powered by Surfing Waves

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Αιτήσεις ενίσχυσης για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων



Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή προτάσεων για επιδότηση από το Μέτρο 123Α για τη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

Τα ποσοστά επιδότησης ξεκινούν από 20% και φτάνουν στο 65% ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας, το μέγεθος της επιχείρησης και το ύψος του προϋπολογισμού της πρότασης.

Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης του προγράμματος έχει καθοριστεί στα €100.000.000, ενώ μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, εάν προκύψουν αδιάθετοι ή επιπλέον πόροι.

Το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε από τις 30/12/2013 βάσει της ΚΥΑ 4435/144452/22-11-2013 (ΦΕΚ 3078/τ.Β’/04-12-2013).
Ποια επενδυτικά σχέδια επιδοτούνται

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. ευρώ καθώς και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Το Μέτρο 123Α αφορά επιδοτήσεις επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, επιδοτούνται επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν την επεξεργασία / μεταποίηση των παρακάτω γεωργικών και κτηνοτροφικών ειδών:
κρέας
γάλα
αβγά και πουλερικά
μέλι
κρασί
διάφορα ζώα
δημητριακά
ελαιούχα προϊόντα
οπωροκηπευτικά
άνθη
ζωοτροφές
σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό
φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.
Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:

Αίτηση ΟΑΕΔ
Πλήρης οδηγός βήμα - βήμα για τη συμπλήρωση της αίτησης. Κάντε κλικ εδώ
  • διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
  • κατασκευή ή την βελτίωση ακινήτων.
  • προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί την λειτουργία της μονάδας.
  • εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής επένδυσης.
  • αγορά καινούργιων οχημάτων – ισοθερμικών βυτίων, αναγκαίων για την μεταφορά του γάλακτος προς τον χώρο τυποποίησης – μεταποίησης, καθώς και την αγορά καινούργιων οχημάτων ψυγείων μόνο για τα νησιά του Αιγαίου,
  • γενικά έξοδα μέχρι 10% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, και συμβούλων, και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.
  • δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, επισήμανση).
  • απόκτηση πιστοποιητικών ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (ISO, HACCP κλπ).
  • αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών,συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας κειμένων, software telescripteurs), φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
  • κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι των €50.000.
  • Εξαιρέσεις του Μέτρου 123Α

Δεν επιδοτούνται επιχειρηματικά σχέδια:
Για τη μεταποίηση ή την εμπορία προϊόντων που προέρχονται από Χώρες εκτός Ε.Ε., εκτός των περιπτώσεων προϊόντων που δεν παράγονται σε αυτές και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βελτιστοποιημένου τελικού προϊόντος συνολικά ή μεμονωμένα και μέχρι ποσοστού 20% της συνολικής προτεινόμενης επεξεργασίας πρώτων υλών.
Για παρασκευή και εμπορία προϊόντων απομίμησης ή υποκατάστασης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και του μελιού.
Στο επίπεδο λιανικού εμπορίου.
Που αφορούν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.
Των οποίων ο προϋπολογισμός της αίτησης ενίσχυσης είναι μικρότερος των 100.000€ ή μεγαλύτερος των 10.000.000€, με τους περιορισμούς που αναφέρονται ανωτέρω.
Οι οποίες έχουν ενισχυθεί ή προβλέπεται η ενίσχυσή τους στα πλαίσια της ΚΟΑ όπως αυτές εξειδικεύονται στους αντίστοιχους τομείς ενίσχυσης του Μέτρου, με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων, που καθορίζονται σε αυτούς (Παράρτημα Α της Κ.Υ.Α.). Με στόχο την εξασφάλιση της συμπληρωματικότητας και της βέλτιστης αξιοποίησης της κοινοτικής χρηματοδότησης καθώς και την αποφυγή οποιασδήποτε επικάλυψης μεταξύ πυλώνα I & II, ισχύουν οι διοικητικοί κανόνες που περιλαμβάνονται στο Π.Α.Α..
Που αφορούν, στο σύνολο ή στο μεγαλύτερο μέρος τους, παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για χρήση πέραν της ιδιοκατανάλωσης.
Υφιστάμενης δραστηριότητας σχετικής με την προτεινόμενη επένδυση οι οποίες στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων λειτουργίας.
Περισσότερες πληροφορίες

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω:

του συστήματος τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 1540 του Υπ.Α.Α.Τ. ,
της Υπηρεσίας Ψηφιακών Αιτημάτων του Υπ.Α.Α.Τ. και των διαδικτυακών τόπων www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr

Συνημμένα αρχεία:

Μέτρο 123Α – Μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.