powered by Surfing Waves

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Σοκ στη Σκιάθο: Νεκρά δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες




Δύο νεκρά δελφίνια και τέσσερις χελώνες καρέτα – καρέτα εντοπίστηκαν σε διάφορες παραλίες της Σκιάθου, από τους εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν στην εβδομάδα καθαριότητας. H εκστρατεία καθαρισμού πραγματοποιήθηκε για δέκατη συνεχόμενη χρονιά στο νησί, με τη συμμετοχή εκατό εθελοντών και απολογισμό εννέα περίπου τόνους απορριμμάτων.

Το ένα νεκρό δελφίνι εντοπίστηκε στην παραλία του Αη Λιά και το δεύτερο στην παραλία του Αγκιστρου. Οι τέσσερις νεκρές χελώνες καρέτα – καρέτα εντοπίστηκαν, αντίστοιχα στην Κρυφή άμμο, τον Τσουγκριά και την παραλία του Αη Λιά.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος», Θοδωρής Τζούμας, αναφέρει ότι «είναι η πρώτη χρονιά που εντοπίστηκαν τόσα νεκρά δελφίνια και χελώνες, στη διάρκεια της εβδομάδας καθαριότητας, τα οποία ξεβράστηκαν από το κύμα». Η κύρια αιτία θανάτου για τις χελώνες είναι «οι πλαστικές σακούλες, τις οποίες τρώνε, θεωρώντας ότι είναι μέδουσες. Η αιτία θανάτου για το ένα δελφίνι είναι άγνωστη, διότι βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης, ενώ το δεύτερο δελφίνι που εντοπίστηκε νεκρό, έφερε τραύμα στο σώμα του» όπως επισημαίνει ο κ. Τζούμας.

Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ολοι μαζί Σκιάθος καθαρή», με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και το συντονισμό του Δήμου, στο διάστημα μεταξύ 28 Μαρτίου – 6 Απριλίου με τη συμμετοχή Συλλόγων, Φορέων και εθελοντών. Στο διάστημα της δράσης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός δεκαπέντε παραλιών και περιοχών του νησιού.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση των εθελοντών σε ορισμένες παραλίες, με αποτέλεσμα να κινηθούν αναγκαστικά χωρίς όχημα, μεταφέροντας κυριολεκτικά στα χέρια, μεγάλο όγκο σκουπιδιών, έως τα διαθέσιμα οχήματα.

Εντύπωση προκάλεσε, εξάλλου, σε όσους συμμετείχαν στη θεσμοθετημένη εβδομάδα καθαριότητας, ο πολύ μεγάλος όγκος των πλαστικών που περισυλλέγησαν, μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν δεκάδες πλαστικά αντικείμενα, πολλά από τα οποία «ταξίδεψαν» πάνω στα κύματα, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις. Αρκετές πλαστικές συσκευασίες, σημειωτέον, προέρχονται από βόρειες χώρες και ξεβράστηκαν στις ακτές του νησιού.

Οι Σύλλογοι και φορείς του νησιού που συμμετείχαν στην παραπάνω δράση ήταν:

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τ.Τ. Σκιάθου, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Βάση ετοιμότητας Σκιάθου, Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος, Φυσιολάρτες και Οδοιπόροι Σκιάθου, Σύλλογος εθελοντών ΠΡΟΤΕΚΤΑ, Πολιτιστικό Εργαστήρι, μαθητές Γυμνασίου, διδάσκοντες και μαθητές 1ου δημοτικού και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Στο μεταξύ, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού: στις παραλίες, Αλυγαριές, Κρυφή Αμμος, Μαντράκι, Ελιάς, Αγγιστρος, Λεχούνι, Ασέληνος, Μέγας Γυαλός, Αγ. Ελένη, Κουκουναριές, όπως και στην περιοχή Δημοτικό πάρκο, στον παραλιακό δρόμο από την ανατολική παραλία μέχρι τον Αϊ Γιώργη, στο ρέμα Λεχούνι, στο ρέμα στην Παναγία του Καρδάση και στο νότιο άκρο της Πούντας. Σε εκκρεμότητα παραμένει, ωστόσο, ο καθαρισμός της παραλίας του Αγίου Παντελεήμονα και η αποκομιδή των σκουπιδιών από την παραλία Μέγα Γυαλός και Κάστρο, διότι οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του καϊκιού.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.