powered by Surfing Waves

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι επιθυμεί την συνέχιση της απασχόλησης των 5 ΑμΕΑ πού έληξε η σύμβαση τους


Το Δημοτικό Συμβούλιο εκδήλωσε την επιθυμία συνέχισης της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 56 του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/17-09-2013 Τεύχος Α΄ ).
Η συνέχιση της απασχόλησης αφορά τους κάτωθι:
1. ****************
2. ****************
3. ******************
4. *******************
5. ********************



Από τα πρακτικά
Δήμαρχος: Σύμφωνα με την αριθμ. 413/2010 Γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών καθώς και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κ ρ ί θ η κ ε ότι είναι νόμιμη η συνέχιση της απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες (ΑΜΕΑ) σε επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. , μετά την ολοκλήρωση του επιχορηγούμενου από τον Ο.Α.Ε.Δ. προγράμματος ορισμένου χρόνου, βάσει του οποίου απασχολούντο, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές επιθυμούν την περαιτέρω συνέχιση της απασχόλησής τους κατά τα προβλεπόμενα στην διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 3227/2004.
Δεν προκύπτει με σαφήνεια και δεν προβλέπεται από ρητή διάταξη νόμου, η περίπτωση της μεταφοράς του προσωπικού της ανωτέρω περίπτωσης στους Ο.Τ.Α. λόγω λύσης των επιχειρήσεων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 109 του Ν. 3852/2010 παράγραφος 7 σύμφωνα με την οποία «Σε περίπτωση λύσης κοινωφελούς επιχείρησης ή ΔΕΥΑ και ανάληψης των δραστηριοτήτων από τον οικείο δήμο ή το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αυτού, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου μεταφέρεται στον αντίστοιχο φορέα με την ίδια σχέση εργασίας, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».
Στον Δήμο απασχολήθηκαν πέντε (5) άτομα τα οποία είχαν προσληφθεί στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση μέσω του «Ειδικού τριετούς προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (Α.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες , Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο» και τα οποία νομίμως μεταφέρθηκαν στο Δήμο ταυτόχρονα με την ανάληψη της υποχρέωσης από αυτόν και της συνέχισης του προγράμματος, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν μέσα στο Μάρτιο του έτους 2015 σταδιακά από 15-03-2015 έως και 31-03-2015.

Από την θεσμοθέτηση των ανωτέρω διατάξεων απορρέει ότι πρόθεση της Πολιτείας είναι να ληφθεί ειδική πρόνοια για ορισμένη κατηγορία πολιτών και να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό καθεστώς για τα ΑμεΑ με σκοπό τα άτομα αυτά να έχουν την δυνατότητα για επιτυχή κοινωνική εξέλιξη και ένταξη χωρίς να υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς .
Επίσης προκύπτει το συμπέρασμα ότι με αυτό τον τρόπο δίδεται κατεύθυνση για διατήρηση των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων με την παροχή διευκολύνσεων στους εργοδότες ώστε να διατηρούν στις επιχειρήσεις τους άτομα που δικαιούνται εκ του Νόμου προστασίας και τα οποία μπορούν να είναι πλέον παραγωγικά.

Με το άρθρο 56 του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/17.09.2013 Τεύχος Α΄) προστίθεται στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 3227/2004 εδάφιο ως εξής:
«Τα ΄Ατομα με Αναπηρίες που έχουν απασχοληθεί μέσα στο τελευταίο έτος πριν τη δημοσίευση του παρόντος σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή φορείς της παραγράφου 8 του άρθρου 2 του ν. 2643/1998 (ΦΕΚ 220/Α΄) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή δυνάμει αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων ή με προσωρινές διαταγές, θεωρείται, ως προς όλα τις συνέπειες , ότι τοποθετήθηκαν και συνεχίζουν να παρέχουν την εργασία τους δυνάμει του ν. 2643/1998, εφόσον ο εργοδότης δηλώνει
ότι επιθυμεί να συνεχίσει να τους απασχολεί.»
To Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με το με αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΙΔΔ/Β2Δ/225/8993/19-05-2014 έγγραφό του με θέμα «Υπαγωγή προσωπικού στη διάταξη του άρθρου 5 του ν. 4186/2013» αναφορικά με την υπαγωγή ή μη στην διάταξη του ανωτέρω άρθρου του προσωπικού που μεταφέρθηκε στους Δήμους από Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις , υπό την
ιδιότητα πάντα των ΑΜΕΑ , εκφράζει την άποψη ότι το προσωπικό αυτό είναι δυνατό να υπαχθεί στο προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο.
Λαμβάνοντας υπόψη και την παρ. 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας» π ρ ο τ ε ί ν ε τα ι η λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία θα δηλώνεται ηπρόθεση του Δήμου να συνεχιστεί η απασχόληση των εργαζομένων αυτών και μετά την λήξη του προγράμματος , στην οποία επίσης θα βεβαιώνεται και ή ύπαρξη των αναγκαίων για το σκοπό αυτό προϋποθέσεων, ήτοι η απόκτηση επαρκούς εκπαίδευσης και η επίδειξη εξαιρετικής επιμέλειας και ευσυνειδησίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Σκουμπρής Νικόλαος: Να προσλάβουμε τα άτομα και το Υπουργείο να μας υποδείξει αν πρέπει να τους διώξουμε στη συνέχεια.
Στεργίου Ιωάννης: Θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο με βάση την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους να αποφασίσει να παραμείνουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο.
Στέφου Κυριακή : Προτείνω η απόφαση μας να είναι θετική.
Λιαγκάκης Ευστάθιος: Έχουμε ηθική υποχρέωση προς τους ανθρώπους που υπέβαλαν αιτήσεις να συνεχίσουν να δουλεύουν με οποιοδήποτε κόστος. Η απόφαση μας να είναι ομόφωνη.
Αρβανίτης Παναγιώτης: Η απόφαση που θα πάρουμε πρέπει να είναι ομόφωνη. Με το γράμμα του νόμου το νομικό πλαίσιο δεν μας καλύπτει. Η πολιτεία δεν έχει προβλέψει τα κενά που έχουν παρουσιαστεί. Δεν δέχομαι δύο μέτρα και δύο σταθμά για την εφαρμογή του νόμου, εφ΄όσον υπάρχει κενό στην νομοθεσία.
Καντζούρας Ιωάννης: Αυτά τα πέντε άτομα είναι η ψυχή του Δήμου και προσφέρουν στο Δήμο .Να ξεπεραστεί το νομικό πλαίσιο.
Παζάρας Βασίλειος:Η απόφαση μας πρέπει να είναι θετική και να συνεχίσουν την εργασία τους στο Δήμο.
Αλεξίου Δημήτριος: Να κάνουμε αυτό που πρέπει. Να κρατήσουμε τα παιδιά και να βρούμε τον τρόπο να γίνει ερώτημα στη Βουλή για να δούμε και την πρόθεση της πολιτείας.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.