powered by Surfing Waves

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΥΠΕΣΔΑ προς ΟΤΑ: Μόνο μετά από συνεννόηση Διεθνείς Συνεργασίες και πρωτοβουλίες

Με επιστολή του προς τους δήμους και τις περιφέρειες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, επισημαίνει την υποχρέωση να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών σε περιπτώσεις διεθνών συνεργασιών ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, ενώ τους καλεί να απευθύνονται για περαιτέρω διευκρινίσεις, πληροφορίες και ενδεχόμενη συνεργασία σε θέματα διεθνών συνεργασιών στον Πρόεδρο (κ. Α. Καρβούνη, τηλ.213 136 4710) και στη Γραμματέα (κα Ι. Βαρβιτσιώτη, τηλ. 213 136 4727) της Επιτροπής του άρθ.4 παρ.2β του ν.3345/2005.
Επιπλέον, τονίζει ότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν την αρμοδιότητα εφαρμογής και χάραξης της εξωτερικής πολιτικής.
Ειδικότερα, ο κ. Πουλάκης αναφέρει στην επιστολή του προς τους δήμους και τις περιφέρειες ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει διαπιστώσει την υλοποίηση συνεργασιών μεταξύ φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με αντίστοιχους οργανισμούς της αλλοδαπής χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση των αρμοδίων οργάνων της κεντρικής διοίκησης.  Ως γνωστόν, η παρακολούθηση, η αξιολόγηση, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, και όχι των εκπροσώπων των ΟΤΑ ή των ενώσεών τους. Καθ’ ύλην δε αρμόδιο όργανο για την έγκριση όλων των διεθνών συνεργασιών (πρωτόκολλα συνεργασίας, αδελφοποιήσεις πόλεων, δίκτυα δήμων και περιφερειών, ΕΟΕΣ, συμμετοχή σε διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες) των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών τους προσώπων είναι η Επιτροπή του άρθ.4 παρ.2β του ν.3345/2005, η οποία λειτουργεί στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α., του Υπουργείου Εξωτερικών και των ενώσεων των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ). Εν προκειμένω, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 219 παρ.3 και 220 παρ.3 του ν.3463/2006, καθώς και τις όμοιες διατάξεις του άρθρου 203 παρ.4 του ν.3852/2010, για τη συμβατότητα όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών δράσεων των δήμων και περιφερειών με τις εθνικές πολιτικές, την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, σε σχέση με το εύρος των αρμοδιοτήτων τους και με την επιφύλαξη των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της ανωτέρω Επιτροπής. Η μη λήψη της σχετικής σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής από τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά πρόσωπα αυτών συνεπάγεται, αφενός, την αδυναμία δικαιολόγησης των σχετικών δαπανών για την υλοποίηση δράσεων (π.χ. μετακινήσεις στο εξωτερικό, ανταλλαγές αποστολών), στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών τους, κατά τον προβλεπόμενο έλεγχο από τις οικείες Υπηρεσίες Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και αφετέρου, τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών οργάνων τους».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.