powered by Surfing Waves

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Τι υποψηφίους χρειαζόμαστε...



Σε τρείς βασικές προϋποθέσεις που οφείλουν να ικανοποιούν οι υποψήφιοι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές αναφέρεται σς άρθρο του ο  Π. Γιαλένιος

H ουσιαστική αντιπροσώπευση της τοπικής κοινωνίας αφορά νέες συλλογικότητες, δημιουργικό υπόβαθρο και ένα διαφορετικό περιεχόμενο πολιτικής, που υπάρχουν και επιβάλλεται να εμφανιστούν.

Προϋποθέσεις αντιπροσώπευσης


Νέες συλλογικότητες: Ο όρος αφορά περισσότερο λειτουργίες και όχι κατ’ ανάγκη νέα πρόσωπα στο σύνολό τους. Aναφέρεται σε ομάδες συμπολιτών που αντιλαμβάνονται τις νέες συνθήκες για τη χώρα και βεβαίως τα νέα δεδομένα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλες της τις βαθμίδες. Μια καλά συγχρονισμένη «ορχήστρα» ανθρώπων που κατανοούν ποιους και γιατί αντιπροσωπεύουν. Με τον κατάλληλο «μαέστρο» επικεφαλής, που εκτός από όραμα θα πρέπει να διαθέτει και ικανότητες σύνθεσης πολλών και διαφόρων αντιθέσεων. Στις νέες συλλογικότητες δεν έχουν θέση όσοι απλώς «κουβαλούν» ψήφους λόγω συγκυριών αλλά αυτοί που πείθουν τους συμπολίτες ψηφοφόρους λόγω ικανοτήτων και διάθεσης προσφοράς. Και βεβαίως στις νέες συλλογικότητες δεν μπορούν να έχουν ρόλο οι γνωστοί τρόφιμοι πασών των εξουσιών, που οσμιζόμενοι κατά που «φυσά ο άνεμος» καταλαμβάνουν εγκαίρως θέση, αρχικά χειροκροτητή και στη συνέχεια «ιμάντα» διαιώνισης των ιδιοτελών συμφερόντων των ιδίων και όσων προστατεύουν.

Δημιουργικό υπόβαθρο: Ειδικότερα στη νέα ουσιαστική αντιπροσώπευση των τοπικών κοινωνιών δεν νοείται να μην συνυπάρχουν συλλογικότητα με δημιουργικότητα.

Διαφορετική πολιτική: Αυτό που όλοι επικαλούνται αλλά συνήθως καταλήγει σε κενό περιεχόμενο και «μια από τα ίδια». Γιατί μια διαφορετική πολιτική απαιτεί πολλά, σύνθετα και τολμηρά πράγματα. Πριν από όλα στις σημερινές συνθήκες απαιτεί ουσιαστική ρήξη με μηχανισμούς, πρόσωπα και κατεστημένες νοοτροπίες. Δηλαδή για ορισμένους ρήξη με τον ίδιο τους τον εαυτό.


Για ένα αλλο περιεχόμενο πολιτικής
Κυρίως όμως ένα διαφορετικό περιεχόμενο πολιτικής στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει ικανούς παραγωγούς και όχι διαχειριστές πολιτικής. Ανθρώπους που διαλέγονται, αναλύουν και συνθέτουν, προσωπικοτήτων που βρίσκονται εντός της κοινωνίας και για την κοινωνία. Που δεν δεσμεύονται αλλά δεσμεύουν. Που επιβεβαιώνουν το Πλατωνικό «Ου δει ένεκα του κινδύνου πράττειν τι ανελεύθερον» (μτφρ: δεν πρέπει λόγω [επικείμενου] κινδύνου να κάνει κανείς κάτι δουλοπρεπές).


Τοπικά ζητήματα.
Μπορούν και πρέπει να υπάρξουν ρήξεις με μηχανισμούς, πρόσωπα και κατεστημένες νοοτροπίες και στα τοπικά ζητήματα. Μάλιστα χωρίς οι τολμούντες κάτι τέτοιο να συναρτούν τη στάση τους με πιθανό μεγάλο κόστος στις προσεχείς εκλογές-όσοι εμπλέκονται σε αυτές -μιας και όπως υποστηρίζουμε οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν με βάση κυρίως αυτήν τη στάση.

Επομένως τώρα είναι ευκαιρία για όσους αποφασίζουν και πράττουν μέχρι σήμερα με βάση πολιτικά βαρίδια του παρελθόντος αλλά επιθυμούν να καταγράψουν υποθήκες για το μέλλον τους στα τοπικοαυτοδιοικητικά μετερίζια. Στεκόμενοι δημιουργικά έναντι χρονιζόντων τοπικών προβλημάτων και διεκδικήσεων βοηθούν στην επίλυσή τους χωρίς αυτή η στάση, που προϋποθέτει σε πολλές περιπτώσεις ρήξεις με κατεστημένα και με τον ίδιο τους τον εαυτό, να είναι καθοριστική για το μέλλον τους. Καθοριστική θα είναι όμως η στάση τους στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, που θα συνεκτιμηθεί με αυτήν στα τοπικά θέματα.




0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.