powered by Surfing Waves

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Τριμελής ελεγκτική επιτροπή της Αποκεντρωμένης θα κρίνει τις αστικές ευθύνες των πρώην προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων σχετικά με τις προκαταβολές πού δεν επέστρεψαν




Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ακολουθήσει  την γνωμοδότηση του Νομικού Τμήματος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και να παραπέμψη   το θέμα της διευθέτησης πάγιας προκαταβολής των Προέδρων & Εκπροσώπων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων έτους 2011, στη τριμελή ελεγκτική επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης(άρθρο 238 Ν. 3852/2010), προκειμένου να αποφανθεί σχετικά ,αποστέλλοντας αντίγραφα του φακέλου και την αναζήτηση ευθυνών.
 Σύμφωνα με την γνώμη του Νομικού Τμήματος της ΚΕΔΕ "ούτε η Οικονομική Επιτροπή ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο διαθέτουν αρμοδιότητα για τον καταλογισμό των κρίσιμων ποσών στους υπολόγους" . Είναι ευθύνη της τριμελούς  ελεγκτικής επιτροπής. 


Για όσους δεν γνωρίζουν το 2011 δόθηκε από το δήμο πάγια πρόκαταβολή σε 22 προέδρους τοπικών κοινοτήτων του δήμου μας.  Πάγια προκαταβολή είναι το χρηματικό ποσό με το οποίο πληρώνονται άμεσα ορισμένες δαπάνες, που δεν μπορούν να πληρωθούν με τακτικό χρηματικό ένταλμα πληρωμής. Οι δαπάνες που αντιμετωπίζονται απο την πάγια προκαταβολή πρέπει να είναι έκτακτες, μικρές και επείγουσες.  Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων σύμφωνα με το νόμο όφειλαν να καταθέσουν εμπρόθεσμα (μέχρι τις 31.12.11) στο δήμο για έγκριση  τα δικαιολογητικά  (τιμολόγια κλπ.) για το ποσό της προκαταβολής πού χρησιμοποίησαν για τέτοιες πληρωμές και να επιτρέψουν τα αχρησιμοποίητα ποσά της προκαταβολής. Μη εμπρόθεσμη κατάθεση των δικαιολογητικών και μη επιστροφή των αχρησιμοποίητων ποσών έχει σαν συνέπεια καταλογισμό μαζί με τους τόκους ολόκληρου του ποσού στους προέδρους/

  Πέντε  πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων δεν κατέθεσαν δικαιολογητικά (τιμολόγια κλπ.)  αλλά ούτε και επέστρεψαν τα χρήματα πού δεν χρησιμοποίησαν.  Για τους υπόλοιπος 17 πρόεδρους τοπικών κοινοτήτων ο κ. Ψαρρός (πρώην δήμαρχος)  λίγο πριν αποχωρήσει στις 24.7.14 και με καθυστέρηση δυόμιση ετών  παράδοσε  στην Οικονομική Υπηρεσία 82 παραστατικά. Τα εκπρόθεσμα  παραστατικά είναι άχρηστα,  αφού δεν μπορούν νόμιμα να ενταχθούν στον ισολογισμό του έτους 2011.   Ο κ. Ψαρρός και  η τότε Οικονομική Eπιτροπή  παρανόμησαν  αφού  με την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών (31 Δεκεμβρίου 2011) έπρεπε με απόφαση του Δήμαρχου να καταλογισθεί  το ποσό της πάγιας προκαταβολής μαζί με τους τόκους στους υπόλογους προέδρους των Τ.Κ πού έλαβαν την προκαταβολή.

Απο τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου


κ. Δήμαρχος:  Κύριοι σύμβουλοι, με την αρίθμ. 5/2015 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίσαμε την αναβολή συζήτησης του θέματος και να σταλεί έγγραφο στην Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΕ για την εξεύρεση λύσης της πάγιας προκαταβολής των Προέδρων & Εκπροσώπων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων έτους 2011.
Με το αρίθμ. πρωτ. 1327/17-2-2015 έγγραφο μας απευθυνθήκαμε στο Νομικό Τμήμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και αναφερθήκαμε στο ιστορικό της υπόθεσης συνυποβάλλοντας τα σχετικά έγγραφα.
Ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ κ. Πάνος Ζυγούρης με το αρίθμ. πρωτ. 713/19-3-2015 έγγραφο του ,που έλαβε από τον Δήμο μας αριθμό πρωτοκόλλου 3132/26-3-2015 ,μας γνωστοποίησε ότι:

«Βάσει της διάταξης του άρθρου 238 Ν. 3852/2010 αρμόδια για τον καταλογισμό των ποσών είναι η τριμελής ελεγκτική επιτροπή, που συγκροτείται στην έδρα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα, η οποία θα αποφανθεί ,καθ΄ όσον αφορά στο ζήτημα εάν πρέπει να καταλογισθούν κι εκείνοι οι οποίοι δεν προσκόμισαν εγκαίρως δικαιολογητικά. Η Επιτροπή αυτή οφείλει να επιληφθεί του ζητήματος κατόπιν υποβολής αιτήματος από τον Δήμο σας, το οποίο κρίνεται σκόπιμο να συνοδεύεται από όλα τα σχετικά έγγραφα. Επισημαίνεται πάντως ότι ούτε η Οικονομική Επιτροπή ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο διαθέτουν αρμοδιότητα για τον καταλογισμό των κρίσιμων ποσών στους υπολόγους».

Πρόταση μου είναι να παραπέμψουμε το θέμα στην αρμόδια Τριμελή Επιτροπή που προτείνεται από την ΚΕΔΕ και να αναζητηθούν ευθύνες για την καθυστέρηση διευθέτησης του θέματος που ταλαιπωρεί το Δήμο και αναφέρεται και στην έκθεση του Ορκωτού Λογιστή περί ισολογισμού του
Δήμου έτους 2011.
Η αναζήτηση ευθυνών αποτελεί υποχρέωση του Δήμου. Περαιτέρω αναβολή του θέματος σημαίνει συνενοχή.
Παρακαλώ όπως εκφράσετε τις απόψεις σας.


Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη του τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων, που είναι:

Κουτσουράς Σταύρος: Είναι η τρίτη φορά που έρχεται το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Είχαμε εκδηλώσει την πρόθεση μας να μην επιβαρυνθεί κανείς από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Η εισήγηση της μείζονος μειοψηφίας διά στόματος κ. Κατζούρα Ιωάννη ,να απευθυνθούμε στον Νομικό Σύμβουλο της ΚΕΔΕ εισακούστηκε κι αυτό κάναμε. Σήμερα ο Δήμαρχος οφείλει να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο.
Δεν μπορεί το έτος 2015 να λύνουμε θέματα του 2011 για τον ισολογισμό του 2011. Συμφωνώ με την εισήγηση του κ. Δημάρχου.

Κατζούρας Ιωάννης: Πιστεύω ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο του Δήμου. Έχουμε δημοκρατία και ο κάθε σύμβουλος μπορεί να τοποθετηθεί και να πει τι θέλει. Το έτος 1999 που έγινε ο Kαποδίστριας ποιος έλυσε τα θέματα των τότε κοινοτήτων; Ο Δήμαρχος που ανέλαβε.
Το έτος 2010 που έγινε ο Καλλικράτης, είδατε τους πρώην Δημάρχους να σέρνονται στο δημοτικό συμβούλιο; Όχι βέβαια. Υποχρέωση σου Δήμαρχε είναι να λύσεις τα προβλήματα γι΄αυτό εκλέγεσαι. Να κάνεις ότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν οι άλλοι.
Τα χρήματα δαπανήθηκαν από τους προέδρους και μάλιστα περισσότερα από αυτά που είχαν να διαχειριστούν. Όταν ο τότε Δήμαρχος είδε ότι υπάρχει ασάφεια στο νόμο ως προς την διαχείριση αποφάσισε να μην ξαναδώσει την πάγια προκαταβολή. Υπάρχουν πολλοί Δήμοι που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Από ποιους θα αναζητηθούν ευθύνες από τις υπηρεσίες ή τους Προέδρους.
Να ζητήσουμε την απαλλαγή των Προέδρων από την τριμελή επιτροπή. Είμαστε εδώ για να λύνουμε θέματα κι όχι να δημιουργούμε εντάσεις κι εντυπώσεις.

Στεργίου Ιωάννης: Να σταλούν όλα τα δικαιολογητικά των Προέδρων, τα οποία υπάρχουν, για έλεγχο και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να είναι ,από τη στιγμή πού όλοι παραδεχόμαστε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάχρησης, να απαλλαγούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Τι θα γίνει με τις τέσσερες ή πέντε κοινότητες που δεν φαίνεται να έχουν καθόλου παραστατικά. Προσωπικά ξέρω ότι είναι κομμένα τα παραστατικά. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, την κύρια ευθύνη, σύμφωνα με το νόμο ,την έχουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων. Την πολιτική ευθύνη έχει η προηγούμενη δημοτική αρχή για δύο λόγους α)Γιατί δεν ενημέρωσε τους προέδρους πώς θα γίνει η διαχείριση και β) γιατί τα δικαιολογητικά παρέμειναν σ΄ένα συρτάρι ξεχασμένα.
Άρα σήμερα ότι και να πούμε η υπόθεση θα καταλογισθεί στους προέδρους και όταν γίνει ο καταλογισμός θα πάει στην εφορεία και αυτά που λέει ο Δήμαρχος θα είναι κατόπιν εορτής.
Πρόταση μου είναι να αναβληθεί το θέμα και να βρεθούμε αύριο με τον Δήμαρχο να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε.

Παζάρας Βασίλειος: Συμφωνώ απόλυτα κατά γένος, αριθμό και πτώση με την πρόταση του κ. Λιαγκάκη. Ν΄ αναβληθεί το θέμα ,να έρθει σε άλλο δημοτικό συμβούλιο αλλά μέχρι τότε να έχουμε δώσει λύση στο πρόβλημα με τον τρόπο που είπε ο κ. Δήμαρχος.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

α)δέκα πέντε -15-ψήφοι υπέρ της πρότασης του κ. Δημάρχου (Κατσούρας Δημήτριος-Παναγιώτου Κων/νος-Αρβανίτης Παναγιώτης –Κουτσουράς Σταύρος-Γιαννιός Κων/νος-Δανέλης Ιωάννης-Σεσοντή Μαρία- Χατζής Ανδρέας- Σκομπρής Νικόλαος- Χαλιούλιας Ιωάννης- Παληός Ευστράτιος(ψηφίζω μόνο το πρώτο σκέλος της πρότασης, το δεύτερο όχι)- Τάρλας Κυριάκος-Αλατζάς Ευάγγελος - Κουκουρίκος Ηλίας-Γεωργάκαινα Ελένη)

β)πέντε -5-ψήφοι υπέρ της πρότασης του κ. Στεργίου Ιωάννη (ΜουργιάςΙωάννης-Ψαρρού Ελπίδα-Καντζούρας Ιωάννης-Στέφου Κυριακή-Στεργίου Ιωάννης)

γ)πέντε -5-ψήφοι υπέρ της αναβολής συζήτησης του θέματος(Παζάρας Βασίλειος-Αλεξίου Δημήτριος-Λιαγκάκης Ευστάθιος-Γεωργατζής Ευάγγελος-Κανελλόπουλος Ιωάννης)

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
α) Παραπέμπει το θέμα της διευθέτησης πάγιας προκαταβολής των Προέδρων & Εκπροσώπων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων έτους 2011, στη τριμελή ελεγκτική επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης(άρθρο 238 Ν. 3852/2010), προκειμένου να αποφανθεί σχετικά ,αποστέλλοντας αντίγραφα του φακέλου.
β) την αναζήτηση ευθυνών

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.