powered by Surfing Waves

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Πως "σκάλωσε" το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Ροβιές; Εξηγήσεις Στεργίου και η ποινική ρήτρα για την επανεκκίνηση της σύμβασης



Το «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στις Ροβιές Ευβοίας»,  που χωροθετηθηκε με το ΦΕΚ 418Β/ 23.2.12 έχει 42 θέσεις ελλιμενισμού και  Εμβαδον  χερσαίας ζώνης  2.080 τ.μ. και Εμβαδον  θαλάσσιας ζώνης  3.120 τ.μ.


Σύμφωνα με όσα προκύπτουν απο την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Ροβιές δεν προχώρησε γιατί το 2012 η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Αν. Ψαρρού παραμέλησε να να δώσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές που προέβλεπε η σύμβαση του έργου με το Υπουργείο. Η νέα Δημοτική Αρχή επαναφέριε το θέμα υπογράφοντας νέα σύμβαση. Το έργο είναι της τάξης των -2.310.000€ με πρόθεση να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ,διαφορετικά ο Δήμος αναλαμβάνει το ρίσκο να υλοποιήσει το έργο με ιδίους πόρους. Σε άλληπερίπτωση αν δεν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ή δεν καλυφθεί από ιδίους πόρους οι επιπτώσεις του Δήμου θα είναι μία ποινική ρήτρα της τάξης του1/12 των 2.520 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της σύμβασης δηλαδή ετησίως 2.520 ευρώ. Ο κ. Στεργίου εξήγησε τους λόγους που ο δήμος δεν έδωσε τις εγγυητικές επιστολές



Ολόκληρη η συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο και το κείμενο της νέας σύμβασης


Θ Ε Μ Α : Προγραμματική Σύμβαση με Υπουργείο Τουρισμού γιακαταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Ροβιές.

κ. Δήμαρχος :« Το έτος 2006 ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να γίνει αλιευτικό καταφύγιοστις Ροβιές. Είχε χωροθετηθεί λίγο πριν από τη σκάλα του παλιού εργοστασίου χαρτοποιίας, με είσοδο του λιμένα προς την σκάλα.
Το έτος 2012 έγινε συμφωνία-σύμβαση με το Υπουργείο, αλλά ο Δήμος μας δεν ενήργησε σύμφωνα με την σύμβαση να δώσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές κι αυτοδίκαια σύμφωνα με το άρθρο 10 της σύμβασηςλύθηκε η υπογραφείσα σύμβαση.

Με την ανάληψη καθηκόντων, ως νέα Δημοτική Αρχή, επαναφέραμε τοθέμα, διαπιστώσαμε όσα αναφέρθηκαν και κάναμε προσπάθεια να ανακτήσουμε την χαμένη υπόθεση του καταφυγίου.
Βρήκαμε με κάποιο τρόπο μια διέξοδο, συμφωνήσαμε προφορικά κατ ́αρχήν και στην συνέχεια ακολούθησε κι έγγραφη θέση του Υπουργείου που μας προτείνει να υπογράψουμε μία σύμβαση με κάποιους όρους. Δενε ίναι δύσκολη σύμβαση αλλά δεν επιδέχεται διαπραγμάτευση.  Αναφέρει πιο είναι το αντικείμενο της, σε πόσο χρόνο θα γίνει το έργο ,τις υποχρεώσεις του Δήμου ως φορέα. Είναι της τάξης των -2.310.000€ μεπρόθεση να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ,διαφορετικά ο Δήμος αναλαμβάνει το ρίσκο να υλοποιήσει το έργο με ιδίους πόρους. Σε άλλη περίπτωση αν δεν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ή δεν καλυφθεί από ιδίουςπόρους οι επιπτώσεις του Δήμου θα είναι μία ποινική ρήτρα της τάξης του1/12 των 2.520 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της σύμβασης δηλαδήετησίως 2.520 ευρώ.
Θεωρώ ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές και να κερδίσουμεχρόνο για την εξεύρεση χρηματοδότησης του έργου, Αν δεν καταφέρουμε σετρία χρόνια ,που προβλέπονται από το χρονοδιάγραμμα του έργου για τηνολοκλήρωση του τότε θα υποχρεωθούμε να καταβάλουμε την ανωτέρωποινική ρήτρα.
Προτείνω να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνουμε την σύμβασηαυτή και να προχωρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είναι ένα έργοαναγκαίο για την τοπική κοινότητα Ροβιών που είναι τουριστικό μέρος. Οτόπος το έχει πολύ ανάγκη, αφού θα δώσει την δυνατότητα να ελλιμενίζονταιτουριστικά σκάφη που δυστυχώς περνάνε ανοιχτά και από την Λίμνη και τιςΡοβιές και κατευθύνονται για Β.Σποράδες ή την Αιδηψό. Θεωρώ υποχρέωσημας να υλοποιήσουμε αυτή την σύμβαση με τα ρίσκα που ανέφερα και ταοποία δεν είναι δυσβάσταχτα.
Καλούμαστε να εγκρίνουμε αφ ́ενός την σύμβαση αφετέρου να ορίσουμε αντίκλητο του Δήμου ,προτείνεται ο Δήμαρχος από την σύμβαση για την υπογραφή της καθώς και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου για το θέμα αυτό.

Παρακαλώ όπως συζητήσουμε το θέμα κι εκφράσετε τις απόψεις σας.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγήαπόψεων κι αφού έλαβε υπόψη του:

α) Το αρίθμ. πρωτ. 5186/13-3-2015 έγγραφο Υπουργείου Οικονομίας,Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού με θέμα «Σύμβαση παραχώρησης  καταφυγίου τουριστικών σκαφών στις Ροβιές του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας».


β) Τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων :


Χατζής Ανδρέας: Θα ήθελα με την ευκαιρία συζήτησης του θέματος ,να έβλεπα στο προσεχές μέλλον ένα τέτοιο θέμα με το καταφύγιο Ροβιών ,στην  δημοτική ενότητα Νηλέα που αποτελείται από επτά ή οκτώ παραλίες.

Παζάρας Βασίλειος: Συμφωνώ με την θέση που διετύπωσε ο κ. Δήμαρχος.Θα σταθώ όμως σε κάτι που πιστεύω ότι εκτός από την εγγυητική επιστολή θα πρέπει να κατατεθεί και πλήρης φάκελος του καταφυγίου που περιλαμβάνει μελέτες για όλα τα έργα που θα γίνουν μέσα στην θάλασσα, έξω
από την θάλασσα και μέχρι την σύνδεση του δρόμου με Εθνική οδό. Εχουμε προνοήσει ώστε να φτιαχτούν όλες αυτές οι μελέτες ώστε μέσα σ ́ ένα οκτάμηνο να προλάβουμε;

Στεργίου Ιωάννης: Σαν προηγούμενη δημοτική αρχή είχαμε δώσει πολύβάρος και ήταν πολλές οι επισκέψεις στο Υπουργείο Τουρισμού. Γιατί όπως γνωρίζετε είναι αρμοδιότητα του ΕΟΤ. Η μελέτη είχε ολοκληρωθεί και είχε ωριμότητα το 2011.Εγιναν αλλεπάλληλες επισκέψεις στο γραφείο του Γ.Γ. Τουρισμού και της Υπουργού.
Καταβάλαμε μεγάλες πιέσεις από την μεριά του Δήμου παρ ́ότι, καταθέτωτην πικρία μου, ως Αντιδήμαρχος τότε, είχαν ανοίξει μέτρα και στην Περιφέρεια Αιγαίου και στην Περιφέρεια Ηπείρου και είχαμε την διαβεβαίωση ότι θα άνοιγε μέτρο για να ενταχθεί, γιατί μιλάμε για ώριμο έργο και υπήρχε μελέτη έτοιμη στον Ε.Ο.Τ, δυστυχώς δεν εντάχθηκε.
Όταν κάναμε την τελευταία συνάντηση ήταν δύο γραμματείς γιατί τοΥπουργείο Τουρισμού είχε ένα γραμματέα Τουρισμού κι ένα γραμματέα Υποδομών και είχαμε θέσει το ζήτημα γιατί να πληρώσουμε περίπου 2.500 ευρώ για μίσθωση του χώρου ,που θα γινόταν το τουριστικό καταφύγιο.
Τα χρόνια πέρασαν και το καταφύγιο δεν γινόταν. Υποθέσαμε ότι ήταν άδικο να πληρώνει ο Δήμος για ένα έργο και να μην έχουν ολοκληρωθεί οι  μελέτες αλλά δεν έχει προγραμματιστεί η εκτέλεση τους.  Ο ίδιος ο Γ.Γ είχε χαρακτηρίσει δίκαιο το αίτημα ,γι αυτό και δεν καταβλήθηκε το ποσό.
Είναι σημαντικό έργο και η αναγκαιότητα του επιβεβλημένη, γιατί φεύγοντας ένα σκάφος από την Χαλκίδα δεν έχει που να διανυκτερεύσει και  πρέπει να φύγει για βόρειο Εύβοια.   Το θέμα είναι να ανοίξει μέτρο, να ενταχθεί και να εκτελεστεί.


ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι


α) Εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης της χρήσης καιεκμετάλλευσης της ζώνης (χερσαίας και θαλάσσιας) του καταφυγίουτουριστικών σκαφών στις Ροβιές του Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας Ευβοίας, όπως παρακάτω παρατίθεται:


Η ΣΥΜΒΑΣΗ








Διαβάστε επίσης

Χωροθέτηση Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στις Ροβιές


Σίμος Κεδίκογλου: αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της χωροθέτησης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στις Ροβιές»

Έμεινε χωρίς τουριστικά λιμάνια και αγκυροβόλια ο Δήμος μας από αμέλεια των Δημοτικών Αρχών,


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.