powered by Surfing Waves

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ψαρρός εναντίον kireas.org για τον Βιολογικό Μαντουδίου

Ο κ. Ψαρρός εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία  σκόπευε να   καθησυχάσει τους δημότες  για το θέμα της ρύπανση από τον βιολογικό καθαρισμό Μαντουδίου. Ακολούθησε τη  πεπατημένη τακτική της   άρνησης και της μετάθεσης του προβλήματος στο σύλλογο που  ανέδειξε το πρόβλημα, τον  σύλλογο  kireas.org.  Όπως με το νερό της Κηρίνθου που το πρόβλημα για τον κύριο Ψαρρό δεν ήταν το νερό αλλά οι δημότες που το ανέδειξαν έτσι και εδώ το πρόβλημα  δεν είναι ο βιολογικός άλλα ο kireas.org.   Με την γνωστή δεσποτική  ακαμψία  που τον χαρακτηρίζει  δεν έδειξε  καμιά συγκαταβατικότητα, ανάληψη μεριδίου ευθυνών  και καμιά προθυμία να συνεργαστεί  με τους δημότες, αρμόδιες υπηρεσίες για την ταχεία επίλυση του  προβλήματος.  Στην ανακοίνωση του  κ. Ψαρρού απάντησε ο σύλλογος kireas.org  ζητώντας του να δώσει απαντήσεις στα πραγματικά ερωτήματα. Ακολουθούν οι  δύο ανακοινώσεις.



Ανακοίνωση του κ. Ψαρρού


Τα τελευταία 2,5 χρόνια που έχω ως Δήμαρχος την ευθύνη του νέου Καλλικρατικού Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, βλέπω μια κλιμακούμενη τυφλή αντίδραση από ανθρώπους με δήθεν υπέρμετρη ευαισθησία για το περιβάλλον, παρουσιαζόμενοι ως εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων μοιράζουν ανακοινώσεις και αποστέλλουν έγγραφα με
ψευδή και ανακριβή περιεχόμενο, παραπληροφορώντας Πολίτες και Υπηρεσίες.
Τις τελευταίες ημέρες και μεσούσης της θερινής περιόδου ο ανύπαρκτος σύλλογος Κireas.org με πληρωμένους διανομείς μοίρασε φυλλάδια στα οποία κάνει λόγω για προβληματική λειτουργία του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων – καθαρού νερού από το Βιολογικό Καθαρισμό του Μαντουδίου.
Η κίνησή τους αυτή, ένα και μόνο στόχο, έχει την τρομοκράτηση των λουόμενων της παραλίας Κυμασίου και της δυσφήμισης της περιοχής.
Ως Δήμαρχος θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός Μαντουδίου λειτουργεί άψογα και τα επεξεργασμένα νερά οδηγούνται στον τελικό αποδέκτη σύμφωνα με τη μελέτη καθώς επίσης και σύμφωνα με το Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠ.Ε.Κ.Α. οι παραλίες του Δήμου μας, συμπεριλαμβανομένης της παραλίας Κυμασίου, κατατάσσονται στην κατηγορία εξαιρετικής ποιότητας.
Καλώ τους συκοφάντες να σταματήσουν το βρώμικο παιχνίδι τους, γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να βλάπτουν την περιοχή και τους Πολίτες.
Αυτός ο τόπος από ανεύθυνες κραυγές έχει υποστεί τεράστια ζημιά με βαρύ το τίμημα της φτώχειας, της ανεργίας και της απελπισίας των κατοίκων.
Αν το πρόβλημά τους είναι ο Δήμαρχος ας εκτονώσουν την οργή τους στο πρόσωπό του και όχι στην περιοχή και στους κατοίκους.
Η στοχευμένη προσπάθεια ορισμένων υποβάθμισης και συκοφάντησης ενός προικισμένου τόπου, όπως ο δικός μας, δεν πρέπει να πείσει και να αφήσει αδιάφορο κανένα σκεπτόμενο πολίτη.



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ


ΑΝΕΣΤΗΣ ΨΑΡΡΟΣ



_____________________________________________________

 Η ανακοίνωση του kireas.org


Kireas.org προς Ψαρρό: Απαντήστε στα πραγματικά ερωτήματα για τον βιολογικό.




Ο σύλλογος kireas.org δίνει την παρακάτω απάντηση στην πρόσφατη πικρόχολη και αποπροσανατολιστική ανακοίνωση του Δημάρχου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας Α. Ψαρρού για την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Μαντουδίου.

Κύριε Ψαρρέ,

Σαν σύλλογος ειλικρινά θα χαρούμε να ακούσουμε ότι ο ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου λειτουργεί άψογα και δεν δημιουργεί προβλήματα στους λουόμενους και στη θαλάσσια περιοχή. H ανακοίνωση σας όμως δεν πείθει, όχι γιατί έχετε χάσει την αξιοπιστία σας, ούτε γιατί το απαράδεκτα εμπαθές ύφος της έχει άλλο στόχο και όχι την υγεία των λουόμενων και την αποκατάσταση της αλήθειας. Πολύ απλά δεν πείθει γιατί δεν απαντάτε στα ερωτήματα μας και τις καταγγελίες που έχουμε καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες και το Δημοτικό Συμβούλιο. Μην κουράζεστε, η ευαισθησία σας για την δημόσια υγεία είναι γνωστή σε όλους μας από την υπόθεση με το νερό της Κηρίνθου.

Τα στοιχεία του προγράμματος νερών κολύμβησης του ΥΠΕΚΑ που φανφαρόνικα παρουσιάζετε σαν απόδειξη «ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» έχουν αναγνωριστεί από το σύλλογό μας και σας έχουν κατατεθεί μαζί με την καταγγελία μας. Επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε τι γράφουμε στην παράγραφο με τίτλο «παράβαση 2η» που έχουμε υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην παράγραφο αυτή αναφέρουμε: «Οι δημοσιευμένες δειγματοληψίες του προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, καθώς και κάθε άλλης Υπηρεσίας που προβαίνει σε ανάλογους ελέγχους στην περιοχή, δεν απαλλάσσουν τον Δήμο από την υποχρέωση των παραγράφων (δ.45) και (δ.53) της ΑΕΠΟ για την παρακολούθηση των ακτών κολύμβησης και ιδιαιτέρως της ποιότητας του θαλάσσιου αποδέκτη στο σημείο εκβολής των αποβλήτων της».

Συγκεκριμένα στην παράγραφο (β) της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου, αναγράφονται οι παρακάτω παράμετροι που οφείλει να παρακολουθεί ο Δήμος:
• Βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο…(B.O.D.),
• Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο…… (C.O.D.),
• Αιωρούμενα στερεά………………. (SS),
• Επιπλέοντα στερεά
• Ολικό άζωτο………………………...(TN),
• Ολικός φώσφορος……..…………..(TP),
• Αμμωνιακό άζωτο………………….(NH4-N),
• Λίπη –Έλαια
• Διαλυμένο Οξυγόνο
• Υπολειμματικό χλώριο
• Fecal coliforms
• Total coliforms

Επίσης στην παράγραφο (δ.45) της ΑΕΠΟ που αφορά στον έλεγχο του θαλάσσιου αποδέκτη και του σημείου απόρριψης των επεξεργασμένων λυμάτων αναφέρονται τα εξής: «……..στο σημείου εξόδου του αγωγού στη θάλασσα να υπάρχει η τήρηση του ορίου 500/100 ml νερού.. … συχνός έλεγχος των νερών στις γειτονικές ακτές ώστε ο αριθμός των κολοβακτηριοειδών, να μην υπερβαίνει τα θεσμοθετημένα όρια». Στην παράγραφο (δ.53) αναφέρεται " για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος να γίνεται από το φορέα διαχείρισης του έργου συστηματική παρακολούθηση των νερών της μείζονος περιοχής του διαχυτήρα με μετρήσεις και αναλύσεις".


Κύριε Ψαρρέ, μπορείτε σας παρακαλούμε να δημοσιεύσετε αυτά τα στοιχεία όπως είστε υποχρεωμένος σαν φορέας διαχείρισης του ΒΙΟΚΑ να κάνετε. Φανταζόμαστε βέβαια ότι αν τα είχατε θα μας τα είχατε ήδη παρουσιάσει με φαντασμαγορικό τρόπο. Αν έχετε κάποια αμφιβολία για τις υποχρεώσεις σας, ελέγξτε τι συνέβει με το Δήμο Κιμώλου και τον ΒΙΟΚΑ του. Ο Δήμος Κιμώλου παρουσίασε στους επιθεωρητές περιβάλλοντος ακριβώς τις ίδιες αναλύσεις του προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης του ΥΠΕΚΑ που δημοσιεύσατε και εσείς , δεν απέφυγε όμως την καταδίκη για παρόμοιους λόγους με αυτούς που σας καταγγέλλουμε.

Θα περιμένουμε τα πορίσματα των συνυπεύθυνων υπηρεσιών να μας πουν αν πραγματικά ο βιολογικός Μαντουδίου τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, ότι δεν ρυπαίνει την θαλάσσια περιοχή και ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Όσον αφορά τα άλλα ερωτήματα που ξεχάσατε να μας απαντήσετε κύριε Ψαρρέ, σας υπενθυμίζουμε ότι:
Σύμφωνα την ΚΥΑ 5673/400/1997 (ΦΕΚ Β΄192/1997 ) και την εγκύκλιο 421/30- 3-2012 της ΕΓΥ (ΑΔΑ: Β4Β70-ΩΓΚ) ο ΒΙΟΚΑ είναι υποχρεωμένος να αποστέλλει και να καταχωρεί στη Εθνική Βάση Δεδομένων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων της χώρας, απευθείας όλα τα σχετικά στοιχεία και λειτουργικά δεδομένα της εγκαταστάσης. Η Βάση Δεδομένων είναι στο διαδίκτυο (ypeka.plexscape.com/) στη διάθεση του κάθε πολίτη, και ο ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου όχι μόνο δεν έχει καταχωρήσει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα αλλά δεν είναι καν στην λίστα των καταχωρημένων ΒΙΟΚΑ. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Μπορείτε κύριε Ψαρρέ να επιβεβαιώσετε ότι η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή Δαφνοπόταμου γίνεται με υποθαλάσσιο αγωγό 200 μ. και οριζόντιο διαχυτήρα μήκους 12 μ. και ότι για τον έλεγχο των χαρακτηριστικών των επεξεργασμένων λυμάτων υπάρχει σημαδούρα στο σημείο εξόδου του αγωγού και τήρηση του ορίου των 500/100 ml νερού όπως απαιτεί η ΑΕΠΟ;

Ευχόμαστε να μπορέσετε να δώσετε σύντομα μια δημόσια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα χωρίς τα κάλπικα παραληρήματα περί φτώχιας και ανεργίας. Ο Δήμος μας σήμερα είναι φτωχότερος και με περισσότερους ανέργους από ότι ήταν πριν τον αναλάβετε. Δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα για να απαλύνετε την φτώχια και την ανεργία των δημοτών. Μην κολακεύετε λοιπόν τον εαυτό σας κύριε Ψαρρέ ο kireas.org δεν έχει κανένα λόγο να φθείρει ή να κακολογήσει την Δημοτική Αρχή ούτε βέβαια επιδιώκει δημόσια αναγνώριση από εσάς ειδικά. Η δημόσια υγεία καθώς και η ευημερία των πολιτών και του περιβάλλοντος είναι τα κύρια μελήματα του Kireas.org.


Σύλλογος kireas.org

Σχετικά
Παραβίαση όρων ΑΕΠΟ της ΕΕΛ Μαντουδίου του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1273

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.