powered by Surfing Waves

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Απευθείας ανάθεση "κατεπείγουσας" προμήθειας καυσίμων αξίας 88.580 ευρώ από την Οικονομική Επιτροπή Στεργίου


Με την αιτιολογία ότι η προμήθεια είναι κατεπείγουσα και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει διακρατήσει τη  αρμοδιότητα με ειδική απόφασή του για την απευθείας ανάθεση προμηθειών εφόσον συντρέχει εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση,  η Οικονομική Επιτροπή  αποφάσισε να κάνει απευθείας ανάθεση προμηθειας καυσίμων αξίας 88.580 ευρώ.

Σε συνεδρίαση μάλιστα του Δημοτικού Συμβουλιου  απαρτιζόμενη μόνο από συμβούλους της  παράταξης Ψαρρού με   απόφασή του έκρινε ότι ο Δήμος και τα Νομικά Πρόσωπα αυτού πρέπει να προσφύγουν στη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης καυσίμων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επιλέξει τον προμηθευτή όχι η Οικονομική Επιτροπή

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου "Προκειμένου να διενεργηθεί προμήθεια με διαδικασία μέσω διαπραγμάτευσης ή με απευθείας ανάθεση απαιτείται απόφαση του δημοτικού ή του κοινοτικού συμβουλίου το οποίο επιλέγει και τον προμηθευτή, αφού προηγηθεί γνωμοδότηση του αρμόδιου για την αξιολόγηση οργάνου. Η απόφαση πρέπει να αιτιολογείται δεόντως, με ρητή αναφορά στις περιπτώσεις που αναφέρονται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου που οδήγησαν στην προσφυγή σ’ αυτή τη διαδικασία και να αναφέρονται, πέραν των στοιχείων (ονομασία και ταχυδρομική διεύθυνση) της αναθέτουσας αρχής, η αξία, η ποσότητα και η φύση των αγοραζομένων εμπορευμάτων, ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής (σε περίπτωση αποτυχόντος διαγωνισμού), ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται να υποβάλουν προσφορά, ενδεχομένως δε, ο αριθμός των υποψηφίων που δεν προκρίθηκαν και οι λόγοι απόρριψης της υποψηφιότητάς τους …"


Η έλλειψη επιμέλειας και προγραμματισμού από το δήμο στην έγκαιρη προμήθεια καυσίμων  δεν είναι κατεπείγουσα ανάγκη

Πότε γίνεται προμήθεια με απευθείας ανάθεση;   Στην περίπτωση δε κατά την οποία νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προτίθενται να συνάπτουν συμβάσεις προμηθειών με απευθείας ανάθεση αυτών, λόγω αδυναμίας τήρησης των προθεσμιών που απαιτούνται για τη διενέργεια σχετικού ανοικτού ή κλειστού διαγωνισμού, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) οι εν λόγω προμήθειες πρέπει να παρασχεθούν κατεπειγόντως και β) η ως άνω κατεπείγουσα ανάγκη πρέπει να οφείλεται αποκλειστικά σε απρόβλεπτες περιστάσεις, ήτοι σε έκτακτα πραγματικά γεγονότα, τα οποία αφενός δεν απορρέουν από παραλείψεις ή έλλειψη προγραμματισμού και επιμέλειας της αναθέτουσας αρχής, αφετέρου δεν μπορούσαν, σύμφωνα με τα διδάγματα της ανθρώπινης εμπειρίας και λογικής, σε καμία περίπτωση να προβλεφθούν (βλ. πράξεις IV Τμ. Ελ. Συν. 7/2007, 175, 109, 98, 34 και 4/2006, και πράξεις VI Tμ. Ελ. Συν , 91, 105, 171/2007). Η δε απόφαση του αρμοδίου οργάνου περί προσφυγής στην προρρηθείσα διαδικασία ανάθεσης, πρέπει, ως εκ της φύσεώς της, να είναι ειδικώς και επαρκώς αιτιολογημένη ώστε να καθίσταται εφικτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο έλεγχος της νομιμότητάς της (πρβλ. πράξεις VI Tμ. 91, 105, 171/2007, VII 86/2008, ΣΤ΄ Κλιμ. 27/2012, 205/2007 κ.ά).

Κάθε χρόνο "κατεπείγουσα" η προμήθεια καυσίμων


Όπως προκύπτει από το Διαύγεια και το 2012 και το 2013  ο δήμος έκανε απευθείας  κατεπείγουσες; προμήθειεις;  καυσίμων  για τα σχολεία του δήμου.



Η ΑΠΌΦΑΣΗ
Στις  24 Ιανουαρίου του έτους 2014, συνήλθε σε  συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου
Ο κ. Στεργίου ενημεέρψωσε ότι " Σύμφωνα με την περίπτωση γ4 της παρ 3 του άρθρου 3 του ΕΚΠΟΤΑ οι αναθέτουσες αρχές μπορούν επίσης να συνάπτουν τις συμβάσεις προμηθειών προσφεύγοντας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, στο βαθμό που είναι απόλυτα αναγκαίο, όταν για κατεπείγοντες λόγους οφειλόμενους σε γεγονότα που δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν από τις αναθέτουσες αρχές, δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται στους ανοικτούς ή κλειστούς διαγωνισμούς. Οι περιστάσεις που δικαιολογούν το επείγον δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση, να οφείλονται στις αναθέτουσες αρχές.

Σύμφωνα με την περίπτ. δ της παρ 1 του άρθρου 72 του ν. 3852/10 η οικονομική επιτροπή είναι όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του δήμου και έχει μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα να αποφασίζει για την έγκριση των δαπανών και τη διάθεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού, εκτός από εκείνες που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο, καθώς επίσης να αποφασίζει αιτιολογημένα και για τις περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης
προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις,
Την ίδια ακριβώς αρμοδιότητα είχε και η Δημαρχιακή Επιτροπή. Σύμφωνα με τη Γν. ΝΣΚ 164/2007 η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό ΥΠΕΣΔΔΑ- (εγκ. 38 Αρ. Πρωτ. 26932/31-5-2007) η Δημαρχιακή Επιτροπή (η ίδια διάταξη προβλέπεται και στην περίπτωση της οικονομικής επιτροπής και συνεπώς ισχύουν και για την οικονομική επιτροπή) με τη διάταξη του άρθρου 103 παρ. 2γ’ του Δ.Κ.Κ. (Ν.3463/2006) καθίσταται κατ’ εξαίρεση αρμόδια, εφόσον συντρέχει εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση, να αποφασίζει για την απευθείας ανάθεση προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων, εκτός αν το Δημοτικό Συμβούλιο έχει διακρατήσει τη σχετική αρμοδιότητα με ειδική απόφασή του ή η Δημαρχιακή Επιτροπή έχει παραπέμψει τη λήψη της σχετικής απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει διακρατήσει τη σχετική αρμοδιότητα με ειδική απόφασή του και ούτε η Οικονομική Επιτροπή έχει παραπέμψει τη λήψη της σχετικής απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνεπώς η Οικονομική Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα, εφόσον συντρέχει εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση, να αποφασίζει για την απευθείας ανάθεση προμηθειών, παροχής υπηρεσιών,
εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων.
Ανακεφαλαιώνοντας με τις διατάξεις της παρ 1 και 2 του άρθρου 23 και της παρ 3 του άρθρου 3 του ΕΚΠΟΤΑ απαιτούνται δύο αποφάσεις προκειμένου να γίνει απ’ ευθείας ανάθεση για ποσά άνω του ορίου που τίθεται για την ανάθεση με απόφαση Δημάρχου.
Συγκεκριμένα απαιτείται μία πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένο  να επιλεγεί ως τρόπος ανάθεσης η απ’ ευθείας ανάθεση στην οποία θα αιτιολογηθούν δεόντως οι λόγοι για την προσφυγή στη διαδικασία αυτή καθώς και τα στοιχεία που ορίζονται στην παρ 2 του άρθρου 23 του ΕΚΠΟΤΑ.

Η δεύτερη απόφαση με την οποία επιλέγεται ο συγκεκριμένος προμηθευτής λαμβάνεται από την Οικονομική Επιτροπή με βάση τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1δ του ν. 3852/10 και τη γνωμ. ΝΣΚ 164/2007 η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό ΥΠΕΣΔΔΑ- (εγκ. 38 Αρ. Πρωτ.  6932/31-5-2007), έπειτα από γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με την αριθ. 1/2014 απόφασή του έκρινε ότι ο Δήμος ΚΑΙ ΤΑ Νομικά Πρόσωπα αυτού πρέπει να προσφύγουν στη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης καυσίμων και ελαιολιπαντικών έως τις 28/2/2014 αιτιολογώντας δεόντως την απόφαση αυτή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Έπειτα από σχετική πρόσκληση υποβλήθηκαν μία (1) προσφορές από 3 πρατήρια καυσίμων. Η επιτροπή αξιολόγησης προσφορών με γνωμοδότησή της προτείνει την απ΄ ευθείας ανάθεση της προμήθειας καυσίμων και ελαιολιπαντικών στο πρατήριο του κ. ΚΑΨΑΛΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ το οποίο υπέβαλλε την μοναδική προσφορά.

Η οικονομική επιτροπή αφού άκουσε τον Πρόεδρο και έλαβε υπόψη της:
· Τις εξειδικευμένες πιστώσεις που αναφέρονται στους Κ.Α. των προϋπολογισμών έτους 2014 των α) Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας
β) της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας,
γ) της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας
Εκπαίδευσης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, δ) της Σχολικής
Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας
· Την αριθμ. 27/2013 Τεχνική Έκθεση – τεχνικές Προδιαγραφές.
· το άρθρο 72 παρ. 1δ του ν. 3852/10
· την αριθ. 113/86 απόφαση ΥΠΕΣΔΔΑ (ΦΕΚ 81 Β΄)
· Τη Γν. ΝΣΚ 164/2007 η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό ΥΠΕΣΔΔΑ-
(εγκ. 38 Αρ. Πρωτ. 26932/31-5-2007)
· τις προσφορές που υποβλήθηκαν
· τη γνωμοδότησή της επιτροπής αξιολόγησης με την οποία προτείνει την απ΄ ευθείας ανάθεση της προμήθειας καυσίμων και ελαιολιπαντικών στο πρατήριο του κ. ΚΑΨΑΛΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ το οποίο υπέβαλλε την μοναδική προσφορά.

· τις εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες, όπως αναφέρθηκαν στην εισήγηση του Προέδρου και οι οποίες
- οφείλονται σε γεγονότα απρόβλεπτα
- δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού
- οι περιστάσεις της κατεπείγουσας ανάγκης σε καμία περίπτωση δεν απορρέουν από ευθύνη του Δήμου.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Αναθέτει απ’ ευθείας στον κ. ΚΑΨΑΛΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ (ανάδοχος), την προμήθεια καυσίμων, λόγω των έκτακτων γεγονότων που οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα και σε καμία περίπτωση δεν απορρέουν από ευθύνη του Δήμου ωςεξής:
1 ΚΑΥΣΙΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 51.000,00 €
2 ΚΑΥΣΙΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ  15.580,00 €
3 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 12.000,00 €
4 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 10.000,00 €
2. Η ανάθεση γίνεται έναντι ποσοστού έκπτωσης 0% επί της μέσης τιμής καυσίμων όπως διαμορφώνεται κάθε φορά επί της εκάστοτε διαμορφούμενης μέσης λιανικής τιμής κατά την ημέρα παράδοσης του είδους, όπως αυτές προσδιορίζονται από τη Δ/νση Εμπορίου και για τα ποσά που αναφέρονται ανωτέρω .
3. Η χρονική διάρκεια της σύμβασης αφορά το χρονικό διάστημα από 1/1/2014 έως 28/2/2014.
4. Η εγγύηση καλής εκτέλεσης ορίζεται σε 10% για κάθε προμήθεια , η οποία πρέπει να κατατεθεί με την υπογραφή της σύμβασης.
Αφού εξαντλήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας συνεδρίασης λύνεται η συνεδρίαση. Σύμφωνα με αυτά συντάχθηκε το παρόν πρακτικό υπογράφεται ως κατωτέρω:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ:
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
1. ΔΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
3. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΔΑ: ΒΙΨΞΩΛ5-ΨΥΙ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.