powered by Surfing Waves

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Στο εδώλιο δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και προϊστάμενοι τεχνικών υπηρεσιών γιατί δεν στεγανοποίησαν οροφή



Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου θα καθίσουν την προσεχή Τρίτη δύο δήμαρχοι, ένας αντιδήμαρχος και δύο προϊστάμενοι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, κατηγορούμενοι για την πτώση της οροφής του κτιρίου της Ακαδημίας τον Ιανουάριο του 2012.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει «Η Ροδιακή», για έκθεση διά παραλείψεως κατά συρροή κατηγορούνται ο πρώην δήμαρχος Χατζής Χατζηευθυμίου, ο νυν δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Καμπουρόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου Θεοδόσης Κολιάδης και ο πρώην προϊστάμενος της ίδιας υπηρεσίας Γιώργος Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι πέντε εμπλεκόμενοι αν και είχαν ενημερωθεί συνεχόμενα με έγγραφα από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, σχετικά με τα προβλήματα υγρασίας που παρουσίαζε το κτίριο της Ακαδημίας Ρόδου στην οροφή του προκαλώντας τη  διάβρωση αυτής και συνεπώς μπορούσαν να προβλέψουν ως ενδεχόμενο την πιθανότητα κατάρρευσής της, δεν έλαβαν κανένα προστατευτικό μέτρο για τη στεγανοποίηση της οροφής και την αποφυγή ατυχήματος από τη πτώση τμημάτων της.

Μάλιστα στο κατηγορητήριο τονίζεται ότι το εν λόγω κτίριο χρησιμοποιούνταν από επτά σχολεία, με αποτέλεσμα στις 30 Ιανουαρίου να καταρρεύσει ένα μέρος της οροφής στον τρίτο όροφο σε αίθουσα όπου παρακολουθούσαν μαθήματα παιδιά του ειδικού σχολείου θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή 30 μαθητών περίπου, τους οποίους είχαν αφήσει αβοήθητους οι κατηγορούμενοι αφού έπεσαν μεγάλα κομμάτια σοβά από την οροφή.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν στις 12 Φεβρουαρίου 2012 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος παρήγγειλε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσαν η μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί από δύο δικηγόρους της πόλης μας τους κ.κ. Ιωάννη Χαρίτο και Στέφανο Στεφανίδη αλλά και τα έγγραφα που είχαν προσκομιστεί στον εισαγγελικό λειτουργό από την συντονίστρια των Πειραματικών Σχολείων της Ακαδημίας κ. Σταματία Μαντικού, καθώς και από τον πρόεδρο του Διδασκαλείου.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που έγινε από τη Πταισματοδίκη Ρόδου κλήθηκαν και κατέθεσαν, οι διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων της Ακαδημίας και του διδασκαλείου, καθώς και οι αρμόδιοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου αλλά και οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι από το 2007 έως και σήμερα. Μάλιστα από τους τελευταίους ζητήθηκε να δώσουν αναλυτικά διευκρινίσεις για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο κτίριο και από ποιους εργολάβους.

Η εισαγγελική εντολή προέβλεπε και την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από εξειδικευμένους επιστήμονες τους οποίους όρισε η Πταισματοδίκης και οι οποίοι είχαν την ευθύνη να καταγράψουν τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο κτίριο, τις αστοχίες που υπήρχαν και που οφείλονται αλλά και τις εργασίες που απαιτούνται για την αποκατάστασή του.

Σημειώνεται πως η κατάρρευση της οροφής σε αίθουσα του δευτέρου ορόφου της Ακαδημίας σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2012 και ευτυχώς σε χρόνο και ημέρα όπου δεν υπήρχαν παιδιά μέσα σε αυτήν για μάθημα.

ʼΑμεση ήταν η παρέμβαση του δήμου Ρόδου όπου συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών ξεκίνησαν τη διερεύνηση του προβλήματος που προέκυψε με παρεμβάσεις στο κτίριο και ιδιαίτερα στην ψευδοροφή, για την οποία και πρότειναν να γίνει η συνολική της καθαίρεση προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωτική εικόνα, αλλά και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και από τους μηχανικούς του Δήμου η αναφερόμενη ψευδοροφή υφίσταται σχεδόν από ανεγέρσεως του κτιρίου και λόγω διάβρωσης της οροφής έχει επιβαρυνθεί σημαντικά γι’ αυτό και καθίσταται επισφαλής.

Για τους λόγους αυτούς και αποφασίστηκε να γίνει συνολική μόνωση στην οροφή της ταράτσας και στην συνέχεια να ανατεθούν οι εργασίες συντήρησης της εσωτερικά.



Πηγή: «Η Ροδιακή»

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.