powered by Surfing Waves

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ακατάλληλο το Μαντούδι για την δημιουργία ΒΙΠΕ σύμφωνα με τα κριτήρια Σκορδά


Ο kireas.org γνωστοποίησε  υπουργική απόφαση   (ΦΕΚ  3437Β/31-12-2013) που καθορίζει  τα κριτήρια για το προσδιορισμό των περιοχών για την  ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων (ΒΙΠΕ).   Το ειρωνικό είναι ότι την απόφαση την υπογράφει ο υφυπουργός  κ. Α. Σκορδάς που πριν 5 χρόνια είχε έρθει σαν εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ να πείσει τους κατοίκους του δήμου για την αναγκαιότητα της ΒΙΠΕ στο Μαντούδι.

Σύμφωνα με το σύλλογο αν εφαρμοζόταν τα κριτήρια αυτά σε επίπεδο δήμου,  δεν θα προκρινόταν η ίδρυση ΒΙΠΕ στο Μαντούδι. Η υπουργική απόφαση εκδόθηκε ακριβώς  ένα χρόνο μετά την έγκριση της ΒΙΠΕ στο Μαντούδι.

 το υπόλοιπο της ανάρτησης του kireas.org:

Η απόφαση καθορίζει  μια πολυκριτηριακή μέθοδο αξιολόγησης και επιλογής θέσεων επιχειρηματικών πάρκων (ΒΙΠΕ).   Συγκεκριμένα η αξιολόγηση  γίνεται  παρακάτω κριτήρια (που σταθμίζονται και βαθμολογούνται  σε μια κλίμακα  από 1 μέχρι 4 ) :

1.  εγγύτητα σε αστικό κέντρο (δήμους πάνω από 40.000 κατοίκους)

2. γειτνίαση με κέντρα υπηρεσιών εκπαίδευσης – έρευνας – καινοτομίας ( εγγυτητα σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ)


3. οικονομική ευρωστία (μετριέται από την εγχώρια προστιθέμενη  αξία/ παραγόμενο προϊόν της περιοχής)

4.  δείκτης επιχειρηματικότητας  ( εξαγωγές και παραγόμενο προϊόν της  περιοχής)

5. ζήτηση βιομηχανικής γης σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων ΟΥΜΕΔ (ζήτηση βιομηχανικών οικοπέδων, πωλήσεις τελευταίας 5ετιας)

6. διαθεσιμότητα βιομηχανικής γης σε υφιστάμενους ΟΥΜΕΔ

7.  εξυπηρέτηση από δίκτυο φυσικού αερίου ( περιοχές που διέρχεται αγωγός φυσικού αερίου υψηλής ή μέσης πίεσης.)



Ειδικότερα για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων τύπου Α΄ (ΒΙΠΕ) θα λαμβάνονται επιπλέον τα εξής κριτήρια,

8. εξυπηρέτηση από διεθνή μεταφορικά δίκτυα ( Εγνατία Οδός ή ο άξονας ΠΑΘΕ, κλπ)

9. εγγύτητα σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών (διέρχεται ή κατασκευάζεται η Εγνατία Οδός ή ο άξονας ΠΑΘΕ και επιπλέον υπάρχουν αεροδρόμιο, λιμάνι και σιδηροδρομικός σταθμός.)

10. διασυνοριακός χαρακτήρας (χερσαία σύνορα που συνορεύουν με τη Βουλγαρία και την Τουρκία ή διαθέτουν λιμάνια-πύλες εισόδου της χώρας)



Ειδικότερα για την αξιολόγηση των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων με άθροισμα των επιφανειών κάλυψης των δομημένων γηπέδων μεγαλύτερο του 15% της συνολικής οριοθετούμενης εκτάσεως και συνολικής οριοθετούμενης εκτάσεως άνω των 50 στρεμμάτων, των οποίων καθίσταται απαραίτητη η κατά προτεραιότητα οργάνωσή τους, θα λαμβάνεται επιπλέον το εξής κριτήριο

11.   περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) ( υπάρχοντα  προβλήματα ρύπανσης στην περιοχή και διοικητικές πράξεις υποχρεωτικής μετεγκατάστασης επιχειρήσεων)

Για την εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος, η βαθμοί που θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες για κάθε κριτήριο, θα πολλαπλασιάζονται επί τους συντελεστές βαρύτητας, βάσει του παρακάτω πίνακα. Αν η αξιολόγηση γινόταν σε επίπεδο δήμου τότε ο δήμος Μαντουδίου Λίμνης και Άγίας Άννας είναι ο πλεον ακατάλληλος για την δημιουργία ΒΙΠΕ :




Η σταθμισμένη  κλίμακα βαθμολόγησης  κυμαίνεται μεταξύ 26 και 96 βαθμούς. Όπου 26 είναι ο χαμηλότερος δυνατόν βαθμός στην αξιολόγηση και υποδηλώνει χαμηλή ανάγκη και προτεραιότητα για ΒΙΠΕ.  96 είναι  ο υψηλότερος  δυνατόν βαθμός και υποδηλώνει υψηλή ανάγκη και προτεραιότητα για Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Α ή ΒΙΠΕ.

Οι περιοχές που συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία σε αυτά τα σταθμισμένα (με το συντελεστή βαρύτητας) κριτήρια είναι οι καταλληλότερες για την Δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων)

Ο δήμος Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας είναι ο πλέον ακατάλληλος για επιχειρηματικό πάρκο τύπου Α (ΒΙΠΕ) αφού συγκεντρώνει την χαμηλότερη δυνατή βαθμολογία στα κριτήρια αξιολόγησης που θέτει η  υπουργική απόφαση.

Η απόφαση προβλέπει  επαναξιολόγηση της αναγκαιότητας/προτεραιότητας Επιχειρηματικών Πάρκων  ακόμη και όπου βιομηχανικές χρήσεις προσδιορίζονται με  ΓΠΣ,  ΣΧΟΑΠ, κ.λπ. με βάση την παραπάνω βαθμολογία.



Σχετικά


ΥΑ Αριθμ. Φ/Α.15/3/15056/1115/27.12.2013 (ΦΕΚ Β' 3437/31-12-2013) "Ορισμός βασικών αρχών εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα με το άρθρο 42 παρ. 3 του Ν. 3982/2011 (ΦΕΚ 143/Α/17-6-11)"


Μελέτη Προσανατολισμού της παρέμβασης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» στον τομέα των Νέων Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών Εθνικής Εμβέλειας, που εκπονήθηκε από την «ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ» Α.Ε.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.