powered by Surfing Waves

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

"Πράσινο φως" για λιμάνια ανάπτυξης με έργα βελτίωσης υποδομών. Το Μαντούδι εκτός λίστας


Ρότα για να μετατραπούν τα λιμάνια σε πόλους ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας έχει βάλει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου καθώς έχουν δρομολογηθεί αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις έργων για τη βελτίωση των υποδομών τους με προτεραιότητα στους λιμένες που μπορούν να «δέσουν» κρουαζιερόπλοια.

Όπως λέει σε συνομιλητές του ο υπουργός κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πρόθεση είναι τα λιμάνια να βρίσκονται σε κεντρικό πλάνο στο πλαίσιο της ενίσχυσης της απασχόλησης και της συμβολής στην εθνική προσπάθεια της χώρας για έξοδο από το τούνελ της ύφεσης και παράλληλα ως προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδιαίτερα κατά την ελληνική προεδρία της ΕΕ. Ο βασικός στόχος, όπως σημειώνεται, είναι τα λιμάνια να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενούν είτε κρουαζιερόπλοια είτε σκάφη αναψυχής.


Η λιμενική πολιτική είναι από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου καθώς θεωρείται ότι τα λιμάνια κατέχουν στρατηγικό ρόλο ως κόμβοι των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς. Παράλληλα στο υπουργείο Ναυτιλίας η διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος και η προσέλκυση επενδύσεων στα ευρωπαϊκά λιμάνια θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας αναφέροντας το επιτυχημένο μοντέλο με την επένδυση της κινεζικής Cosco στον Πειραιά.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από έργα σε πολλά λιμάνια της χώρας από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ωστόσο σημειώνεται ότι αυτά εκτελούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ή Περιφερειών καθώς και από τους Οργανισμούς Λιμένων ΑΕ ή τα Λιμενικά Ταμεία.


Διαβάστε πού και ποια έργα θα γίνουν


Αναλυτικά τα σημαντικότερα λιμενικά έργα που αδειοδοτήθηκαν ή έχουν υποβληθεί προς αδειοδότηση ή έχει δρομολογηθεί η εκτέλεσή τους είναι σε περιοχές των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Εύβοιας καθώς και σε περιοχές αρμοδιότητας των Λιμενικών Ταμείων και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Αβδήρων, Αντίκυρας, Αρκαδίας, Ζακύνθου, Θάσου, Θήρας, Ίου, Καλαμάτας, Κω, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Λεωνιδίου, Λήμνου, Μυκόνου, Νάξου, Ναυπλίου, Δωδεκανήσου, Πάργας, Πάρου - Αντιπάρου, Πάτμου, Πιερίας, Πόρου, Πρέβεζας, Πύλου, Πύργου, Ρεθύμνου, Σαλαμίνας, Σάμου, Σίφνου, Σύρου, Ύδρας, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής, Χανίων, Χίου και Ωρωπού.


Όπως σημειώνεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας αναμένετο να απορροφηθούν πιστώσεις ύψους 3.776.790 ευρώ μέχρι τις 31.12.2013 για την κάλυψη έργων επισκευών και επεμβάσεων τοπικού χαρακτήρα ενώ για το 2014 το ποσό αυτό εκτιμάται σε 4.880.000 ευρώ.


Επιπλέον από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) εντός του 2013 εγκρίθηκαν «η τροποποίηση Μελέτης Χωροταξικής Οργάνωσης και Εξοπλισμού Χερσαίας Ζώνης (Προγραμματικού Σχεδίου - Master Plan) του λιμένα Αλεξανδρούπολης, η συμπλήρωση σχεδίου επί της Μελέτης Χωροταξικής Οργάνωσης και Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) του λιμένα Λαυρίου, το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) του λιμένα Βόλου, η τροποποίηση Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) του λιμένα Ραφήνας ως προς τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης σε τμήμα εντός χερσαίας ζώνης λιμένα, η τροποποίηση Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) του λιμένα Πρέβεζας ως προς τη χωροθέτηση του Τουριστικού Λιμένα, το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) του λιμένα Μαρμαρίου και το Προγραμματικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του λιμένα Στυλίδας».


Επίσης από την ΕΣΑΛ μέσα στο 2013 καθορίστηκαν χρήσεις γης και όροι δόμησης για τους λιμένες Αργοστολίου, Χαλκίδας, Ραφήνας, Σκάλας Ωρωπού και στο υπό κατασκευή αλιευτικό καταφύγιο Κοκκινιάς στη Γλυκοβρυση Λακωνίας, καθώς και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη χερσαία ζώνη των λιμένων Ηρακλείου, Αγίας Μαρίνας Ραφήνας και Κυανής Ακτής Κεφαλληνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) κάθε χρόνο εκθέτει τις ελλείψεις σε λιμενικές υποδομές (αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν επισημάνει εδώ), όπως για παράδειγμα έλλειψη στεγάστρων για τους επιβάτες. Μάλιστα παράγοντες της Ακτής Μιαούλη ανέφεραν πριν από λίγους μήνες χαρακτηριστικά ότι «επενδύσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια σε πλοία της ακτοπλοΐας σε αναντιστοιχία με τα λιμάνια, όπου δεν δόθηκαν χρήματα για βελτίωση των υποδομών».



Έργα στην Περιοχή αρμοδιότητας Ο.Λ. Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε.:

- Επισκευή προστατευτικού κρηπιδώματος λιμένα Κύμης (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2012 της
ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Άρση προσάμμωσης λιμένα Νέων Στύρων (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2012 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Συντήρηση υποδομών ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων Λίμνης Ευβοίας (με
χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2012 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Αποκατάσταση νοτίων κρηπιδωμάτων Λίμνης Ευβοίας (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2012 της
ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Αποκατάσταση νομιμοποιημένων κατασκευών παραλιακού δρόμου Παραλίας Πολιτικών (με
χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Επισκευή κρηπιδωμάτων Ευβοϊκής Ακτής στον παλιό Εμπορευματικό Λιμένα Χαλκίδας (με
χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Επισκευή μικρής προβλήτας και ράμπας στην Πλαζ Κουρέντι Ν. Ευβοίας (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Προστατευτική ενίσχυση τμήματος λιμένα Κύμης και αντικατάσταση – αγορά νέας γεφυροπλάστιγγας (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Αντικατάσταση φθορών και ζημιών που προκαλούνται από συνήθη χρήση και καιρικά φαινόμενα στη Λίμνη Ευβοίας (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Αποκατάσταση φθορών παραλιακού κρηπιδώματος Λουτρών Αιδηψού (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Εργασίες επισκευής κρηπιδώματος και παρακείμενου παραλιακού δρόμου Νέων Στύρων (με
χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Επισκευή προβλήτα λιμένα Νέων Στύρων (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Επισκευή μώλου Ερέτριας (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Επισκευή κτιρίου Λιμενικού Ταμείου Αλιβερίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και επισκευή
καταστρώματος πλωτών προβλητών Αλιβερίου (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Επισκευή μώλου Καρύστου (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Επισκευή κρηπίδωσης λιμένα Ωρεών (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Επισκευή τμήματος κρηπίδωσης λιμένα Μαρμαρίου (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Επισκευή – αποκατάσταση τοιχίου αντιστήριξης Δυτικής Παραλίας Καρύστου (με χρηματοδότηση από ΠΔΕ 2013 της ΓΓΛΛΠΝΕ).
- Αποκατάσταση λειτουργικών βαθών (άρση προσάμμωσης) στο λιμένα Μαρμαρίου Ν. Ευβοίας.
- Μικρά λιμενικά έργα παραλίας Γιάλτρων.

Διαβάστε τον αναλυτικό κατάλογο με τα λιμενικά έργα σε όλη την επικράτεια


πηγή: Το Βήμα

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.