powered by Surfing Waves

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Μαντούδι, το μοναδικό θύμα της Λιμενικής Αναδιάρθρωσης στην Εύβοια

Μετά την υποβάθμιση του στον ΟΛΝΕ, υποβαθμίζεται η λιμενική σημασία του Μαντουδίου στο νέο προεδρικό διάταγμα

Με το Καλλικράτη των Υπηρεσιών στο Λιμενικό Σώμα στην Εύβοια ο μόνος Λιμενικός Σταθμός που καταργήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε με Λιμενικό Φυλάκιο είναι αυτός του Μαντουδίου. Αναλυτικά η αναδιάρθρωση του Λιμενικού Σώματος Ευβοίας έχει ως εξής:
.
Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ
Λιμεναρχείο Αιδηψού ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ
Υπολιμεναρχείο Αλιβεριου ΜΕΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ σε Λιμενικο Σταθμό
Υπολιμεναρχείο Κύμης ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ
Υπολιμεναρχείο Καρύστου ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ
Λιμενικός Σταθμός Λίμνης ΜΕΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ σε Λιμενικό Φυλάκιο (Λ/Χ Αιδηψού)
Λιμενικός Σταθμός Μαντουδίου ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ
Λιμενικός Σταθμός Μαρμαρίου ΜΕΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ σε Λιμενικό Φυλάκιο (Λ/Χ Καρύστου)
Λιμενικός Σταθμός Νέων Στύρων ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ
Λιμενικός Σταθμός Παραλίας Πετριών ΜΕΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ σε Λιμενικό Φυλάκιο (Λ/Χ Κύμης)
Λιμενικός Σταθμός Πευκίου ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ
Λιμενικός Σταθμός Σκύρου ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ
Λιμενικός Σταθμός Ωρεών ΜΕΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ σε Λιμενικό Φυλάκιο (Λ/Χ Αιδηψού)

Η Εύβοια ανήκει στην 4η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής (με έδρα το Βόλο και περιοχή δικαιοδοσίας τους Νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βόρειας Βοιωτίας, Εύβοιας) η οποία υπάγεται στον Επιθεωρητή Βορείου Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά.


Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση των Περιφερειακών Διοικήσεων και των Λιμενικών Αρχών, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προωθώντας το, παράλληλα, προς υπογραφή και από τα συναρμόδια υπουργεία. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που αποτελούν στην πράξη τον πρώτο συνολικό ορθολογισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος από το 1927, όταν και δημιουργήθηκε.

«Το Λιμενικό Σώμα προσφέρει καθημερινά πολλές και σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα. Σήμερα, κάνουμε πράξη μια σημαντική μεταρρύθμιση που διευκολύνει το έργο του και προσαρμόζει τη δομή του στις σύγχρονες, αυξημένες προκλήσεις» σχολίασε ο υπουργός.

Ειδικότερα, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας σε ακριτικά σημεία και τη θωράκιση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, με το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται η σύσταση Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος ΒΑ Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Με γνώμονα την αμεσότητα στη συνεννόηση μεταξύ των μονάδων, επίσης, θα συσταθεί Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής και Κορινθίας, με έδρα τον Πειραιά, καθώς και Περιφερειακή Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, που θα εδρεύει στην Καβάλα. Επιπρόσθετα, και για την καλύτερη εποπτεία του παραγόμενου έργου, μεταφέρεται η έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου και Ιονίου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα.

Με τη νέα διάρθρωση των λιμενικών Αρχών, στόχος είναι η ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεων στην επικράτεια, ο καλύτερος σχεδιασμός της δράσης των μονάδων, μέσω της διοικητικής υπαγωγής μικρότερων σε μεγαλύτερες, καθώς και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι 217 λιμενικές Αρχές αναδιαμορφώνονται σε 179.

Πιο συγκεκριμένα, διατηρούνται τα 18 υφιστάμενα κεντρικά λιμεναρχεία, αυξάνονται σε 45 τα λιμεναρχεία, από τα 34 υπάρχοντα, ενισχύονται σε 73 τα λιμενικά τμήματα, από τα 34 που υφίστανται, ενώ περιορίζονται σε 43 οι λιμενικοί σταθμοί, από τους 107 που είναι μέχρι σήμερα. Στη νέα διάρθρωση δεν περιλαμβάνονται υπολιμεναρχεία, ενώ, για τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών, σε ορισμένες περιοχές προβλέπεται η ίδρυση λιμενικών φυλακίων.

Σημειώνεται ότι από τη συγκεκριμένη αναδιάρθρωση προκύπτει εξοικονόμηση περισσοτέρων από 500.000 ευρώ, ετησίως. Κυρίως, όμως, με τη μεταρρύθμιση αυτή εξοικονομούνται για επιχειρησιακές ανάγκες περίπου 700 άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, καθώς αποδεσμεύονται από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που αποτελούσαν μέχρι σήμερα τροχοπέδη στην άσκηση των επιχειρησιακών καθηκόντων στις περιοχές τους.


Στο πλαίσιο της νέας διάρθρωσηςτου Λιμενικού Σώματος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προωθεί απόφαση η οποία εξορθολογίζει τη διασπορά των Λιμενικών Φυλακίων στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με την απόφαση, πέραν των υπαρχόντων, ιδρύονται επιπλέον δεκαεννέα (19) Λιμενικά Φυλάκια, με αποκλειστικό γνώμονα την ευελιξία στην αντιμετώπιση τοπικών αναγκών.

Αναλυτικότεραη υπουργική απόφαση που θα συνοδεύει την κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τη νέα διάρθρωση των Λιμενικών Αρχών, περιλαμβάνει τη νέα διάρθρωση των πενήντα (50) συνολικά Λιμενικών Φυλακίων ανά όλη την ελληνική επικράτεια. Κυρίαρχο κριτήριο παραμένει η ενίσχυση της παρουσίας σε ακριτικά σημεία, η θωράκιση των θαλασσίων συνόρων μας, η επιχειρησιακή ευελιξία, η αμεσότητα στη συνεννόηση μεταξύ των μονάδων, η ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεών μας στην Επικράτεια με τελικό τον στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Συγκεκριμένα η νέα διάρθρωση των Λιμενικών Φυλακίων στην Ευβοια διαμορφώνεται ως εξής:

1.Στο Λ/Χ Αιδηψού ιδρύονται τα Λ/Φ Ωρεών ΕυβοίαςκαιΛ/Φ Λίμνης Ευβοίας,
2. στο Λ/Χ Καρύστου ιδρύεται το Λ/Φ Μαρμαρίου,
3.το Λ/Χ Κύμης ιδρύεται το Λ/Φ Παραλίας Πετριών Ευβοίας, 

Διαβάστε επίσης




 

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.