powered by Surfing Waves

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται το επίδομα των 200 ευρώ από το 2014 – πώς θα το εισπράξουν


Ολες τις λεπτομέρειες για την καταβολή του επιδόματος των 200 ευρώ από το 2014 στους μακροχρόνια ανέργους, μετά τη λήξη της 12μηνης επιδότησης, περιγράφει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ. Ετσι, εντός 2 μηνών από τη λήξη της 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας – και για πρώτη φορά έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2014 – θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον ΟΑΕΔ οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 20 έως 66 ετών για να λάβουν το ειδικό μηνιαίο επίδομα των 200 ευρώ. Τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι μακροχρόνια άνεργοι (εκείνοι που αναζητούν εργασία για πάνω από 12 μήνες) αποτελούν το 71% του συνόλου των ανέργων. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, μακροχρόνια άνεργοι έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ηλικίας από 20 μέχρι και 66 ετών.
Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 20ού και 66ου έτους λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης.
Π.χ. δικαιούχος, ο οποίος γεννήθηκε στις 23/12/1993 και συμπληρώνει το 20ό έτος της ηλικίας του στις 23/12/2013, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του, εφόσον πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις, από τις 23/12/2013 και μετά.
Δικαιούχος ο οποίος διανύει το 67ο έτος της ηλικίας του είναι δικαιούχος μέχρι την ημερομηνία συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας του. Π.χ. δικαιούχος ο οποίος γεννήθηκε στις 23/12/1947 και στις 23/12/2013 συμπληρώνει το 66ο έτος της ηλικίας του είναι δικαιούχος του επιδόματος μέχρι τις 22/12/2014.
Οι δικαιούχοι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για την εφαρμογή της παρούσης θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή – με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης – του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του.
Δεν λαμβάνονται υπόψη τα τεκμαρτά εισοδήματα. Για ενήλικους άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το ατομικό.
ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Το επίδομα μακροχρόνια ανέργου, το επίδομα ανεργίας, ασθενείας και μητρότητας δεν λαμβάνονται υπόψη για τον κατά περίπτωση προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος. Το όριο του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά πεντακόσια ογδόντα έξι ευρώ και οκτώ λεπτά (586,08€) για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Ως ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του τέκνου. Π.χ. τέκνο το οποίο γεννήθηκε στις 23/12/1995 συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του στις 22/12/2014.
Ως μακροχρόνια άνεργοι θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας. Η κατάσταση συνεχούς ανεργίας προκύπτει από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Το δικαίωμα ασκείται εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.
Η ως άνω προθεσμία αναστέλλεται όταν ο άνεργος συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης ή είναι ασθενής και για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα κατάρτισης ή η ασθένειά του αντιστοίχως. Οι ημέρες ασθενείας λαμβάνονται από σχετική βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Ο άνεργος υποχρεούται να προσέλθει ο ίδιος στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας επιδότησής του, προκειμένου να υποβάλει αίτηση και να αξιώσει απαίτηση για τη χορήγηση επιδόματος μακροχρόνια ανέργου.
Η καταβολή του επιδόματος μακροχρόνια ανέργου:
1. Διακόπτεται στην περίπτωση κατά την οποία ο άνεργος:
α) αναλάβει μισθωτή ή μη δραστηριότητα,
β) δεν αποδεχθεί προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητές του,
γ) απολέσει την ιδιότητα του ανέργου για οποιονδήποτε λόγο,
δ) δεν εμφανισθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ κατά τον τρίτο μήνα ελέγχου επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα,
ε) συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
2. Αναστέλλεται για όσο διάστημα ο δικαιούχος είναι ασθενής, εφόσον η ασθένεια προκύπτει από σχετική βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Κατά τη διάρκεια επαγγελματικής κατάρτισης ο δικαιούχος δεν διαγράφεται από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Ο χρόνος της επαγγελματικής κατάρτισης δεν υπολογίζεται ως χρόνος ανεργίας και το επίδομα δεν καταβάλλεται κατά τη διάρκειά της.
Το χρονικό διάστημα της κατάρτισης επιμηκύνει ισόχρονα τη διάρκεια της επιδότησης, εφόσον ο καταρτισθείς διατηρεί την ιδιότητα του ανέργου.
3. Συνέχιση της επιδότησης χωρεί μόνο εφόσον εντός δύο μηνών από την άρση του λόγου αναστολής ο άνεργος υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ σχετική αίτηση. Ο δικαιούχος για να λάβει το επίδομα μακροχρόνια ανέργου υποβάλλει αίτηση συνοδευόμενη από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της αίτησης οικονομικού έτους από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ ή απλή φωτοτυπία τού ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του. Δηλαδή όσοι υποβάλουν αίτηση το έτος 2014 θα προσκομίζουν το εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου οικονομικού έτους (έτους 2013), όσοι υποβάλουν αίτηση το 2015 θα προσκομίζουν το εκκαθαριστικό σημείωμα έτους 2014 κ.ο.κ. Επίσης, σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι δεν θα προσκομίζουν νέο εκκαθαριστικό σημείωμα στην περίπτωση που η επιδότηση συνεχίζεται και στο επόμενο ημερολογιακό έτος, αλλά θα ισχύει το εκκαθαριστικό σημείωμα που προσκόμισαν κατά την υποβολή της αίτησης για την ένταξή τους στην επιδότηση.
Στην περίπτωση που ο δικαιούχος εμφανίζει ποσά από αποζημίωση λόγω απόλυσης θα προσκομίζει το αντίστοιχο παραστατικό ή το αντίγραφο του Ε1 που υπέβαλε στην Εφορία.
β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
γ) Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο κ.λπ.).
δ) Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
ε) Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.