powered by Surfing Waves

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Με ανανεωμένη αποφασιστικότητα, ρεαλισμό και αισιοδοξία ατενίζει ο Kireas.org το 2014






Το Δ.Σ. του kireas.org  δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση όπου συνοψίζει τις δράσεις του  το 2013



Αγαπητοί φίλοι,

Η χρονιά που μόλις πέρασε ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για πολλούς από εμάς. Μπορούμε να κοιτάξουμε όμως την νέα χρονιά με ρεαλισμό και αισιοδοξία. Ρεαλισμό, γιατί τα προβλήματα ακόμη και στο δικό μας τοπικό επίπεδο δεν μπορούν να λυθούν από την μια μέρα στην άλλη. Δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και σαν σύλλογος έχουμε δει αργή αλλά καλή πρόοδο σε πολλά θέματα. Οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι σωστό και ότι είναι καλύτερο για το μέλλον των παιδιών μας. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό από αυτό. Το τέλος της χρονιάς και η αρχή της νέας είναι ελπιδοφόρα και μας γεμίζει θάρρος και με ανανεωμένη αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις.

Το 2013 ήταν πολυάσχολο και μπήκε με κακά νέα αφού στις 31 Δεκ. 2012 υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την δημιουργία ΒΙΠΕ στο Μαντούδι. Ένα κρίσιμο θέμα για το σύλλογο και το μέλλον της περιοχής. Παρά την σκόπιμη καθυστέρηση δημοσίευσης της απόφασης στο Διαύγεια ο Kireas.org έκρουσε τον κώδωνα και αστραπιαία σε συνεργασία με άλλους φορείς και δημότες της περιοχής κατέφερε να αντιδράσει και να κάνει από κοινού ένσταση ακύρωσης της απόφασης στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ένα μεγάλο μέρος των ενεργειών του ήταν η συγκέντρωση χρημάτων και νομικών επιχειρημάτων για την σύνταξη της ένστασης προς το Συμβούλιο Επικρατείας.

Στους άλλους τομείς υπήρξαν δυο επιτυχίες.
Η επιτροπή διερεύνησης ιστορικών γεγονότων του δήμου επιβεβαίωσε αυτά που επί πέντε χρόνια ισχυρίζονταν και ζητούσε ο Kireas.org, για τιμή και αναγνώριση των 2.000 σφαγιασθέντων του 1823 στο Μαντούδι και τα Αχμέτ. Το ιστορικό αυτό αίτημα είχε πέσει θύμα της μικρό-ψηφοθηρικής και δόλιας πολιτικής τόσο της προηγούμενης δημοτικής αρχής όσο και της» νέας» Καλλικρατικής αρχής. Θα πρέπει εδώ να αναγνωριστεί η ακεραιότητα και το ανάστημα της επιτροπής διερεύνησης ιστορικών γεγονότων του δήμου. Τα αιτήματα του Kireas.org για μνημείο και κήπο ηρώων στο τόπο μαρτυρίου (πλατανόδασος Μαντουδίου), έγιναν μεν δεκτά αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Η υλοποίηση των δυο αιτημάτων και η συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση ενός μνημείου αποτελούν τον επόμενο στόχο του kireas.org.

Η δεύτερη δικαίωση του kireas.org για το 2013 ήταν ότι μετά από τρία χρόνια προσπαθειών τα βαρέλια με τοξικά απόβλητα στο Παρακεύορεμα που αποκάλυψε ο σύλλογος, επιβεβαιώθηκε ότι περιείχαν ουσίες οξείας τοξικότητας και διατάχθηκε η άμεση απομάκρυνση τους. Η παραμονή τους στο χώρο εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για τα νερά της περιοχής. Επίσης, το πρόβλημα της μικροβιολογικής ρύπανσης από διαρροή βοθρολυμάτων στην περιοχή του Δαφνοπόταμου Μαντουδίου από σπασμένο αγωγό, που έφερε στην δημοσιότητα και υπόψη των αρχών ο kireas.org επιλύθηκε.

Ο σύλλογος ενημέρωσε και κινητοποίησε της αρμόδιες υπηρεσίας για την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Μαντουδίου το καλοκαίρι του 2013. Η αυτοψία από την Δ/νση δημόσιας Υγιεινής της Περιφέρειας και την Γενική Υπηρεσία Υδάτων επιβεβαίωσε τον σύλλογο και κατέρριψε τις συκοφαντίες και την σεληνιακή εμπάθεια του δημάρχου στον kireas.org. Ο δήμος οφείλει να αποκαταστήσει την καλή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Μαντουδίου εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Σε τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την Ειδική Υπηρεσία Υδάτων η Δημοτική Αρχή δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη. Το θέμα έχει πάει στον εισαγγελέα και ο kireas.org συνεχίζει τις πιέσεις του μέσα στο νομικό πλαίσιο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπάρχει αισιοδοξία ότι η δημοτική αρχή σύντομα θα εξαναγκαστεί να συμμορφωθεί και να αποκαταστήσει την σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Το 2012 ο kireas.org έφερε στην επιφάνεια την λειτουργία παράνομης χωματερής και αυτοσχέδιου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Παρασκεύορεμα. Το θέμα απασχόλησε τον σύλλογο όλο το 2013. Αυτή την στιγμή η παράνομη χωματερή Παρασκευορέματος έχει σκεπαστεί πρόχειρα με τόνους χώματος, προφανώς για να παραπλανηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Η ενέργεια αυτή είναι εγκληματική για την περιοχή και δείχνει για άλλη μια φορά την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία άλλα και την ολιγωρία των τοπικών εποπτικών φορέων. Τα στραγγίσματα που παράγονται κατά την αποσύνθεση των σκεπασμένων απορριμμάτων και τον εμπλουτισμό τους με νερό από τη φυσική υγρασία των απορριμμάτων και την διήθηση νερού βροχής δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα. Τα στραγγίσματα έχουν υψηλό ρυπαντικό φορτίο (υψηλές τιμές BOD, TOC) και αποτελούν πηγή ρύπανσης των κοντινών επιφανειακών και υπόγειων νερών Ο Kireas.org συνεχίζει τις ενέργειες του για την πλήρη και ορθή αποκατάσταση των χωματερής και αποτροπή όλων των κινδύνων.

Στους άλλους τομείς ο σύλλογος συνέχισε να ενημερώνει για τις εξελίξεις γύρω από την ΒΙΠΕ, οργάνωσε εκδήλωση στην Λίμνη για σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της περιοχής που εκπόνησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενημέρωσε για θέματα ανάπτυξης, βιοποικιλότητας και περιβάλλοντος (θαλασσόκρινα Κρύας Βρύσης, υγρότοποι του δήμου, ρύπανση ποταμού Κηρέα, νέα είδη πτηνών στο Κανδήλι, το Βόρειο Ευβοϊκό, τα εξορυκτικά απόβλητα, κλπ).

Το 2013 ο kireas.org συμμετείχε σε διαβουλεύσεις και κατέθεσε αναλυτικές προτάσεις για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων της ΕΥΥ (Β. Ευβοϊκός, πόταμος Κηρέας, Κυμασιώτης υγρότοποι του δήμου), το Π.Δ. για τους μικρούς νησιώτικου υγροτόπους, το Περιφερειακό Χωροταξικό, το νέο ειδικό πλαίσιο για τον Τουρισμό (ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού) και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια του δήμου μας. Επίσης, ματαίως βέβαια, έκανε προτάσεις στο δήμο για θέματα ανάπτυξης και για την αξιοποίηση χρημάτων του ΕΣΠΑ με σκοπό την αποκατάσταση των εξορυκτικών απόβλητων. Η περιοχή σύμφωνα με έκθεση του ΥΠΕΚΑ συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες αναποκατάστατων εξορυκτικών αποβλήτων. Αρκετές από τις προτάσεις του kireas.org έγιναν δεκτές και έχουν ενσωματωθεί στην ΚΥΑ του σχεδίου διαχείρισης υδάτων, ενώ άλλες προτάσεις επηρέασαν θετικά τις αποφάσεις και πορίσματα. Οι ενημερώσεις και προτάσεις του συλλόγου είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας, τους φορείς, συλλόγους και άτομα που μας συμπαραστάθηκαν και συνεργάστηκαν σε όλους τους αγώνες μας μέσα σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο. Δεν πρέπει όμως να εγκαταλείψουμε τη προσπάθεια και τον αγώνα. Δεν πρέπει να αφήσουμε την μοίρα του τόπου μας στους άλλους ή στην τύχη. Το χρωστάμε στις μελλοντικές γενιές. Ευχόμαστε ειλικρινά στο νέο έτος μέσα στον ανυπόφορο ζόφο της παρατεταμένης κρίσης, με ανανεωμένη αποφασιστικότητα να κάνουμε όλοι μαζί ό,τι καλύτερο μπορούμε για το σήμερα, το αύριο, και το μεθαύριο. Ας σταθούμε ενωμένοι στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Ευχόμαστε σε όλους ένα ειρηνικό, παραγωγικό και ευτυχισμένο 2014

Τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου kireas.org

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.