powered by Surfing Waves

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Τι βρήκε ο ορκωτός λογιστής στην έκθεση του για τον δήμο μας


Δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια η συνοπτική έκθεση του ορκωτού ελεγκτή επί των οικονομικών καταστάσεων του έτους 2011. Η λεπτομερής αναλυτική έκθεση  του ορκωτού ελεγκτή μάλλον κρίθηκε ακατάληλη για τα μάτια των δημοτών και δεν δημοσιεύτηκε στο Διαυγεια. Σύμφωνα με το  νόμο (ν.3463/2006) ο ισολογισμός του 2011 και η έκθεση  θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν ενάμισυ χρόνο,  το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2012.

Από την συνοπτική έκθεση του  ορκωτού ελεγκτή προέκυψαν τα παρακάτω: 

2) Στην αξία κτήσεως των λογαριασμών των Ενσωμάτων ακινητοποιήσεων, "Κτίρια και τεχνικά έργα" και "Λοιπές εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως", περιλαμβάνονται έργα ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης συνολικού πόσου ευρώ 22.262.000,00 περίπου, τα όποια θα πρέπει να μεταφερθούν στην Δ.Ε.Υ.Α που προέκυψε από την συγχώνευση των Δ.Ε.Υ.Α. των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ελυμνίων και Κηρέως, καθώς και οι αντίστοιχα ληφθείσες επιχορηγήσεις που αφορούν τα ως άνω έργα και περιλαμβάνονται στο υπόλοιπο του λογαριασμού του Παθητικού ΑΙΙ4 "Επιχορηγήσεις επενδύσεων".

3) Στο λογαριασμό «Χρεώστες διάφοροι» περιλαμβάνεται και ποσό ευρώ 504.000,00 περίπου , το οποίο αφορά απαιτήσεις ,από δημοτικές επιχειρήσεις για τις οποίες λήφθηκαν αποφάσεις είτε να συγχωνευθούν είτε να λυθούν και για τις οποίες, δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη επισφάλειας. Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία (κωδ. Ν. 2190/1920 και ΕΓΛΣ), δεν έχει σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη.
Κατά την εκτίμησή μας για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων αυτών έπρεπε να έχει σχηματιστεί πρόβλεψη ποσού ευρώ 504.000,00. Λόγω του μη σχηματισμού της πρόβλεψης αυτής, η αξία των απαιτήσεων που εμφανίζονται στον λογαριασμό του Ενεργητικού «Χρεώστες διάφοροι» και τα Ίδια Κεφάλαια και τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα.

Γνώμη με Επιφύλαξη. Κατά τη γνώμη μας, εκτός από τις επιπτώσεις των θεμάτων που μνημονεύονται στην παράγραφο «Βάση για Γνώμη με Επιφύλαξη», οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης-Αγίας Άννας κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011 και τη χρηματοοικονομική του επίδοση για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με το Π.Δ. 315/1999 “Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Έμφαση θέματος. Εφιστούμε την προσοχή σας στο θέμα που αφορά στη σημείωση 13.α του προσαρτήματος όπου περιγράφεται η ενσωμάτωση οικονομικών δεδομένων καταργούμενων ΝΠΔΔ, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ίδια κεφάλαια του Δήμου κατά €153.341,08. Στη γνώμη μας δεν διατυπώνεται επιφύλαξη σε σχέση με το θέμα αυτό.

Αναφορά επί Άλλων Νομικών και Κανονιστικών θεμάτων. Επαληθεύσαμε τη συμφωνία και την αντιστοίχηση του περιεχομένου της  κθεσης Διαχειρίσεως της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις .

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.