powered by Surfing Waves

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ο Αποστόλου στο Μαντούδι (φωτογραφίες)

φώτο Paliasos
Φωτογραφίες από την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στο Δημοτικό Κατάστημα Μαντουδίου την Κυριακή 26 Απριλίου .





 










Εναλλακτικές δράσεις τουρισμού οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου

alt
Υπέρμαχοι του καταδυτικού τουρισμού δηλώνουν οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου, οι οποίοι υιοθετούν σειρά πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών δράσεων και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού. Οι επαγγελματίες του νησιού που ασχολούνται με τον τουρισμό, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού θα αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, δεδομένου ότι θα συμβάλλει στη διεύρυνση της σεζόν και την προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο, με υψηλές οικονομικές προδιαγραφές.
Σε εποχές αβεβαιότητας και οικονομικής ύφεσης, η Ενωση Ξενοδόχων της Σκοπέλου προσανατολίζεται σε πεδία που επικεντρώνονται στις φυσικές ομορφιές του νησιού, το μνημειακό και τον αρχαιολογικό πλούτο, τα μεταβυζαντινά μοναστήρια, τα τοπικά προϊόντα, το δαμάσκηνο Σκοπέλου, που θα αποτελέσει το επίκεντρο της διεθνούς συνάντησης που διοργανώνεται το καλοκαίρι.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, υπογραμμίζει ότι «η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, η αξιοποίηση των ναυαγίων και η δημιουργία υποβρύχιου μουσείου, θα μας τοποθετήσει στον παγκόσμιο χάρτη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού. Παράλληλα, θα προστατευτούν οι ψαράδες, διότι θα διασφαλίζεται η αναπαραγωγή των ψαριών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το σήμερα, αλλά να καταρτίζουμε πρόγραμμα με το βλέμμα στο μέλλον».
Η πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκοπέλου εκτιμά ότι η προβολή πρέπει να είναι πολυεπίπεδη, πέρα από τα καθιερωμένα, προσθέτοντας παράλληλα ότι «είναι διασφαλισμένη η αρτιότητα και ποιότητα του έργου, το οποίο προωθεί η Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ».
Οι ξενοδόχοι του νησιού στρέφουν το βλέμμα προς νέες κατευθύνσεις, έχοντας ως επίκεντρο τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, την προστασία της χλωρίδας και πανίδας και την ανάδειξη των μνημείων και μονοπατιών της Σκοπέλου, στο σύνολό τους. Σημαντική είναι, ως προς αυτό, η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τη Βρετανίδα Χέδερ Πάρσον, η οποία ζει πολλά χρόνια στη Σκόπελο και έχει συγκροτήσει γκρουπ εθελοντών, για τον καθαρισμό παλιών μονοπατιών του νησιού.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή η συγκεκριμένη δραστηριότητα πραγματοποιείται στις περιοχές του Ελιος και του Πανόρμου, με τη συνδρομή εθελοντών, αλλά και τη στήριξη των ξενοδόχων, κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού, που καλύπτουν τη διαμονή και διατροφή των μελών της ομάδας.
Η παραπάνω δραστηριότητα ξεκίνησε με την προτροπή, ουσιαστικά της Ενωσης Ξενοδόχων, η οποία προτίθεται να στηρίξει σε ακόμη πιο οργανωμένη βάση την προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης παλιών μονοπατιών του νησιού, έχοντας πάντα την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Σκοπέλου.
Το μέλλον βρίσκεται στον εναλλακτικό τουρισμό, σύμφωνα με την κοινή θέση που διατυπώνουν οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου, οι οποίοι αναφέρουν ότι τόσο ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός, το μπιτς βόλεϊ και όλες, γενικά, οι εναλλακτικές δράσεις και προτάσεις, θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές της φετινής τουριστικής σεζόν, η κ. Διαμάντη υπογραμμίζει ότι «εάν επέλθει πολιτική σταθερότητα, θα αναστραφεί το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον τουρισμό». Παράλληλα, η πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκοπέλου σημειώνει ότι τα δύο τελευταία χρόνια το νησί διαγράφει σταθερή, ανοδική πορεία, για να προσθέσει ότι «παρά την κρίση βλέπουμε ότι είμαστε σταθεροί στις κρατήσεις και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος στο μέλλον».
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ(ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ)

Τι ισχύει για τις επιβαρύνσεις εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς τους Ο.Τ.Α.

ληξιπρόθεσμες οφειλές, υπουργείο Οικονομικών, Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταργείται το πρόστιμο που αφορά υψηλές προσαυξήσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 30% (αρ. 57 του ν. 4174/2013).  Το υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένο νόμο (παρ. 6 του αρ. 8 του ν. 4224/2013) επισημαίνει ότι το εν λόγω πρόστιμο επιβάλλεται πλέον µόνο σε περίπτωση που µία οφειλή έχει βεβαιωθεί από 1-1-2015 µέχρι 20-3-2015 και η καταβολή της γίνεται µετά την παρέλευση εξαμήνου από το χρόνο στον οποίο αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμηµη.
Με βάση αυτό το δεδομένο επισημαίνεται ότι οι οφειλές που βεβαιώνονται από 21-3-2015 και µετά επιβαρύνονται µόνο µε τον τόκο εκπρόθεσµης καταβολής. Το ύψος του ετήσιου επιτοκίου για τον υπολογισµό των τόκων εκπρόθεσµης καταβολής, ορίζεται ως το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηµατοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO), που από 10-9-2014 έχει καθοριστεί στο 0,05%, πλέον οκτώ και πενήντα µίας (8,51) εκατοστιαίες µονάδες.
Επισηµαίνεται ότι δεν υπολογίζονται και δεν οφείλονται τόκοι επί των τόκων, ενώ, µέχρι 31-12-2015, οι τόκοι υπολογίζονται κατά την είσπραξη και για ολόκληρο το µήνα, εντός του οποίου αυτή διενεργείται.
Αναλυτικά η εγκύκλιος

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας η έγκριση ΜΠΕ για το νέο λατομείο στο όρος Ξηρό




Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για έρευνα λατομικού χώρου, σε έκταση 84.463,69 τ.μ. του Γεωργίου Δημ. Ζαφειράκη στη θέση «ΞΗΡΟ ΟΡΟΣ» ΤΚ Κουρκουλών, κρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις 21.4.2015




Διαβάστε επίσης


Νέο λατομείο σε δασική έκταση στο Όρος Ξηρό ετοιμάζει εταιρεία πού είχε διωχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2011



Τρίτη 28 Απριλίου 2015

1ο Opentourism Σποράδων

Με θέμα «στρατηγική για ένα ολοκληρωμένο νησιωτικό τουριστικό προϊόν» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Απριλίου το 1ο Opentourism Σποράδων στη Σκιάθο. Η μεγάλη η προσέλευση του κοινού στην ημερίδα κατέδειξε περίτρανα το μεγάλο ενδιαφέρον των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής για τον τουρισμό και την ανάπτυξη.
Το Opentourism Σποράδων άνοιξε η ενδιαφέρουσα ομιλία του Σταύρου Κεφαλά από τον Corinthian Cluster, Opentourism Κορινθίας & Experience Corinthia, ο οποίος ανέπτυξε για την σημασία των συνεργασιών στην ανάπτυξη και προώθηση των προορισμών, αναφερόμενος ως επί το πλείστον στο παράδειγμα της Κορίνθου.
Στη συνέχεια, η Αγγελέτου Κωνσταντίνα, συνιδρύτρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Πλέγμα» παρουσίασε τον τουρισμό εκδηλώσεων (event tourism) και τα οφέλη των εκδηλώσεων στους προορισμούς, παρουσιάζοντας την περίπτωση του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος».
Ο Παύλος Κλουτσινιώτης, συνιδρυτής του Melissi&Co (Ladolea Olive Oil) αναφέρθηκε στα αναγνωρίσιμα προϊόντα και τη σύνδεσή τους με προορισμούς και εξήγησε την διαδικασία δημιουργίας του πολυβραβευμένου κορινθιακού προϊόντος Ladolea, το οποίο εξάγεται και στο εξωτερικό.

Την σκυτάλη πήρε ο Θέμης Παπαδημόπουλος, συνιδρυτής του Opentourism ο οποίος παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε για τις Σποράδες συνολικά και για κάθε ένα από τα τρία νησιά, σε σχέση με την αναζήτηση των προορισμών Online και τον τρόπο με τον οποίο οι τελευταίοι παρουσιάζονται στο Internet.
Τέλος η Δρ. Γεωργία Ζούνη, Διδάσκουσα στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) αλλά και Συνιδρύτρια του OpenTourism, κατά τη διάρκεια της εισήγησής της με θέμα «Μάρκετινγκ, Προβολή και όλα υπό έλεγχο; Η αναγκαιότητα στοχευμένων και ολοκληρωμένων δράσεων στον ελληνικό τουρισμό» επικεντρώθηκε σε παραδείγματα και από τα νησιά των Σποράδων.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τον Δήμο Σκοπέλου, το Δήμο Αλοννήσου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς επίσης μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων του νησιού.

Την ανοικτή εκδήλωση για τον τουρισμό στα νησιά των Σποράδων, διοργάνωσε ο Δήμος Σκιάθου και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Πλέγμα, με την συνεργασία του Συλλόγου Ξενοδόχων Σκιάθου και με χορηγούς την Hellenic Seaways και το ξενοδοχείο La Piscine Art Hotel. Το Opentourism Σποράδων βιντεοσκοπήθηκε με την ευγενική προσφορά του κ. Χρίστου Τσίοτρα από το Skiathos TV και το Avanti FM.

Μετά την μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για τη διοργάνωση του 2ο Opentourism Σποράδων, το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς.

2ο Φεστιβάλ Φωνητικών Σχημάτων Βόρειας Εύβοιας



Tο 2ο Φεστιβάλ Φωνητικών Σχημάτων Βόρειας Εύβοιας διεξήχθη την Κυριακή 26 Απριλίου στο ξενοδοχείο Thermae Sylla
Στο 2ο Φεστιβάλ Φωνητικών Σχημάτων Βόρειας Εύβοιας η Λίνα Ευσταθίου
Στο 2ο Φεστιβάλ Φωνητικών Σχημάτων Βόρειας Εύβοιας η Λίνα Ευσταθίου
Το τοπικό τμήμα της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής 25 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Thermae Sylla» το 2ο Φεστιβάλ φωνητικών σχημάτων Β. Εύβοιας με θέμα: «Η ελληνική φωνητική μουσική από το Βυζάντιο μέχρι την εποχή μας».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα παραρτήματα Ιστιαίας και Μαντουδίου Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας και η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Προκοπίου ενώ ακούστηκαν τραγούδια από παραδοσιακές χορωδίες της περιοχής.








Η «ΒΙΟΚΟΤ Α.Ε.» νοικιάζει δυο πτηνοτροφικές μονάδες 72.000 ορνιθών αυγοπαραγωγής της «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ Α.Ε.» στα «Παλιούρια» και την «Αχλαδίτσα» Προκοπίου



Η Αποκέντρωμενη Διοίκηση ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους (ΑΕΠΟ), για την  πτηνοτροφική μονάδας ιδιοκτησίας της εταιρείας «Δ. ΚΕΛΑΪΔΙΤHΣ & ΣΙΑ ΑΒΕΑ»  δυναμικότητας 36.000 ορνίθων αυγοπαραγωγής, σε γήπεδο εμβαδού 16.275,52 τ.μ., στη θέση «Αχλαδίτσα» και  Προκοπίου,  και  για την μονάδα δυναμικότητας 36.000 ορνίθων αυγοπαραγωγής, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Δ. ΚΕΛΑΪΔΙΤHΣ & ΣΙΑ ΑΒΕΑ» σε γήπεδο εμβαδού 17.750,00 τ.μ., στη θέση «Παλιούρια» Προκοπίου.
Οι αλλαγές αφορούν τον  φορέα λειτουργίας της μονάδας. ως προς τον φορέα λειτουργίας των δύο μονάδων. Η "ΒΙΟΚΟΤ Α.Ε.» μίσθωσε τις δυο πτηνοτροφικές μονάδες για 5 χρόνια από την «ΚΕΛΑΪΔΙΤHΣ Α.Ε..  Οι  σύμβάσεις μίσθωσης λήγουν στις  30-11-2018 και  28-02-2019 αντίστοιχα.


Ιστορική Πορεία της ΒΙΟΚΟΤ ΑΕ:
2002- ίδρυση της ΒΙΟΚΟΤ με την αγορά του πτηνοσφαγείου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αττικοβοιωτίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

2005- Μετά από επενδύσεις στο σφαγείο & στο τμήμα επεξεργασίας υποπροϊόντων, ξεκίνησε τη λειτουργία της ως ΒΙΟΚΟΤ Α.Ε.

Το 2011 έγινε η εξαγορά του εμπορικού κυκλώματος των:
ΜΑΪΣΤΡΟΣ - Αλεξανδρούπολη
ΣΑΡΑΜΟΥΡΤΣΗ Π. ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ - Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης
Δ. & Κ. ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ Α.Β.Ε.Ε. - Ξάνθη
ΑΛΚΟΤ Α.Ε.- Αθήνα

Προκοπιείς από την Καππαδοκία επισκέφτηκαν την Χαλκίδα


Προκοπιείς από την Μικρά Ασία επισκέφτηκαν την Χαλκίδα

Συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Χρήστο Παγώνη.

Συνάντηση με Προκοπιείς της Καππαδοκίας είχε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης , στο πλαίσιο της επίσκεψης τους στη Χαλκίδα. Πρόκειται για μέλη του Συλλόγου Τουρισμού και Πολιτισμού των Ουργκιουκλούδων Τουρκίας, οι οποίοι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προκοπιέων Χαλκίδας πραγματοποίησαν εθιμοτυπικές επισκέψεις σε φορείς του νομού, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τη σύσφιξη σχέσεων.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος των απανταχού Προκοπιέων Τουρκίας Zekai Ulusoy. Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, ώστε το γεγονός αυτό, να συμβάλλει  στο να μετατραπεί το Αιγαίο πέλαγος σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει τους δύο λαούς.
Μίλησε για την ιστορία της Χαλκίδας, για το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου και για τα μνημεία της πόλης. Στην αντιφώνησή του ο επικεφαλής της τούρκικης αντιπροσωπείας συμφώνησε για την ανάγκη συμφιλίωσης των δύο λαών και εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του  για τη φιλοξενία των Αρχών του τόπου , για τις ομορφιές της Χαλκίδας, την ιστορία και τον πολιτισμό της.


πηγή: evgnomi

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Λαϊκή Συσπείρωση προς Μπακογιάννη: "Τι θα κάνετε για να ανακληθεί η απόφαση υπηρεσίας σας για το B1 πού βάζει από το «παράθυρο» τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι"






Ερώτηση σχετικά με την έγκριση της απόφασης της Δ/σης Χωρ/Κου Σχεδιασμού της Περιφέρειας για  το στάδιο Β1 του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κηρέως στην οποία συμπεριλαμβάνει και την δημιουργία ΒΙΠΕ στο Μαντούδι θα καταθέσει στον Κώστα Μπακογιάννη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας σήμερα, Δευτέρα 27 Απριλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση.
Λαϊκή Συσπείρωση
Λαϊκή Συσπείρωση
Η ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας έχει ως εξής
Σχετικά με την απόφαση της Δ/σης Περιβάλλοντος & Χωρ/Κου Σχεδιασμού της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την έγκριση του σταδίου Β1 του ΓΠΣ Δήμου Κηρέως.

Με απόφασή της, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρ/Κου Σχεδιασμού της Περιφέρεια Στερεάς ενέκρινε το στάδιο Β1 του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κηρέως στο οποία συμπεριλαμβάνει και την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α (ΒΙΠΕ).

Η απόφαση λήφθηκε παρά   τα  ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας που ζητούσαν την αφαίρεση της ΒΙΠΕ από το ΓΠΣ Κηρέως.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση το ζήτημα λειτουργία ιδιωτικής ΒΙΠΕ στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Δεν είναι μόνο ζήτημα με οικολογική διάσταση αλλά θέμα που σχετίζεται με τον τρόπο ανάπτυξης της Χώρας, που στον δοσμένο συσχετισμό δυνάμεων λειτουργεί σε όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σχετίζεται ακόμη με την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, υποθηκεύοντας την μελλοντική της αξιοποίηση κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων.
Από αυτή τη σκοπιά η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εναντιώνεται στην παραχώρηση ή στην εκχώρηση γης , δασικών εκτάσεων, γενικότερα δημόσιας, δημοτικής περιουσίας και στην αδειοδότηση της ΤΕΡΝΑ για την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Εναντιώνεται στο πέρασμα της γης , του ορυκτού πλούτου ,του λιμανιού που βρίσκονται στην περιοχή «πρώην Σκαλιστήρη» και στην ευρύτερη περιοχή , στην ιδιοκτησία του ομίλου της ΤΕΡΝΑ.
Με δεδομένο ότι η απόφαση της Δ/σης Περιβάλλοντος έρχεται να βάλει από το «παράθυρο» τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ σε λειτουργία ρωτάμε τι θα κάνετε να ανακληθεί η παραπάνω απόφαση.
ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Ντούρου Σοφία
Γιώργος Γκικόπουλος
- See more at: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=36456#sthash.Jp1ouO6s.dpuf

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Έξυπνοι Δήμοι: Κανείς δεν θα το κάνει αυτό για μας - εμείς πρέπει να δράσουμε για τους εαυτούς μας

Σχολή Τροφίμων Harborne ιδρύθηκε από την Shaleen Meelu το 2014 ως μια πρωτοβουλία
κοινοτικής επιχείρησης για την προώθηση των υγιούς και βιώσιμων προσεγγίσεων στα τρόφιμα)
Έξι πικρές αλήθειες για τις έξυπνες πόλεις (6). Κανείς δεν θα το κάνει αυτό για μας - εμείς πρέπει να δράσουμε για τους εαυτούς μας

Κανένα μεμονωμένο άτομο ή οργάνωση δεν μπορεί να διαμορφώσει την αγορά των Έξυπνων Πόλεων έτσι ώστε να σχηματιστούν οι πόλεις που χρειαζόμαστε. Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν την ηθική του δημοκρατικού καθήκοντος και της φροντίδας, αλλά δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη χρηματοδότηση και για την εφαρμογή καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων για να μετατραπούν τα υπάρχοντα καθεστώτα δαπανών σε αποτελέσματα που επιθυμούν. Οι εταιρίες του ιδιωτικού τομέα είναι κυριολεκτικά ανήθικες και ωθούνται σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Πολλές κοινωνικές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά αξιοθαύμαστες προσπάθειες για την ενοποίηση αυτών των δύο μοντέλων, αλλά συχνά δεν διαθέτουν τους πόρους και την ικανότητα για να κλιμακωθούν.

Τελικά, όμως, όλες αυτές οι οργανώσεις στελεχώνονται και διοικούνται από ανθρώπους όπως εσάς και εμένα, και μπορούμε να επιλέξουμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά τους.
Ως εκ τούτου, ο νέος μου εργοδότης, η Amey, αυτοαξιολογείται με βάση μιας ισχυροποιημένης βαθμολογικής κλίμακας που μετρά τις κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές επιδόσεις,την ευημερία καθώς και τα οικονομικά κέρδη. Και ο προηγούμενος εργοδότης μου, η IBM, έχει εφαρμόσει ένα σύστημα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης τόσο εξελιγμένο και αποτελεσματικό που μόνο το 0,3% των πόρων και των περιουσιακών στοιχείων που φτάνουν στο τέλος της αρχικής ωφέλιμης ζωής τους απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή με αποτέφρωση: η συντριπτική πλειοψηφία επαναχρησιμοποιείται, επανακατασκευάζονται εκ νέου τα ανταλλακτικά τους ή ανακυκλώνονται.




Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να επηρεάσουμε το μοντέλο αναφοράς ή προσέγγισης για την ανακύκλωση τόσο μεγάλων εταιρειών όπως την Amey ή την IBM. Αλλά όλοι μας κάνουμε επιλογές κάθε μέρα σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουμε, τις οργανώσεις για τις οποίες εργαζόμαστε, τους πολιτικούς που ψηφίσουμε, να άρθρα blog που διαβάζουμε, μοιραζόμαστε και γράφουμε, και τις δραστηριότητες στις οποίες δίνουμε προτεραιότητα.




Αυτές οι επιλογές έχουν πραγματικές επιπτώσεις, και η ψηφιακή τεχνολογία δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να αυξήσουμε το αντίκτυπο των επιλογών μας. Αυτό το blog, το οποίο δεν μου κοστίζει τίποτα για να λειτουργήσει, εκτός από το χρόνο που χρειάζεται για να γράφω άρθρα, έχει πλέον χιλιάδες αναγνώστες σε πάνω από 150 χώρες. Η Air BnB πήρε μόνο 2 χρόνια για να συγκεντρώσει τον ίδιο αριθμό ενοικιαζόμενων δωματίων που πήρε την αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton 50 χρόνια για να αποκτήσει.

Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να εκφραστεί ευρέως μια γνώμη ή να δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων. Αυτό είναι ακριβώς ό, τι έκανε η Shaleen Meelu όταν ίδρυσε την Σχολή Τροφίμων Harborne για να προωθηθεί τις υγιεινές και περισσότερο βιώσιμες προσεγγίσεις για τα τρόφιμα, με την υποστήριξη της κοινότητας Έξυπνης Πόλης της Μπέρμιγχαμ. Είναι μια ευκαιρία που όλοι μας θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε. Και είναι η απολύτως καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για να δημιουργήσουμε καλύτερες πόλεις και ένα καλύτερο κόσμο για τους εαυτούς μας.
 
 *Το άρθρο αυτό αποτελείται από έξι ενότητες που εξηγούν γιατί δεν έχουμε πραγματικά καταλάβει τι είναι μια “έξυπνη πόλη,” το γιατί είναι μια από τις πιο σημαντικές έννοιες της εποχής μας, ή το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την ιδέα σε πραγματικότητα σε ευρεία κλίμακα.


Θα διερευνηθούν οι παρακάτω έξι "πικρές αλήθειες" που εξηγούν το γιατί και το τι μπορούμε να κάνουμε γι 'αυτό:
  1. Η «έξυπνη πόλη» δεν είναι μια τεχνολογική έννοια. Είναι η πολιτική πρόκληση της προσαρμογής μίας από τις πιο ισχυρές κοινωνικοοικονομικές δυνάμεις της εποχής μας στις ανάγκες των τόπων όπου οι περισσότεροι από εμάς ζούμε και εργαζόμαστε.
  2. Οι πόλεις δεν θα γίνουν έξυπνες εάν οι ηγέτες τους δεν συμμετέχουν.
  3. Δεν μπορούμε να αφήσουμε έξυπνες πόλεις να διαμορφωθούν από την αγορά. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να διαμορφώσουμε εμείς την αγορά.
  4. Έξυπνες πόλεις δεν ακολουθούν το μοντέλο από πάνω προς τα κάτω (top-down) ή από κάτω προς τα πάνω (bottom-up). Ακολουθούν και τα δύο.
  5. Πρέπει να λέμε ειλικρινείς ιστορίες.
  6. Κανείς δεν θα το κάνει αυτό για μας - εμείς πρέπει να δράσουμε για τους εαυτούς μας.

Ρυθμίσεις δανείων νέας γενιάς – Οι τέσσερις «ανάσες» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις


Νέας γενιάς ρυθμίσεις, που δίνουν «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βάζουν «φραγή» στην απειλή των πλειστηριασμών και, παράλληλα, «καθαρίζουν» σε σημαντικό βαθμό τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, λανσάρουν οι τράπεζες. Την ίδια ώρα το διατραπεζικό επιτόκιο euribor έχει περσει σε αρνητικό έδαφος, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δόσεις των δανείων.
Σύμφωνα με το «Έθνος», τέσσερις είναι οι μεγάλες ανάσες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
• Οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις που προβλέπουν «πάγωμα» του 50% του δανείου για διάστημα 10 ετών και ελκυστικούς όρους αποπληρωμής για το υπόλοιπο 50%.
• Το αρνητικό euribor φέρνει νέες μειώσεις στις δόσεις των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι τράπεζες άρχισαν να προσαρμόζουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα, ώστε το αρνητικό επιτόκιο να αφαιρείται από το spread του δανείου, μειώνοντας το τελικό επιτόκιο και συνεπώς τη δόση. Ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι δανειολήπτες να δουν ακόμα και μηδενικό επιτόκιο στα δάνειά τους.
• Για να αντιμετωπίσουν το μείζον πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης και οι υπόλοιπες τράπεζες -ύστερα από την κίνηση της Πειραιώς- ετοιμάζουν ανάλογα προγράμματα για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά (ολικές διαγραφές οφειλών και «πάγωμα» στεγαστικών με διαγραφή των τόκων).
• Ελάφρυνση και για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από το αρνητικό libor.
Σε «γενναίες» ρυθμίσεις προχωρούν ήδη οι τράπεζες για να διευκολύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πληρωμή των δανείων τους, «σπάζοντας» το δάνειο σε δύο μέρη. Δηλαδή το 50% θα παραμένει ενεργό με ελκυστικούς όρους, όπως είναι η μείωση της δόσης και η μείωση του επιτοκίου του, και το υπόλοιπο 50% θα παγώνει για διάστημα, ενδεχομένως και πάνω από 10 χρόνια.
Στον κώδικα
Πρόκειται για έναν τρόπο ρύθμισης που συμπεριλαμβάνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το 50% του δανείου που «παγώνει» δεν επιβαρύνεται με τόκους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να διαγραφεί. Στόχος είναι να περιοριστεί η μάστιγα των «κόκκινων» δανείων -που έχουν φτάσει το 40% και έχουν ξεπεράσει τα 84 δισ. ευρώ-, ενώ με τις ρυθμίσεις αυτές μπαίνει «φραγή» στους πλειστηριασμούς. Διότι μέσα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση το δάνειο θα καθίσταται και πάλι ενήμερο. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ρύθμιση αυτή αφορά όλους τους δανειολήπτες, με την προϋπόθεση ότι είναι συνεργάσιμοι.
Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται σε όλους εκείνους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, καθώς έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους. Οπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, θα πρέπει να αποδεικνύεται η δυσκολία ή η αδυναμία από τα στοιχεία της οικονομικής του κατάστασης που θα προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος στην τράπεζα (εισόδημα, περιουσία κινητή και ακίνητη κ.ά.).
Για τους δανειολήπτες που το εισόδημα τους έχει μειωθεί (κατά 30% ή και παραπάνω) και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, οι τράπεζες δέχονται επίσης να «παγώσουν» το 50% της οφειλής με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα δεχθεί να δώσει εμπράγματες εξασφαλίσεις (όπως είναι η υποθήκη σε ακίνητο, σπίτι, οικόπεδο, κατάστημα, χωράφι κ.λπ.).
Ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι ενδελεχής και διεξοδικός, προκειμένου να αποκλειστούν οι «στρατηγικά κακοπληρωτές». Το «πάγωμα» του 50% του δανείου αφορά τόσο σε στεγαστικά δάνεια όσο και σε οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικέ κάρτες.
«Το πρόβλημα των καθυστερήσεων είναι μείζον και απαιτείται άμεσα λύση. Είναι κομβικής σημασίας ο τρόπος που θα διαχειριστούν οι τράπεζες το μεγάλο στοκ των καθυστερήσεων», αναφέρουν στο «Εθνος» υψηλόβαθμα στελέχη των συστημικών τραπεζών.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Μέχρι 5.500 προσλήψεις συμβασιούχων φέτος σε δήμους και περιφέρειες

ΔημόσιοΜέχρι και 5.495 προσλήψεις μπορούν να γίνουν εντός του 2015 στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Από τα 5.495 άτομα που μπορούν να προσληφθούν, τα 1.037 θα αμείβονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των ΟΤΑ (ΚΑΠ), ενώ τα υπόλοιπα 4.458 θα απασχοληθούν στο πλαίσιο ερευνητικών, αναπτυξιακών συμβολαίων και συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τρίτους.
Οι προσλήψεις θα γίνουν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή θα συνάψουν σύμβαση μίσθωσης έργου με τους ΟΤΑ.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Στο Δήμο μας ο Ακριώτης


Τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας επισκέφτηκε την Τετάρτη 22 Απριλίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Ακριώτης Γιώργος, μαζί με μέλη της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ενημέρωση του για ζητήματα που αφορούν τους τοπικούς φορείς αλλά και τους δημότες.
Το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας επισκέφθηκε ο Γιώργος Ακριώτης



Κατά την περιοδεία επισκέφτηκε το Γενικό/ Τεχνικό Λύκειο Μαντουδίου, όπου συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς και τους ενημέρωσε για τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τρέχουσες δυσλειτουργίες και ταυτόχρονα να δώσει ένα πρώτο δείγμα της νέας φιλοσοφίας κάνοντας τα πρώτα βήματα για τον εκδημοκρατισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη στον χώρο της εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, σε προγραμματισμένη συνάντηση, για να συνομιλήσει με το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και με τον Διευθυντή του κέντρου. Συζητήθηκαν ζητήματα οργάνωσης, ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις αντιδραστηρίων και αναλώσιμων, αδυναμίες που έχουν προκύψει από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στόχο είχαν την υπονόμευση του ΕΣΥ προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και με θύμα το δικαίωμα του πολίτη στην Υγεία.

Τέλος, συναντήθηκε στη Λίμνη με τον Δήμαρχο Χ. Καλυβιώτη, παρουσία και των δημοτικών συμβούλων κ. Παζάρα και κ .Αλεξίου, όπου εξετάστηκαν σειρά από ανοιχτά θέματα που απασχολούν τον δήμο και τις υπηρεσίες του, ειδικότερα στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από την κατά 60% μνημονιακή μείωση του προϋπολογισμού. Σε διάθεση στενής συνεργασίας εντοπιστήκαν ζητήματα που πρέπει να προωθηθούν μέσω ερωτήσεων και παρεμβάσεων. -

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Για τις 6 Μαϊου αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής ενάντια στην ΒΙΠΕ



Για τις  6 Μαϊου 2015 αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης ΒΙΠΕ. Η εκδίκαση παραπέμπεται  από την Πενταμελή Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας  στην αντίστοιχη Επταμελή της Επιτροπή του οργάνου. Η δίκη ήταν να γίνει στις 22 Απριλίου 2015 στην Πενταμελή Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας 

πηγή: Kireas.org

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Οι εκθέσεις εκκαθάρισης δυο δημοτικών επιχείρησεων στο Δημοτικό Συμβούλιο το Σάββατο 25 Απριλίου

Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου Μελά, το Σάββατο 25 Απριλίου 2015,ώρα 11π.μ, θα ασχοληθεί με τα πιο κάτω θέμα:

1. Έκθεση Λύσης & Εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού –Ανάπτυξης του πρώην Δήμου Λίμνης(Εισηγητές: Κουτρουμπής Ευθύμιος και Δήμαρχος)

2. Έκθεση Λύσης & Εκκαθάρισης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας(Εισηγητές: Κουτρουμπής Ευθύμιος και Δήμαρχος)

3. Ορισμός μελών για την ανασυγκρότηση της επιτροπής σχετικά με την οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων(Εισηγητής : Πρόεδρος Δ.Σ)

4. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και Δήμου Χαλκιδέων(Εισηγητής : Πρόεδρος Δ.Σ)

5. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Κατασκευή περιηγητικών μονοπατιών Ασκητήριο-Μοναστήρι Οσίου Δαυίδ-Βοθάνες Γεραλίνας-Καταρράκτες Δρυμώνα (Συμπεριλαμβανομένης Ανάπλασης στη θέση Κρέμαση) (Εισηγητής : Πρόεδρος Δ.Σ)

6. Περί διενέργειας εμποροπανήγυρης στα πλαίσια τοπικής θρησκευτικής εορτής τοπικής κοινότητας Προκοπίου(Εισηγητής: Αρβανίτης Παναγιώτης, Αντιδήμαρχος)

7. Ορισμός Ορκωτού ελεγκτή –λογιστή για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων (του ισολογισμού, του λογ/σμού αποτελεσμάτων χρήσεως, του πίνακα διαθέσεως αποτελεσμάτων και του προσαρτήματος)για την χρήση 2014,με βάση το άρθρο 163 παρ.3 του Ν. 3463/2006(ΔΚΚ) (Εισηγητής: Δήμαρχος)

8. Καθορισμός θέσεων στάσιμου εμπορίου τοπικής κοινότητας Προκοπίου
(Εισηγητής : Πρόεδρος Δ.Σ)

9. Ανανέωση άδειας άσκησης υπαίθριου πλανοδίου εμπορίου(αλιείας)
(Εισηγητής : Πρόεδρος Δ.Σ)

10.Χορήγηση άδειας παραγωγού πωλητού Λαϊκών αγορών
(Εισηγητής : Πρόεδρος Δ.Σ)

11.Έγκριση απολογισμού πρωτοβάθμιας σχολικής Επιτροπής έτους 2014
(Εισηγητής:κ.Βούλγαρης Αναστάσιος, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής)

12. Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου σύμφωνα με την αρίθμ. 29/2015 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, για την σύνταξη και υποβολή προσφυγής σύμφωνα με το άρθρο 152 του Ν. 3463/2006(Ειδική Επιτροπή) κατά της με αρίθμ. πρωτ. 652/55923/14-4-2015 (ΑΔΑ 7ΛΚ2ΟΠΙ)-ΛΡ2) απόφασης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Έλεγχος Νομιμότητας της αρίθμ. 34/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας αναφορικά με την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου οικ. Έτους 2015» (Εισηγητής : Δήμαρχος)

13.Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής περί διαγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου πέραν της πενταετίας. (Εισηγητής : Δήμαρχος)

14. Απόφαση –Ψήφισμα για την πράξη Νομοθετικού περιεχομένου για την μεταφορά πόρων ΟΤΑ στην Τράπεζα Ελλάδος και διαμαρτυρία για IOU (Εισηγητής:Δήμαρχος)

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της διεθνούς δράσης των τοπικών αρχών


#Δημοσιεύθηκε στο Δελτίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Απριλίου - Μαϊου 2015.

Η προσέλκυση ευκαιριών, η απόκτηση νέας γνώσης και η αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων που επηρεάζουν τις πόλεις δεν εξαρτώνται πλέον μόνον από εσωτερικούς παράγοντες στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εδαφικής επικράτειας του ΟΤΑ αλλά από αλληλεξαρτήσεις με εξωτερικούς φορείς.
Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων αρκετές πόλεις αποκτούν τα μέσα εκείνα που τους επιτρέπουν να δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο με στρατηγικό τρόπο και κατά συνέπεια η διεθνής δράση τους να αποκτά μια όλο και μεγαλύτερη σημασία. Με αυτήν την έννοια, το στρατηγικό σχέδιο που αφορά τις διεθνείς σχέσεις μιας πόλης αποτελεί εργαλείο δράσης για μια τοπική αρχή και τους τοπικούς φορείς. Αυτό το έγγραφο προσανατολίζει τη διεθνή δράση ενός ΟΤΑ μεσο-μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, διασφαλίζοντας ότι η συμμετοχή του σε διεθνή φόρα συμβάλλει στην προώθηση των τοπικών προτεραιοτήτων από οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική άποψη.

Τα στρατηγικά σχέδια των ΟΤΑ μοιράζονται κοινά στοιχεία: θέτουν το πολιτικό όραμα, τις προτεραιότητες και τους στόχους που προσανατολίζουν τη διεθνή δράση τους εντός ενός ευρύτερου στρατηγικού πλαισίου. Ως αφετηριακό σημείο λαμβάνεται υπόψη η προηγούμενη εμπειρία σε διεθνή φόρα, η αναγνώριση της αναγκαιότητας συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, η ανάδειξη των διεθνών φόρουμ και των φορέων με τους οποίους θα υλοποιηθούν διεθνείς δράσεις σε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
Για παράδειγμα, η πόλη του Σάντερλαντ (Ηνωμένο Βασίλειο) αναγνωρίζει ότι «αυτή είναι η πρώτη φορά που το Σάντερλαντ συγκέντρωσε (στο στρατηγικό σχέδιο) τις διεθνείς συνεργασίες, τα δίκτυα, τις πρωτοβουλίες και δράσεις του προκειμένου να καταρτίσει μια στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο για το μέλλον της πόλης, τις ζωές των κατοίκων της και των πολιτών των άλλων χωρών παγκοσμίως.
Αυτό το σχέδιο μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την παρελθούσα εμπειρία, να συγκεντρώσουμε την ειδημοσύνη και τους πόρους και φιλοδοξούμε να εκμεταλλευτούμε όλο το δυναμικό της πόλης που είναι πραγματικά διεθνής».



Οι συγκεκριμένοι στόχοι της πορτογαλικής πόλης του Πόρτο σε σχέση με την οργάνωση και επικοινωνία της διεθνούς στρατηγικής της βασίζονται «στην προώθηση του πολιτικού και τεχνικού συντονισμού, στη διευκόλυνση της συμμετοχής διαφόρων υπηρεσιών στα διεθνή δίκτυα και έργα μέσω μιας πολιτικής υποκίνησης των ανθρωπίνων πόρων για διεθνή δράση και της ευαισθητοποίησης σε διεθνές και τοπικό επίπεδο για καινοτόμα έργα και βέλτιστες πρακτικές.

Αυτά τα στρατηγικά σχέδια υπογραμμίζουν την εγκάρσια φύση των διεθνών σχέσεων καθώς και την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των διαφόρων οργανικών μονάδων της τοπικής αρχής. Στην πλειονότητα αυτών των εγγράφων περιγράφεται η οργανική δομή που είναι αρμόδια για την προώθηση και το συντονισμό της διεθνούς στρατηγικής και υποδεικνύεται η ανάγκη για την ενίσχυση των ικανοτήτων των δημοτικών αιρετών οργάνων και του προσωπικού που άμεσα εμπλέκεται στις διεθνείς πρωτοβουλίες. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης αυτής της στρατηγικής. Ένα άλλο σημαντικό συστατικό αυτών των στρατηγικών σχεδίων είναι η επικοινωνία και δημοσιοποίηση του εύρους των διεθνών δράσεων μιας τοπικής αρχής. Τέλος αυτές οι στρατηγικές αποβλέπουν να διασφαλίσουν την ενεργό συμμετοχή των τοπικών φορέων και τη δημιουργία συμμαχιών με όμορες πόλεις και άλλους φορείς έτσι ώστε η τοπική αρχή να διαθέτει μεγάλο δυναμικό για την προβολή της σε διεθνή φόρα.

Εν κατακλείδι, αυτά τα στρατηγικά σχέδια αντιπροσωπεύουν μια πρόοδο στον προσανατολισμό και την υλοποίηση των διεθνών σχέσεων από τις τοπικές αρχές και συνιστούν μια απάντηση σε ένα όραμα δημόσιας πολιτικής.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η Δημοτική Κοινότητα Λίμνης καλεί τους κατοίκους και φορείς σε συζήτηση για το Δημοτικό Κάμπινγκ στην ¨Σπιάδα¨



Η Δημοτική Κοινότητα Λίμνης καλεί τους κατοίκους και φορείς της περιοχής μας, την Παρασκευή 24 Απριλίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λίμνης προκειμένου να εκθέσουν τις σκέψεις τους και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τρόπους επίλυσης προβλημάτων που αφορούν το πρώην Δημοτικό Κάμπινγκ που βρίσκεται στη θέση ¨Σπιάδα¨.

Όλες οι προτάσεις και κυρίως όσες κριθούν υλοποιήσιμες θα προωθηθούν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.


Η παρουσία σας καθώς και οι απόψεις σας κρίνονται απαραίτητες για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου προς όφελος της Τοπικής μας Κοινωνίας.

Πώς θα κάνετε δωρεάν επιμόρφωση στο εξωτερικό – Erasmus και για όσους δεν είναι φοιτητές


Πλέον, δεν χρειάζεται να είναι κανείς φοιτητής για να συμμετάσχει στο δημοφιλές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus. Άνεργοι, εργαζόμενοι, αλλά και σύλλογοι ή μία παρέα φίλων θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, προκειμένου να επιμορφωθούν ή να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα.
Για τη συμμετοχή τους στο αναβαθμισμένο πρόγραμμα Erasmus+ η φοιτητική ιδιότητα δεν αποτελεί καν προϋπόθεση, ενώ υπάρχουν και δράσεις στις οποίες δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Μάλιστα, το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τα έξοδα διαμονής και διατροφής, εσωτερικών μετακινήσεων και διάφορων δραστηριοτήτων των συμμετεχόντων οι οποίοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και εργασιακή εμπειρία χωρίς κόστος.
Ειδικότερα, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορέσουν να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα, καθώς και να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης μέσω του νέου προγράμματος Erasmus+ το οποίο αποτελεί, ουσιαστικά, το αποτέλεσμα της συνένωσης του δημοφιλούς προγράμματος για την ανταλλαγή φοιτητών Erasmus με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι το Youth in Action.
Το Erasmus+, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό στη χώρα μας, θα διαρκέσει έως το 2020 και ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει σε 14,7 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος, πολίτες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, να γνωρίζουν νέες εμπειρίες, αλλά και να δικτυώνονται.
Στο Erasmus+ συμμετέχουν κυρίως νέοι ηλικίας 17 με 30, ωστόσο υπάρχουν και δράσεις στις οποίες δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Μάλιστα, για τη συμμετοχή των νέων σε δράσεις του τομέα της νεολαίας η φοιτητική ιδιότητα δεν αποτελεί καν προϋπόθεση.
«Με το αναπτυγμένο αυτό πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, στον εκσυγχρονισμό των τομέων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, καθώς και στην ενίσχυση της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη. Μέσω των ανταλλαγών και του εθελοντισμού, οργανισμοί νεολαίας, εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας και άτυπες ομάδες, όπως για παράδειγμα ένας σύλλογος ή μία παρέα, θα μπορούν να συνεργαστούν με οργανισμούς που εδρεύουν στο εξωτερικό και να μοιραστούν αυτό που λέμε “καλές πρακτικές”» τονίζει στην «ΗτΣ» ο κ. Παναγιώτης Μανούρης, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), το οποίο είναι η εθνική μονάδα συντονισμού για τον τομέα της νεολαίας. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως (100%) τα έξοδα διαμονής και διατροφής, συντονισμού, εσωτερικών μετακινήσεων, δραστηριοτήτων κ.τ.λ., καθώς και μέρος των εξόδων του ταξιδιού μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών, ιδιαίτερα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης όπου οι νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Οι δράσεις
Μερικές από τις βασικές δράσεις του προγράμματος Erasmus+ (www.erasmusplusyouth.gr) είναι οι εξής:
Ανταλλαγές Νέων: Δίνουν τη δυνατότητα σε ομάδες νέων από διάφορες χώρες να γνωριστούν και να συζητήσουν πάνω σε μια θεματική κοινού ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει εργαστήρια, συζητήσεις, εργασίες σε μεικτές ομάδες, παιχνίδια ρόλων, προσομοιώσεις, υπαίθριες δραστηριότητες, κ.λπ.
Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία: Νέοι, ηλικίας 17-30 ετών, μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εθελοντική βάση σε κάποιους οργανισμούς στο εξωτερικό με όλα τα έξοδα καλυμμένα από το πρόγραμμα. Οι εθελοντές συνεισφέρουν στις καθημερινές δραστηριότητες των οργανώσεων, απασχολούμενοι σε τομείς όπως η παροχή πληροφόρησης σε νέους, το περιβάλλον, οι τέχνες και ο πολιτισμός, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, η κοινωνική ένταξη, η διαπολιτισμική μάθηση, οι πολιτικές για τη νεολαία κ.τ.λ.
Κινητικότητα ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας: Για τη συμμετοχή σε αυτή τη δράση δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Έτσι, Ευρωπαίοι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές καταρτίσεις ή ακόμα και σε σεμινάρια παρακολούθησης εργασίας στο εξωτερικό σε κάποιο οργανισμό που ενεργοποιείται στον τομέα της νεολαίας.
Στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της νεολαίας. Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, οργανισμοί, ιδρύματα, δήμοι, επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη μπορούν να δημιουργήσουν συνεργασίες για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ομάδα «ευκαιρία»
Η Ελλάδα, ως χώρα φιλοξενίας
Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον Ευρωπαίων πολιτών για συμμετοχή σε προγράμματα που υλοποιούνται στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Ήδη, από την έναρξη του προγράμματος, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. έχει δεχτεί περισσότερες από 400 αιτήσεις για τον τομέα της νεολαίας.
Ενδεικτικά, η ΜΚΟ Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (ΚΑΝΕ) φιλοξένησε τέσσερα νέους από την Ιορδανία, την Ισπανία και τη Γερμανία, οι οποίοι υλοποίησαν προγράμματα εθελοντικής υπηρεσίας από 8 έως 10 μήνες από τον Αύγουστο του 2013 στην Καλαμάτα, ενώ ή άτυπη ομάδα νέων «ΕΥΚΑΙΡΙΑ» επιχείρησε να ενθαρρύνει τους νέους να διαμορφώσουν διαύλους επικοινωνίας με διάφορες ομάδες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να προτείνει νέους τρόπους συνύπαρξης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 43 συμμετέχοντες οι οποίοι προέρχονται από 10 διαφορετικές χώρες.
Επίσης, μια άλλη δράση που πραγματοποιήθηκε μέσω της ΜΚΟ Civis Plus είχε ως στόχο να αναδειχθούν η σημασία των εκλογών της Ευρωβουλής και οι λόγοι για τους οποίους είναι πολύ σημαντική η ψήφος στην καθημερινή ζωή κάθε πολίτη της Ένωσης. Σαράντα νέοι και δέκα επικεφαλής ομάδων από 10 οργανώσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης ήρθαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της δράσης αυτής και με μεθόδους μη τυπικής μάθησης, όπως κουίζ και εργαστήρια, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την Ε.Ε., την ιστορία και τις αξίες της.
Πηγή: imerisia.gr

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία

Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία, με έτος βάσης το έτος 2010=100,0, για το μήνα Φεβρουάριο 2015, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής:
Για να διαβασετε αναλυτικα πατηστε:ΕΔΩ
Πηγη:www.statistics.gr



Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Έναρξη διαδικασίας ενστάσεων κατά της Πολεοδομικής Μελέτης της ΒΙΠΕ


 Οι ενστάσεις από δημότες και φορείς πρέπει να  κατατεθούν στο δήμο μέχρις τις 2 Μάϊου 2015.  Ο δήμος οφείλει να τις αποστείλει μαζί με γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αρμόδια Υπηρεσία.

Οι όροι δόμησης  που κατατίθενται  στην μελέτη εξαρτώνται από τον  βαθμό όχλησης  ή τον τύπο του Επιχειρηματικού Πάρκου. Κατά συνέπεια  μια θετική γνωμοδότηση από το Δημ. Συμβ. σημαίνει  αποδοχή του βαθμού όχλησης το ΕΠ και κατά συνέπεια  αποδοχή και νομιμοποίηση της ΒΙΠΕ.

 από την σελίδα του συλλόγου kireas.org

Έναρξη διαδικασίας ενστάσεων κατά της Πολεοδομικής Μελέτης της ΒΙΠΕ



Ο δήμος ανάρτησε στην ιστοσελίδα  κοινοποίηση έναρξης της  περιόδου ενστάσεων από τους δημότες και τους φορείς ενάντια στην Μελέτη  Πολεοδόμησης της ΒΙΠΕ. Το περιεχόμενο της μελέτης και των σχεδίων  δεν δημοσιεύονται και είναι διαθέσιμα στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας στο Δημοτικό Κατάστημα Μαντουδίου.
 Οι ενστάσεις πρέπει να  κατατεθούν στο δήμο μέχρις τις 2 Μάϊου 2015.  Ο δήμος οφείλει να τις αποστείλει μαζί με γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αρμόδια Υπηρεσία.
Η  εταιρεία  «Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου πού  δημιούργησε πέρυσι ο όμιλος  ΤΕΡΝΑ με την επωνυμία ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΑΕ» («“ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ Α.Ε.”» είναι ο φορέας πού έχει κατάρτισε την πολεοδομική μελέτη του  Επιχειρηματικού Πάρκου υψηλής ρυπαντότητας  τύπου Α (γνωστού και ως ΒΙΠΕ)  στο Μαντούδι.    Η πολεοδομική μελέτη της ΒΙΠΕ πρέπει να περιλαμβάνει το πολεοδομικό − ρυμοτομικό σχέδιο, τον πολεοδομικό κανονισμό, έκθεση που περιγράφει και αιτιολογεί τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τους όρους  δόμησης, τις χρήσεις γης και τους σχετικούς περιορισμούς ή απαγορεύσεις ή υποχρεώσεις και κάθε άλλη ρύθμιση που επιβάλλεται από πολεοδομικούς λόγους.
Οι όροι δόμησης  που κατατίθενται  στην μελέτη εξαρτώνται από τον  βαθμό όχλησης  ή τον τύπο του Επιχειρηματικού Πάρκου. Κατά συνέπεια  μια θετική γνωμοδότηση από το Δημ. Συμβ. σημαίνει  αποδοχή του βαθμού όχλησης το ΕΠ και κατά συνέπεια  αποδοχή και νομιμοποίηση της ΒΙΠΕ.

Διαδικασία ενστάσεων  κατά της  πρότασης πολεοδόμησης της ΒΙΠΕ

Οι ενστάσεις κατά της αναρτηθείσας πρότασης πολεοδόμησης της ΒΙΠΕ  κατατίθενται στον οικείο Δήμο μέσα στο διάστημα των δέκα πέντε (15) ημερών που αρχίζει από σήμερα (17.4.15) .Μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής ένστασης (22.5.15), ο Δήμος υποχρεούται να αποστείλει στην αρμόδια Υπηρεσία, τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της Πολεοδομικής Μελέτης (Ρυμοτομικού σχεδίου και Πολεοδομικού κανονισμού) και των υποβληθεισών ενστάσεων.  Αρμόδια Υπηρεσία  είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πλην της περίπτωσης που η “ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ Α.Ε.”  έχει καταστεί κυρία του συνόλου της έκτασης του Επιχειρηματικού Πάρκου, όπου η πολεοδομική μελέτη υποβάλλεται στη Διεύθυνση Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος της ΓΓΒ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ένσταση, εντός της ίδιας προθεσμίας ο Δήμος αποστέλλει στην αρμόδια Υπηρεσία τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της Πολεοδομικής Μελέτης, βεβαίωση περί της ανάρτησης της Μελέτης, βεβαίωση ότι δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις, καθώς και τις Εφημερίδες δημοσίευσης της ανακοίνωσης ανάρτησης.
2. Η αρμόδια Υπηρεσία εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την υποβολή του φακέλου της διαδικασίας, εισηγείται επί του θέματος στο αρμόδιο Συμβούλιο Χωρ/ταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο γνωμοδοτεί σε αυτήν εντός δέκα πέντε (15) ημερών.

3. Η γνωμοδότηση του ΣΧΟΠΑΔ είναι υποχρεωτική και η “ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ Α.Ε.” οφείλει να τροποποιήσει την Πολεοδομική Μελέτη στα σημεία που θα της υποδειχθούν και να την υποβάλει εκ νέου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία με νέα ανάρτηση εφ’ όσον απαιτείται.

Διαδικασίες έγκρισης της πρότασης πολεοδόμησης της ΒΙΠΕ Έγκριση πολεοδομικής μελέτης ΕΠ ( ή ΒΙΠΕ)

1. Η Πολεοδομική Μελέτη (Ρυμοτομικό σχέδιο και Πολεοδομικός κανονισμός) εγκρίνεται με Απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατόπιν γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου και  του αρμοδίου ΣΧΟΠΑΔ, πλην της περίπτωσης που η “ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ Α.Ε.”  έχει καταστεί κυρία του συνόλου της έκτασης του Επιχειρηματικού Πάρκου , όπου η Πολεοδομική Μελέτη εγκρίνεται με κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των καθ’ύλην αρμοδίων Υπουργών
2. Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μόνο συμβουλευτική και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ή οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί στην περίπτωση που  η  “ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ Α.Ε.”»  έχει καταστεί κυρία του συνόλου της έκτασης του Επιχειρηματικού Πάρκου.
 

Πολεοδομική μελέτη και όροι δόμησης στα ΕΠ

Η πολεοδομική μελέτη περιλαμβάνει το πολεοδομικό − ρυμοτομικό σχέδιο, τον πολεοδομικό κανονισμό, έκθεση που περιγράφει και αιτιολογεί τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τους όρους  δόμησης, τις χρήσεις γης και τους σχετικούς περιορισμούς ή απαγορεύσεις ή υποχρεώσεις και κάθε άλλη ρύθμιση που επιβάλλεται από πολεοδομικούς λόγους.
2. Οι όροι δόμησης. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται τα παρακάτω όρια: α. Ποσοστό κάλυψης μέχρι 70%.
Συντελεστής δόμησης μέχρι 1,6 για τις βιομηχανικές και 1,2 για τις υπόλοιπες χρήσεις.
Ελάχιστο ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων 25%, υπολογιζόμενο επί της συνολικής επιφάνειας του ΕΠ. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται χώροι εντός του ΕΠ με ήδη διαμορφωμένη τέτοια χρήση. Οι χώροι υψηλού πρασίνου περιμετρικά του ΕΠ ορίζονται σε 6% κατ’ ελάχιστον επί της συνολικής επιφάνειας για ΕΠ Τύπου Α΄. Οι χώροι υψηλού πρασίνου περιμετρικά του ΕΠ συνυπολογίζονται στην έκταση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του ΕΠ. Οι χώροι κοινωφελών εγκαταστάσεων και κτιρίων ανέρχονται κατά ανώτατο όριο σε 3% στη συνολική επιφάνεια του ΕΠ.

1) Τα μεγέθη των οικοδομικών τετραγώνων και η εσωτερική οδοποιία πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τον τύπο του ΕΠ και τα αναμενόμενα μεγέθη και πλήθος των αναμενόμενων να εγκατασταθούν επιχειρήσεων.
2) Τα πλάτη των οδών πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,5 μ. και κάθε πεζοδρομίου τουλάχιστον 1,5 μ.
3) Η απόσταση των οικοδομικών γραμμών από τις ρυμοτομικές γραμμές πρέπει να είναι ≥ 5 μ.
4) Πρέπει να συνυποβάλλεται προσχέδιο τυπικής κατάτμησης των οικοδομικών τετραγώνων ανάλογα με τον τύπο του ΕΠ και τα αναμενόμενα μεγέθη και πλήθος των αναμενόμενων να εγκατασταθούν επιχειρήσεων.
5) Η κλίμακα των σχεδίων της πολεοδομικής μελέτης πρέπει να είναι 1:2.000 έως 1:500, ανάλογα με τον τύπο και την έκταση του ΕΠ
6) Ορίζονται οι εξής ειδικοί όροι δόμησης στα ΕΠ τύπου Α΄, Β΄, Γ΄ και ΕΠ Ειδικού Τύπου με βιομηχανικές χρήσεις Χ, Μ, Υ όχλησης:
− Συντελεστής δόμησης ≤ 1,6
− Ποσοστό κάλυψης ≤ 70%
− Αρτιότητα οικοπέδων ≥ 1000 τ.μ.   για τα ΕΠ τύπου Α΄ (ΒΙΠΕ)
7) Επιβάλλεται για λόγους πυρασφάλειας η τήρηση απόστασης δ από τα πλάγια και οπίσθια όρια των οικοπέδων, όπου δ ίσον 3+0,1 του ύψους του κτιρίου.

Ποιες δραστηριότητες επιχορηγούν ΟΤΑ και ιδιώτες μέσω Leader – Ποια τα ανοιχτά προγράμματα και το μέγεθος επιχορήγησης

Σημαντικού αριθμητικού μεγεθους είναι τα τοπικά προγράμματα Leader που υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2007-2013, Άξονας 4), με τους δικαιούχους να είναι πέρα από ιδιώτες (αγρότες ή μη) και επιχειρήσεις (υφιστάμενες ή υπό σύσταση),  ακόμη και ΟΤΑ, Δήμοι ή Περιφέρειες, αλλά και εταιρείες τους.
Τα προγράμματα Leader αφορούν συγκεκριμένους νομούς και περιοχές και προσφέρουν επιχορήγηση που μπορεί να φτάσει το 60% (ανάλογα με την περιοχή και την δραστηριότητα).
Οι δραστηριότητες που επιχορηγούνται μέσω των προγραμμάτων Leader είναι:
  • Μικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία (μέχρι 40 κλίνες) και campings.
  • Επισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).
  • Εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.
  • Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής – υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
  • Βιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (όπως δημητριακά, οίνος, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αυγά, μέλι, ελιές, πατάτες, άνθη, σπόροι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά).
  • Μεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα).
  • Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄μεταποίηση (πχ αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κλπ).
  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κλπ).
  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
  • Γραφεία οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.
  • Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση – σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, ποδηλατικές διαδρομές στην αγροτική ύπαιθρο, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Αυτή την περίοδο είναι ενεργά τα παρακάτω προγράμματα Leader:
  • Leader N. Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας (4η προκήρυξη) μέχρι 17/4/2015 (http://www.epirussa.gr)
  • Leader N. Αιτωλοακαρνανίας (7η προκήρυξη) μέχρι 20/4/2015 (http://www.aitoliki.gr)
  • Leader N. Καρδίτσας (5η προκήρυξη) μέχρι 20/4/2015 (http://www.anka.gr)
  • Leader N. Φωκίδας (5η προκήρυξη) μέχρι 20/4/2015 (http://www.anfo.gr)
  • Leader N. Αχαΐας (4η προκήρυξη) μέχρι 19/5/2015 (http://www.achaiasa.gr)

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πράσινο φώς στην Μονή Γαλατάκη να βελτιώσει δασικό δρόμο δίπλα στους εξορυκτικούς χώρους της ΤΕΡΝΑ στον Αρχάγγελο

Μέρος του δασικού δρόμου  που θέλει να βελτιώσει η Ι.Μ. Γαλατάκη είναι εντός του εξορυκτικού χώρου (κόκκινος κύκλος)  της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ



Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς αποφάσισε την υπαγωγή του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ‘’ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΡΕΜΑ – ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ’’ του δάσους Ι.Μ. Γαλατάκι» Τ.Κ. Σπαθαρίου Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Π.Ε. Εύβοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Π.Π.Δ) .

Σύμφωνα με  την απόφασηέγκριση η  υλοποίηση του έργου θα βοηθήσει αφενός την αντιπυρική προστασία και την εκμετάλλευση του Διακατεχόμενου δάσους Ιεράς Μονής Γαλατάκη, αφετέρου δε θα διευκολύνει την πρόσβαση των δασεργατών, ρητινοκαλλιεργητών, κτηνοτρόφων, αλλά και των επισκεπτών της εκκλησίας του Αρχάγγελου που βρίσκεται εκεί, μιας και αποτελεί τον κύριο δρόμο πρόσβαση για την εκκλησία από τα Νότια.

Για τις παραπάνω εργασίες θα χρησιμοποιηθούν μηχανήματα οδοποιίας, ήτοι: προωθητήρες για τις εκσκαφές, ισοπεδωτήρες για τη μόρφωση του καταστρώματος


Ο χάρτης του δασικού δρόμου σε χάρτη google (κίτρινο χρώμα)


Σκοπός του έργου αυτού είναι η βελτίωση τμήματος του υπάρχοντος δρόμου ‘Αρχαγγελόρεμα - Αρχάγγελος’, μήκους 1.353,00μ, ώστε ο δρόμος να αποκτήσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δασικών δρόμων Γ΄ κατηγορίας, ήτοι:
Πλάτος καταστρώματος 4-5 μέτρα.
Ελάχιστη ακτίνα καμπυλότητας 20 μέτρα.
Μέγιστη κατά μήκος κλίση 12%.

Οι εργασίες βελτίωσης που αναφέρονται θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της βατότητας, τη βελτίωση των συνθηκών προστασίας και την εκμετάλλευση του δάσους.
Ειδικότερα:
- Μόρφωση τάφρου παροχέτευσης του νερού τριγωνικής διατομής σε όλο το μήκος του δρόμου.
Από την αρχή του δρόμου έως το τέλος του, σε όλο το μήκος του θα διανοιχτεί τάφρος παροχέτευσης νερού, τριγωνικής διατομής και κατάλληλης κλίσης, που να επιτρέπει την ανεμπόδιστη ροή των υδάτων. Η τάφρος κατασκευάζεται με σκοπό να δέχεται τα υδατοκατακρημνίσματα της περιοχής και του καταστρώματος του δρόμου, τα οποία θα διοχετεύονται σε υπάρχον τεχνικό που βρίσκεται στο τέλος του δρόμου.
Ο όγκος των εκχωμάτων που θα προκύψουν ανέρχεται σε 202,95 m3.

-Κατασκευή τριών σωληνωτών οχετών στη Χ.Θ. 0+50,00, στη Χ.Θ. 0+112,00 και στη Χ.Θ. 0+844,00.
Η κατασκευή των σωληνωτών οχετών έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της παροχέτευσης των υδάτων όχι από ρέματα αλλά από διασταυρούμενους δρόμους από ανάντη του προς βελτίωση δρόμου, ώστε να μην συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής και να μην σχηματίζονται ρυάκια ή μικρά ρέματα στο κατάστρωμα του δρόμου και αυτός να είναι βατός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι οχετοί θα καταλάβουν μία ζώνη πλάτους 2,00μ. έκαστος, ενώ ο συνολικός όγκος των εκχωμάτων που θα προκύψουν από τις εκσκαφές ανέρχεται σε 246,00 m3.

- Μόρφωση καταστρώματος.
Η ισοπέδωση του καταστρώματος στις θέσεις που κρίνεται απαραίτητη, θα είναι τέτοια ώστε το κατάστρωμα του δρόμου να αποκτήσει ενιαία επίπεδη επιφάνεια με τις αναγκαίες ελαφρές κλίσεις.
Οι παραπάνω προτεινόμενες εργασίες δε θα επιφέρουν καμία αλλαγή στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του υπάρχοντος δρόμου.



Η απόφαση


Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Εγκρίθηκε η ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – Εντάσσεται και το ΤΠκΔ

1Την ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σχεδιάζει η κυβέρνηση με κεντρικό στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το παραπάνω αποφασίστηκε την Πέμπτη το απόγευμα, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Δ. Μάρδα και Ν. Βαλαβάνη, καθώς και των αρμόδιων γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Το επόμενο διάστημα  θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις της, την ευθύνη της οποίας θα αναλάβει η η Ομάδα Χρηματοπιστωτικού Τομέα του γραφείου του αντιπροέδρου.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η κυβέρνηση ευελπιστεί στην ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας ώς το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο σχεδιασμός που εγκρίθηκε χθες προβλέπει ότι σε πρώτη φάση θα υπαχθούν στην αναπτυξιακή τράπεζα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Όπως επισημαίνεται, πάντως, και στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενδεχομένως να υπαχθούν στην αναπτυξιακή τράπεζα και άλλοι κυβερνητικοί φορείς με χρηματοδοτικές λειτουργίες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, δεν πρόκειται να υπαχθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα και μη ανταγωνιστικά προς τον νέο θεσμό.
Η κυβέρνηση εξετάζει τόσο το γερμανικό μοντέλο, όπως αυτό έχει εφαρμοστεί στη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα, την KfW, όσο και το γαλλικό μοντέλο. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία τον ρόλο αυτό έχει το Ταμείο Παρακαταθηκών (Caisse des Depots), το οποίο έχει διάφορες θυγατρικές. Μία εξ αυτών, η Banque Publique d’Investissement (Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων), χρηματοδοτεί επιχειρήσεις.

Επίσκεψη Μπακογιάννη στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού




Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Φάνης Σπανός, επισκέφτηκαν σήμερα Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, ανταποκρινόμενοι στην πρόσφατη πρόσκληση της Δημάρχου Ελένης (Λίνας) Ευσταθίου.

Συνοδευόμενοι από Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, ενημερώθηκαν από την Δήμαρχο για τα χρόνια προβλήματα του Δήμου -που είδαν ιδίοις όμμασι- και δεσμεύτηκαν για άμεσες λύσεις.

Του έθεσαν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος της και έπειτα από συνεννόηση με τον αντιπεριφερειάρχη Φάνη Σπανό οργανώθηκε η αυριανή επίσκεψη.

Με συντονισμένες προσπάθειες ο περιφερειάρχης θα επισκεφθεί το έργο Παράκαμψη Λ. Αιδηψού, τις καταπτώσεις στα Ήλια, θα Συναντήσει τον Σύλλογο Ξενοδόχων Αιδηψού, με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.

Επίσης θα παραστεί στο δημοτικό συμβούλιο του δημαρχείου Ιστιαίας όπου θα τεθούν από την δήμαρχο τα παρακάτω ζητήματα:

• Περιβάλλον και ποιότητα ζωής.

• Κοινωνική πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός.

• Τοπική Οικονομία & Απασχόληση

• Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας & Οικονομικής Κατάστασης.




Προχωρά η αποκατάσταση του παράνομου σκουπιδότοπου Παρασκευορέματος





από την σελίδα του συλλόγου Kireas.org

Προχωρά η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Παρασκευορέματος


Σύμφωνα με επιστολή που λάβαμε το Τμήμα Περιβ.&Χωρικού Σχεδιασμού της Δ/ση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού - Στερεάς Ελλάδας ζήτα από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας ότι να [προχωρήσει στη από κοινού με το σύλλογο μας αυτοψία του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων ( ΧΑΔΑ) στο Παρακευορεμα ώστε να προχωρήσει σε εισήγηση προς σχετικά με τα μέτρα αποκατάστασης του. Η αυτοψία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η ίδια υπηρεσία υπενθύμισε στο Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής του Δήμου ότι η επιλογή toy διαπιστευμένου εργαστηρίου για τη διενέργεια δειγματοληψίας αποτελεί ευθύνη του Δήμου Λίμνης — Μαντουδίου — Αγίας Άννας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 

Για την ιστορία τον ΧΑΔΑ είχε καταγγείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες με φωτογραφικό υλικό o kireas.org τον Δεκέμβρη του 2012. Στις 11/2/14 έγινε αυτοψία στο χώρο από υπαλλήλους της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η οποία οδήγησε σε απόφαση της ΓΓ Αποκεντρωμένης Δοίκησης το καλοκαίρι για την λήψη μέτρων αποκατάστασης και περαιτέρω ελέγχους μέχρι το Δεκέμβριο του 2014. Προθεσμίες που έχασε το τμήμα περιβάλλοντος του δήμου. Με την νέα απόφαση ο πολυετής αγώνας του συλλόγου Kireas.org για αποκατάσταση του ΧΑΔΑ αρχίζει να φέρνει καρπούς.


Σχετικά
Πως ανταποκρίθηκε ο δήμος στις εντολές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τα σκουπίδια στο Παρασκεύορεμα;
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1365

4 μήνες προθεσμία στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας να αποκαταστήσει τις παρανομίες με την χωματερή στο Παρασκεύορεμα
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1341.0

Παράνομη χωματερή δήμου κοντά στα «Τέμπη» της Ευβοίας στο Μαντούδι
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1228.0




Η χωματερή πού κατήγγειλε ο  Kireas.org το 2012




Διαβάστε επίσης


Δεν συμμορφώνεται ο δήμος στην απόφαση της Αποκεντρωμένης για τα σκουπίδια στο Παρασκεύορεμα

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Εγκρίθηκε το έργο "οδός πρόσβασης προς λιμάνι Μαντουδίου" προϋπ. 900.000 Ευρώ



Το Τμήμα Συγκοινωνιακών Εργων της Περιφέριειας ενέκρινε τη μελέτη του έργου «ΟΔ ΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΝΤΟΥΔ ΙΟΥ» όπως αυτή συντάχθηκε και θεωρήθηκε από την /νση Τεχν. Έργων Π.Ε Ευβοίας, συνολικής προβλεπομένηςδαπάνης 900.000,00 € , που αποτελείται από τα εξής τεύχη:
α. Τιμολόγιο μελέτης - προσφοράς
β. Προϋπολογισμό μελέτης - προσφοράς
γ. Συγγραφή υποχρεώσεων.
δ. Τεχνική περιγραφή
ε. Σχέδια.


20 Δημοτικοί Σύμβουλοι προσφεύγουν έναντια της απόφασης έγκρισης του Β1 σταδίου του Γεν. Πολεοδομικού Σχεδίου Κηρέως


20 Δημ. Σύμβουλοι καταγγέλουν την  Δ/ση Περιβάλλοντος και Χωρ/κου Σχεδιασμού της Περιφέρειας ότι "ασκώντας καταχρηστική εξουσία, εξέδωσαν τη ζημιογώνα για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου απόφαση έγκρισης του Β1 σταδίου αδιαφορώντας πλήρως για τις απόψεις του Κυρίου του Έργου για λογαριασμό του οποίου εκπονείται η μελέτη" και "ότι εξυπηρετούν εξ αντικειμένου τα συμφέροντα ιδιωτών και όχι των δημοτών"



Tην πρόσφατη απόφαση της Δ/σης Περιβάλλοντος και Χωρ/κου Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς  Ελλάδας που εγκρίνει το  Β1 στάδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κηρέως προσέβαλλαν  στην Αποκεντρωμένη διοίκηση  20 από τους   27 συνολικά Δημοτικούς Συμβούλους του δήμου μας.  Η απόφαση της  Δ/σης Περιβάλλοντος και Χωρ/κου Σχεδιασμού  πρότεινε παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δημ. Συμβ.  ΕΠ.ΠΑ. τύπου Α, (ΒΙΠΕ) και με την επιπλέον  απαγόρευση  χρήσης στερεών καυσίμων, χωρίς οποιαδήποτε άλλη αναφορά στο αντίστοιχο κεφάλαιο. Παράλληλα καταργώντας κάθε  χωροθέτηση για τουριστική ανάπτυξη ροσπαθούσε πλασματικά να δημιουργήσει μια συμβατότητα με το Επιχειρηματικού  Πάρκου Υψηλής Ρύπανσης (ΒΙΠΕ) που  παράτυπα  προωθούν στην περιοχή παρά της έντονες αντιρρήσεις των μελετητών και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας.

Οι προσφεύγοντες αναφέρουν χαρακτηριστικά:
"Παρά την σαφή διατύπωση της βούλησης του Δήμου όπως αυτή εκφράζεται με τις παραπάνω αποφάσεις, τα αρμόδια όργανα ελέγχου της μελέτης, ασκώντας καταχρηστική εξουσία, εξέδωσαν τη ζημιογώνα για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου απόφαση έγκρισης του Β1 σταδίου αδιαφορώντας πλήρως για τις απόψεις του Κυρίου του Έργου για λογαριασμό του οποίου εκπονείται η μελέτη.  Με τη μεθοδολογία αυτή η συμμετέχοντες στην έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης εξυπηρετούν εξ αντικειμένου τα συμφέροντα ιδιωτών και όχι των δημοτών, γεγονός που συνιστά και παράβαση καθήκοντος."




 

 

Διαβάστε επίσης


Καταργούν την τουριστική ανάπτυξη στο Μαντούδι και μετατρέπουν τις περιοχές Β κατοικίας Κρύας Βρύσης και Πηλίου σε Τ.Α.