powered by Surfing Waves

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Δημοσιεύτηκε η αμφίλογη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ΒΙΠΕ.



Δημοσιεύτηκε σήμερα στο Διαύγεια η επίσημη εκδοχή των διαλόγων που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21.1.14  που υποθετικά θα γινότα ενημέρωση για την κοινοποίηση έγγραφου του Συμβουλίου Επικρατείας προς τον Δήμο, της προσφυγής Δημοτικών Συμβούλων, δημοτών και Συλλόγων περί ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης ίδρυσης ΒΙΠΕ.  Δημοσιεύτηκε μάλιστα δυο φορές στο Διαύγεια μία με ΑΔΑ: ΒΙΨΓΩΛ5-2ΞΘ  και μια  με ΑΔΑ: ΒΙΨΓΩΛ5-ΜΙΨ. Μεγάλο το άγχος της Δημοτικής Αρχής.

Ερωτηματικά για την διαδικασία και την ορθότητα των πρακτικών

Σε προηγούμενο άρθρο του Ε.Β. είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το κατά πόσο είχε τηρηθεί ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αφού πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι δεν αντιλήφθηκαν ότι έχει γίνει ψηφοφορία.

Ειρωνικό μειδίαμα προκαλεί  το  αμφισβητήσιμη κείμενο που δημοσιεύεται στα πρακτικά  και αναφέρει  ότι «ο δημοτικός σύμβουλος κ. Barrett Anthony αν και ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου δεν πήρε θέση για το θέμα». Ως  γνωστόν ο κ. Barrett όχι μόνο έχει πάρει δημόσια θέση ενάντια στην ΒΙΠΕ, συμμετείχε και ενεργά στις  κινητοποιήσεις. Φυσικά η συμπολίτευση θέλει πλασματικά να παρουσιάσει ότι είναι σύσσωμη στο φάκελλο της  προς το ΣτΕ υπέρ της ΒΙΠΕ.

Υποψίες δημιουργούν το ότι ο κ. Μουστάκας που από τις δημοσιευμένες δηλώσεις του φέρεται να είναι κατά της ΒΙΠΕ στα πρακτικά  φαίνεται να ψήφισε υπέρ της απόφασης. Το ίδιο ισχύει και για τον σύμβουλο Τριάντη Θωμά της αντιπολίτευσης που φαίνεται να υπερψήφισε την απόφαση.


Αμφισβήτηση της νομιμότητας  και αποπροσανατολισμός


Η αντιπολίτευση δήλωσε ‘ότι είναι παράνομο να παρθεί απόφαση αφού η πρόσκληση που λάβαμε υπονοούσε ενημέρωση για το θέμα.»


Ο κ. Καντζούρας στην «τοποθέτηση» δεν έχασε την ευκαιρία να παραπλανήσει το σώμα, συναρτώντας αποπροσανατολιστικά  την λειτουργία των μεταλλείων με την ΒΙΠΕ. Ως γνωστόν τα μεταλλεία έχουν πάρει όλες τις άδειες χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ΒΙΠΕ.

Η Σιβυλλικά διατυπωμένη απόφαση που «πήρε» το Δημοτικό Συμβούλιο


Η επίμαχη απόφαση που «πήρε» το Δημοτικό Συμβούλιο  Ο Δήμος Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας να παρέμβει στο Συμβούλιο Επικρατείας υπέρ του κύρους της κοινής Υπουργικής Απόφασης  έγκρισης ΒΙΠΕ και κατά της προσφυγής ακύρωσης της.

Το Συμβούλιο Επικρατείας  εκδικάζει αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών πράξεων όπως η υπουργική απόφαση για παράβαση νόμου, για υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας. Η προσφυγή είναι ενάντια μιας απόφασης που πήρε το υπουργείο κατά παράβαση της νομοθεσίας,  ο δήμος δεν έχει κανένα ρόλο σε αυτή την διαδικασία.   Την υπόθεση στο ΣτΕ χειρίζονται  ο εισηγητής από το ΣτΕ,  ο δικηγόρος των προσφευγόντων  και ο εκπρόσωπος του Δημόσιου.  Θα πρέπει να εξηγήσει η δημοτική αρχή τι σημαίνει αυτή η απόφαση του Δ.Σ.:

1. Παρέμβαση στην προσφυγή.  Άρνηση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών να προσφύγουν στο ΣτΕ. Η προσφυγή δεν είναι κολάσιμη πράξη και φυσικά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμιά αρμοδιότητα

2. Εφόσον η προσφυγή αμφισβητεί την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά  την διαδικασία έγκρισης της ΒΙΠΕ, τι είδους παρέμβαση θα κάνει ο δήμος; Θα δημιουργήσει νέα  νομοθετικά δεδομένα; Ό ρόλος του δήμου ήταν γνωμοδοτικός και η απόφαση γνωμοδότησης υπέρ της ΒΙΠΕ πάρθηκε στην Λαμία.  Δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο. Τι θα κάνει;  Θα ζητήσει εξαίρεση της περιοχής από την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας λόγω « ειδικών προβλημάτων» ή θα συνηγορήσει  για το καλό χαρακτήρα και τους αγαθοεργούς σκοπούς της ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθεί η επίσημη εκδοχή των  πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου από το Διαύγεια.




Στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και στην αίθουσα του κτιρίου Μελά στη δημοτική κοινότητα Λίμνης, σήμερα την 25η του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2014 ,ημέρα Σάββατο και ώρα 12η μεσημβρινή συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από την αρίθμ. 792/21-1-2014 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου ,που επιδόθηκε σε κάθε έναν από τους δημοτικούς συμβούλους.
Ο Δήμαρχος εισηγούμενος το θέμα είπε:
Κύριοι σύμβουλοι, από το Συμβούλιο Επικρατείας λάβαμε αντίγραφο της από 22/11/2013 αίτησης ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ/Α.5.33/15088 /945/21.12.2012 «Έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α΄Μαντουδίου (ΕΠ.ΠΑ Μαντουδίου) στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας»,της οποία δικάσιμος έχει οριστεί η Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 προκειμένου να λάβουμε γνώση και προβούμε προς κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια.
Θεωρώ ότι αν ακυρωθεί η έγκριση για το επιχειρηματικό πάρκο θα δημιουργηθεί δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα και θα ακυρώσει ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα για την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Είναι αδιανόητο σ΄αυτή την δύσκολη εποχή για τον λαό μας και ιδιαίτερα για την τοπική κοινωνία να δημιουργούνται εμπόδια σε κάθε προσπάθεια δημιουργική.
Αν δει κανείς τα ονόματα αυτών που προσφεύγουν κατά της συγκεκριμένης απόφασης θα διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι είναι ξένοι ή συνταξιούχοι ή άνθρωποι που έχουν άγνοια ακόμη και του περιεχομένου της προσφυγής.
Η συγκεκριμένη απόφαση για την έγκριση του Επιχειρηματικού Πάρκου διασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Προσφάτως δε εγκρίθηκε και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που παρέχει πρόσθετες διασφαλίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος για τις όποιες μονάδες δημιουργηθούν στο συγκεκριμένο χώρο(Απόφαση αρίθμ. πρωτ. 5083/13/14-1-2014 Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού
Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας).
Ήδη αναπτύσσεται έντονη δραστηριότητα από τις Μεταλλευτικές επιχειρήσεις στην περιοχή η οποία δίνει ελπίδα στους ανέργους.
Γι’ αυτό κρίνω αναγκαία την παράσταση του Δήμου στο Συμβούλιο Επικρατείας ,προκειμένου να στηρίξει το κύρος της κοινής Υπουργικής Απόφασης και να ζητήσει την μη ακύρωση της.

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι πιο κάτω δημοτικοί σύμβουλοι ,που είπαν:

Μουστάκας Νικόλαος: Η υπόθεση ΒΙΠΕ έχει διχάσει το τόπο. Πρέπει να κάνουμε σωστή επιλογή για το καλό του τόπου. Είμαι υπέρ της άποψης ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον τουρισμό. Ο θρησκευτικός τουρισμός αποδίδει τεράστια ποσά αν γίνει σωστά. Έχουμε υπέροχες παραλίες, μουσεία, τοποθεσίες να επιδείξουμε. Αυτά πρέπει να αξιοποιήσουμε και όχι την δημιουργία ΒΙ.ΠΕ.

Κουτσουράς Σταύρος –Γιαννιός Κων/νος –Παναγιώτου Κων/νος: Είναι παράνομο να παρθεί απόφαση αφού η πρόσκληση που λάβαμε υπονοούσε ενημέρωση για το θέμα. Το προεδρείο παρανομεί αν λάβει απόφαση και επιφυλασσόμεθα για την προσφυγή μας στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας σχετικά με το θέμα.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Το ότι θέλετε να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ εδώ στην περιοχή είναι ηλίου φαεινότερο Το έχετε αποδείξει κι εμπράκτως και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο χιλιάδες φορές. Αλλά ότι θα γινόσασταν το δεύτερο γραφείο της
ΤΕΡΝΑ για να ψάχνετε τον κόσμο ποιος έχει υπογράψει και ποιος όχι είναι ντροπή σας. Η περιοχή και ο κόσμος της περιοχής έχει πάρει είδηση τι θέλετε να δημιουργήσετε εδώ στην περιοχή. Καταλαβαίνει ότι άλλοι δρόμοι πρέπει να ανοίξουν για να έχει ανάπτυξη η περιοχή .Δεν μπορείτε να από κανένα κάτοικο ή φορέα της περιοχής να έχει την άποψη του και να την κάνει γνωστή
στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Καταλαβαίνω το πόσο σας καίει μήπως δεν περάσουν τα σχέδια στην περιοχή. Πρέπει να περιμένετε τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ και να δείτε ότι δεν θα περάσουν τελικά.
Το γιατί αισθάνεστε τόσο υπεύθυνοι και υπόλογοι εσείς θα το εξηγήσετε στον κόσμο της περιοχής.
Ο Δήμαρχος απαντώντας στους συμβούλους της μειοψηφίας είπε:
«Θέλω να σας πω ότι οι αποφάσεις που παίρνονται στο δημοτικό συμβούλιο και γενικότερα αυτές που έχουν να κάνουν με το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας και του τόπου είναι επιβεβλημένες και δεν μπορούν να ακούγονται κουβέντες περί δήθεν παρανομίας. Λυπάμαι που το αντιπολιτευτικό μένος ορισμένων συμβούλων της μειοψηφία δεν τους επιτρέπει να δουν το γενικότερο συμφέρον του τόπου και με τα λεγόμενα και τις πράξεις τους προσπαθούν να δημιουργήσουν πολωτικό κλίμα που δεν έχει σχέση με τα οξυμμένα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων που εναγωνίως ζητούν μια θέση εργασίας.
Το Επιχειρηματικό Πάρκο εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία προκειμένου ο τόπος να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Στεργίου Γιάννης: Η αίτηση ακυρώσεως της Κ.Υ.Α. Φ/Α.5.33/15088/945 Φ.Ε.Κ. 3540 τ.Β’/31-12-2012 με αριθμό κατάθεσης 1002/2013, που κοινοποιήθηκε στο Δήμο μας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, φέρει εβδομήντα τέσσερεις υπογραφές – από μια περιοχή που απαριθμεί 15.000 κατοίκους – πολιτών, φορέων και δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας του Δήμου μας.
Απευθυνόμενος στους υπογράφοντες δημοτικούς συμβούλους για το περιεχόμενο της αίτησης ακύρωσης δυστυχώς απάντηση δεν έλαβα, κάτι που κατά την άποψή μου οφείλεται είτε στην άγνοια του περιεχομένου αυτής είτε στην δυσκολία δικαιολόγησης της υπογραφής τους σε μια κοινωνία που έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής της.
Είναι γεγονός πως συγκεκριμένα πρόσωπα και φορείς λυσσαλέα μάχονται κατά της δημιουργίας όποιας επένδυσης που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη την  περιοχή και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, που τόσο ανάγκη έχουν οι κάτοικοι της αφού εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια βιώνουν την μάστιγα της ανεργίας και τις συνέπειές της.
Το δε πρόβλημα των ελάχιστων υπογραφέντων αρκετοί εκ των οποίων δεν είναι καν κάτοικοι του Δήμου μας αλλά ούτε και της ευρύτερης περιοχής, δεν είναι ο τύπος του ΕΠ.ΠΑ. αλλά η μη εγκατάσταση και λειτουργία καμιάς δραστηριότητας. Είναι πλέον καιρός να καταλάβουν ότι οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στις πλειοψηφίες και ότι τον πρώτο λόγο των έχουν
οι κάτοικοι της περιοχής και όχι οι «ξενόφερτοι προστάτες» που θέλουν για τους δικούς τους λόγους να επιβάλουν τα σχέδιά τους.
Όσο αφορά την Δημοτική Αρχή η υπεύθυνη στάση που έχει επιδείξει στο συγκεκριμένο θέμα και ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος αποδεικνύεται από τους όρους και τις απαγορεύσεις που έχει θέσει σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί τόσο στην Κ.Υ.Α. Φ/Α.5.33/15088/945 άρθρο 3, αλλά και στην απόφαση με αριθ. 5083/13/14-01-2014 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρ/κου Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Έγκριση Α’ σταδίου της μελέτης «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δήμου Κηρέως Ν. Εύβοιας».
Κατά συνέπεια οι όποιες προσπάθειες στοχοποίησης και συκοφάντησης της Δημοτικής Αρχής πέφτουν στο κενό, ευτυχώς που η πλειοψηφία των πολιτών έχει καταλάβει το ρόλο των λίγων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την περιοχή στην απομόνωση, την ανεργία και την ανέχεια.
Καντζούρας Ιωάννης: Με το καράβι που φόρτωσε πρόσφατα λευκόλιθο στο λιμάνι Μαντουδίου είδαμε όλοι μας ελπίδα ανάπτυξης, μετά από είκοσι τρία -23-χρόνια.
Όλος ο κόσμος περιμένει να λειτουργήσει η ΤΕΡΝΑ και είναι ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι είναι αντίθετοι με το να λειτουργήσει η επιχείρηση.
Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να προχωρήσει η ΤΕΡΝΑ στις επενδύσεις που έχει ανακοινώσει ώστε να βγει η περιοχή μας από την ανεργία με την οποία βασανίζεται. Ήδη ο συνάδελφος κ. Στεργίου Ιωάννης έκανε ανάλυση τι προβλέπεται .Οι επενδύσεις αυτές είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Ο Δήμος Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας να παρέμβει στο Συμβούλιο Επικρατείας υπέρ του κύρους της κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ/α.5.33/15088 /945/21.12.2012 «Έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α΄Μαντουδίου (ΕΠ.ΠΑ Μαντουδίου) στη θέση Φούρνοι
Μαντουδίου Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Περιφερειακής ενότητας Ευβοίας» και κατά της προσφυγής ακύρωσης της. 
Μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων κ.κ Παναγιώτου Κων/νου- Κουστουρά Σταύρου-Γιαννιού Κων/νου-Κατσούρα Δημητρίου-Αλεξίου Ιωάννη- Λιαγκάκη Ευσταθίου.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Barrett Anthony αν και ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου δεν πήρε θέση για το θέμα.
Αφού εξαντλήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης λύεται η συνεδρίαση .

Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω:

Η Πρόεδρος
Στέφου Κυριακή  

Ο Αντιπρόεδρος
Κατσούρας Δημήτριος
 Η Γραμματέας
 Μπρατζίκου-Χριστοδούλου Άννα

ΤΑ ΜΕΛΗ
Παπαντωνίου Κων/νος
Αλεξίου Ιωάννης
Γιαννιός Κων/νος
Ανδρέου Γεώργιος
Δράκος Ιωάννης
Κανελλόπουλος Ιωάννης
Καντζούρας Ιωάννης
Κουτσουράς Σταύρος
Λεοντής Αθανάσιος
Λιαγκάκης Ευστάθιος
Μουστάκας Νικόλαος
Παναγιώτου Κων/νος
Τριάντης Θωμάς
Στάμου Ιωάννης
Στεργίου Ιωάννης
Τσούμαρης Αθανάσιος
Φραγκογιαννάκης Κων/νος
Barrett Anthony

Ακριβές απόσπασμα
εκ του πρωτοτύπου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΣΤΕΦΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.