powered by Surfing Waves

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Δεν συμμορφώνεται ο δήμος στην απόφαση της Αποκεντρωμένης για τα σκουπίδια στο Παρασκεύορεμα


Δεν είδαν τίποτα!  Η Δημοτική Αρχή  δηλώνει ότι δεν διαπίστωσε απόθεση αποβλήτων και αποποιείται των ευθυνών της δηλώνοντας ότι ο χώρος δεν είναι ιδιοκτησίας του Δήμου





 από την σελίδα facebook του kireas.org

Πως ανταποκρίθηκε ο δήμος στις εντολές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης   για τα σκουπίδια στο Παρασκεύορεμα;

Με καθυστέρηση  ενάμιση μήνα ο Δήμος μας κοινοποίησε  τα παρακάτω έγγραφο με το οποία μας ενημερώνει ότι κατάρτησε και κατάθεσε την Τεχνική Μελέτη Αποκατάστασης για το παλαιό ΧΑΔΑ Παρασκευορέμα που επιχωματώθηκε χωρίς να τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές επί δημαρχίας κ. Ενωτιάδη. Αυτή ήταν μια από τις 3 δράσεις που είχε ορίσει η ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Θεσσαλίας  και Στερεάς Ελλάδας  και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 25/10/14.

Για τις υπόλοιπες δυο δράσεις μέχρι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει γίνει καμμιά κίνηση για την εκτέλεση των εντολών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (δες δράση 2 και δράση 3).  Είμαστε εν αναμονή και περιμένουμε τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής σε ένα θέμα που χαρακτηρίζεται άκρως σοβαρό και επείγον διότι οι προθεσμίες για τις δράσεις 2 και 3 που προβλέπει η απόφαση της Γ.Γ. κοντεύουν να παρέλθουν άκαρπες και η Δημοτική Αρχή κινδυνεύει να μείνει έκθετη  και να έρθει αντιμέτωπη με τις κυρώσεις που προβλέπει ο Ν. 1650/86.

ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;

Στις  25 Ιουλίου 2014  η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Θεσσαλίας  και Στερεάς Ελλάδας   με την απόφαση  3172/127775  αποφάσισε τα παρακάτω:

ΔΡΑΣΗ 1.  Μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2014  η Δημοτική Αρχή εντάλθηκε να έχει υποβάλει Τεχνική Μελέτη Αποκατάστασης για το παλιό ΧΑΔΑ στην θέση  ΠΥΡΓΟΣ Παρασκευορέματος

ΣΗΜ. Οι συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 για το παλιό ΧΑΔΑ  Χ=456943, Ψ=4291710  που δίνει ο δήμος μάλλον είναι λανθασμένες αφού υποδεικνύουν δασώδη έκταση  (δες χάρτη google  εδώ )

ΔΡΑΣΗ 2. Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου  2014 η Δημοτική Αρχή εντάλθηκε να  έχει κάνει δειγματοληψία  από το χώρο 2 και να στείλει το δείγμα σε διαπιστευμένο ή δημόσιο  φορέα για ανάλυση εκπλυσιμότητας.  Μετά από έγκριση της Δ/νσης Στ. Ελλάδας να έχει προχωρήσει σε υλοποίηση των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης.

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ η Δημοτική Αρχή ζητά από την Α.Δ.Θ.ΣΤ.Ε. να ορίσει τη διαδικασία δειγματοληψίας και τον πιστοποιημένο Φορέα για την ανάλυση εκπλυσιμότητας, κάτι το οποίο είναι δουλειά της δημοτικής  υπηρεσίας περιβάλλοντος και δηλώνει ότι τα απορρίμματα προέρχονται από κλαδέματα!

ΣΗΜ. Είναι γνωστό ότι οι δειγματοληψίες  γίνονται με  εφαρμογή του Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 14899 "Χαρακτηρισμός αποβλήτων‐Δειγματοληψία αποβλήτων υλικών‐Πλαίσιο για την προετοιμασία και εφαρμογή ενός σχεδίου δειγματοληψίας" Η ιστοσελίδα  του  Εθνικού Σύστηματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.)  συμπεριλαμβάνει ένα κατάλογο με τους διαπιστευμένους φορείς που εκτός από δοκιμές εκπλυσιμότητας αναλαμβάνουν και την δειγματοληψία
http://www.esyd.gr/portal/p/esyd/el/labsearch.jsp


ΔΡΑΣΗ 3..Μέχρι τις 25 Δεκέμβριου  2014   η Δημοτική Αρχή εντάλθηκε να έχει κάνει  αυτοψία  από κοινού με τον  kireas.org σε συνεννόηση με τη Δ/νση ΠΕΥΧΩΣ Στ. Ε. στο χώρο 3 και να έχει υποβληθεί από το Δήμο Τεχνική Μελέτη Αποκατάστασης του χώρου αν από την κοινή αυτοψία διαπιστωθούν εναποθέσεις.

ΑΝΤ’ΑΥΤΟΥ η Δημοτική Αρχή  δηλώνει ότι δεν διαπίστωσε απόθεση αποβλήτων και αποποιείται των ευθυνών δηλώνοντας ότι ο χώρος δεν είναι ιδιοκτησίας του Δήμου και ως εκ τούτου δεν ευθύνεται κατ' ανάγκη ο Δήμος για τις αποθέσεις απορριμμάτων τρίτων, δηλώνοντας απλά  ότι διατίθεται να συγκρότηση κοινό κλιμάκιο, χωρίς όμως να πάρει την πρωτοβουλία να το κάνει.






 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ.


Αναλυτικά η απόφαση της  ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Θεσσαλίας  και Στερεάς Ελλάδας   που δημοσιεύεται στο Διαύγεια με ΑΔΑ: 7ΑΦ3ΟΡ10-7ΘΒ  και τίτλο Λήψη μέτρων εξυγίανσης – αποκατάστασης σε χώρους που έχουν διαπιστωθεί ανεξέλεγκτες αποθέσεις, στην περιοχή «Παρασκευόρεμα», στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ148/2009.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την έγκριση μέτρων εξυγίανσης — αποκατάστασης στους χώρους απόρριψης αποβλήτων στην περιοχή  «ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΡΕΜΑ» της Τ.Κ Μαντουδίου, ΔΕ Κηρέως, του Δήμου Μαντουδίου — Λίμνης-Αγίας Άννας  του Ν.Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος όπως περιγράφονται παρακάτω:
Α. Περιγραφή ρυπασμένων χώρων
οι χώροι οι οποίοι χρήζουν εξυγίανσης-αποκατάστασης είναι:
• Χώρος 1: O χώρος λειτουργίας του ΧΑΔΑ Παρασκευορέματος στη θέση «ΠΥΡΓΟΣ»
• Χώρος 2: Ο χώρος με συντεταγμένες κατά ΕΓΣΑ '87 χ=455263.444 και  ψ=4291217.363  (συντεταγμένες Google WGS84, 380 N και 230 19' 12,24" E).
• Χώρος 3:O χώρος με συντεταγμένες Google WGS84, 380, 46', 6.24" N, 230 29'24.00” E


Β. Δράσεις αποκατάστασης 
1. Δράση 1:
Να υποβληθεί από το Δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας στην Δ/νση ΠΕΧΩΣ ΣτΕ./ΑΔΘΣτΕ
Τεχνική Μελέτη Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΡΕΜΑΤΟΣ στη θέση «ΠΥΡΓΟΣ» (Χώρος 1).
Η Τεχνική Μελέτη.
Να συνταχθεί σύμφωνα με το τεύχος των τεχνικών προδιαγραφών της εγκυκλίου  οικ.109974 / 3106/22-10-2004 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ως προ τη σελίδα 15 / 4-1 Ι -04).
Στο κεφάλαιο Β των προδιαγραφών (που αφορά την αξιολόγηση επικινδυνότητας) να  αναφέρει και τυχόν νέες απορρίψεις μετά το 2008.
ΣΤΟ κεφάλαιο Γ των προδιαγραφών (που αφορά τα μέτρα αποκατάστασης), να αναφέρει,  για την συγκεκριμένη περίπτωση τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί, να γίνει αξιολόγηση αν  τα μέτρα ποι) έχουν ληφθεί υλοποιηθεί είναι επαρκή σύμφωνα με την ανάλυση που  έχει γίνει στα προηγούμενα κεφάλαια της Τεχνικής Μελέτης ή αν απαιτούνται και νέα  μέτρα, αφού ληφθούν υπόψη και οι διατάξεις του Παραρτήματος ΙΙ του ΠΔ 148/09 Να φέρει ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ με τα παραστατικά - αποδεικτικά στοιχεία για την υλοποίηση των  μέτρων αποκατάστασης που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
2. Δράση 2:
Στο χώρο με συντεταγμένες κατά ΕΓΣΑ '87 455263.444 και Ψ=4291217.363, Συντεταγμένες  Google WGS84, 380 4616,09” N και 230 1Υ 12,24” E στον οποίο ανευρέθηκαν επιχωματωμένα  απόβλητα (Χώρος 2) να γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες:
• Να γίνει δειγματοληψία από το σωρό των αποβλήτων από το Δήμο μετά από συνεννόηση με τη Δ/νση ΠΕΧΩΣ Στ. Ελλάδας/ΑΔΘΣτΕ.
• Το δείγμα να υποβληθεί από διαπιστευμένο φορέα ή φορέα εποπτευόμενο από το Δημόσιο  σε ανάλυση εκπλυσιμότητας σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου 2003/33/ΕΚ  Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων να υποβληθούν από το Δήμο στη Δ/νση  Στ. Ελλάδας ΑΔΘΣτΕ με πρόταση του Δήμου για τη σύννομη διαχείρισή των αποβλήτων. Μετά από έγκριση της Δ/νσης Στ. Ελλάδας ΑΔΘΣτΕ ο Δήμος να προχωρήσει σε υλοποίηση των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης.
3. Δράση 3:
Στο χώρο με συντεταγμένες Google WGS84, 380, 46', 6.24” Ν, 230 29' 24.00” Ε στον οποίο ο σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός kireas.org αναφέρει ότι υπάρχουν ανεξέλεγκτες αποθέσεις
(Χώρος 3) : να γίνει κοινή αυτοψία όλων των εμπλεκομένων φορέων (Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας  Άννας, σύλλογος kireas.org) σε συνεννόηση με τη Δ/νση ΠΕΥΧΩΣ Στ. Ελλάδας/ΑΔΘΣτΕ.
Σε περίπτωση που από την κοινή αυτοψία διαπιστωθεί, ύπαρξη αποθέσεων σε συνεννόηση με τη Δ/νση ΠΕΧΩΣ Στ. Ελλάδας/ΑΔΘΣτΕ να υποβληθεί από το Δήμο Μαντουδίου — Λίμνης — Αγίας Άννας Τεχνική Μελέτη Αποκατάστασης του χώρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εγκυκλίου οΙκ.1ο9974 / 3106/22-10-2004 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΆΛΗΨΗ ως προ τη σελίδα 15 / 4-11- 04), αφού ληφθούν υπόψη και οι διατάξεις του Παραρτήματος ΙΙ του ΠΔ 148/2009.
Γ. Φορέας του Έργου της Απορρύπανσης
Φορέας Υλοποίησης του έργου τον οποίο βαρύνει και η δαπάνη υλοποίησης των εργασιών,  μετρήσεων, μελετών, κ.λ.π., είναι o Δήμος Μαντουδίου — Λίμνης —Αγίας Άννας.
Δ. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Χρονοδιάγραμμα  Υλοποίησης  Μέτρων -Δράσεων Αποκατάστασης
Δράση 1:  3 μήνες
Δράση 2:  4 μήνες
Δράση 3:   5 μήνες
E. Γενικοί Όροι
Η μη τήρηση των όρων και περιορισμών της παρούσης απόφασης ή η καθ' υπέρβασή τους   πραγματοποίηση έργων και δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος,  συνεπάγονται πέραν των κυρώσεων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις της νομοθεσίας, την  επιβολή στους υπεύθυνους των προβλεπόμενων από τις διατάξεις των άρθρων 28/29,30 του Ν. 1650/86 (ΦΕΚ 160/Α) ως ισχύουν και του ΠΔ 148/2009.
Ανάκληση ή τροποποίηση της παρούσας απόφασης γίνεται αν προκύψει ότι δεν προστατεύεται επαρκώς η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Κατά της παρούσας Απόφασής, μπορεί να γίνει προσφυγή στον Υπουργό ΠΕΚΑ μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από της ημερομηνίας που αυτή κοινοποιείται ή που λαμβάνεται γνώση της, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρ. 8 του Ν. 3200/55 ΦΕΚ 97 Α (Ν. 2503/97 ΦΕΚ 107 Α, άρθρο 1 παρ.2, N-3852/2010, ΦΕΚ 87Α).

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Α.Δ.Θ.Σ.Ε

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΕΡΑΚΟΥΔΗ






Διαβάστε επίσης




0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.