Εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρ/κου Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος το Α΄ Στάδιο «Ανάλυση- Διάγνωση-Προοπτικές» της μελέτης «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δήμου Νηλέως Ν. Εύβοιας».
Σε αντίθεση με την Δ.Ε. Κηρέως που θίγονται ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, εδώ επικράτησε η λογική. Η αρμόδια Δ/νση επέλεξε το σενάριο ήπιας παρέμβασης ή ρεαλιστικό σενάριο που αποβλέπει στην ενίσχυση των«τάσεων» ως προς τις θετικές τους προεκτάσεις και στοχεύει, μέσα από πλέγμα ρυθμίσεων και πολιτικών προστασίας, στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Η επιλογή αυτή θα κατευθύνει το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής, για την επόμενη 20ετία τουλάχιστον.
Να δούμε πως θα το παντρέψουν με το σενάριο ΒΙΠΕ που επέλεξαν για το ΓΠΣ του γειτονικού Κηρέα.
Για την Δ.Σ. Νηλέως είχαν προταθεί δυο σενάρια: Σενάριον έντονης παρέμβασης και το σενάριο ήπιας παρέμβασης.
Το σενάριο ήπιας παρέμβασης ή ρεαλιστικό σενάριο
Το σενάριο αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι στην περιοχή θεσπίζεται το ΣΧΟΟΑΠ με παρεμβατικό χαρακτήρα που προστατεύει τις αξίες του χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς να επεκτείνεται σε ρυθμίσεις που εμποδίζουν την επιθυμητή αναπτυξιακή διαδικασία στα πλαίσια του επιλεγέντος προτύπου. Παράλληλα ιεραρχείται ο προγραμματισμός των έργων που δημιουργούν προϋποθέσεις μικρών και μεγάλων επενδύσεων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα.
Στον πρωτογενή τομέα συνεχίζεται η δραστηριότητα της ελαιοκαλλιέργειας και των κηπευτικών αλλά συνοδεύεται και από άλλα ποιοτικά προϊόντα διαφοροποιώντας τη συνολική παραγωγή του τομέα. Αξιοποιείται το σύνολο των εκτάσεων του καλλιεργούμενου χώρου και επιχειρείται η διασύνδεση με τον τομέα τουρισμού και ιδιαίτερα των εξειδικευμένων δραστηριοτήτων αναψυχής.
Στον τουρισμό οργανώνονται ζώνες τουριστικής ανάπτυξης με βάση τις καταλληλότητες των επιμέρους χωρικών ενοτήτων, χωρίς ισχυρά πολεοδομικά μέτρα, για αναπτύξεις μικρής κλίμακας, με στόχο της εξάλειψη φαινομένων συγκρούσεων γης, σε συνδυασμό με δίκτυα θαλάσσιου τουρισμού.
Διαφοροποιείται το πρότυπο τουρισμού, με την εισαγωγή οργανωμένων δραστηριοτήτων, που συνδέονται με οδοιπορικά και ποδηλατικά δίκτυα, που λειτουργούν τόσο στα παράλια όσο και στην αγροτική ενδοχώρα. Αναπτύσσονται προγράμματα δραστηριοτήτων σε σχέση τις αγροτικές δραστηριότητες και την περιήγηση. Για το σκοπό αυτό εγκαθίσταται ένα κέντρο υποδοχής και ενημέρωσης επισκεπτών.
Η οικοδομικό δραστnριότητα αυξάνεται σχετικά, με ρυθμούς που δίνεται η δυνατότητα να
λειτουργούν πραγματικά οι όροι χωροθέτησης και ποιότητας κτισμάτων για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής.
Οι Δημόσιες επενδύσεις υποδομών επαναπροσανατολίζονται ώστε να ανταποκρίνονται στο επιλεγέν πρότυπο. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιτυχή εφαρμογή ολοκληρωμένων τοπικών δράσεων που συνδυάζουν υποδομές και κατασκευές με την όλη οργάνωση και λειτουργία των δράσεων (αγροτουρισμός, ειδικές δραστηριότητες τουρισμού, αναπλάσεις φυσικού χώρου, ανθρώπινο δυναμικό, συμμετοχή του τοπικού παράγοντα).
Οικισμοί: Μετά από ειδική μελέτη, συντάσσονται ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπλασης των κοινοχρήστων χώρων και αναβάθμισης των τεχνικών υποδομών με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Χωροθέτηση κοινωνικών υποδομών για την κάλυψη των αναγκών των μόνιμων και εποχιακών κατοίκων και επισκεπτών.
Εξωαστικός χώρος: Εκτός από τις περιοχές προστασίας (δασικές, παραλιακές ζώνες και αρχαιολογικών χώρων) ο εξωαστικός χώρος ρυθμίζεται με ήπιους κανονιστικούς όρους χρήσεων ανάλογα με τις δραστηριότητες που προβλέπει το επιλεγέν χωρικό πρότυπο.
Διαβάστε εδώ το ΣΧΟΟΑΠ Νηλέως
Διαβάστε επίσης
ΣΧΟΟΑΠ Νηλέως: Ζώνες τουριστικής ανάπτυξης και διασύνδεση τουρισμού και γεωργίας
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.