powered by Surfing Waves

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ετσιθελικά μας επιβάλλουν την ΒΙΠΕ οι γραφειοκράτες της Λαμίας -Νέα απόφαση



Δημοσιεύτηκε στο  Διαύγεια απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρ/κου Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος πού  χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τίποτα από την δημόσια "διαβούλευση" και τν γνώμη των μελετητών προκρίνει ασύστολα το σενάριο ΒΙΠΕ για το  Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κηρέως. Ότι δεν κατάφερε ο κ. Ψαρρός και η παρέα του  στις  συνεδριάσεις παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου, το κατάφεραν οι γραφειοκράτες της Λαμίας με μια απλή υπογραφή.


 Ανακοίνωση


Ο kireas.org ανάρτησε στην ιστοσελίδα του την παρακάτω  ανακοίνωση:

Το σενάριο ΒΙΠΕ προκρίνει η Περιφέρεια για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κηρέως


Στις 14/1/14 η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρ/κου Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ενέκρινε το Α Στάδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του δήμου Κηρέως. Η παραπάνω Δ/νση παρακάμπτοντας ουσιαστικά το τελευταίο πόρισμα των μελετητών του ΓΠΣ που έλεγε ότι η εγκατάσταση ΒΙΠΕ « θα έχει δυσμενείς συνέπειες στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής» προκρίνει το σενάριο Β του ΓΠΣ που προβλέπει ΒΙΠΕ. Ασαφώς θέτουν κάποιους όρους για απαγόρευση της χρήσης στερεών καυσίμων (π.χ. λιθάνθρακα). Κανένα όμως περιορισμό για τα υγρά και τα αέρια καύσιμα (φυσικό αέριο).

Η μελέτη του ΓΠΣ είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα προδιαγράψει το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής, για την επόμενη 20ετία τουλάχιστον. Η επιλογή των προτάσεων του σταδίου Α που ενέκρινε η Περιφέρεια είναι καθοριστική γιατί το επόμενο στάδιο (Στάδιο Β) ασχολείται με την τελική πρόταση (Στάδιο Β1) και την οριστικοποίηση της μελέτης ΓΠΣ (στάδιο Β2).

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Διαύγεια αναφέρει τα εξής «Επιλέγουμε το (Β) Σενάριο Δυναμικής Ανάπτυξης, με επί πλέον περιβαλλοντικές διασφαλίσεις στη λειτουργία του ΕΠ.ΠΑ.ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ (όπως η απαγόρευση χρήσης στερεών καυσίμων) και με επανεξέταση των προγραμματικών μεγεθών και προτεινόμενων ζωνών και επεκτάσεων οικισμών».


Η μελέτη ΓΠΣ προβλέπει δυο σενάρια ανάπτυξης:


ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ
Το Σενάριο Ήπιας Ανάπτυξης Α που ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ προέβλεπε ΠΟΑΠΔ Βιομηχανίας στην περιοχή Φούρνοι για την επεξεργασία των προιόντων εξόρυξης, και δραστηριότητες μέσης όχλησης καθώς και την χωροθέτηση ΒΙΟΠΑ Βιοτεχνικού, για την ελαιοτριβεία, βιοτεχνίες κ.λ.π. ΠΟΑΠ είναι Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΒΙΠΕ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
Το Σενάριο Β που προκρίθηκε προτείνει την υλοποίηση ΒΙΠΕ στην περιοχή των Φούρνων με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, όπως αυτές καθορίσθηκαν στην υπουργική απόφαση Οι μελετήτες είχαν επισημάνει ότι η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο δεν προβλέπονται στη Δ.Ε. Κηρέα από το Περιφερειακό Πλαίσιο Στερεάς.


Παρόλο που τα στάδια Α των ΓΠΣ Ελυμνίων, ΓΠΣ Κηρέως και ΣΧΟΟΑΠ Νηλέως παρουσιάστηκαν στο δήμο ταυτόχρονα την ίδια εβδομάδα, η απόφαση για το ΓΠΣ Κηρέως είναι η μόνη που εγκρίθηκε βιαστικά παρακάμπτοντας το πόρισμα των μελετητών και η διαδικασία διαβούλευσης λίγες βδομάδες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης ΒΙΠΕ στο ΣτΕ.



Σχετικά


Οι εναλακτικές προτάσεις της μελέτης Γ.Π.Σ. Κηρέως


Ολόκληρη η μελέτη Γ.Π.Σ. για τη Δ.Ε. Κηρέως Στάδιο Α


ΠΟΡΙΣΜΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ Γ.Π.Σ.: Η ΒΙΠΕ ΘΑ ΒΛΑΨΕΙ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.


Η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων










0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.