powered by Surfing Waves

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για την απευθείας παραχώρηση παραλιών στους ΟΤΑ

paraliacrΜε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών δίδεται λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με την απευθείας παραχώρηση των παραλίων προς τους ΟΤΑ. Η ΚΥΑ καταρτίστηκε μετά παρεμβάσεις και αίτημα της ΚΕΔΕ. Με την ΚΥΑ δίδεται λύση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ουσιαστικά δεν μπορούσε να γίνει καμία απευθείας παραχώρηση παραλιών στους ΟΤΑ. Ουσιαστικά αυτό είχε οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς δήμους οι οποίοι κατέγραφαν σημαντικές απώλειες στα έσοδα τους καθώς αδυνατούσαν να προχωρήσουν σε ενοικίαση των παραλιών. Η ΚΥΑ λύνει προσωρινά το πρόβλημα το οποίο αναμένεται να επιλυθεί οριστικά με την κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο πρώτο άρθρο προβλέπεται ότι «παραχωρείται το δικαίωμα απλής χρήσης
απευθείας…στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης  το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας». Στην απόφαση επισημαίνεται ότι «το δικαίωμα αυτό μπορεί να μεταβιβαστεί ολικά ή μερικά από κάθε δήμο σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρία εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της ή μετά από σχετική τροποποίηση του καταστατικού της…». Η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους, όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, σετ ομπρελών με ξαπλώστρες ή καθίσματα με ή χωρίς τραπεζάκι, λειτουργία τροχήλατου –αυτοκινούμενου ή μη-αναψυκτηρίου κ.α. Η παραχώρηση αρχίζει από τη δημοσίευση της ΚΥΑΒ και ισχύει μέχρι 31-03-2017.

Ποιοι χώροι εξαιρούνται
Σύμφωνα με την ΚΥΑ «από την παραχώρηση εξαιρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι όταν η διαχείρισή τους ανήκει σε άλλους φορείς πλην του Υπουργείου Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων, Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. κ.λ.). Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση  που υφίστανται νόμιμες παραχωρήσεις σε εμπορικές επιχειρήσεις που «εκμεταλλεύονται χύδην φορτία, σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές, μεταλλευτικές, λατομικές, αλιευτικές επιχειρήσεις και υδατοκαλλιέργειες, είτε βάσει ενοχικής σχέσης αυτών με το Δημόσιο είτε βάσει μονομερούς πράξεως του Δημοσίου». Για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις που διέπουν το καθεστώς αυτών και παραχωρούνται κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών. Η παραχώρηση γίνεται έναντι ανταλλάγματος το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 30% επί των ακαθαρίστων εσόδων που πραγματοποιεί ο οικείος φορέας του ίδιου άρθρου από την άσκηση των δραστηριοτήτων .
Αναλυτικά η ΚΥΑ




0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.