θα δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η μετατροπή του βιομηχανικού κτιρίου Αρέθουσα σε Διαχρονικό Μουσείο Χαλκίδας ολοκληρώθηκε με πόρους του Περιφερειακού ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Πολιτισμού και ήδη έχει προγραμματιστεί η ένταξη του μουσειακού μέρους στο νέο ΕΣΠΑ.

Η αποκατάσταση των σπηλαιώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας ήδη έχει δημοπρατηθεί από το Υπουργείο και θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια.

Στα αμιγώς περιφερειακά έργα, ενδεικτικά τα σημαντικότερα σημεία:


Οδικά

Απεμπλάκησαν και εκτελούνται οι παρακάμψεις Γιάλτρων και Λουτρών Αιδηψού. Ολοκληρώθηκε η σύνδεση Αγδίνες – Παππάδες. Μέσω συντήρησης αποκαταστάθηκαν τα τμήματα: Ροβιές - Βουτάς – Ιστιαία, Αιδηψός – Λιχάδα, Ασμήνιο – Κεφάλες, κόμβος Ταξιάρχη – Λουτρά Αιδηψού. Ήδη σχεδιάστηκε και δημοπρατείται νέο έργο συντήρησης Βόρειας Εύβοιας.

Δημοπρατήθηκε και εντός ημερών συμβασιοποιείται η βελτίωση της σύνδεσης του Μαντουδίου με το νέο λιμάνι Μαντουδίου, ένα έργο καθαρά αναπτυξιακό που ξεκίνησε μέσω συντήρησης και ολοκληρώνεται με ειδικό έργο.

Ομοίως, συμβασιοποιείται το έργο διαπλάτυνσης του τμήματος Ψαχνά – Προκόπι, ένα έργο με τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της Βόρειας Εύβοιας και την οδική ασφάλεια στη ραχοκοκκαλιά του εθνικού οδικού δικτύου. Μέσω έργου συντήρησης αποκαταστάθηκαν οριστικά ο κατεστραμμένος δρόμος Στενή – Στρόπωνες και βλάβες στα τμήματα Ψαχνά – Πολιτικά και Τριάδα - Άτταλη. Ακόμη, εκτελείται το έργο διασταύρωση Στροπώνων - Μετόχι και συμβασιοποιείται το Μετόχι- Κύμη.


Μέσω έργου συντήρησης αποκαταστάθηκαν βλάβες με ασφαλτόστρωση στον περιφερειακό της Χαλκίδας προς Νέα Αρτάκη, στο τμήμα Χαλκίδα – Δροσιά, στα Λουκίσια. Απορροφήθηκαν πιστώσεις και ολοκληρώνεται το έργο Αφράτι – Πισσώνας.

Μέσω έργου συντήρησης αποκαταστάθηκαν το τμήμα Κύμη – παραλία Κύμης και σημεία στις περιοχές Ανδρωνιάνοι, Οξύλιθος, Θαρρούνια, Γυμνό.

Ολοκληρώθηκαν τα έργα Βελτίωση οδοποιίας επαρχίας Καρυστίας και Καλλιανοί – Άγιος Δημήτριος, ενώ σχεδιάστηκε και δημοπρατείται έργο συντήρησης Καρυστίας και έργο συντήρησης Σκύρου.


Λιμενικά

Ολοκληρώθηκαν οι τρεις μεγάλοι λιμένες Κύμης, Μαντουδίου και Καρύστου. Εκβαθύνθηκε το αλιευτικό καταφύγιο Δροσιάς.


Κτιριακά

Απεμπλάκη και ολοκληρώθηκε με την πρωτοποριακή για Περιφέρεια μέθοδο της αυτεπιστασίας το Λύκειο Δροσιάς. Ομοίως απεμπλάκησαν και εκτελούνται με ταχύτατους ρυθμούς το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας και το Πνευματικό Κέντρο Ι.Μ. Χαλκίδας.

Ολοκληρώθηκε το μεγάλο τοπόσημο της Αιδηψού, το Κύμα.

Συμβασιοποιήθηκε και ξεκινάει να εκτελείται το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι.


Ολοκληρώνεται (90%) το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Κανήθου στο Ο.Τ. 221.


Κατολισθήσεις

Σχεδιάστηκαν και εντός ημερών δημοπρατούνται οι αποκαταστάσεις καταπτώσεων και προστασία πρανών στο Δερβένι Β. Εύβοιας και στο Κοκκόσι της περιοχής Λουκισίων με στόχο την επίλυση του πάγιου προβλήματος ασφάλειας οχημάτων στους δρόμους της Εύβοιας.

Ακόμη, εξασφαλίστηκε ειδική χρηματοδότηση και δημοπρατείται για το έργο του βράχου της Σκύρου, ενώ το ίδιο επιδιώκεται για τις καταπτώσεις των Ηλίων.

Υδραυλικά

Σχεδιάστηκε και δημοπρατείται η μελέτη για την αποκατάσταση της αρδευτικής διάταξης του Λήλαντα, του σημαντικότατου έργου για την αγροτική παραγωγή του Ληλαντίου πεδίου.

Έγιναν αντιπλημμυρικές επεμβάσεις καθαρισμού και εκβάθυνσης στους ποταμούς Λήλαντα, Ξεριά, Σαρανταπόταμο και Μετοχιάτη.
Δημοπρατήθηκε το έργο αποκατάστασης γεφυρών και βάθρων στους ως άνω ποταμούς.


Χωροταξικά – Πολεοδομικά

Ολοκληρώνονται με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 12 Σχέδια Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) και Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) σε όλη την Εύβοια. Ακόμη διαμορφώθηκε μέσα από ευρύτατη και ουσιαστική διαβούλευση ολοκληρωμένος, επιστημονικός και ρεαλιστικός φάκελος παρατηρήσεων και προτάσεων για το υπό εκπόνηση Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Εκχιονισμοί – Πυρκαγιές

Στο βαρύτερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών επιχειρούσαν επί πολλές ημέρες έως και σαράντα μηχανήματα ταυτόχρονα σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές θέσεις της Εύβοιας. Το σύνολο του εθνικού και επαρχιακού δικτύου παρέμεινε ανοιχτό, πλην ελαχίστων ολιγόωρων εξαιρέσεων, ελαφρύνοντας έτσι σημαντικά τις συνέπειες της κακοκαιρίας για τους πολίτες.

Σε όλες τις πυρκαγιές της θερινής περιόδου Η Πολιτική Προστασία και ιδιόκτητος και μισθωμένος στόλος της Π.Ε. Εύβοιας συνέδραμε αποφασιστικά το έργο της Πυροσβεστικής δημιουργώντας προσβάσεις και αντιπυρικές ζώνες με αποτέλεσμα την ταχεία κατάσβεση των πυρκαγιών.
 
 

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.